The Heritage Foundation: Confruntarea ambițiilor imperialiste ale lui Putin. SUA și Rusia după Crimeea

  1

  O discuție despre ce s-a schimbat în atitudinea lui Putin față de Ucraina odată cu prăbușirea rublei și starea foarte proastă a economiei ruse; Despre momentul în care Rusia va decide că mașinațiile împotriva Ucrainei au deveni prea scumpe pentru a continua; Despre politica energetică pe care Statele Unite ar trebui să o urmeze pentru a asigura stabilitatea Ucrainei și a aliaților ei; Despre rolul jucat de Congresului Statelor Unite în întărirea securității transatlantice; Și-a îndeplinit NATO angajamentul luat la Summitul de la Wales de a întări apărarea?

  Sunt câteva din subiectele discutate de Luke Coffey ( Margaret Thatcher Fellow, Margaret Thatcher Center for Freedom, The Heritage Foundation ), Kevin Williamson ( Roving Correspondent, National Review ), Nicolas Loris
  ( Herbert and Joyce Morgan Fellow, Institute for Economic Freedom and Opportunity, The Heritage Foundation ), pe 14 ianuarie într-un eveniment organizat de The Heritage Foundation și National Review.

  Moderator:
  Amy K. Mitchell
  Vice President, Communications, National Review

  Hosted By:
  Nick ZahnNick
  Zahn Asia Communications Fellow and Director of The Washington Roundtable for the Asia Pacific Press

  heritage

  national review logo

  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant ce zice Kevin D. Williamson (cel cu barba din mijloc – min 33), exact asta se intampla acum. Absolut toti producatorii pe energie conventionala au problema asta, sunt in situatia luditilor la inceputul secolului XIX cand atelierele lor traditionale de confectii s-au vazut in concurenta directa cu razboaiele de tesut. E fix aceeasi situatie numai ca acum e la o scara mult mai mare cu sume si interese infinit mai mari. Eolianul si solarul au fost doar o solutie de moment, in sensul ca au reusit doar pe moment sa intarzie reforma acestui sector, si prin ineficienta lor (implicita) au reusit sa tina pretul sus in mod nejustificat. Sau chiar sa-l mareasca, cum s-a intamplat in RO.

   Insa acest lucru nu poate dura la nesfarsit pentru ca piata deja e saturata de „regenerabile”, in sensul ca si-a atins gradul maxim in care poate incorpora aceste tehnologii impredictibile ce depind prea mult de cum bate vantul sau de nori (ca nr de MW au fost depasite tintele initiale si pentru 2020 – din fericire pana si leftistii au folosit o proiectie conservatoare, fara sa isi imagineze macar ca lucrurile merg exponential 🙂 ).

   Batalia acum e pe clienti, pe consumatori. Nu la productie. Insa de cand a venit criza (ce a avut un factor declansator fix in pretul energiei), consumul a scazut foarte mult. Nu doar Basescu se uita zilnic la cati MW se produc si se consuma in regiune, nu doar el dorea sa exporte cat mai mult, pentru ca fix aici se afla raspunsul la o multime de factori ce influenteaza eficienta si viabilitatea unei economii. US a iesit din recesiune datorita gazului de sist, ce a dus preturile foarte mult in jos. Ce apoi s-au vazut in costul benzinei la pompa (*imaginati-va 1,4 RON pe litru pentru benzina de 98) si apoi s-a translatat in pretul oricarui produs. Nu e meritul joburilor create in administratie de Obama, din contra, ele au intarziat si tras in jos.

   Revenind, chiar si cu toate regenerabilele ce produc energie intermitent, piata a reusit sa gaseasca o solutie la aceasta problema, in ultimii 2-3 ani avand loc o adevarata „revolutie” in stocajul pe baterii, lucru care nu s-a mai intamplat de aproape 100 de ani. Exista deja tehnologii care pot inlocui la scara mare bateriile Nickel-Iron facute de Edison, la un pret infinit mai mic. Adica e doar o chestiune de timp pana vom vedea o retea de energie descentralizata peste tot. Din acest motiv nici nu mai investeste nimeni in linii de transport, respectiv stocaj pe hidro. Pentru ca in 4-5 ani acele investitii nu vor mai avea aproape deloc incasari. Asa ca incompententa si lacomia autoritatilor care au tergiversat aiurea proiectul de la Tarnita au fost pana la urma un lucru bun – nu va mai ramane nimeni cu o gaura de pe urma lor pentru ca nu se vor mai face deloc.

   Aici e adevarata batalie, cat si pe productie, unde nuclearul (cat si carbunele – ce este totusi 4 ori mai ieftin ca pretul de pe bursa inclusiv in RO) vor avea un cuvant foarte greu de spus. De fuziune nici nu mai zic, faptul ca Skunk Works s-a implicat in aceasta chestiune (laborator Lockheed ce prin anii 60 facusera cel mai tare avion care a existat in istoria omeninii – cu perfomante nedepasite nici azi), ar trebui sa ne spuna tot, si sa fie un ultimatum pentru toti intermediarii si baietii isteti care aduc gaz prin conducte de la mii de km, si de multe ori la suprapret.

   Tom McGuire, who heads the project, said he and a small team had been working on fusion energy at Lockheed’s secretive Skunk Works for about four years, but were now going public to find potential partners in industry and government for their work.

   Initial work demonstrated the feasibility of building a 100-megawatt reactor measuring seven feet by 10 feet, which could fit on the back of a large truck, and is about 10 times smaller than current reactors, McGuire told reporters.

   In a statement, the company, the Pentagon’s largest supplier, said it would build and test a compact fusion reactor in less than a year, and build a prototype in five years.

   http://www.businessinsider.com/andrea-shalal-lockheed-nuclear-fusion-breakthrough-2014-10?utm_content=buffer473ac&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

   Din punctul meu de vedere toti acesti indivizi ce detin un oarecare monopol, pun piedici si incearca sa faulteze piata, mai au de trait cel mult 5 ani. Au incercat si altii sa se impotriveasca unor trenduri globale si niciodata pentru ei povestea nu a avut un final fericit. Multi cred ca au inteles deja acest lucru, in acest fel explicandu-se si tensiunile globale, disperarea cu care arunca absolut toti banii pe propaganda si schimbarea unor guverne ce nu sunt in buzunarul lor. Pentru ei acum este un ALL IN. Insa deja au pierdut.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here