Cristian Câmpeanu: Nebunilor, nu vă jucaţi cu naţionalismul!

  10

  Antena 3 a difuzat luni imagini de la violenţele inter-etnice din martie 1990 de la Târgu Mureş pentru a „ilustra” aşa-zisa controversă legată de crearea unei facultăţi de medicină în limba maghiară în acelaşi oraş în 2012. Asistăm la o instigare la acte xenofobe care ameninţă substanţa naţională pentru interese meschine electorale.

  În ce fel ameninţă crearea unei facultăţi de medicină în limba maghiară unitatea naţională a României? Pentru că asta ni se spune de câteva zile pe la televiziunile isterice: că dacă secuii vor avea o facultate de medicină în ungureşte, atunci drumul spre autonomie pe criterii etnice este ireversibil şi, desigur, de la autonomie la ruperea Ardealului nu mai este decât un pas. Antena 3 n-a avut nicio problemă etică (nu că ar şti ce este aceea etică!) să ilustreze „problema” facultăţii de la Târgu Mureş cu oribilele violenţe de acum 22 de ani. Dacă am fi conspiraţionişti, am fi înclinaţi să spunem că dacă nu le-a ieşit cu falsa reeditare a Pieţei Universităţii ’90, acum încearcă să reediteze conflictul din martie ’90 – doar-doar vor reuşi să destabilizeze ţara. Dar, cum nu suntem conspiraţionişti, avem explicaţii mai simple, mai meschine şi mai triste.

  Mai întâi, facultatea de medicină în limba maghiară nu ameninţă pe nimeni, nici români, nici maghiari. Medicina în ungureşte nu are cum să constituie un subiect de dispută raţional. Medicina nu a fost inventată de români şi nu este monopol românesc. În fond, termenii medicali sunt aproape toţi latineşti şi, oricum, dacă vrei să promovezi în carieră dincolo de statutul de medic de dispensar în lumea asta globalizată, eşti obligat să înveţi măcar să citeşti englezeşte, dacă nu nemţeşte ca să realizezi ceva. Tot ceea se poate pune în discuţie este ca ungurii să beneficieze de traduceri la fel de bune ca studenţii români.

  Nici o chestiune de status sau de clasă nu poate fi. Maghiarii nu mai sunt demult clasa dominantă în Transilvania, care să aibă acces privilegiat la educaţie şi resurse. Dimpotrivă, majoritatea populaţiei maghiare este rurală, sărăcită şi slab sau needucată.

  O problemă de discutat ar fi însuşi principiul multiculturalismului, care nu înseamnă o atitudine liberală şi binevoitoare faţă de alte culturi ci legalizarea drepturilor colective. Şi ori de câte ori se legalizează drepturi colective, acest lucru se face inevitabil pe seama drepturilor individuale, ceea ce este periculos. Dar nimeni nu poartă această discuţie în România.

  Facultatea de la Târgu Mureş nu va produce generaţii de „Dr. Mengele” care vor refuza să trateze – sau, eventual, vor efectua experimente oribile şi îi vor tortura – pe bieţii românii transilvani. Va produce, însă, medici care, în marea lor majoritate, îşi vor căuta norocul – EXACT CA MEDICII CARE STUDIAZĂ ÎN ROMÂNĂ – în Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Australia etc. După ultimul recensământ, proporţia dintre români şi maghiari a rămas aceeaşi, ceea ce înseamnă că maghiarii părăsesc ţara la fel ca românii. Că secuimea moare în acelaşi ritm cu majoritatea românească. Pentru că problema lor şi a medicilor lor va fi exact aceeaşi ca problema românilor şi a medicilor români: sărăcia şi corupţia. Iar în secuime, sărăcia este mai mare ca în restul Transilvaniei iar corupţia este cel puţin la fel de mare ca în restul ţării. Ceea ce ne aduce la adevărata problemă, care nu este nici academică, nici inter-etnică: politicienii.

  Acuzaţia că UDMR şantajează Guvernul este validă, dar nici aici nu asta este problema. Problema este că o face pentru alte temeiuri decât apărarea drepturilor maghiarilor. O fac pentru privilegiile unei elite minoritare care s-a dedat prea mult la uzufructul puterii. Uniunea maghiară are o problemă de legitimitate pentru că a condus în mod discreţionar şi profund corupt ţinutul secuiesc, iar secuii au început să se cam sature de aceiaşi lideri. Apariţia Partidului Civic Maghiar, a Partidului Popular al Maghiarilor şi demisia lui Laszlo Tokes din UDMR nu sunt neapărat expresii ale unor diviziuni în sânul comunităţii maghiare, ci mai degrabă semne de contestare a statu quo-ului instaurat acum 22 de ani. Iar, în faţa acestei contestări din interior, UDMR încearcă să îşi recâştige legitimitatea în preajma zilei de 15 martie şantajând PDL pentru că profită de două lucruri care decurg una din alta: poziţia de „kingmaker” pe care o deţine în ecuaţia politică generată de slăbirea deliberată a instituţiilor statului de către USL prin greva parlamentară. UDMR nu s-a aflat niciodată într-o asemenea poziţie de forţă în care să poată înclina balanţa majorităţii în direcţia uneia sau alteia din două tabere ireconciliabile şi ar fi complet iraţional să nu profite de această nouă putere pentru a-şi avansa agenda. Şi, să fim serioşi, medicina în ungureşte nu este capătul lumii!

  Atunci de ce face USL un capăt de lume din UMF Târgu Mureş? Pentru că ştie că rupând toate punţile de dialog cu puterea – „război total”, „n-avem ce discuta cu ăştia”, greva parlamentară etc – este direct responsabilă pentru noua forţă de negociere a UDMR – practic, e ca şi cum le-ar fi înmânat ei înşişi armele – şi acum încearcă să apese cât se poate de tare pe pedala naţionalismului primitiv şi violent pentru a transfera responsabilitatea celor de la putere în speranţa că, după eşecul din ianuarie, de data aceasta – vă amintiţi declaraţia lui Ponta că Boc şi Băsescu nu sunt români – operaţiunea „delegitimarea puterii” va reuşi. Declaraţiile lui Dan Voiculescu de ieri cum că USL ar putea suspenda „în mod excepţional” greva parlamentară pentru a lăsa fără obiect şantajul UDMR este echivalent cu ceea musulmanii numesc taqiyya – Sfânta Ipocrizie – doctrina care îţi permite să minţi, să înşeli şi să disimulezi spre slava islamului. Modul în care USL trezeşte monştrii naţionalismului, pe care îi credeam demult bine ferecaţi în România, este un act de sfântă ipocrizie prin care fanaticii opoziţiei cu orice preţ dovedesc că sunt dispuşi să arunce în aer cetatea dacă nu o conduc ei.

  Print Friendly, PDF & Email

  10 COMENTARII

  1. Cui foloseste transformarea UMF in ce doresteUDMR? Ungurilor? Nu cred. Sa comparam numai materialele in romana cu cele in maghiara. Exista oare cadre care sa ii pregateasca? Probleme irelevante pentru Hunor si gasca sa politicianista. Avem de a face doar cu o alta manipulare mizerabila a udemeristilor. Ca de obicei, in preajma 15 martie.

  2. Sau ba. Eu am cu totul altă opinie, să nu fie cu bănat, insă iniţiativa UDMR este una cît se poate de democratică şi foloseşte din plin cetăţenilor de etnie maghiară, deci propriului electorat, deci nu este niciun politicianism, ci un act politic firesc intr-un stat de drept prin care un ministru deopotrivă deputat pune in practică ideea de reprezentare a intereselor alegătorilor care l-au mandatat. O facultate de medicină in limba maghiară este o instituţie cît se poate de utilă pentru maghiari, ba chiar şi pentru românii din Ardeal din zonele rurale in care doctorii românii nu mai catadicsesc să calce. Nu ştiu dacă eşti in temă, insă in foarte multe sate din sudul şi estul Ardealului, şi din secuime, unde românii îs o minoritate, medicii au ajuns un soi de lux rarissim, şi nu neapărat din cauza sărăciei localnicilor, ci pentru că nu-s destui doctori români dispuşi să răzbată printre ţărani, mai ales că nu le pricep limba. Există foarte multe cadre care să îi pregătească, nu-ţi face griji de asta, asta pentru că pînă-n prezent maghiarii din zona harcov ce alegeau această nobilă carieră se instruiau in limba română, deci mediul universitar nu duce lipsă de profesori bilingvi. In fond, facultatea in limba maghiară este o uşurare a procesului educativ, ş-aşa complex şi îndelungat in sfera medicinii, şi un element ce ar putea contribui la creşterea numărului de profesionişti in zonele menţionate. Deci manipularea şi mizeria sînt in altă parte, in special la antene, dar şi-n alte locuri unde se speculează iarăşi discursul patriotard, şovinist, antimaghiar.

  3. Nu e cu banat , dar we’ll have to agree to disagree. 🙂 N-ai nevoie de o facultate separata pentru a instrui in limba maghiara. Asta este inca una din farsele UDMR-ului si eu unul abia astept sa se schimba sistemul electoral pentru a scapa de el.

  4. păi, asta-i de la sine înţeles. 🙂 totu-i ca dezacordul să rămînă pronunţat in aceiaşi termeni afabili.

  5. eu, de pildă, consider UDMR-ul un aspect pozitiv in politica băştinaşă, un factor de echilibru, chiar dacă au asimilat practicile subterane, deseori imorale, ale majorităţii feseniste cu care au convieţuit. Nu vreau să dispară din peisaj, mai degrabă îmi doresc apariţia unor noi partide româneşti, pe platforme naţionale sau filo-europene, decît înlocuirea celui maghiar cu unul la fel de lipsit de substanţă ideologică dar mai agresiv din pricina vîrstei.

