Cristian Câmpeanu: Rinocerizarea României

  7

  Resuscitarea retoricii de tip „nu ne vindem ţara” de la începutul anilor ’90, agresivitatea cu care sunt atacaţi intelectualii care îndrăznesc să iasă din rând, limbajul incalificabil şi caracterul deschis partizan al emisiunilor pretinselor televiziuni de ştiri şi ameninţările mai mult sau mai puţin deschise proferate de la microfon ori ascensiunea aiuritoare a lui Dan Diaconescu sunt semnul unei degradări fără precedent a substanţei civice şi culturale a naţiunii. De la politicieni, ziarişti şi până la ultimul forumist, România se rinocerizează.

  Realitatea contemporană românească poate fi citită în două chei. În cheia lui Caragiale, ne putem amuza la vederea şirului nesfârşit de cópii ale amicului Nae care se perindă zilnic prin faţa noastră repetând pe tonalităţi diferite şi cu variaţiuni minime aceeaşi formulă sacră a politicii româneşti.

  […]

  Cealaltă cheie, mai gravă este aceea a lui Ionesco. Privită prin această prismă, societatea românească pare să treacă printr-o metamorfoză ce pare ireversibilă. Încetul cu încetul normalitatea, civilitatea şi însăşi umanitatea ne părăsesc şi sunt înlocuite de un animal brutal, fără judecată şi fără vreo urmă de simţ moral. Ne rinocerizăm.

  Să luăm, spre pildă, cazul privatizărilor din ultima vreme. Victor Ponta nu a făcut decât să dea glas, din oportunism, unei furii care pare din ce în ce mai răspândită printre români. Există, se pare, un număr mare de cetăţeni care sunt indignaţi că guvernul şi premierul Ungureanu vând resursele ţării, companiile strategice din energie şi, în general, avuţia poporului pe nimic străinilor. Prin „străini” nu se înţelege chiar orice străini ci anumiţi străini, anume evreii, pentru că toată lumea ştie – nu-i aşa? – că Mihai Răzvan Ungureanu este evreu şi coada de topor a ocultei evreieşti din România. Las’ că, cel puţin în privatizarea Cupru Min şi în concesiunile către Chevron, România a făcut două afaceri mai bune şi mai transparente decât multe altele făcute în ultimii 22 de ani. Dar, aceşti oameni pur şi simplu nu mai sunt capabili să identifice propriul interes.

  Acordarea unui procent limitat 10-15% din aceste companii de stat unor investitori privaţi este un lucru benefic atât pentru acestea cât şi pentru stat. Să luăm numai cazul NuclearElectrica-Arcelor-Mittal, când o companie de stat a decis să livreze energie unei companii private sub preţul pieţei, prejudiciind interesele companiei şi pe ale statului. A fost nevoie de presiunea societăţii civile pentru ca această decizie păguboasă să fie anulată. Dacă, în consiliul de administraţie al NuclearElectrica s-ar fi aflat investitori privaţi, decizia ar fi ajuns imediat la cunoştinţa publicului şi poate nu ar fi fost luată niciodată. Investitorul privat are interesul să îşi maximizeze profitul şi, prin urmare, este interesat într-o mai mare eficienţă şi transparenţă. Cu alte cuvinte, investitorul privat va dori să se asigure că reprezentanţii statului fură mai puţin şi cheltuiesc mai responsabil. Aşa că toţi cei cărora le pasă de „avuţia poporului” ar trebui să salute aceste privatizări. Când nu mai eşti capabil să îţi recunoşti propriul interes din ură faţă de străini înseamnă că te-ai rinocerizat.

  Când 16% din populaţia României se gândeşte să voteze cu Dan Diaconescu şi partidul lui zoologic, ceva foarte grav se întâmplă în societatea românească. 16% dintre români s-au abandonat pe sine unei orgii a lipsei de raţiune, cultură, bun simţ şi cuviinţă, unui abuz de obscenitate, prost gust, prostie agresivă, ticăloşie ostentativă şi fabulaţie tabloidă. 16% dintre români s-au metamorfozat deja în rinoceri.

