FUNDATIA IOAN BARBUS

2011: USL la minus 6, PDl la plus 5

Ultimul sondaj IMAS pe anul 2011, realizat pentru Adevărul, confirmă trendul din ultimele trei – patru luni: Opoziţia scade, Puterea creşte. Sociologii vorbesc aici de un paradox: deşi a luat măsuri de austeritate dure, principalul partid din coaliţia de guvernământ îşi revine în sondaje. Pe de altă parte, în loc să profite de nemulţumirea populaţiei, Uniunea Socialist – Liberală continuă să scadă.

Dar, să vedem cifrele pentru decembrie 2011.

 

USL – 49.2%

PDL – 21.5%

Partidul Poporului – 11.8%

PRM – 6.4%

UDMR – 5.7%

 

USL iernează la -6

La prima vedere, avem de-a face cu un USL care domină aproape fără rival scena politică românească. În realitate, scorul Uniunii Socialiste este acum cu aproximativ 6% mai mic, comparativ cu februarie 2011, când cele două partide s-au luat oficial, la tribunal, şi când scorul USL era scorul celor două partide luate separat. Este important să vedem că USL şi-a menţinut procentele în prima jumătate a anului, în schimb a început să scadă semnificativ începând cu septembrie. Sociologii IMAS arată că principala cauză a scăderii este dată de alungarea fostului candidat la preşedinţie, Mircea Geoană, din PSD. Aş spune însă că ar trebui să căutăm cauzele în altă parte:

  • Niciunul dintre liderii USL nu a dovedit că poate avea anvergura unui lider naţional (vom vedea imediat cifrele)
  • USL nu a impus niciodată subiecte pe agenda publică. În cel mai bun caz au reacţionat la declaraţiile / acţiunile preşedintelui Traian Băsescu sau ale unor lideri PDL.
  •  O parte a electoratului a înţeles că măsurile de austeritate, deşi dureroase, au fost singura soluţie de supravieţuire. În oglindă s-a văzut lipsa de idei a liderilor socialişti.

PDL şi-a dublat scorul în ultimele 14 luni

Partidul Democrat Liberal era cotat în octombrie 2010 cu 12.7% din intenţiile de vot. Pe aproape tot parcurul anului 2011, PDL s-a situat undeva între 15 şi 18%, un scor ruşinos, comparativ cu acel 42% atins în primele zile ale anului trecut. În mod surprinzător, sfârşitul anului găseşte un PDL trezit din pumni, care iernează la peste 21%. Şi aici avem cel puţin trei cauze importante, evident, în strânsă legătură cu cele care au dus la scăderea socialiştilor:

  • În PDL nu a existat nicio fisură majoră. Deşi atacat din toate părţile, partidul şi-a păstrat alături toate figurile publice. Nu au existat scandaluri interne. Spre deosebire de USL, PDL şi-a creat imaginea unei structuri care, deşi greşeşte, deşi este coruptă, măcar „face ceva”.
  •  Electoratul a înţeles că trăim o criză economică globală. Ştirile despre situaţia economică din SUA sau din majoritatea statelor UE şi-au făcut loc, într-un final, şi în conştiinţa românilor.
  •  Sociologii IMAS susţin că românii s-au obişnuit cu greul. În realitate, cred că românilor le e mai degrabă teamă de necunoscut (USL) decât de ceea ce trăiesc acum. Ştiu că trăiesc cel mai rău posibil sub un guvern PDL, însă nu ştiu cum arată cel mai mare rău cu USL. Şi nu aş paria că vor dori să afle.

