Marsul pentru viata din ajunul Bunei Vestiri (Galerie FOTO)

  0

  Câteva fotografii facute ieri, 24 martie, în ajunul Bunei Vestiri, la „Marsul pentru viata” organizat în Bucuresti. Au participat câteva sute de persoane, considerabil mai multe decât anul trecut.

  Dupa fotografiile noastre, un fotoreportaj fain realizat de cei de la ziarul Gândul cu imagini de la Bucuresti si Timisoara si cu informatii de la evenimentul desfasurat in Capitala. La final, mai gasiti stiri din Adevarul si Evenimentul zilei.

  Gândul: 
  GALERIE FOTO: Familii cu copii, tineri, vârstnici şi preoţi, la Marşul pentru viaţă dinaintea Bunei Vestiri

  Familii cu copii, tineri, vârstnici şi preoţi de diverse confesiuni au participat, sâmbătă, la Marşul pentru viaţă dinaintea Bunei Vestiri, cerând oprirea avorturilor şi „dreptul la viaţă” pentru cei nenăscuţi.

  „Marşul pentru viaţă” a adunat în sâmbăta dinaintea Bunei Vestiri, în faţa Bisericii Kretzelescu din Capitală, ortodocşi, catolici sau protestanţi, toţi având un singur mesaj: „Opriţi uciderea celor nenăscuţi – 22 de ani de măcel, 1990-2012, în care au fost omorâte opt milioane de suflete”.

  În primele rânduri au stat familiile cu copii, apoi tinerii, dar printre ei au fost şi mulţi vârstnici, toţi scandând „Suntem în viaţă”, „Suntem pentru viaţă”.

  În pauza dintre scandări se auzea vocea gravă a unui bărbat solid, trecut de 50 de ani: „Şi eu era să fiu avortat, dacă mama ar mai fi avut o sută de lei să dea la medic. Dar nu a avut şi am scăpat”. Bărbatul continua apoi să scandeze şi mai cu putere: „Suntem în viaţă”. Sărăcia, a spus acesta, argumentul cel mai des folosit de femei pentru a nu face copii, i-a salvat viaţa.

  Puţin mai în spatele coloanei de manifestanţi, într-un grup de catolici este şi un preot din Italia, dar care vorbeşte foarte bine limba română. Printre aceştia, o femeie de aproape 50 de ani, cu faţa brăzdată de riduri adânci, povesteşte cu tristeţe că a făcut şase avorturi şi înainte, şi după căsătorie.

  „Toată viaţa am fost nevoiaşi. Când am rămas însărcinată, înainte de căsătorie, soţul nu a fost de acord cu copilul. Eu, fără minte, am avortat. Şi după ce m-am căsătorit am mai făcut avorturi. Până la urmă am făcut o fată. Bărbatul a plecat să lucreze în afară. De 15 ani am trecut la catolici, deşi am fost botezată ortodox. Am simţit că mă reprezintă. De fapt, nu am nimic împotriva ortodoxiei, m-am făcut catolic să fiu mai bun ortodox”, a spus femeia.

  O altă femeie, căreia aproape că nu-i poate fi văzută faţa decât rar, când îşi ridică ochii spre cer, merge şi rosteşte continuu o rugăciune. Şi ea a făcut şase avorturi. „Nu mergeam la biserică atunci. Nu este o scuză. Nici nu m-am gândit la crimă atunci. Apoi, când am vrut să fac un copil nu am mai putut. Dumnezeu mi-a luat un copil după ce a trăit o săptămână. Îmi pare rău pentru toate crimele pe care le-am făcut. Mă rog mereu pentru copiii ucişi şi pentru familie”, a spus femeia.

  „Nicio femeie să nu-şi justifice avortul motivând că nu avea cu ce să-l crească. Fiecare copil se naşte cu o bucăţică de pâine în mână, adică va avea grijă de el Dumnezeu”, spune o altă femeie, înaintând grăbită spre primele rânduri.

  Organizatorii, tineri de la bisericile creştine sau organizaţii nonguvernamentale au împărţit trecătorilor pliante, unul dintre ele intitulat „Jurnalul unui copil nenăscut”. Jurnalul începe cu prima zi de viaţă a copilului, când părinţii lui nici nu ştiu că există. Este descrisă evoluţia, cu gândurile celui care deja prinsese viaţă, cu formarea gurii şi inima care bate de bucurie. Urmează ziua în care medicul îi spune mamei că va avea un copil, iar în săptămâna a 29-a aceasta face avort, curmând viaţa fătului.

