Intel își taie craca de sub picioare

  0

  intel Una din marile companii de pe piața mondială a microprocesoarelor, Intel, și istoric una dintre cele mai pro-Israel corporații existente, a anunțat recent ințierea unui fond de 300 de milioane de dolari pentru „creșterea diversității în sectorul tehnologiei” – cu scopul ca „femeile și «minoritățile slab reprezentate» să devină «pe deplin reprezentate» până în 2022. Cum vor face asta? Prin „finanțarea de programe care susțin reprezentarea pozitivă a femeilor și minorităților în sectorul tehnologic și în industria jocurilor video”.

  Unul din cele mai mari programe de acest gen va fi manageriat de Feminist Frequency, pe numele său real Anita Sarkeesian și prietenul ei, fondatorul conceptului, Jonathan McIntosh, cel din urmă fiind un veritabil extremist stângist – anticapitalist, feminist, mare credincios în teorii ale conspirației și care în mod frecvent adoptă o retorică viscerală ori de câte ori vine vorba de Israel.

  Jonathan McIntosh a descris în trecut Israelul ca fiind „un stat apartheid”, a considerat că e greșit ca Occidentul să „celebreze uciderea lui Osama bin Laden” – însă n-a avut nicio problemă în a celebra moartea lui Christopher Hitchens care susținuse intervenția militară în Irak -, l-a caracterizat pe purtătorul de cuvânt al primului ministru israelian, Mark Regev ca fiind „răul întruchipat” și a afirmat (fără dovezi, evident) că virusul Stuxnet este „o creație a Israelului” și, evident, neagă cu vehemență că ar fi antisemit în timp ce este contributor frecvent în cercuri antisemite precum endtheoccupation.org sau Question Israel.

  Zilele trecute, Jonathan McIntosh a mers până într-acolo încât să spună că satiriștii de la revista Charlie Hebdo „ironizau cei mai marginalizați și vulnerabili oameni din societate” declarându-și astfel aderența la contra-trendul #JeNeSuisPasCharlie. Ca să fie cercul complet, Jonathan McIntosh a spus mai apoi că a face publice caricaturile care i-au ofensat pe jihadiști într-așa un hal încât au ucis peste 13 oameni, este o manifestare a „privilegiului omului alb” (white privilege).

  Între timp, de pe site-ul Intel aflăm că:

  „Creșterea Intel este intim legată de evoluția Statului Israel. Compania, fondată în 1974 în Haifa cu 5 angajați, oferă astăzi locuri de muncă pentru 7800 de oameni și are un impact pozitiv asupra angajării altor 23000 de muncitori în Israel.”

  Având în vedere aceste aspecte, cum a ajuns Intel totuși să intre într-un parteneriat atât de bănos cu un astfel de individ? Povestea din spate e destul de complicată însă vom oferi un scurt rezumat.

  În vara anului trecut, aproape din neant, s-a născut un scandal monstru în industria jocurilor video, scandal cunoscut astăzi sub numele de #GamerGate și care încă nu s-a terminat. Numele #GamerGate a venit de la unul din puținii actori de dreapta de la Hollywood – Adam Baldwin. Foarte pe scurt, #GamerGate a pornit de la descoperirea că presa dedicată pasionaților de jocuri video era neonestă și că unii dezvoltatori de jocuri (precum Zoey Quinn) își obțineau review-urile pozitive prin favoruri sexuale.

  O serie de consumatori au fost foarte dezamăgiți la auzul acestor vești și au încercat să protesteze. La schimb, presa din domeniu i-a acuzat de misoginism, homofobie, rasism, sexism, clasism și toate celelalte insulte din arsenalul extremei Stângi menite să reducă la tăcere orice voce care îndrăznește să exprime o opinie contrară.

  Și de-acolo scandalul a devenit din ce în ce mai mare, până la punctul la care în noiembrie 2014, publicația de dreapta Breitbart îl numea: „primul moment din ultimul deceniu, sau poate chiar mai mult, când cineva chiar a răspuns prin protest la incursiunile în toate fațetele culturii inițiate de către autoritarienii și agitatorii extremei Stângi”, descriind scandalul pe scurt ca „un front al războiului pentru cultură”.

  Dincolo de toate detaliile, scandalul i-a costat scump pe mai marii presei din domeniu. Gawker Media, proprietarul site-ului de gaming Kotaku, a anunțat pierderi de câteva milioane de dolari în 2014 în urma scandalului #GamerGate.

  Intel a fost la rândul său implicată întrucât Intel produce procesoarele cele mai potrivite pentru jocuri. Și nu doar Intel. Mercedes, BMW și alte mari corporații a căror bază de clienți se afla fix în grupul luat peste picior de autoritarienii stângiști au înclinat în mare parte în favoarea #GamerGate în acest scandal. Mai întâi, Intel a închis unilateral contractul de publicitate cu site-ul stângist Gamasutra, mai apoi Mercedes Benz a făcut același lucru cu Gawker Media și apoi BMW a urmat la scurt timp.

  Dar, în vreme ce BMW, Mercedes-Benz și alte companii rămân ferme pe poziția lor împotriva incursiunii stângismului și împotriva luării în derâdere a clienților lor, Intel între timp s-a răzgândit și nu doar că a reluat contractul cu publicația stângistă Gamasutra dar pare să fi înghițit marota Stângii cu „diversitatea” lansând acest fond de 300 de milioane de dolari și o adevărată ofensivă în interiorul celui mai mare hub tehnologic al lumii – Sillicon Valley – despre care CEO-ul Intel, Brian Kîrzanici, spunea în urmă cu câteva zile că are prea mulți bărbați albi și că are nevoie de „mai multă diversitate”.

  Concluzii

  Kol2kWaN[1] Practic, parteneriatul Intel cu Feminist Frequency și deci cu demența antisemită a lui Jonathan McIntosh, pare să fie parte din proiectul lui Intel de-a-și cere scuze pentru faptul că au îndrăznit să ia partea consumatorilor săi într-o dispută cu stabilimentul stângist din presă. Căci să ne înțelegem, decizia Intel de a-și întrerupe contractul cu Gamasutra a stârnit o imensă controversă – inclusiv publicații precum Forbes publicând articole criticând Intel pentru această mișcare. Dar dacă Forbes au totuși ceva mai civilizați, alte colțuri ale presei nu au avut nicio jenă în a numi Intel o companie misogină care urăște femeile sau o companie de fasciști lipsiți de onestitate.

  Și acum, ca să dovedească stabilimentului stângist că nu sunt fasciști, Intel… intră într-un parteneriat cu un fascist veritabil care urăște tot ceea ce reprezintă Intel – succesul obținut prin capitalism, statul Israel și promovarea prin merite și nu prin „discriminare pozitivă”.

  A trecut deja o săptămână de când companiei Intel i s-au adus la cunoștință toate aceste fapte însă compania până în prezent nu a luat nicio măsură și nici nu a făcut vreo declarație.

  Publicația de dreapta TruthRevolt scria pe 14 ianuarie:

  „Însăși idea că o companie precum Intel (locul 53 în Fortune 500) intră într-un parteneriat cu o asemenea persoană este îngrijorătoare. Fără discuție că mulți dintre clienții Intel nu vor fi tocmai fericiți să audă că prin achiziționarea de produse Intel intră în relație cu un radical de extremă Stânga precum Jonathan McIntosh”.

  Nebunia lui McIntosh de altfel e nemărginită și știută de ani de zile. E atât de mare încât e unul dintre puținii oameni care are propriul hashtag pe Twitter. De altfel, cei interesați să afle mai multe despre pozițiile deloc kosher ale acestui individ pot urmări hashtag-ul #FullMcIntosh pe Twitter.

  Deocamdată știm că minim un vicepreședinte de la Intel este de partea #GamerGate și e rezonabil să credem că împotriva acestei mișcări de asociere cu extrema Stângă. Dar va fi suficientă influența acestuia? Sau voința CEO-ului Kîrzanici de a ceda în fața presiunii marxist-culturale și antisemite se va dovedi învingătoare?

  În orice caz, evoluția Intel în acest scandal este o poveste în desfășurare – dar dacă Intel nu se răzgândește din nou (așa cum au făcut-o în cazul Gamasutra), lobby-ul occidental anti-israelian tocmai va încasa 300 de milioane de dolari – cei mai mulți din acești bani fiind produși de filiala din Israel a corporației Intel.

  Practic, dacă Intel nu revine asupra deciziei, peste 30.000 de israelieni vor munci în anii următori pentru ca un individ care-i urăște din toți rărunchii să organizeze mai multe campanii anti-Israel și să răspândească mai multă ură împotriva poporului evreu.

  Indiferent de opinia oricui despre jocurile pe calculator, prietenii Israelului ar face bine să acționeze cât mai curând. Căci 300 de milioane de dolari sunt suficienți bani să finanțeze câteva mii de ONG-uri prin toate campusurile din America de Nord plus prin Europa – lucru pe care McIntosh îl va face când banii vor ajunge la el în cazul în care nu este oprit.

  Vom reveni cu detalii pe măsură ce acestea vor apărea.

  Lucian Vâlsan

  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here