Aţi auzit de mecanismul Antikythera?

  2

  Este unul din misterele Greciei antice: un aparat mecanic descoperit în urmă cu un secol la bordul unui vas roman scufundat în apropierea insulei Antikythera. Aproximativ de mărimea unei cutii de pantofi, relicva a zăcut un timp într-un muzeu de antichităţi din Atena, pînă cînd un custode al muzeului a observat cîteva părţi care semănau cu un angrenaj de roţi dinţate. Mecanismul misterios a fost studiat timp de decenii de oameni de ştiinţă, uimiţi de complexitatea a ceea ce s-a dovedit a fi un calculator astronomic construit în perioada 150 – 100 î.e.n. Recent, o echipă de cercetători folosind tehnologii de decripţie şi vizualizare foarte avansate a reuşit să descifreze modul de funcţionare al mecanismului antic şi a construit un model capabil să reproducă originalul în detaliu.

  Revista Nature a realizat un documentar fascinant care prezintă progresul realizat de această echipă de cercetatori.

  Reproduction of 2,100-year-old calculator deepens mystery

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedent100% din cei mai căutaţi terorişti sînt musulmani…
  Articolul următorCriza financiară explicată
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  2 COMENTARII

  1. In cartea Robot Evolution de Mark E. Rosheim se arata urmatoarele:

   „Mecanismul diferential este format din treizeci si unu de roti de angrenaj cu dinti de forma unor triunghiuri echilaterale. Cand datele din trecut sau din viitor sunt introduse prin angrenaj, mecanismul calculeaza pozitia soarelui, a lunii si alte informatii astronomice, de exemplu localizarea altor planete” (Field and Wright, 1985.

   Google Books este la inaltime! Europeana inca doarme!

   antikythera003_small

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here