În abjecţia lui Voiculescu

  7

  Crin Antonescu a reuşit să înece partidul Brătienilor în smârcurile abjecţiei voiculesciene pentru a-şi asigura osanalele gorniştilor imunzi de la Antene. Partidul Naţional Liberal moare batjocorit de un personaj mediocru şi iresponsabil, dar cu ambiţii megalomane.

  În unanimitate! Nu a existat nici măcar o voce în Biroul Politic al PNL care să fi făcut apel la bun-simţ, cuviinţă şi raţiune pentru a-i atrage atenţia lui Antonescu că este pe cale să comită o oroare comparabilă cu detestabila participare a lui Guţă Tătărescu în guvernul Petru Groza. Nici Andrei Marga, cu toate acreditările sale filosofice, nici Mircea Diaconu, cu remarcabilul său bun-simţ rătăcit prin politica de partid, şi nici măcar Dinu Zamfirescu, omul care i-a cunoscut pe Brătieni, nu au avut curajul să se opună acestui gest abominabil.

  (…) Antonescu a parafat crearea unei monstruozităţi politice pe care a avut neruşinarea să o boteze orwellian, în dispreţ faţă de inteligenţa alegătorului, „Alianţa de Centru-Dreapta”. Alianţa de Centru-Dreapta cu Voiculescu este o contradicţie în termeni! Dacă PNL ar mai fi putut revendica – mai curând din inerţie decât pe temeiul acţiunilor politice şi al poziţiilor doctrinare – un loc la dreapta spectrului politic, a aşeza parodia de partid conservator al lui Voiculescu la dreapta e o jignire adusă dreptei. Are de-a face Voiculescu cu Edmund Burke, Ronald Reagan şi Maggie Thatcher cum are Patriciu cu liberalismul clasic.

  În schimb, Voiculescu are legătură cu altceva. Ca şi S.O. Vîntu, Voiculescu simbolizează întreaga mizerie morală a României postdecembriste. Securist detaşat în Cipru pentru a se îngriji de afacerile Securităţii, Voiculescu a făcut avere cu binecuvântarea fostei Securităţi şi a regimului Iliescu.

  Acoliţii lui de teapa lui Şereş au fost adesea acuzaţi că au traficat influenţă la vârf şi i-au câştigat licitaţii trucate. Şi-a făcut trust de presă, pe care îl foloseşte discreţionar pentru a-şi promova interesele politice, şi oameni de paie care să îi apere interesele de afaceri. Antenele sale au compromis pentru mulţi ani ideea de etică jurnalistică cu atât de mult succes încât modelul a fost copiat şi de celălalt oligarh media, Vîntu. Voiculescu este omul responsabil pentru castrarea CNSAS şi este omul care şi-a legat numele de o lege de blocare a restituirii proprietăţilor confiscate de comunişti.(…)

  Să te asociezi de bunăvoie cu Voiculescu şi să te numeşti Alianţa de Centru-Dreapta este odios într-o măsură cu atât mai mare cu cât este un act gratuit. Antonescu ar fi avut şanse bune să câştige preşedinţia şi fără acest aranjament, dar, victimă a aceleiaşi manii a grandorii care l-a făcut să transforme PNL în organizaţie „militarizată”, micul dictator de carton şi-a pierdut simţul realităţii. În loc să refacă credibilitatea PNL astfel încât să îl transforme într-un partid onorabil, care să fie capabil să preia steagul dreptei după eventualul dezastru al PDL, Antonescu este pe cale să înece PNL în abjecţia voiculesciană şi apoi să-i dea lovitura de graţie prin asocierea cu PSD-ul pontist. Crin Antonescu este lipsit de substanţă, făcut din suprafeţe, aparenţe şi imagini. Personalitatea lui e atât de transparentă, încât prin ea se vede oligarhia comunisto-securistă care a nenorocit ţara.

  Print Friendly, PDF & Email

  7 COMENTARII

  1. Dan Voiculescu catre Traian Basescu: Distrugeti relatia cu China

   Vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, a criticat, joi, declaratia sefului statului din sedinta de Guvern, potrivit careia, spera ca „ministrii nu vor cadea in plasa unei povesti de genul „sa luam bani din China””, subliniind ca spera ca diplomatia romaneasca va reusi sa repare, in doar cativa ani, „dezastrele diplomatice din mandatele Basescu”.