  „Marşul pentru viaţă” nu a fost ales întâmplător în apropierea sărbătorii Bunei Vestiri. Pentru că Maica lui Dumnezeu s-a bucurat mult la aflarea veştii că va avea prunc, deşi era fecioară. Aşa şi noi. Vestea că o familie va avea un copil trebuie să fie o bucurie, nu un gând necurat. Noi suntem şi împotriva contracepţiei, care reprezintă tot o formă de măcel. În ultimii 50 de ani au fost ucişi 22.178.906 copii prin avort, mai mult decât populaţia de acum a României”, spune preşedintele Asociaţiei „Pro-vita” Bucureşti, Bogdan Stanciu, în cuvântul rostit la finalul marşului.

  Mai mult ca oricând, în această zi femeile, familiile trebuie să se bucure de viaţa. Oamenii care sunt împotriva avortului se adună de cinci ani în sâmbăta dinaintea sărbătorii Buna Vestire, când Arhanghelul Gavriil i-a vestit fecioarei Maria că va avea un fiu, pe Mântuitorul Hristos, pentru a cinsti viaţa, a continuat Bogdan Stanciu.

  La marş a fost lansat şi un Manifest adresat societăţii şi clasei politice. Prin acest document, organizatorii cer adoptarea unei atitudini şi a unei legislaţii favorabile vieţii şi familiei, în condiţiile în care România are cea mai ridicată rată a avortului dintre toate ţările Uniunii Europene şi suferă o degradare accentuată a importanţei familiei în viaţa socială, spun organizatorii acţiunii.

  Conform datelor de la ultimul recensământ, în ultimele două decenii România a pierdut, numeric, patru milioane de locuitori, iar populaţia a îmbătrânit vizibil. Aproximativ opt milioane de copii, doar conform statisticilor oficiale, au căzut victime avorturilor începând din 1990 şi până în prezent.

  „Marşul pentru viaţă” a avut loc pentru prima dată simultan în aproape 20 de oraşe, printre care Bucureşti, Arad, Craiova, Constanţa, Deva, Fălticeni, Iaşi, Miercurea-Ciuc, Oradea, Piteşti, Reşiţa, Satu Mare, Târgu Mureş, Timişoara, Alba-Iulia şi Sfântu Gheorghe.

  Adevarul

  „Marș pentru Viață” în centrul Capitalei: O manifestare anti-avort are loc în Piața Universității

  24 martie 2012, 13:28 |  Autor: Diana Toea |

  BUCUREȘTI

  „Marșul pentru Viață” își propune să reducă numărul avorturilor din România

   ONG-urile pro-vita organizează astăzi mai multe proteste atât în București, cât și în alte zeci de orașe, cu scopul de a trage un semnal de alarmă în privința avorturilor, prin intermediul evenimentului „Marș pentru Viață”.

   Chiar în acest moment, zeci de activiști pro-vita s-au adunat în Piața Universității din Capitală pentru a participa la „Marșul pentru Viață”., care este o formă de protest faţă de uciderea prin avort a opt milioane de copii începând din 1990 şi până în prezent, spun organizatorii.

  În perioada 2006-2010, în România au fost înregistrate anual peste 100.000 de cazuri de întrerupere a sarcinii, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii. Aproape 20 % dintre cazurile de întrerupere a sarcinii au fost în Bucureşti.

  „Marşul pentru Viaţă“ se va desfăşura în aproape 20 de oraşe, printre care Bucureşti, Arad, Craiova, Constanţa, Deva, Fălticeni, Iaşi, Miercurea-Ciuc, Oradea, Piteşti, Reşiţa, Satu Mare, Târgu Mureş, Timişoara, Alba-Iulia şi Sfântu Gheorghe, informează Mediafax.

  FOTO Peste 600 de clujeni au participat la un marş anti-avort
  24 martie 2012, 13:52 |  Autor: Bianca Preda |

  Peste 600 de clujeni au participat la un marş anti-avort

  CLUJ
  Peste 600 de clujeni au participat la un marş anti-avort

  Peste 600 de clujeni au participat sâmbătă, în centrul Clujului, la un marş anti-avort, „Marşul pentru Viaţă”, o formă de protest faţă de uciderea prin avort a milioane de copii. Marşul a fost organizat de mai multe culte creştine şi de ONG-uri pro-vita.

  Cu această ocazie, a fost lansat un mesaj către societate şi către clasa politică prin care se cere adoptarea unei atitudini şi legislaţii favorabile vieţii şi familiei, în contextul în care România are cea mai ridicată rată a avortului dintre toate ţările Uniunii Europene.

