Manifestaţiile de la Varşovia, reacţia autorităţilor şi a mass mediei

  5

  Duminică, 10 aprilie 2011, 12:01

  În Krakowskie Przedmieście (în centrul Varşoviei, în faţa Palatului Prezidenţial, NT), contrar celor publicate de mass-media mainstream, sunt zeci de mii de oameni. Ei doresc să-şi aducă omagiul victimelor dezastrului de la Smolensk. Autorităţile încearcă să-i împiedice să o facă, instalând bariere şi cordoane de poliţişti. Poliţia a refuzat să-i lase pe deputaţii PiS să se apropie de Palatul Prezidenţial.

  Este uluitoare determinarea cu care guvernul încearcă să lupte cu memoria victimelor decedate tragic în dezastrul de la Smolensk. Aceste tendinţe continuă neîntrerupt de un an, dar în acest moment deosebit, când se împlinesc exact douăsprezece luni de la acest eveniment tragic, ele se intensifică alarmant. Ca şi cum guvernanţilor le-ar produce satisfacţie să-i obstrucţioneze pe polonezi în cinstirea memoriei celor morţi. Sau poate că nu o fac pentru satisfacţie, ci din teamă? Teamă chiar şi faţă de pomenirea victimelor. Ca şi cum după moarte, ei ar ameninţa şi mai mult establishment-ul decât atunci când erau în viaţă.

  În primul rând, autorităţile oraşului au instalat masiv bariere în faţa Palatului Prezidenţial, împiedicând cu totul pe oameni să depună flori la locul unde, la câteva zile după dezastru, a fost ridicată Crucea Pomenirii. Chipurile, din motive de securitate.

  Oameni care au sosit în Krakowskie Przedmieście au fost separaţi între ei prin bariere şi împrejmuiţi de cordoane strânse de poliţişti. Poliţişti în ţinută completă de luptă, cu căşti şi bastoane, ca şi cum s-ar pregăti să asigure ordinea cel puţin printre suporteri de fotbal înfuriaţi, nu printre oameni care doresc să cinstească memoria victimelor.

  (…)
  Câteva clipe după ora 8:41, când în Krakowskie Przedmieście sirenele urlă, şi la bisericile din apropiere bat clopotele, în tăcere a început să se citească lista victimelor dezastrului de la Smolensk. Dar tăcerea a fost întreruptă de strigătele mulţimii. La început nu se ştia deloc ce se întâmplă. – Lăsaţi-i pe deputaţi! – Scanda mulţimea. S-a dovedit că poliţiştii din cordon împiedicau pe parlamentari să treacă prin bariere, astfel încât să poată primi de la flori de oameni şi să le aşeze lângă Palat. Rugăminţile deputaţilor şi invocarea imunităţii parlamentare nu au fost de nici un ajutor. Poliţia a început să strângă rândurile şi au chemat noi trupe. Atunci când unul dintre deputaţi a reuşit să străpungă barierele, servicii de uniformă, a pornit să-l urmărească. Urmând exemplul lui, mai mulţi alţi deputaţi au reuşit să forţeze cordonul de poliţişti.

  – ZOMO! Gestapo! – mulţimea nu şi-a ascuns indignarea. – Cum îndrăzniţi să ridicaţi mâna asupra deputaţilor polonezi! – au strigat spre poliţişti oamenii enervaţi.
  Antoni Macierewicz, Mariusz Blaszczak, Zbigniew Girzyński, Jolanta Szczypińska, Stanisław Pięta, şi alţi parlamentari PiS au mers de-a lungul şirului de bariere, luând de la oameni lumânări aprinse şi flori pentru a le pune la Palatul Prezidential.

  Oamenii adunaţi în Krakowskie Przedmieście l-au salutat, de asemenea, pe Jaroslaw Kaczynski, acesta a dat mâna simbolic cu mai multe persoane de lângă barieră.
  Este greu să găseşti cuvinte pentru a exprima durerea pentru ceea ce s-a întâmplat în Krakowskie Przedmieście în această dimineaţă. Nici măcar nu mai este furie, este o mare jale că, până şi astăzi, la prima aniversare a dezastrului de la Smolensk, autorităţile au reuşit să obstrucţioneze desfăşurarea paşnică a ceremoniilor. Reacţiile oamenilor, cărora nu li s-a permis să depună flori, ca anul trecut, sau a deputaţilor, cărora li s-a interzis să intre lângă Palat, erau evident previzibile.

  Dezbină şi stăpâneşte?

  Marta Brzezińska (tradus de Anca Cernea)

  Poze de la manifestaţie.

  Fronda.pl

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentPoliţia poloneză a reţinut un jurnalist pentru că a dat foc efigiei lui Putin
  Articolul următor1, 2, 3 şi! La Realitatea se leşină în direct, la ordin.
  Anca Cernea
  De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

  5 COMENTARII

  1. ce diferenta poate fi intre polonia si romania ( unde se scalambaiau in dansul pinguinului ca sa primeasca mai multi bani de la buget).
   parca prea mare’i diferenta.

  2. @ dr pepper
   aia care danseaza pinguinul nu-s reprezentativi-ca dovada ca si USL-asii se plang de faptul ca lumea sta acasa, ca nu vine la mitinguri. Iar sindicalistii declara ca cei care totusi vin sunt cei mai lenesi. La cate eforturi fac mogulii ca sa incite lumea, si la cati bani baga in treaba asta, daca ideile lor ar fi prins la „public”, demult ar fi daramat guvernul. Stai linistit.

  3. Liv, sa iti dau un alt exemplu de care sunt foarte contrariat.
   In statul Illinois au fost democratii la putere din timpuri imemoriabile.
   Ok.
   In 2008 cand piata imobiliara a cazut si a intervenit criza economica – democratii au crescut property taxes pentru a balansa bugetul.
   nu l’au balansat.
   apoi au crescut sales taxes la cea mai mare valoare de pe teritoriul statelor unite in speranta ca vor balansa bugetul.
   nu l’au balansat.
   apoi au crescut taxele pentru tigari.
   taxele pentru bauturi alcoolice.
   au introdus taxe pentru „city amusement”
   au vandut locurile de parcare publice pentru o firma privata pentru sume exorbitante.
   au crescut taxele pentru tigari iarasi.
   au introdus taxe pentru cumparaturile on-line retroactiv ( amazon a incetat publicarea reclamelor sustinand ca nu accepta sa plateasca pentru cheltuiala in surplus a altora).
   un pachet de marlboro costa in chicago area ~ $10 in timp ce in Missouri e $3,4.
   pretul unui galon de benzina e mai scump cu cel putin 30 de centi decat in statul invecinat – indiana.
   apoi au venit alegerile si democratii au fost fericitii invingatori.
   primul lucru pe care l’au facut au fost sa creasca income taxes cu saizecisisapte de procente si illinoinezii s’au declarat socati.
   dar cat de inconstient sa fi ( ca sa nu zic prost de’a binelea) incat sa crezi ca tot votandu’i pe cei ce tot cresc taxele pentru a fi sustinuti de sindicate – asta va duce cel putin la o „inghetare a taxelor”?
   Pentru numele lui Dumnezeu, astia nu au nici cea mai mica dorinta de a taia cheltuielile, tu ii votezi, apoi te declari socat ca iti cresc taxele?
   Cum poti numi asta?
   Intre timp Wisonsin si Indiana, statele de la nord si sud de illinois lupta impotriva cheltuielii neverosimile impuse de sindicate.
   Rezultatul?
   http://img848.imageshack.us/i/image143.jpg/

   illinnoyed by higher taxes?
   solutin in diana dot com

   illinnoyed
   joc de cuvinte – ill – bolnav in sensul de enough is enough ( or I’m sick of it).
   annoyed in sensul ca esti deja exasperat
   illinois – numele statului.

  4. Asa si cu pinguinii tai.
   Atata timp cat Geoana si’a incetat dansul cand au primit rezultatele din strainatate, nimic nu mai ar sens.
   Si toata aceasta invinuire a diasporei pentru dezastrul numit basescu este pur si simplu fara noima.
   Mai mult ca sigur romanii meritau o guvernare Geoniana de care la inceput m’am bucurat ca nu s’a intamplat insa acum o regret teribil.
   Poate ca guvernarea Geoniana sa fi fost momentul in care aia 70% din romani care regreta comunismul sa isi mancat de sub unghii acum.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here