Horia-Roman Patapievici la „Conferințele Catedralei”: În apărarea capitalismului | Poziția creștinului în lumea de astăzi

  11

  „Miercuri, 4 februarie 2015, Episcopia greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București a continuat ciclul de întâlniri „Conferințele Catedralei”, serie ce își propune ca, în ambianța Catedralei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare”, de pe strada Polonă, să aducă în fața credincioșilor și a oamenilor de bunăvoință personalități culturale, într-un schimb de idei de inspirație creștină, tradiție inaugurată în perioada interbelică de Preasfințitul Vasile Aftenie pentru studenții ardeleni care se aflau în capitală.

  Domnul Horia-Roman Patapievici, invitatul acestei seri [4 februarie 2014 n.e.], a expus două mari teme: capitalismul din perspectivă economică și morală, și o soluție personală cu privire la poziția creștinului în lumea de azi.

  Pornind de la ideea fundamentală că sistemul capitalist este întemeiat pe ordinea socială a proprietății private, garantată de un sistem juridic ce respectă libertatea individuală, Patapievici a demonstrat cum capitalismul este singura formă veritabil democratică de a conduce o economie, contrapunându-l cu modelul socialist, în care economia este dirijată prin abuzul de putere. Libertatea individuală, pe lângă faptul că stă la baza economiei, se revendică teologic de la liberul arbitru, cu care Dumnezeu l-a înzestrat încă de la început pe om.

  A doua parte a expunerii a punctat ideea că prima globalizare europeană – termen atât de des folosit – este de fapt un produs al creștinismului, dat fiind că modernitatea a apărut tot ca o consecință a gândirii creștine, care se reflectă cel mai substanțial în patristica greacă și latină. Horia-Roman Patapievici a enumerat câteva personalități-cheie ale acestui proces și momentele istorice în care a avut loc un salt calitativ pe plan intelectual și spiritual: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Augustin, Papa Grigore VII, Sfântul Toma de Aquino, arătând cum progresul cultural și științific din Europa are ca sorginte creștinismul, contrar unor prejudecăți răspândite. Patapievici a atribuit creștinismului nașterea capitalismului, dar și dezvoltarea științelor naturii, provocată de interogările unor Părinți ai Bisericii cu privire la acordul dintre știință și Revelație. O altă consecință a creștinismului a fost apariția unui nou tip de relaționare între puterile statului și individ, bazată pe libertatea individuală. În mod paradoxal, chiar și secularizarea, separarea Bisericii de Stat, a putut avea loc numai în contextul creștinismului.

  Pornind de la acest subiect, Patapievici a adus în discuție o temă de actualitate: faptul că referința la originile creștine ale culturii europene nu mai are loc în preambulul Constituției Uniunii Europene. O explicație pentru această „cristofobie” constă în faptul că, în timpurile recente, religia a fost repartizată exclusiv în sfera privată, de înșiși practicanții acesteia. Soluția propusă de Horia-Roman Patapievici este ca trăirea creștină a unui om să se regăsească și în raționamentele sale publice și nu doar în viața sa privată, păstrându-se, desigur, un echilibru necesar.

  Constatarea faptului că, prin eliminarea rădăcinilor creștine ale Europei, s-a rupt ciclul transmiterii acestui patrimoniu spiritual, a condus la evocarea figurii părintelui Andrei Scrima, pe care domnul Horia-Roman Patapievici l-a cunoscut personal. Preluând afirmațiile acestuia, dl Patapievici a concluzionat că e necesară redescoperirea creștinismului ca izvor viu, ca efervescență, o „reîntoarcere în catacombe”, nu atât din punctul de vedere al persecuțiilor, ci al trăirii originare creștine din primele veacuri, când creștinismul era în esență misionar, supraviețuind și dezvoltându-se într-un sistem ostil acestuia.

  Următoarea conferință din seria „Conferințele Catedralei” va avea loc miercuri, 11 februarie, orele 18.30, la Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”, fiind susținută de domnul profesor Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas.”

  Oana Viviana Dimcev | episcopiabucuresti.ro

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  11 COMENTARII

  1. In prima parte vorbind despre Capitalism, Patapievici face o gresala cand afirma ca pretul de vanzare este hotarat de comparator. IN TOATE SISTEMELE, chiar si in Comunism, PRETUL DE VANZARE este calcualat de vanzator (vanzatorul poate fi si Statul). Trebuie sa se stabileasca mai intai, cat l-a costat pe vanzator. Vanzatorul trebuie sa hotarasca ce procentaj de PROFIT doreste sa aibe. Apoi se pune in formula:

   PRETUL DE VANZARE = [COSTUL TAU / impartit la (100 – minus PROFITUL)] * inmultit cu 100

   De exemplu eu am publicat o carte si acum vreau s-o vand. Cat m-a costat pe mine scrierea si tiparirea cartii? Sa zicem, 30 RONI . Cat vreau sa fie profitul? Sa zicem….50%

   PRETUL DE VANZARE = [30 / 100 – 50)] * 100 = [30 / 50)] *100 = 60 RONI

  2. Nick. De exemplu, tu ai publicat o carte si vrei s-o vinzi conform formulei tale. Super. Dar eu nu vreau s-o cumpar. Profitul tau e zero. Poate as fi cumparat-o daca ai fi calculat pretul astfel incat sa reflecte valoarea acordata de mine (de cumparator). Abia atunci poti vorbi despre obtinerea unui profit: cand pretul pe care tu il stabilesti in mod arbitrar corespunde cu pretul pe care cumparatorul e dispus sa il achite. Deci Patapievici are dreptate. Pretul reflecta valoarea acordata de cumparatori, nu de vanzator.

  3. Va multumesc ca puneti conferintele acestea aici! Chiar nu stiam de ‘Conferintele catedralei’, insa acum ca am aflat le voi urmari saptamanal. Multumesc!

  4. Cand il vad pe dl Patapievici imi vine sa aplaud si eventual sa merg spre ecranul laptopului si sa il iau si in brate 😀 . Minunat! Superb! 🙂
   Intr-o tara ‘normala’ (care o mai fi asa, ca in ziua de azi nici tarile alea spre care priveau mai demult parintii nostri nu mai pot fi numite asa?) conferintele dansului ar fi aparut la tv la ora de maxima audienta. Sper sa apuc sa traiesc si vremurile cand lucrul asta se va intampla.

  5. Sunt curios teoria cu prețul de vânzare hotărât de cumpărător se aplică și pentru necesități precum petrol sau gaz? Dar na, e liniștitor să aflu că defapt există speculă.

  6. Fascinantă expresia preotului din dreapta lui Patapievici. Abia își ascunde dezgustul și plictiseala, nu știi dacă închide ochii ca să nu-l mai vadă pe P sau fiindcă îl trage la somn. Înclin spre prima.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here