  „Avortul opreşte o inimă care bate”, „Cât costă un avort? O viaţă umană”, „Fii eroul copilului tău”, „România, ţară creştină! De ce vrei să ucizi?”, „Noi toţi am fost embrioni” sunt doar câteva dintre mesajele pe care tinerii, mămicile, tăticii, copiii şi preoţii le-au afişat sâmbătă în centrul Clujului.

   

   

  CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI DE LA PROTEST

  „Dorim prin acest marş silenţios, cu ajutorul tinerilor şi pancartelor care vorbesc despre viaţă şi salvarea vieţii, să atragem atenţia factorilor de răspundere ai societăţii noastre asupra ocrotirii vieţii de la începutul ei pe cale naturală şi până la sfârşitul ei pe cale naturală” a declarat PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.

  „Marşul pentru Viaţă” a avut loc pe următorul traseu: Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie – strada Memorandumului – strada Petru Maior – Piaţa Păcii – strada Napoca – Piaţa Unirii.

  „Statisticile arată că din anul 1958 au fost peste 22 milioane de avorturi, populaţia României s-ar fi dublat reoretic dacă nu ar fi fost aceste omucideri. Acesta e mesajul pe care vrem să-l transmitem. Noi trebuie în primul rând să ocrotim viaţa. Gradul de civilizaţie a unei societăţi se apreciază tocmai prin grija pe care societatea o are faţă de cei neputincioşi, faţă de cei slabi, faţă de cei fără ocrotire” a mai precizat PS Florentin Crihălmeanu.

  „Marşul pentru Viaţă” este un eveniment care se desfăşoară anual, concomitent, în mai multe oraşe din România, în jurul datei de 25 martie (Sărbătoarea „Buna Vestire”) şi este organizat de asociaţii ale societăţii civile care compun mişcarea provita. Scopul este afirmarea dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane, începând cu momentul concepţiei şi totodată, susţinerea familiei tradiţionale şi a valorilor acesteia.

  Sute de orădeni au participat la un marş anti-avort

  24 martie 2012, 18:16 |  Autor: Claudia Bonchiş |
  Marș pentru viață

  Marș pentru viață

  Aproximativ 500 de orădeni au dat curs invitaţiei asociaţiilor pro-familia, ONG-urilor şi cultelor religioase care au organizat, astăzi, un marş anti-avort. Evenimentul a fost organizat în 20 de oraşe din ţară.

  Sute de orădeni s.au adunat aazi la prâny, la statuia lui Mihai Viteazul pentru a lua parte la marşul anti-avort. Unii dintre ei şi-au adus şi copiii, în timp ce alţii au purtat pancarde pe care erau inscripţionate diferite mesaje cum ar fi „Mulţumesc că trăiesc”, „Mama ta a ales viaţa, fă şi tu la fel”, „Mamă nu mă ucide” sau „Avortul nu te eliberează ci te încătuşează”.

  Viceprimaruş Florica Cherecheş a fost cea care a luat prima cuvântul, ea afirmând că a ales să participe la acţiune atât în calitate oficială, dar mai ales ca mamă a patru copiii şi bunică. „Statisticile arată că în România, în medie, o femeie face 4 avorturi, dar avem şi record absolut de 35 de avorturi făcute de o singură femeie. Sunt cifre înspăimântătoare. Avem în fiecare an 47.000 de adolescente care îşi fac avort şi omoară astfel oameni. De aceea susţin această iniţiativă, pentru că trebuie să strigăm pentru cei care nu pot striga”, a spus Florica Cherecheş.

  Biro Rozalia, celălat viceprimar al Oradei a purtat o pancardă pe care scria”Copii! Viitor! Nu avortului!” şi a precizat că dacă după marş o viitoare mamă va lua decazia să păstreze copilul e un lucru mare, iar ac’iunea merită tot efortul.

  Deputatul PSD, Sonia Drăghici a afirmat în discursul ţinut că „suntem nişte făţarnici, una spunem şi alta facem. Sunt mulţi care stau în concubinaj, nu întemeiază familii”. Printre cei care au luat parte la manifestare s-au aflat şi feţe bisericeşti de la mai multe culte religiose.

  În jurul ore 13.00 mulţimea a pornit din Piaţa Unirii spre Calea Republicii, de unde, prin faţa Prefecturii a ajuns la Podul Intelectualilor şi Parcul 1 Decembrie

  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here