FUNDATIA IOAN BARBUS

Australia: naşterea lui Hristos nu va mai fi folosită ca referinţă temporala

În numele „ştiinţei” numite „corectitudine politică”. Remus Cernea ce aşteaptă?

Australia va elimina naşterea lui Iisus ca punct de referinţă în timp în cărţile de istorie din şcoli.

Conform noii curicule corecte politic, termenul BC, Before Crist (ÎH, Înainte de Hristos) şi AD, Anno Domini (DH, După Hristos) vor fi înlocuite cu BCE (Before Common Era/Înaintea erei comune) şi CE (Common Era/Era comună)

Arhiepiscopul din Sydney, Peter Jensen, a condamnat decizia ca numind-o „o tentativă absurdă dpdv intelectual de a elimina pe Hristos din istorie”.

Acesta a spus că formula „common era” este „fără nici un fel de înţeles” şi a comparat-o cu folosirea „sezonului festiv” în locul Crăciunului. Schimbările introduse de guvern, urmau să se aplice de la anul, dar au fost amînate din cauza controversei.
Termenii CE and BCE au fost popularizaţi în mediul academic şi publicaţii ştiinţifice.

Although historical dates won’t change, with Christ’s birth remaining as the change point, the Australian Curriculum Assessment and Reporting Authority ruled that teachers will use the terms BCE (Before Common Era), which will replace BC, and CE (Common Era), which replaces AD, instead.
Opposition education spokesman Christopher Pyne, of Australia’s Liberal National Party, also criticised the government changes, which were supposed to be pushed through next year but have been delayed because of the row.

The Archbishop of Sydney Peter Jensen described the move as ‘intellectually absurd’
‘Australia is what it is today because of the foundations of our nation in the Judeo-Christian heritage that we inherited from Western civilization,’ he said.
‘Kowtowing to political correctness by the embarrassing removal of AD and BC in our national curriculum is of a piece with the fundamental flaw of trying to deny who we are as a people,’ he added.
The Common Era was originally introduced in the Sixth Century and appeared in English as early 1708.
Its use can traced back to the Latin term vulgaris aerae and the English Vulgar Era.
Use of the CE abbreviation was introduced by Jewish academics in the mid-19th century.
The terms CE and BCE became popular in academic and scientific publications in the late 20th century.
They were used by publishers to emphasise secularism or sensitivity to non-Christians, but both still use the Gregorian calendar and the year-numbering system revolving around BC and AD.
The Gregorian calendar – the most widely used in the world – is based on the traditionally reckoned year of the birth of Jesus, with AD counting the years afterwards and BC denoting the years before.
The term Anno Domini is Medieval Latin translated as ‘In the year of Our Lord.’

sursa

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

10 comentarii

  1. Pataphyl
    5 septembrie 2011

  2. guitarist2
    5 septembrie 2011

    Patetic… Comunistii nu au facut nimic pt dezvoltarea (sau mentinerea) Australiei de cand sunt la putere, si acum le baga pe gat inca o galusca corecta politic… Abia astept sa plece!

  3. Pataphyl
    5 septembrie 2011

    @guitarist2

    Aveți o planetă/enclavă specială în care locuiți și unde „se știe” că în Australia sînt/vor fi fost la putere comuniștii? Rog răspundeți în mare grabă, am și eu oarece neamuri acolo, ca tot românul, n-aș vrea să pierd ocazia să-i avertizez de pericol… Mulțumesc din tot sufletul meu anticipat. ????

  4. Vlad M.
    5 septembrie 2011

    Laburistii, Pata. ????

  5. Costin A.
    5 septembrie 2011

    ok, daca vreti sa vedeti ce face remus, am gasit asta pe pagina de facebook a comunitatii siriene din romania (care a postat si despre rugaciunea de pe stadionul dinamo in care se pare ca a fost implicata).. deci:

    Libia liberă… Egiptul liber… Siria, sperăm, cât de curând, liberă… Regimul Băsescu a fost şi este însă solidar până la sfârşit cu dictatorii sângeroşi din aceste ţări…

    atita prostie si atita aroganta plina de sine nu credeam ca e posibil sa fie ingramadite intr-un om. Remus Cernea nu gindeste, el e ca un pionier sau soim al patriei care isi spune cu poezia cu zel in fata clasei. Libia si Egiptul au ajuns in miinile talibanilor si el Remus tine discursuri sofraitoare despre libertate si dictatorul Basescu.