 

 

 Antonescu + Ponta < 50%

Crin Antonescu este politicianul în care românii au cea mai mare încredere (27.1%), urmat de Victor Ponta (19.6%). Pentru USL, asta e o veste bună doar la prima vedere. Vestea proastă este că împreună, cei doi vice-preşedinţi nu întrunesc nici măcar jumătate din intenţia de vot a românilor. Nici în tabăra PDL situaţia nu stă mai bine, cu toate că în ultimele luni atât Traian Băsescu cât şi Emil Boc au mai adăugat câteva procente, nu destule însă, pentru a se apropia de scorul PDL. De altfel, se poate vedea că nu mai există lideri-locomotivă, şi că este deja o performanţă să depăşeşti 50% din scorul propriei formaţiuni politice, Crin Antonescu fiind printre puținii în situaţia asta.

 

Analiza IMAS

Sociologii IMAS susţin că n-ar paria pe victoria USL în alegerile parlamentare din 2012, motivul fiind acela că PDL şi-ar putea reveni, dacă va reuşi să atragă mai bine fondurile europene.

USL are toate şansele să nu obţină majoritatea mandatelor la viitoarele alegeri parlamentare dacă nu reuşeşte să se consolideze ca o alternativă autentică, atrăgătoare şi credibilă la actualul regim Băsescu-PDL.

Mult mai grav pentru experţii de la IMAS ar fi faptul că liderii USL nu sunt nici cunoscuţi şi nici acceptaţi pe plan extern.

Preşedintele Băsescu a reuşit o spectaculoasă şi plină de consecinţe relansare a raporturilor româno-americane din cauza întârzierii Opoziţiei din România”,  afirmă autorii studiului. Liderii Opoziţiei „sunt, pentru moment, prea puţin cunoscuţi în Uniunea Europeană, şi, pe cale de consecinţă, prea puţin asimilaţi/acceptaţi în UE drept o alternativă.

Aici mă despart de sociologii IMAS. Oricât de necunoscuţi ar fi domnii Ponta şi Antonescu, electoratul nu va vota în niciun caz cu gândul la Obama sau Merkel. În al doilea rând, dacă vor câştiga alegerile, atât Obama cât şi Merkel vor fi obligaţi să lucreze cu ei. Politica SUA este de a discuta inclusiv cu dictatorii, dacă aceştia deţin puterea, deci vor dialoga cu atât mai mult cu cei doi, chiar dacă acum aceştia din urmă par a fi doar un cuplu de comici care au picat la UNATC.

 

Vadim sau Alba ca Zăpada?

Pus să aleagă de pe buletinele prezentate de agenţii IMAS între PDL şi USL, electoratul a ales. Dacă ne uităm însă la încrederea în politicieni şi la numărul mare de români care au refuzat să răspundă, înţelegem de fapt că actuala clasa politică nu mai atrage.

Pe acest fond, în Parlament ar putea intra două partide hazna (PP şi PRM) după cum la fel de bine şi-ar putea găsi locul o formaţiune politică nouă, cu feţe noi, idei noi şi proiecte noi. Un exemplu ar putea fi Noua Republică, înfiinţată de Mihail Neamţu.

Partidele hazna ar putea atrage o bună parte din electoratul nemulţumit al PSD, iar către partide de tipul Noua Republică s-ar putea duce o bună parte din voturile nemulţumiţilor din PDL sau PNL.

În orice caz, 2012 nu va arăta nici pe departe așa cum își imaginau la începutul anului strategii socialiști. Victoria zdrobitoare anunțată în propriile sondaje de opinie și clamată la televiziunile de știri ale domnilor Vântu sau Voiculescu pare din ce în ce mai îndepărtată. USL va rămâne unită și stabilă doar atâta vreme cât construcția politică se află la peste 50% în sondaje – motivul anunțat la formarea alianței. O cădere sub pragul de 50% ar putea aduce noi plecări, noi tensiuni interne sau chiar dezintegrarea Uniunii. Pentru USL, 2012 va fi anul de totul sau nimic. Și nu doar pentru USL: un eșec în alegeri ar aduce și înlăturarea celor doi lideri care au mizat pe Uniune: Crin Antonescu și Victor Ponta.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian