Discurs imaginar pentru început de an şcolar

  0

  Charles Adler este un talk radio host din Canada. Are propria emisiune de radio, transmisă de diverse posturi canadiene, în care vorbeşte cu ascultătorii despre subiecte legate de actualitatea socială, politică şi culturală. În emisiunea din 5 ianuarie a propus acest discurs pentru inaugurarea anului şcolar din toamna lui 2011:

  Pentru elevii şi cadrele didactice din liceul nostru:

  Eu sînt noul vostru director de şcoală şi sînt onorat de acest privilegiu. Nu există altă chemare mai înaltă decît aceea de a îi învăţa pe cei tineri.

  Doresc să vă aduc la cunoştinţă cîteva schimbări importante. Efectuez aceste schimbări deoarece sînt convins că majoritatea ideilor care au dominat educaţia publică din Canada au fost îndreptate împotriva voastră, împotriva profesorilor şi împotriva ţării noastre.

  În primul rînd, această şcoală nu va mai ţine cont de rasă sau etnie. Nu mă interesează cîtuşi de puţin dacă structura voastră rasială este neagră, maro, roşie, galbenă sau albă. Nu mă interesează cîtuşi de puţin dacă originea voastră este africană, latino-americană, asiatică sau europeană, ori cînd şi cum au ajuns aici strămoşii voştri.

  Singura identitate de care îmi pasă şi singura pe care această şcoală o va recunoaşte de acum încolo este indentitatea voastră individuală – caracterul, cunoştinţele şi umanitatea voastră. Iar singura identitate naţională importantă pentru această şcoală va fi cea canadiană. Aceasta este o şcoală publică din Canada, iar şcolile publice canadiene au fost înfiinţate pentru a crea canadieni.

  Dacă vreţi să afirmaţi prin această şcoală o identitate etnică, rasială sau religioasă, atunci va trebui să mergeţi în altă parte. Noi vom aboli obiceiul sărbătorilor etnice şi rasiale care nu sînt fundamentate pe naţionalitatea canadiană. Acestea subminează valorile canadiene.

  Această măsură include toate activităţile care au loc după încheierea orelor de clasă. Nu voi mai autoriza cluburi care divizează studenţii funcţie de identităţi. Mă refer la rasă, limbă, religie, orientare sexuală sau orice altceva la modă într-o societate divizată de corectitudine politică.

  Cluburile voastre vor fi bazate pe interese şi pasiuni, nu pe legături de sînge, etnice, rasiale sau definite funcţie de alte caracteristici fizice. Astfel de cluburi cultivă narcisismul – o preocupare nesănătoasă cu propria persoană – în timp ce scopul educaţiei este de a vă îndruma să gîndiţi dincolo de propria persoană. De aceea, vom avea cluburi care vă vor înlesni contactul cu minunăţiile şi gloriile artei, muzicii, astronomiei, limbilor străine şi altele. Dacă singurele activităţi extraşcolare care vă interesează sînt bazate pe identitatea etnică, rasială sau sexuală, înseamnă că vă interesează prea puţine în afara propriei persoane.

  În al doilea rînd, deoarece consider că învăţătura este o îndeletnicire sacră, tot ce ţine de această şcoală va reflecta acest statut elevat al învăţăturii. Aceasta înseamnă, printre altele, că voi şi profesorii voştri veţi avea o ţinută vestimentara corespunzătoare. Numeroşi membri ai societăţii noastre se îmbrăca mai decent pentru festivităţile de la Hollywood decît pentru şcoală sau biserică. Aceştia au priorităţile inversate. De aceea, această şcoală va adopta reguli oficiale de vestimentaţie.

  În al treilea rînd, limbajul obscen nu va mai fi tolerat – fie în clasă, pe culoare, sau cu ocazia concursurilor de atletism. Dacă nu puteţi vorbi fără să vă folosiţi de cuvîntul f*, atunci înseamnă că nu puteţi vorbi. Prin limbaj obscen înţeleg cuvintele interzise de CRTC (Comisia Canadiană de Radio şi Telecomunicaţii), plus epitete cum ar fi n* (nigger) care rimează cu trăgaci (trigger), chiar atunci cînd este folosit de un elev negru adresîndu-se altui elev negru, sau cuvîntul b* (bitch) care rimează cu vrăjitoare (witch), chiar atunci cînd este folosit de o fată adresîndu-se altei fete. Intenţia mea este ca, atunci cînd veţi ieşi din această şcoală, să vă număraţi printre puţinii de vîrsta voastră capabili să distingă instinctiv între elevat şi degradant, între venerabil şi obscen.

  În al patrulea rînd, toate programele de încurajare a stimei de sine vor fi abolite. În această şcoală, stima de sine poate fi obţinută într-un singur fel – aşa cum au obţinut-o cei din urmă cu o generaţie, pînă cînd s-au luat alte decizii educaţionale – anume pe merit. O consecinţă imediată este faptul că vom avea un singur elev fruntaş pe clasă, nu opt (în original, valedictorian: elevul cu cele mai mari note din clasă la absolvirea liceului).

  În al cincilea şi ultimul rînd, reorientez şcoala spre studiul academic şi o voi ţine departe de politică şi propagandă. Nu se va mai irosi timp pentru a vă înfricoşa cu fumatul şi cafeina, sau cu agresiunea sexuală şi încălzirea globală. Niciun semestru nu va mai fi dedicat lecţiilor despre cum să vă potriviţi prezervativul, sau lecţiilor care vă învaţă să consideraţi relaţiile sexuale în primul rînd drept o preocupare de sănătate. Nu va mai încerca nimeni să vă convingă că sînteţi victime deoarece nu sînteţi albi, masculi, heterosexuali sau creştini. Vom fi eşuat dacă cineva care va absolvi această şcoală nu se va considera enorm de norocos sau norocoasă pentru simplul fapt de a fi canadian şi în viaţă.

  Şi acum, vă rog să vă ridicaţi în picioare şi să cîntaţi împreună cu mine imnul naţional, Oh Canada. Deoarece mulţi dintre voi nu cunoaşteţi cuvintele, profesorii voştri vă vor înmîna textul tipărit.

  Charles Adler


  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentNămeţii sînt de domeniul trecutului (2)
  Articolul următorÎn abjecţia lui Voiculescu
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here