  6. Alex Nicolin
    5 septembrie 2011

    Avand in vedere pasivitatea impusa de sus de catre niste politicieni inconstienti, nu m-ar mira ca intr-un viitor nu prea indepartat respectivii sa decrementeze contorul anilor cu 600, si sa inlocuiasca sufixul AD cu AH. Din pacate, decrementarea nu va fi una pur formala, ci si culturala.

    @Costin. A#5

    Remus Cernea este un adevarat etalon de prostie corect-politica al blogosferei romanesti. Ma distrez copios pe seama ineptiilor pe care le emite aproape zilinc pe facebook. Acum cateva saptamani promova nici mai mult nici mai putin decat o campanie pentru eliminarea discriminarii pe criterii de … vestimantatie si preferinte muzicale si lifestyle – ar fi de ras, daca n-ar fi de plans. Mai demult, cineva l-a inchipuit pe post de Mos Nicolae, oferind o nuia politicienilor care nu au fost cuminti. Se observa stilul agitprop al posterului respectiv, precum si culoarea hainei, ilustrativa pentru convingerile politice ale acestui individ. Doar se stie ca econogistii sunt ca lubenitele – verzi la coaja, dar rosii la miez, iar Remus Cernea nu face exceptie ????

  7. Costin A.
    5 septembrie 2011

    discursul lui gaunos si cool-ist a prins la multi habarnisti in 2009, inclusiv citiva cunoscuti pe care ii credeam cu capul pe umeri. cind il vad, rid, dar nu rid pina la capat, mai mult ma ingrozesc ca o asemenea aratare e aievea si exista oameni care il baga in seama.
    ce se intimpla acum in australia si in occident in general, se intimpla pentru ca oameni la fel de gaunosi ca el au ajuns la putere, iar el o stie. o stie si crede ca e un fel de prototip al viitorului politician multicultural dezvoltat, dar una din problemele lui (pe linga cea ca locuieste cu parintii.. mai sta la mama acasa?) e ca e destul de prost incit sa nu isi cunoasca limitele.
    …iar cei de la hotnews suprind neplacut uneori: Care este impactul exploatarii de la Rosia Montana asupra mediului? Horea Avram, vicepresedinte Mediu RMGC, si Remus Cernea, Co-presedinte partidul MVDA, au discutat LIVE VIDEO despre cianura, siguranta barajului si garantiile post-exploatare

  8. Dinny
    5 septembrie 2011

    Pai si la noi se folosea „Inaintea erei noastre”, daca tin bine minte :))

  9. Vlad P.
    5 septembrie 2011

    Dinny,

    „era noastră” era/este înțeleasă ca ”era creștină”. Nu degeabă coincide cronologic cu era de după Hristos.

    Ce vor băieții deștepți ai zilelor noastre este cu totul altceva: ȘTERGEREA amintirii existenței istorice a lui Hristos și impactul cultural/spiritual realizat în istoria umanității. E o mică, mare diferență ????

  10. Costin A.
    5 septembrie 2011

    Corectitudine politică până la absurd: BBC îl scoate pe Isus din istorie

    BBC a fost acuzată de „corectitudine politică absurdă” după ce a renunţat la termenii „înainte de Hristos” şi „după Hristos” pentru a nu supără persoanele care nu sunt creştine.

    BBC transformă termenii din calendarul creştin
    Trustul media a înlocuit denumirile „înainte de Hristos” şi „după Hristos” cu termenii „înaintea erei actuale” şi „era actuală”.

    Unele dintre cele mai cunoscute emisiuni BBC au adoptat deja noii termeni.

    Departamentul de religie şi etică de la BBC spune că schimbările sunt necesare pentru a evita jignirea non-creştinilor.

    „BBC este imparţial şi este necesar să folosim termeni care nu îi jignesc sau care nu îi îndepărtează pe non-creştini. Înaintea Erei Actuale (î.e.a)/Era Actuală (e.a) sunt folosite ca o alternativă neutră din punct de vedere religios la „Înainte de Hristos” (î.Hr)/ şi „După Hristos” (d.Hr) .

    Mişcarea i-a supărat însă pe creştini, nefiind socotită necesară. Criticii spun că noii termeni nu au niciun sens, întrucât tot sunt legaţi de viaţa lui Iisus.

    „Chiar dacă foloseşti e.a sau d.Hr, este acelaşi lucru, întrucât amândouă au ca punct de referinţă viaţa lui Iisus”, a declarat dr. Michael Nazir-Ali, fostul episcop de Rochester.

    Termenii „înainte de Hristos” şi „după Hristos” sunt folosiţi de peste 1.500 de ani în calendarul creştin-gregorian, recunoscut drept calendarul standard în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian