FUNDATIA IOAN BARBUS

Jaroslaw Kacyznski, ce ar fi să-i mai trimiţi o dată pe liberali să vadă meciul din tribune?

 

Astăzi au loc alegeri generale în Polonia. Liberalii premierului Tusk şi preşedintelui Komorowski (Platforma Cetăţenească, PO), susţinuţi de Gazeta Wyborcza, au mizat ca de obicei pe diabolizarea conservatorilor şi a lui Jaroslaw Kaczynski (Războiul politic nu va avea sfârşit), în campanii care seamănă izbitor cu cele duse împotriva lui Traian Băsescu.

Se pare că de data aceasta tactica diabolizăriii nu va aduce multe voturi pentru Tusk. Ar putea contribui mai degrabă la creşterea absenteismului.  Pe de altă parte, reforma sistemului universitar şi (tentativa de) reformă  a învăţământului primar (avortată chiar cu câteva zile înainte de începerea şcolii de teama consecinţelor electorale) au îndepărtat bună parte din susţinătorii bugetari ai liberalilor. Comportamentul servil (Bronisław Wildstein acuză servilismul lui Tusk faţă de Moscova) al guvernului Tusk faţă de Rusia în anchetarea tragediei de la Smolensk (Ce s-a întâmplat la 15 m deasupra solului?), prietenia Tusk-Putin, cimentată după Smolensk, nu vor trece netaxate la urne.

Sondajele de  opinie au fost contradictorii, liberalii erau creditaţi cu prima şansă, dar conservatorii din PiS, conduşi de fostul premier Jaroslaw Kaczynski, au şanse să câştige (Sikorski is frightened with PiS). Le urăm succes.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

7 comentarii

  1. Anca Cernea
    9 octombrie 2011

    Azi se împlinesc 401 ani de cand armata poloneză și-a înfipt steagurile în zidurile Kremlinului. Să le urăm deci Many happy returns!

  2. Vlad P.
    9 octombrie 2011

    Doamne ajuta!

  3. Costin A.
    9 octombrie 2011

    Altfel se vad lucrurile de la RFI (din articolul lui Luca Niculescu, Alegeri în Polonia : dreapta contra dreapta).

    Cei doi candidati principali au profiluri complet diferite. Liderul partidului liberal Platforma Civica, Donald Tusk, este actualul prim-ministru : un om pragmatic, cu convingeri si « look » european. Se poate mandri cu bilantul sau economic, Polonia fiind singura tara din UE care nu a cunoscut o perioada de recesiune dupa falimentul Lehman Brothers.

    Liderul Partidului Dreptate si Justitie ( PIS ), Jaroslaw Kaczynski, a fost multa vreme cunoscut ca parte a tandemului pe care il forma cu fratele sau Lech Kazynski pana la moartea celui din urma, intr-un accident de avion in 2010. Fost si el prim-ministru, a decis sa continue viata politica in memoria fratelui decedat. In perioada in care a condus guvernul polonez in 2006 – 2007 Varsovia s-a facut remarcata pe scena europeana prin relatiile conflictuale cu vecinii, mai ales cu Germania si cu Rusia.

    Spre deosebire de perioada Kazynski, de cind Tusk e prim-ministru,

    Polonia are relatii bune acum cu marii vecini, vocea sa europeana se face din ce in ce mai auzita,

    Vocea Poloniei se face din ce in ce mai auzita, dar se face auzita doar atunci cind nimic din ce ar putea spune nu pericliteaza buna vecinatate cu Rusia lui Putin: 12 Aprilie – Ziua Lașității Europene. Cind Rusia lui Putin este un vecin ca oricare altul (in ciuda enormelor de multe intrebari ramase fara raspuns dupa incidentul de la Smolensk), Kaczynski este doar un „iritant” pus pe harta. Habarnism marca RFI.

  4. GMT
    9 octombrie 2011

    Pe la 16, exitpoll-urile partiale indicau un scor destul de strans, dar in favoarea liberalilor. Se pare ca Platforma Cetateneasca a lui Tusk&Komorowski avea doua procente in fata conservatorilor lui Jaroslaw Kaczynski.

  5. ateu
    9 octombrie 2011

    Polonia este o tara de vis: si puterea si opozitia sunt de dreapta!

    Sa ne miram de faptul ca n-au avut vreo recesiune in ultimul deceniu?

  6. emil borcean
    9 octombrie 2011

    Postare despre rezultate la The Economist:

    Mr Tusk’s centrist Civic Platform took 39.6% of the vote, followed by the national conservative Law and Justice on 30.1%, the liberal Palikot Movement on 10.1%, the agrarian PSL (Civic Platform’s junior coalition partner) on 8.2%, and the socialist SLD on 7.7%, the survey by TNS OBOP said. Turnout was a paltry 47.7%.