   „Cat de prost inspirat sa fiti incat sa declarati oficial ca un acord financiar cu China reprezinta o plasa, o capcana de care ministrii dumneavoastra trebuie sa se fereasca?! Cat de prost informat sa fiti incat sa nu fi aflat ca economia chineza este a doua forta mondiala si ca, intr-un interval de maxim 40 de ani, va devansa si SUA?! Domnule presedinte, declaratiile dumneavoastra sunt atat de neinteligente, atat de neverosimile de la un individ rational, incat va sfatuiesc sa sustineti ca nu sunt reale, sa acuzati presa ca v-a preluat gresit afirmatiile si sa negati veridicitatea imaginilor. Daca cineva va va contrazice, sigur veti gasi un specialist bine orientat care va demonstra ca imaginile au fost trucate”, a afirmat Dan Voiculescu, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, citata de Agerpres.

   „Ati distrus relatia cu Franta si Rusia. Ati amenintat grobian Germania ca nu mai platiti contractele semnate de statul roman cu resortisantii germani. Ati compromis intrarea in spatiul Schengen. V-ati umilit ridicol in relatia cu Statele Unite ale Americii si cu Marea Britanie, vorbind despre o axa care nu a existat decat in imaginatia dumneavoastra. Acum, in conditiile in care nu aveti un dialog echilibrat cu niciun partener occidental, v-ati apucat sa distrugeti si relatia cu China!”, a mai spus Voiculescu.

   In opinia liderului fondator al PC, diplomatia se face, in primul rand, cu inteligenta, „nu se face nici in genunchi, nici cocotat pe gard, nici cu plecaciuni, nici cu amenintari”.

  2. Miscarea strategica face cu siguranta parte din „politica bunului simt”. Ce ironie! Antonescu si tovarasii lui de drum sunt doar niste mahniti care traiesc viata ca o gluma.

  3. Hei, dar ce va zice Marius Oprea de chestia asta? Ca aici se dadea mare justitiar, murea cu securistii de git!

  4. Buna ziua:

   „Alianta de Centru-Dreapta” va deveni curand („cronica unei noi comasari anuntate”), in chip suprem-oximoronic si creator-orwellian, „Alianta de Dreapta-Stanga”. In care stanga o fi reala (desi este discutat daca PSDul corporatisto-populist chiar e de stanga, ramane faptul ca Ponta chiar este un inflamat guevarist, poate si un pic mesianic-maoist), dar dreapta este inexistenta. Intrucat PNL-ul antonescian nu are nimic de dreapta in afara de pretentii, simulari si travestiuri.

   Revenind la titlul unui articol pe care l-am publicat in februarie 1990 in „The New Republic”, avem de-a face cu „New Mask, Old Faces”.

   Va doresc succes si un An Nou cu bucurii si sanatate!

   Vladimir Tismaneanu

  5. Domnule Tismaneanu, daca ma credeti, sunt tare nerabdator sa vad oficializata cat mai repede aceasta mare coalitie pentru ca ne va usura foarte mult munca. Nu vom mai pierde vremea incercand a demonstra interesele comune care ii mana in lupta pe acesti indivizi – totul va fi pe fata si in acte. Asadar, sa ne bucuram!

   La randul meu, va doresc sa aveti parte de un an cat mai bun.

  6. PNL-ul e tot atat de dreapta pe cat de capitalisti sunt felix, vantu, elvira, becali, patriciu & co.
   Dealtfel toata guvernarea acestora a demonstrat’o cu varf si indesat.
   PDL, cu mici exceptii, e pe undeva la centru (-stanga).
   De ce nu duce insa lipsa Romania, sunt intelectualii de dreapta – Tismaneanu, Plesu, Patapievici, Traian Ungureanu, Neamtu, Aligica – sunt doar cateva nume care imi vin in minte spontan – insa dintre toti acestia numai pe d-l Tismaneanu il vad coborand in multime – explicand.
   Cu cate posturi de radio, ziare, posturi de televiziune sau scoli se poate mandri dreapta?
   Cine explica cititorilor ca Vadim nu are nici in clin nici in maneca cu dreapta sau capitalismul – cu jaful la care s’au dedat baronii nascuti din democratia originala iliesciana,
   Da, initiativa „in linie dreapta” este de aplaudat, este insa de ajuns?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here