Identitatea europeană: urăşte America cu pasiune

  9

  Înregistrările video de mai jos reprezintă o documentare esenţială a anti-americanismului european. Simplific, desigur, dar am prostul obicei de a crede că adevărul e simplu. Priveşte şi formează-ţi propria opinie.

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentElveţia şi restul Europei
  Articolul următorBărbaţi şi femei în Iran
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  9 COMENTARII

  1. A inceput foarte bine, s-a terminat so und so 🙂 . Totusi, documentarul surprinde destul de bine sentimentele europenilor fata de Statele Unite. Este prezentata atat ramura anti-americana (traiasca Franta) , cat si cea americanofona (nu poti sa nu-i iubesti pe polonezi :D), cu cliseele de rigoare.

   Lasand la o parte tinerii tembeli si 68istii, ce mi s-a parut cu adevarat ingrijorator a fost modul in care antiamericanismul este promovat de la varste atat de fragede. Ce poate deveni un copil care la varsta d 10 ani (sa zicem…) face desene cu cat de rai sunt americanii si cum urmaresc ei (in frunte cu Bush cel Rau) sa puna mana pe petrolul celorlalti?

   Si pana la urma cu ce este aceasta imagine mai diferita in esenta de cea promovata de Iran in legatura cu evreii? Cu nimic, esenta e aceeasi, doar abordarea e distincta. Aici, in Europa, umblam cu mijloace ceva mai sofisticate decat in Iranul facut dupa chipul lui Khomeini.

  2. Anul trecut a aparut lucrarea „Anti-Americanisms in World Politics” (Cornell University Press, 2007) de Peter J. Katzenstein si Robert O. Keohane careia i se face prezentarea pe: http://www.realclearpolitics.com/articles/2006/10/antiamericanisms.html

   Mi se pare a fi o lucrare de referinta in domeniul vast al anti-americanismelor de orice fel. Din pacate in Europa nu cred sa fi fost tiparita, iar in Romania ce sa mai vorbim… In orice caz, este meritul lui Cristian Ghinea ca i-a facut o trecere in revista intr-un articol publicat pe 14 august 2007 pe Hotnews:
   http://www.hotnews.ro/Enervantii-de-americani-articol_81231.htm

  3. ai obs ca documentarul care l-ai postat aici nu mai este pe youtube?
   il aveam si eu un favorite si de cateva luni se pare ca a fost sters.
   hmmmm…
   is it just me or…….

  4. Nu! Nu observasem. Exclamarea e de… pissed off reaction. It’s 1984 all over again. Ministerul Adevarului, unde articolele de ziare din trecut erau constant modificate functie de nevoile zilei. Well… daca il gasesti in alta parte, te rog sa-mi spui. O sa-l caut si eu.

  5. Acum vad comentariul colegului Imperial. Versiunea ta e mai probabila – copyright & stuff. But I’m still pissed off. Era un filmulet netratat cu political correctness.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here