    At the last general election in 2007, Civic Platform took 41.5%, Law and Justice 32.1%, the SLD 13.2% and PSL 8.9%. Turnout was a record 53.9%. Since then the government’s slow pace of change has disappointed impatient liberal voters. Some punished Mr Tusk by turning to the new Palikot Movement for its pledges to initiate progressive lifestyle bills, secularise the state and cut the red tape that holds back Poland’s admirable, hard-working small businesses

    Palikot, numit un partid „liberal”, este de fapt un partid „progresist” concentrat pe distrugerea Poloniei traditionale. Numele partidului il imortalizeaza pe „dear Leader” Janusz Palikot, fost deputat din partea Platformei Civice lui Tusk. Panie Palikot a inregistrat partidul sau in octombrie 2010, nemultumit de moliciunea lui Tusk in adoptarea unei agende progresiste fatise si fara compromisuri. Platforma Palikot cere legalizarea marijuanei, a casatoriilor intre homosexuali, distribuirea de prezervative gratis, legalizarea avortului la cerere (tot gratis, statul plateste, iar dupa ce ti-ai omorat copilul iti da si un joint de marijuana si citeva prezervative), eliminarea catolicismului din viata publica (incepand cu eliminarea crucifixului din Seim, parlamentul polonez), desfiintarea Senatului si alte masuri care vor iemancipa soţietatea si moravurile.
    Acest 10% mi se pare cel mai interesant rezultat al acestor alegeri.

  7. Anca Cernea
    9 octombrie 2011

    Puterea PO în Polonia este de dreapta cam cât este de dreapta alianţa USL-aşilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic, ba chiar mai mult decât atât.

    De aceea nu mai ia SLD (echivalentul PSD-ului) foarte multe voturi, pt ca agenda i-au preluat-o PO şi pseudopodul său Palikot. Nu mai e nevoie de comuniștii-social-democrați, plus că le e și greu să mai păcălească lumea acolo.
    Așa că forțele întunericului au venit cu un scenariu nou. PO și palikoții şi-au asumat toată agenda tradițională a foștilor comuniști:
    a) slugărnicia faţă de ruşi şi de UE: aici, de departe, cea mai gravă problemă este Smolensk-ul, rolul lui Tusk, înțelegerile lui cu rușii înainte și după prăbușirea avionului cu Președintele Kaczynski și elita politică a țării.
    b) apărarea securiştilor de lustraţie, protecţia oamenilor de afaceri controversaţi veniţi din cea mai întunecoasă lume post-comunistă,
    conservarea sistemului de privilegii postcomunist, inclusiv cimentarea securiștilor și comuniștilor în toate instituțiile Statului, blocarea oricărei reforme a justiției, revenirea la conducere în armată a cadrelor formate în URSS, etc etc.
    c) revoluţia culturală, cum scrie Emil mai sus; spre deosebire de Iliescu și echipa lui, comuniștii polonezi au fost întotdeauna pe față atei și anticreștini, bătaia de joc și dușmănia față de Biserică le-au rămas mereu la fel ca pe vremea republicii populare. Palikot a fost creat de PO și de mass-media stângistă tocmai pentru a prelua și duce pe noi culmi de nerușinare aceste atitudini. Pt PO erau jenante, pt că electoratul polonez este totuși foarte conservator, așa că i-au dat lui Plkt sarcina asta.
    d) măsuri obamiste iresponsabile în economie – măcar la asta să se fi priceput, că doar se pretind liberali!!; observăm încă odată prostia știrii de la RFI, expuse de Costin mai sus; rezultatele guvernării Tusk sunt dezastruoase:
    – superîndatorare, se pare că mai rău decât pe vremea lui Gierek;
    – o mențiune specială se cuvine gazului de șist, sunt în Polonia zăcăminte care ar fi putut să schimbe complet harta furnizării de gaz în Europa, iar Tusk fie renunță la exploatarea lor, sub pretexte ecologice, fie le concesionează la ruși!!!
    – o altă mențiune se cuvine delirantului „pachet climatic” de la UE, față de care Tusk are o poziție ambiguă, și care, dacă este acceptat de guvern, ruinează Polonia!

    (Dacă asta e dreapta, atunci Obama e de dreapta, Voiculescu e conservator, Putin e democrat, și porcul e o pasăre-plantă cu solzi.)

    Și toată această construcție s-a menținut la putere datorită mass-mediei dominate de moguli de stânga, dintre care cel dintâi este Adam Michnik și imperiul media al Gazetei Wyborcza. Dreapta prevalează pe internet, şi are un bastion puternic în Gazeta Polska. Dar dreapta nu are acces la televiziuni, iar majoritatea populației este rurală și nu citește presa scrisă. Marele ziar de centru, Rzeczpospolita, și foarte apreciatul său săptămânal (mai de dreapta decât ziarul) Uwazam Rze, – la care scrie Bronislaw Wildstein și alți mari jurnaliști de dreapta – au fost cumpărate recent de un mogul ciudat care, foarte probabil, le va distruge în următoarele săptămâni.

    Dreapta poloneză este însă foarte puternică în domeniul intelectual, și ca nivel, și ca număr de personalități, grupuri, inițiative, edituri, institute, etc. Cred că numai în SUA mai există viață inteligentă de asemenea proporții. Pe termen lung, lucrurile arată, deci, mult mai bine decât s-ar zice după alegerile din 9 oct. Lupta e strânsă, nu s-a terminat aseară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian