The benefit of the doubt? Da, dar nu pentru căței. Cazul elevilor de la liceul catolic Covington

  2

  Linșajul mediatic la care au fost supuși puștii de la liceul catolic american Covington arată că de „prezumția de bună-credință”, de ”benefit of the doubt”, te poți bucura doar dacă ești extremist islamic, nu și american catolic. Dacă ești american, catolic, pro-life, e musai să fii rasist. Până și dieceza de Covington i-a condamnat fără drept de apel pe elevi, în cor cu media, în baza unui filmuleț de câteva zeci de secunde, trunchiat, și a unor declarații care s-au dovedit false.

  Jurnaliștii au (ori, mai degrabă, aveau), firesc, tot felul de formule prin care iau distanță de subiect. Adesea sunt enervante, obositoare, căci nu ne confirmă prejudecata și par să nege evidențele. Dar sunt folositoare în astfel de situații. E presiunea timpului, ai acces doar la o parte, ori la un fragment de înregistrare, ești în competiție și trebuie să dai. Conștient că aparențele pot înșela, că pot fi răsturnate a doua zi, că poți fi mințit deliberat sau numai pus pe o pistă greșită de trăirile extrem de subiective ale unor actori implicați, ții la credibilitate și prezinți știrea luând distanță prin formule clasice. Le veți întâlni la tot pasul, mai ales când se produc atentate teroriste ori se relatează despre subiecte sensibile, legate de migranții musulmani: „se pare că…”, „nu este clar pentru moment…”, „autoritățile nu știu încă…”, „potrivit lui X…”

  Nimic din toate astea în cazul Covington Catholic High School. Elevii au fost împachetați rapid și li s-a pus eticheta de rasiști.  Familia lui Nick Sandmann, adolescentul de 16 ani devenit fără voie actor al acestei uriașe dezinformări, a început să primească amenințări cu moartea, iar puștiul a devenit #babyHitler.

  Apariția înregistrării complete (peste o oră și jumătate) și mărturia lui Nick Sandmann („Eu sunt elevul din inregistrarea video care…”) au arătat o cu totul altă situație decât cea prezentată de media și acuzată chiar de dieceza de Covington.

  Dacă marile publicații americane au abandonat de ceva vreme standarde jurnalistice elementare în subiecte care au fie și tangențial legătură cu Donald Trump (câțiva elevi aveau șepci MAGO – ”Make America Great Again”), te-ai fi așteptat ca măcar Dieceza de Covington să fie mai prudentă și să-și întrebe mai întâi enoriașii. Să aplice măcar ei, păstorii, „prezumția de bună credință”, să acorde măcar ei ”the benefit of the doubt” unor adolescenți pe care îi păstoresc, pe care îi cunosc. Au preferat însă să fie, mai degrabă, „călăuze oarbe care strecoară țânțarul și înghit cămila”.

  P.S.

  O dezinformare de proporții a mai fost în 2017, când polonezii care au celebrat Ziua Independenței au devenit „60.000 de neonaziști, fasciști, suprematiști albi”, care cereau pe străzile Varșoviei un „Holocaust islamic”. Am demontat-o la vremea respectivă – Polonia. Cum de-a ajuns Ioan Paul II să citeze din Trump, iar 60.000 polonezi să fie „neo-naziști”?

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentCioloș arată cât este de mic
  Articolul următorPrestez servicii celui care îl bate pe Nick Sandmann
  Gelu Trandafir
  Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

  2 COMENTARII

  1. E o mică greșeală în text, cu litere mari – trebuie MAGA !! ( ca să nu fie „Make America Greater then Oltenia…”)

   Dacă tot se observă acest tip de permanentă ofensivă a extremei-stângi asupra conservatorilor normali, înseamnă că genul de răspunsuri tip „reacție” la ceva este greșit.
   Conservatorii normali, creștini, trebuie să devină ofensivi, spre a întoarce crugul politic către o permanentă reacție de apărare-disperare-greșeală morală a „regresiștilor” !!!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here