FUNDATIA IOAN BARBUS

China comunistă îl acuză de huliganism politic pe președintele Senatului ceh. Acesta conduce o delegație importantă în Taiwan

Președintele Senatului Cehiei, Milos Vystrcil, conduce zilele acestea în Taiwan o importantă delegație. 90 de oameni de afaceri și parlamentari cehi se află la Taipei între 30 august-5 septembrie.

Presa comunistă chineză spune că Vystrcil, „președinte al Senatului unei țări mici, îndepărtate, central-europene”, este „un huligan politic”. Ministrul de externe chinez, Wang Yi, amenință că guvernul Chinei îl va face pe Vystrcil „să plătească un preț greu pentru comportamentul său miop și oportunism politic”.

La începutul anului, în 10 ianuarie, și predecesorul lui Vystrcil la șefia Senatului Cehiei, Jaroslav Kubera, fusese amenințat China privind o plănuită vizită în Taiwan. Ambasada chineză la Praga i-a trimis atunci președintelui Cehiei, Milos Zeman (care acționase ca un aliat de nădejde al Chinei în regiune), o scrisoare ofuscată. China chiar amenința în mod specific cu represalii trei companii cehești dacă președintele Senatului, al doilea om în stat, efectua vizita la Taipei. În 17 ianuarie, Kubera s-a întâlnit cu ambasadorul Chinei la Praga. În 20 ianuarie, a suferit un atac de cord și a murit.

Urmașul săul la conducerea Senatului, Milos Vystrcil, a calificat atunci scrisoarea ambasadei Chinei drept un act de intimidare și violare a suveranității Cehiei.

Jakub Janda, directorului Centrului pentru politici de securitate „European Values” de la Praga, spune că vizita în Taiwan a importantei delegații de parlamentari și antreprenori cehi pune autoritățile comuniste chineze în fața a două opțiuni, ambele proaste, pentru relația Chinei cu UE. Fie Beijingul pedepsește dur Praga, pierzând orice rămășiță de influență politică și confirmând că nu poate fi considerat un partener de business de încredere câtă vreme acțonează ca un bătăuș totalitar. Fie nu reacționează, iar atunci oricine în Europa va vedea că e perfect firesc ca delegații politice și de afaceri să viziteze un Taiwan prosper și democratic

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian