Marșul pentru Basarabia

  8

  Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a intrat în linie dreaptă. Principalii candidați din lupta pentru Cotroceni au inclus Basarabia în lupta politică. Dacă opoziția de dreapta a făcut din legăturile cu românii din afara țării parte integrantă a programului prezidențial, puterea social-democrată pretinde că acționează direct pentru a îmbunătăți viața românilor din afara României. Premierul Victor Ponta profită de prietenia personală cu omologul moldovean, Iurie Leancă, pentru a încerca să vopsească PSD într-un partid unionist. Încercarea este sortită eșecului. Tradiția social-democrației postdecembriste include îndepărtarea programatică a românilor din diaspora, de oriunde ar fi ei – Basarabia, Bucovina și Bugeac, Serbia, Balcani sau Spania, Italia și celelalte țări unde trăiesc și muncesc români.

  Din 1990 încoace, liderii politici social-democrați s-au opus în permanență recuperării Basarabiei. Ion Iliescu, primul președinte al României post-ceaușiste, s-a îngrijit ca unirea cu Republica Moldova să nu mai aibă loc. România lui Iliescu a fost ultimul stat din estul Europei care a semnat un tratat de bază cu comunista Uniune Sovietică, atât de regretată astăzi de Vladimir Putin, tiranul de la Kremlin. Cei care l-au urmat pe Iliescu la conducerea PSD au preferat să continue politica de ignorare a românilor de dincolo de Prut.

  Victor Ponta și premierul rus, Dmitri Medvedev
  Victor Ponta și premierul rus, Dmitri Medvedev

  În ultimii ani, Guvernul României a transformat prorusismul într-o adevărată politică de stat, dar disprețul PSD față de românii din afara țării nu a fost nicicând mai evident ca la începutul acestui an. Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a fost mai preocupat de lupta politică internă decât de revenirea expansionismului militar rusesc la granițele țării. Peninsula Crimeea a fost ocupată în urma unei invazii rusești, estul Ucrainei este un adevărat teatru de război, diplomația de la Moscova nu contenește cu amenințările la adresa statelor din vecinătatea apropiată a Rusiei, iar ministrul român se preface că nu vede ce se întâmplă în jurul nostru. Mai grav, în timp ce separatiștii proruși din Transnistria se dedau la noi abuzuri față de cele câteva școli românești care există încă dincolo de Nistru, prim-ministrul Victor a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Ulterior, pagina oficială de Facebook a lui Victor Ponta a publicat o fotografie în care politicianul român a apărut alături de însuși Viktor Ianukovici, președintele prorus de la Kiev. Tot acolo Ponta s-a văzut și cu Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, în prezent șeful guvernului de la Moscova, cu care se mai întâlnise și la Jocurile Olimpice de la Londra. Dacă elevii români din Transnistria beneficiau de tradiționala ospitalitate a xenofobilor de la Tiraspol, premierul român dădea din coadă, vesel, pe lângă șefii lor.

  În aceste condiții, participarea la Marșul pentru Basarabia, organizat an de an în București, trebuie privită cu mai multă atenție. Românii basarabeni sunt, alături de ucraineni, baltici și gruzini, sub o extraordinară presiune economică și militară din partea Rusiei. Guvernul rus amenință periodic Chișinăul cu represalii economice, iar parte a teritoriului moldovean se află și astăzi sub ocupație militară rusă. Nu trebuie să uităm nici un moment că separatiștii din Transnistria nu sunt altceva decât bastionul de pe Nistru al marelui imperialism rusesc. Agitația care are loc în ultima perioadă în Găgăuzia, o regiune din Basarabia locuită de o minoritate prorusă, este cea mai recentă bombă cu ceas pusă de Moscova la fundația Republicii Moldova. Basarabenii au nevoie de sprijinul nostru.

  Atunci când cu secole în urmă, îți este furată identitatea națională și îți sunt spulberate toate visele, apare sentimentul de teamă și o societatea dezbinată. Atunci când ți se impune o altă limbă, o altă cultură, ajungi să nu te mai simți la tine acasă, să uiți care îți sunt rădăcinile și strămoșii de la care provii.

  Noi, cei de aici din Basarabia, ne simțim amenințați de politica expansionistă a Rusiei, iar ceea ce se întâmplă în prezent la vecinii noștri ucraineni ne trezește și mai mult sentimentul de teamă și nesiguranță. De aceea am vrea să trăim liber, într-o țară unită, într-o țară în care să putem spune liber, la noi acasă, că suntem români. De aceea contăm pe sprijinul și susținerea voastră.

  Noi, românii de aici, spunem „Vrem reîntregirea patriei!”, iar acest lucru ne demonstrează toată această mulțime adunată aici, la Chișinău, la Marșul Tricolorului, unde fiecare dintre cei prezenți aici simte românește, iubește limba română și valorile cultivate de bunicii și străbunicii noștri. De aceea vă invităm să fiți alături de noi duminică, 12 octombrie, ora 14.00, lângă Muzeul Țăranului Român din București, să ne susțineți și să realizăm împreună unitatea noastră națională – visul de a fi uniți sub tricolor!

  Adevăratul patriotism nu se vede la meciurile echipei naționale de fotbal și scandările idioate împotriva ungurilor, ci în atitudinea față de Basarabia. Președintele Traian Băsescu a readus unionismul în politica externă a statului român. Să nu lăsăm PSD-ul să îi trădeze pe conaționalii noștri a căror unică vină este că s-au născut români în afara României!

  Mesajul este simplu: Basarabia este România.
  Mesajul este simplu: Basarabia este România.
  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  8 COMENTARII

  1. Si Ardealul cui ramane ?? tragei pana la paranoia cu moldova de dincolo dar, nu vedeti ce fac ungurii in Ardeal sub ”atenta supraveghere ” a lui ponta &gasca !!. Si nu va tulbura treaba asta?/ Mai ales ca senatul rusinii romanesc a aprobat tacit in viteza ca, carpa secuiasca sa fie legala in tara asta!!! Iar in ianuarie anul viitor, acelasi senat va vota tot ”tacit” autonomia secuiasca!! Ca nu degeaba a semnat ponta si hunor un nou protocol secret de colaborare frateasca !!!!.Ca prea au tacut brusc ungurii cu autonomia lor !!!

  2. Cum adica „Ardealul cui ramane”? Ce crezi ca vor face ungurii cu Ardealul, tovarase Radu? Vor fugi cu el peste granita? Hai ca mi-ai placut, tragerea unui semnal de alarma privind pericolele care ii pasc pe basarabeni e „paranoia cu Moldova de dincolo”. Bai, vadimistilor, ce mai menajati voi politica imperialista a Rusiei!

  3. Jurnalistul Moise Guran, care a venit la eveniment cu fiul său, s-a arătat iritat de felul în care presa a relatat despre manifestaţia unionistă. „O presa debilă rostogoleşte un fel de relatare de trei rânduri despre marşul “cu trei mii de participanţi” pentru Basarabia. Nici macăr nu s-au obosit să vadă. A fost o coloana de cel puţin 500 de metri pe toată Calea Victoriei. Aş fi zis cam 10 mii de participanţi. Estimarea oficială este de 12 mii. Tineri de până în 30 de ani 90%. Restul părinţi, veniţi împreună cu copiii lor. Foarte mişto! Foarte civilizat! N-am auzit nici măcar un singur cuvânt obscen.

   https://www.facebook.com/doru.dendiu/posts/10203984731810209
   http://www.timpul.md/articol/moise-guran-revoltat-o-presa-debila-rostogoleste-un-fel-de-relatare-de-trei-randuri-despre-marsul-cu-trei-mii-de-participanti-pentru-basarabia-64724.html

  4. Sunt de acord cu d-l Radu. Si cu Ardealul cum ramane? De ce se prefac toti politicienii ca nu vad ce se intampla acolo si se accepta deocamdata tacit ideea de autonomie a asa-zisului Tinut Secuiesc care este primul pas catre dezintegrarea Romaniei?
   Un alt mod de manipulare al romanilor este acesta problema a unirii cu Basarabia. Credeti ca rusii vor sta cu mainile in san? Sau poate politicienii romani care sunt invatati de la 89′ incoace sa tot vanda din tara asta se vor duce ei la razboi in locul nostru.

  5. Fireste ca esti de acord cu „d-l” Radu. Asemenea tuturor vadimistilor, adica a patriotilor de salon ceausist, problema ta sunt ungurii, nu rusii. De altfel, o si recunosti.

   Un alt mod de manipulare al romanilor este acesta problema a unirii cu Basarabia. Credeti ca rusii vor sta cu mainile in san?

   E si asta un mod de a recunoaste ca esti un gunoi.

  6. Sunt patrioti, mai, Anca. 😀 Mari patrioti. „Jos Basarabia!”, „sa nu deranjam Moscova” si „moarte ungurilor!”. Ma amuza teribil ca s-au simtit la treaba cu injuraturile. N-au mai rezistat si atunci au trimis niste comentarii, si-au spus oful vadimist.

  7. Așa e Vlad.
   Patrioți de-ai Novorossiei.
   Trollii lui Putin.

   Altfel, care ar fi logica? De ce să fii contra Marșului pentru Basarabia dacă iubești Ardealul? Ce treabă are? Care e contradicția?

   Observăm și lucrul în echipă, radu și livia au fost scoși la program să-și dea dreptate, să pară mai mulți, mai vox populi. Pe livia au trimis-o cu mesajul de amenințare, vai, rușii s-ar putea supăra. Maamăă, ce ne facem? Se enervează Putin!
   Exact asta și vrem, livia și radu. Vrem ca șefului vostru să nu-i iasă nimic. Să fie foarte supărat. Vedeți voi cum și ce fel îl pupați ca să-l împăcați.
   Noi preferăm abordarea lui Bukovsky:
   http://winterings.net/2014/08/30/vladimir-bukovsky-on-how-to-speak-to-putin/

   To the KGB, you’re one of two things: either you’re their enemy or you’re their agent. And there’s nothing in-between the two.

   That’s why you have to stare Putin in the eyes and say, “Putin, go and do you-know-what.” That’s all.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here