  6. euNuke
   de acord cu tine, cu o mica observatie (despicare a firului): democratii sint ceilalti, uselistii uniformizatori care stapinesc conducerea umf tg mures; ungurii sint cei apara pozitia libertatii personale, nu? 🙂

   Vlad
   povestea concreta: ungurii fac la tg mures unele cursuri in maghiara si unele in romaneste; funariotii din senat nu sint de acord sa faca in cadrul facultatilor linie maghiara si o lungesc (spera ei pina la venirea usl la putere sa schimbe legea invatamintului); singura posibilitate guvernamentala e deschiderea unei noi facultati (care sa aiba linie maghiara din start), chestie pe care pedelistii voisera sa o evite (ca sa nu cada in separatismul de care vorbesti); ei bine, local, ungurii nu pot presa ca „majoritatea democratica” (nealeasa) din umf e funariota, le-a ramas doar calea guvernamentala (pe care preseaza acu inainte de alegeri ca dup-aia nu se stie ce va mai fi, mai ales daca usl ar obtine majoritate absoluta)

   de ce vrei sa-i obligi sa invete in romana? de ce nu-i opresti atunci si pe romanii care merg in afara sa invete in alte limbi? trebuie lasati in pace sa-si foloseasca si sa-si dezvolte limba, obiceiurile, cultura – fiecare trebuie sa-si poata cauta fericirea cum crede de cuviinta, nu? ei sint in tara lor aici, au tot atita legitimitate si libertate aici cita ai si tu; mie imi plac asa cum is acum, nu ii vreau romanizati

   in privinta udmr, va deveni irelevant politic numai cind se vor imputina semnificativ funariotii din conducerile de partide neaose; si, crede-ma, ungurii asteapta momentul in care sa poata sa nu mai voteze udmr, aripa maghiara a fsn; dar, pina una alta, de la bucuresti li se reaminteste intr-una ca sint tolerati si agasanti, ca ar trebui sa faca „ciocu mic” sau sa mearga inapoi in pusta, ca vor fi asteptati la cotitura cu uniunea lor culturala cu tot intr-o zi, cind se va uita ue in alta parte – asta e timpenia care va duce fix la miscari separatiste (care numai ne vor face viata grea tuturor, ca separatism oricum nu se va face)

  7. Atunci sa voteze linistiti cu Uniunea lor „culturala” care numai „culturala” nu este. Ce vrei sa le fac, Liviu, sa le plang de mila? Cine ii obliga sa voteze UDMR? Eu? Nici vorba. Sa faca bine sa isi asume consecintele comportamentului lor politic iresponsabil: 1. Coruptia udemerista; 2. Sila pe care UDMR-ul o creeaza. Sunt oameni maturi, sa se comporte ca atare.

   Oricum, sa stii ca treci nepermis de usor peste metodele UDMR. UDMR nu preseaza acu’ inainte de alegeri pentru ca nu are de ales. Sa nu fim copii. UDMR preseaza inainte de alegeri pentru ca asta face UDMR de obicei, asa lupta „uniunea culturala”-partid a maghiarimii. Cum se apropie alegerile sau 15 martie, cum ii apuca agitarea drapelelor etnice. O asemenea formatiune politica nu constituie nici un factor pozitiv, din contra.

   P.S.1. Daca respingerea zelului UDMRist este funariotism, cum se cheama doleantele UDMR-iste? Tokesism politic?
   P.S.2. Autonomia universitara e buna numai cand ne convine?

  8. euNuke

   eu, de pildă, consider UDMR-ul un aspect pozitiv in politica băştinaşă, un factor de echilibru, chiar dacă au asimilat practicile subterane, deseori imorale, ale majorităţii feseniste cu care au convieţuit. Nu vreau să dispară din peisaj, mai degrabă îmi doresc apariţia unor noi partide româneşti, pe platforme naţionale sau filo-europene, decît înlocuirea celui maghiar cu unul la fel de lipsit de substanţă ideologică dar mai agresiv din pricina vîrstei.

   1. In afara ca face si desface guvernari si ca tradeaza pe oricine si oricum numai pentru a se perpetua la putere, ce alt echilibru a aparat UDMR?
   2. Cum adica „au asimiliat practicile”? Majoritatea fesenista era toxica si din Romania numai maghiarimea era pura? Asta este discursul echilibrat despre echilibrul pe care l-a adus UDMR? 🙂

   Nu puneti semnul egalitatii intre UDMR si maghiarime.

  9. @Liviu Craciun :Pentru ca in Romania, limba oficiala este Romana.Nu vrea nimeni sa-i oblige pe Decanii Universitailor „din afara” sa faca cursuri speciale pentru Romanii de acolo.Am o problema cu cei care vor sa invete maghiara(sau engleza, sau suedeza, sau swahili) acasa si sa o foloseasca la o bere cu prietenii? NU! Am o problema cu cei care pe teritoriul unui Stat Suveran vor sa foloseasca limba altui stat in institutii- publice sau private.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here