  Când politicienii unui partid care se pretinde de dreapta, adică elitist, îi atacă agresiv pe intelectuali cu expresii de genul „Băga-mi-aş în ei de intelectuali” şi îi aruncă afară din partid cu un soi de mârlănie veselă, atunci acel partid – PDL, în speţă – este bântuit de o epidemie gravă de rinocerită. Numai astfel se poate explică cum poţi să preferi o duduie care emană prin toate ţinutele şi poşetele parvenitism, prost gust şi suficienţă agresivă unor Cristian Preda sau Monica Macovei.

  Numai un caz grav de rinocerită poate explica faptul că Antena 3 mai are public sau că personaje precum Gâdea, Ciutacu, Badea şi toată turma de rinoceri de acolo continuă să polueze spaţiul public. Numai astfel se poate explica faptul că cel mai pur produs politic al Antenei 3 – Crin Antonescu – se bucură de încrederea a 20% dintre români. Sunt 20% dintre români aflaţi în proces accelerat de rinocerizare.

  În cheia lui Ionesco, realitatea românească este tragică pentru că ea este ireversibilă şi duce întotdeauna la dictatură. Dar nu aceasta este cel mai grav lucru. Cel mai grav este faptul că încet, încet ne pierdem umanitatea. Dar, poate să ne înşelăm. Poate că exagerăm. Poate are dreptate un personaj al lui Ionesco care proclamă „L’humanisme est périmé! Vous êtes un vieux sentimental ridicule”. După care se transformă în rinocer.

  Cristian Câmpeanu

  Print Friendly, PDF & Email

  7 COMENTARII

  1. A cam început să se GheDeSizeze Câmpeanu. După mintea lui, cine nu-i europupcurist sau yesman băsist e rinocer.

  2. @1 Riddick

   M-ai blocat! Nu stiam ca :gadea, ciutacu, badea, dan diaconescu si ai lui – sunt personaje frecventabile. Nu stiam ca sunt un yesman băsist si, pentru ca sunt de acord cu ceea ce a scris Cristian Campeanu, mai mult ca sigur, sunt si un eoropupcurist. Multe mai afla omul!

  3. Eu m-am referit la ce a spus Câmpeanu, nu că ar fi unii frecventabili și alții nu știu cum. Folosește niște clișee și cu asta gata, a ostracizat pe cei cu alte păreri, care sunt îngrijorați de ce se întâmplă la nivelul guvernului și al PDL.

  4. „Când 16% din populaţia României se gândeşte să voteze cu Dan Diaconescu şi partidul lui zoologic, ceva foarte grav se întâmplă în societatea românească. 16% dintre români s-au abandonat pe sine unei orgii a lipsei de raţiune, cultură, bun simţ şi cuviinţă, unui abuz de obscenitate, prost gust, prostie agresivă, ticăloşie ostentativă şi fabulaţie tabloidă. 16% dintre români s-au metamorfozat deja în rinoceri.”

   „Numai un caz grav de rinocerită poate explica faptul că Antena 3 mai are public sau că personaje precum Gâdea, Ciutacu, Badea şi toată turma de rinoceri de acolo continuă să polueze spaţiul public. Numai astfel se poate explica faptul că cel mai pur produs politic al Antenei 3 – Crin Antonescu – se bucură de încrederea a 20% dintre români. Sunt 20% dintre români aflaţi în proces accelerat de rinocerizare.”

   Astea sunt cliseele folosite ? Cei enumerati sunt cei „ostracizati pentru ca sunt ingrijorati de ce se intampla la nivelul guvernului si al PDL” ?
   Daca la asta te-ai referit, cred ca nu mai este nevoie de nici o alta explicatie.

  5. Cauționează privatizările suspecte de la entități strategice rentabile, monopoluri naturale, pornite pe felii de 10-15% și care au scopul pregătirii vânzării pachetului majopritar, apoi al vânzării complete. Caută să asocieze acești critici cu ciutacii și să pună PP-DD pe the ban list (deocamdată, oricum am lua-o, e singura alternativă la partidele parlamentare actuale).

  6. Arcelor-Mittal și alții fură, e adevărat, dar un privat ar lua 84% și ar lăsa statului 16% din ceea ce e al lui 100%. Ce spune el cu 10-15% e doar începutul, nu se va opri aici procentul.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here