E timpul să-l reabilităm pe Nero!

  5
  Roma în perioada de decadență a Imperiului (Thomas Couture, 1847)
  11 iunie 2013

  Olga Le Roux

  În primul rând, era artist: respect total. Avea o concepție revoluționară despre justiție: tranșa singur, „pronunța judecata după bunul său plac, ca și când așa ar fi hotărât majoritatea”. Suveranul nu are a-și pleca urechea la popor.

  Felul său de a practica sexul nu era mai puțin modern: libertinajul de toate felurile, matroane, prostituate, femei din popor, neveste de senatori, vestale, toate erau bune pentru el; se bucura, de asemenea, și de băieți, cu un lăudabil simț al diversității. Chiar incestul, se spune, cu mama lui… Se afirmă că ar fi ucis-o, dar se impune aici o interpretare simbolică ce îl dezvinovățește: lovind pântecele devenit inutil, el devenea propriul său fiu, eliberat de determinismele nașterii; de asemenea, sinucigându-l pe Seneca, părintele său spiritual, el se descotorosea de preceptele stoicilor – dreapta măsură, stăpânirea de sine, supunerea față de ordinea naturală – toate acele constrângeri insuportabile care încalcă dreptul inalienabil la fericire. Nici mamă, nici maestru.

  Aceeași libertate suverană față de căsătorie: odată înlăturată din calea lui prima soție, a scăpat de cea de-a doua cu o admirabilă energie (sufletele sensibile să se abțină). Lecția este limpede: „da” căsătoriei, pentru a o arunca în aer mai strașnic. Încă și mai strașnic: dintr-o inspirație divină, dând genial cu tifla tradiției, el s-a căsătorit cu doi bărbați – din păcate, nu în același timp.

  Tabula rasa, acesta este idealul pe care încearcă să-l atingă și incendierea Romei – Roma, adică orașul, poporul, cultura, lumea veche, „ca să te pot reconstrui mai bine, copila mea”. Dar, cum plebea ignorantă, o adunătură de conservatori mărginiți, a îndrăznit să cârtească, o nouă sclipire: creștinii sunt de vină, să-i ardem, să-i aruncăm în amfiteatru. Spectacolul și liniștea publică au fost asigurate. Câtă agerime! Creștinii sunt vinovați, negreșit vinovați.

  Douăzeci de secole mai târziu, același lucru: creștinii sunt întotdeauna vinovați de superstiție, misoginism, homofobie, tiranie, colonizare, sclavagism, rasism, încălzire globală (nu cumva să vă îndoiți de ea!).

  Și pentru aceasta, Nero este mare.
   icon-anchor 

  Traducere: Anca Cernea
  Articol original: „Il est temps de réhabiliter Néron !”

  Cu permisiunea bvoltaire

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  5 COMENTARII

  1. The Telegraph: Fall of Roman Empire caused by ‘contagion of homosexuality’

   Roberto De Mattei, 63, the deputy head of the country’s National Research Council, claimed that the empire was fatally weakened after conquering Carthage, which he described as „a paradise for homosexuals”.
   The remarks prompted angry calls for his resignation, with critics saying his comments were homophobic, offensive and unbecoming of his position.

   „Today we live in an era in which the worst vices are inscribed in law as human rights. ”

   Anna Paola Concia, an MP from the main opposition Democratic Party, said: „A fanatic such as him cannot remain vice-president of the council in a country that has at its heart culture, human rights and respect for diversity. He is nothing other than a homophobic fundamentalist on a par with Iran’s president, Ahmadinejad.

  2. Asa-i: multa lume nu stie istorie elementara, deci nici cine a fost Nero. Dar intelectualii progresisti si atei, care considera ( acum, aici, la noi, nu doar in Occident) ca gandirea crestina e retrograda, sigur stiu 🙂 Lor si celor care stiu ( ca pestele de la cap se impute si tot de la cap se salveaza) le este dedicat textul: fie ca reminder ( progresistilor), fie ca argument (crestinilor „retrograzi”).

   Deci, cred ca cea mai buna multumire pentru autoare, respectiv traducatoare, e sa-l redistribuim. Ceea ce am executat si notez multumita ca nu sunt singura 🙂

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here