Marele val albastru a făcut pleosc

  6

  Ieri au avut loc alegerile mid-term din SUA pentru Camera Reprezentanților, Senat, guvernatori și numeroase alte poziții din administrațiile la nivel de stat și locale. Democrații și aliații lor din presă – mai ales cea din triunghiul Bermudelor format de New York Times, Washington Post și CNN, unde adevărul și integritatea dispar constant în mod misterios – au prevestit un mare val albastru. Blue wave, blue wave… vine valul, scapă cine poate, Democrații vor mătura totul din cale!

  Și a venit. Ca să-l parafrazez pe Coșbuc, ieri a făcut pleosc și azi a stat.

  Rezultatul complet va fi cunoscut în zilele următoare, dar deocamdată știm că Republicanii mențin controlul asupra Senatului: până la ora față au fost ocupate 96 de locuri din totalul de 100, cu 51 (majoritatea) atribuite Republicanilor, 43 Democraților și 2 altor partide. Mai sunt de adjudecat 4 locuri, iar Republicanii au șanse bune de a câștiga măcar o parte din acestea.

  În Camera Reprezentanților s-a format o majoritate Democrată; sunt clare 412 locuri din totalul de 435, iar din cele 412 un număr de 219 au revenit Democraților și 193 Republicanilor.

  Aceasta e situația provizorie din 7 noiembrie seara, iar cifrele de mai sus sunt conform datelor puse la dispoziție de Associated Press.

  În ce privește posturile de guvernatori, deocamdată Democrații au la activ 22 de state iar Republicanii 25; cinci state sunt nedecise. Democrații sunt în ascendent față de situația dinainte de alegeri, când Republicanii controlau 33 de state.

  Se configurează astfel o imagine de ansamblu care se va întregi zilele viitoare, dar este cert că marele val albastru nu s-a materializat. Democrații au recuperat din handicapul anterior, mai ales în Camera Reprezentanților unde au devenit majoritari, însă aceste alegeri nu au măturat totul din cale pentru a instala o dominație Democrată. S-a ajuns la configurația proiectată de părinții fondatori ai SUA: echilibru instituțional, în cadrul căruia puterile centrale și locale sunt distribuite astfel încât nimeni nu deține în mod covârșitor toate pârghiile puterii. Toți sunt forțați să țină cont de ceilalți și să caute cel mai acceptabil compromis. Cu mențiunea că echilibrul avut în gând în urmă cu mai bine de două secole va semăna mai degrabă cu un blocaj instituțional.

  În ce privește marele val albastru, iată-i balonarea și dezumflarea:

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedent„Stalin mi-a furat copilăria”
  Articolul următorRotofeiul Xu Xiaodong face praf fanteziile propagandei chineze pentru export
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  6 COMENTARII

  1. La Senat, Republicanii vor avea 54 de mandate. Nelson se poate tot agita in Florida si sa ceara renumarare (de altfel nu trebuia sa se dea in petec, sub 0,5% renumararea este automata)dar la o diferenta de 39.000 de voturi lucrurile sunt clare. Alegerile speciale din Mississippi vor fi o formalitate. Cele 16% voturi obtinute de republicanul de pe 3 vor merge covarsitor spre republicanul Hyde-Smith (care de altfel a castigat prima runda cu 41%) iar in Nevada eu nu vad cum McSally mai poate pierde. Asa ca in Senat va fi ceva de genul 54 republicani la 46 democrati avand in vedere ca aia doi independenti (vorba vine) ametiti din Nord sunt mai democrati decat democratii. Bernie Sanders! Nomina odiosa!
   In Casa (Camera Reprezentantilor) lucrurile sunt mai putin placute. Oricum, dupa toate calculele pe care le-am facut va fi ceva de genul 228 (229) la 207 (206) in favoarea democratilor.
   Numa’ bine se enerveaza si se tureaza Trump pe fraierii din Camera si in 2020 ii spulbera!
   Cu reprezentanti de tipul Ocasio-Cortez, Nancy Pelosi si alte bazdaganii de genul acesta, drumul democratilor spre esec este garantat. Drum bun si cale batuta. Sa mai castige alegerile democratii cand o sa le spun eu!

  2. Victor. Da, e o sugestie buna. Eu m-am gandit prea mult la faptul ca echilibrul dorit se va materializa in aceasta situatie, datorita diferenteleor ireconciliabile intre cele doua parti, intr-un blocaj. „gridlock” … voi gasi o formuare mai buna. Multam.

  3. Aș remarca faptul că „blocajul instituțional” (sau „echilibru”, cum preferă să-l interpreteze dl. Victor L) a existat bine-mersi și până acum. Camera majoritar republicană, condusă de republicanul în acte Paul Ryan, a fost în total răspăr cu proiectele pe baza cărora Trump a fost ales. Situație care se va menține neschimbată, doar că din motive mult mai ușor de înțeles decât până acum: cei care-l vor „echilibra” pe Trump îi sunt adversari politici pe față, cu acte în regulă.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here