Crimă şi pedeapsă în Rusia lui Putin

  6

  Un articol recent din revista Barron’s descrie în detaliu un caz de corupţie şi gangsterism al administraţiei publice ruseşti. Urmează un fragment, cu invitaţia de a continua lectura în original. Cele trei reportaje video reprezintă efortul de documentare al acestui caz, realizat de firma de investiţii străină care a fost ţinta celei mai escrocherii de taxe din Rusia.

  Poliţia rusă a declarat închis cel mai mare caz de fraudă fiscală din istoria ţării. Este vorba despre o cerere de rambursare de taxe, în valoare de $230 milioane, aprobată de oficiali moscoviţi de la biroul de taxe şi impozite în ziua de 24 decembrie 2007. Suma a fost virată unui grup care s-a pretins drept reprezentant al firmei Hermitage Capital, odată cea mai mare companie de administrare a fondurilor de investiţie tip hedge-fund din Rusia. Ministerul de Interne rus a declarat că înşelătoria a fost pusă la cale de un lucrător forestier şi un spărgător, care în prezent servesc pedepse de cinci ani închisoare, împreună cu alţi patru complici. Toţi complicii au murit între timp: unul a suferit un atac cardiac înainte de săvîrşirea crimei, al doilea a căzut de la balcon, iar al treilea s-a prăbuşit pe caldarîm de la fereastra unui apartament.

  Al patrulea complice numit de poliţie se numeşte Sergei Magnitsky, un avocat de 37 ani al firmei Hermitage, care a murit în închisoare, torturat, după ce a depus o plîngere oficială la poliţie în care furniza dovezi că înşelătoria fusese pusă la cale de un grup de oficiali corupţi angajaţi la biroul de taxe, în colaborare cu poliţişti ai Ministerului de Interne şi criminali profesionişti. Ministerul de Interne i-a exonerat pe poliţiştii şi birocraţii numiţi de Magnitsky, iar primii au fost chiar înaintaţi în grad sau funcţie.

  În ce priveşte cele $230 milioane, au dispărut aproape complet. Irina Dudukina, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat pentru revista Barron’s că toate fişele bancare necesare pentru depistarea prăzii au ars cu ocazia exploziei din 2008 a camionului care le transporta către o locaţie sigură.

  Cazul s-a încheiat pentru autorităţile ruse, dar Bill Browder, directorul din Londra al firmei, s-a dedicat urmăririi celor responsabili de crima iniţială şi moartea lui Magnitsky. „Datele acumulate în acest caz sunt extrem de acuzatoare la adresa guvernului rus”, afirmă Browder. „În primul rând, Serghei Magnistsky descoperă frauda şi raportează despre criminalii care au pregătit această înşelătorie, cu trei săptămâni înainte de data săvârşirii fraudei. Poliţia nu face nimic. Apoi, oficiali de la biroul de taxe aprobă cea mai mare hoţie din istoria rambursarilor ruseşti, într-o singură zi, de Crăciun, către un ucigaş condamnat de o curte de justiţie. Nimeni nu şi-a pus nicio întrebare.”

  Insistenţa lui Browder dă roade. A primit recent dovezi noi care pun sub semnul întrebării povestea oficială a guvernului rus, anume că birocraţi cinstiţi au fost păcăliţi de persoane externe. Înregistrări de cont bancare obţinute de la două conturi secrete de sub tutela băncii Credit Suisse din Zurich arată că, imediat după rambursarea enormă aprobată de biroul moscovit de taxe condus de Olga G. Stepanova, soţul ei a primit $10.9 milioane pe numele unei corporaţii de faţadă din Cipru. Aceleaşi conturi au fost şi sursa de plată în valoare de $800.000 pentru construcţia vilei de vacanţă din Montenegro proprietate a aceluiaşi cuplu. Alte $4 milioane au fost retrase pentru construcţia unei vile în Dubai şi pentru finanţarea a două apartamente a doi adjuncţi ai doamnei Stepanova.

  Iar acestea sunt doar locuinţele de vacanţă ale Stepanovei. La un an după escrocherie, familia Stepanovei trăia într-o vilă de $20 milioane din apropierea Moscovei, proiectată de arhitectul Alexey Kozyr, a cărui clientelă constă din celebrităţi ale protipendadei ruse.

  Venitul Stepanovei este imposibil de reconciliat cu această epatare de bogăţie. Regulile anti-corupţie din Rusia cer ca oficiali precum Stepanova să declare venitul pe familie. Declaraţiile publice arată că ea şi soţul au raportat un venit de $50.000 anual pe parcursul deceniului trecut.

  Crime and Punishment in Putin’s Russia

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentSăptămâna Patimilor, icoana dragostei depline
  Articolul următorInfernul judiciar din Rusia lui Putin (1)
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  6 COMENTARII

  1. Asta e modelul de spiritualitate pe care Dughin & Co vor sa-l impuna materialistilor de americani.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here