Notre-Dame: după distrugere urmează desfigurare

  5

  Édouard Philippe, prim-minstrul francez, a anunțat în urmă cu câteva zile o competiție internațională de proiecte pentru refacerea acoperișului catedralei Notre-Dame. Statul francez, proprietarul catedralei, va alege cel mai potrivit proiect conform „tehnicilor și cerințelor epocii noastre”.

  Concursul „ne va permite să ne întrebăm dacă [turnul] ar trebui să fie recreat chiar așa cum a fost conceput de Viollet-le-Duc” a continuat prim-ministrul, într-un registru meditativ. Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc a fost arhitectul francez care în secolul XIX a dus la bun sfârșit numeroase proiecte de restaurare a unor celebre catedrale din Franța, cum ar fi Notre-Dame, Saint Denis, Mont Saint-Michel, Sainte-Chapelle. „Sau, așa cum se întâmplă adesea în evoluția patrimoniului, dacă nu ar trebui să dotăm Notre-Dame cu o turlă complet nouă.”

  Președintele Macron a declarat apoi că el nu se opune înlocuirii acoperișului cu „un gest arhitectural contemporan”.

  Există deja o propunere entuziastă din partea unui arhitect bine racordat la „tehnicile și cerințele epocii noastre”, care a înțeles încotro bate dilema primului ministru și limbajul pomădat al președintelui jupiterian.

  Este vorba despre renumitul arhitect englez Norman Foster. Schița sa de reconstrucție este modernă și vaporoasă:

  Norman Foster are și avantajul de a fi îmbogățit deja peisajul urban al Parisului, el fiind arhitectul Centrului Pompidou, inaugurat în ianuarie 1977:

  Romancierul american Tom Wolfe a spus odată despre Centrul Pompidou că seamănă cu o fabrică de insecticid, turtită de unul dintre acele utilaje care crează pachete de tablă din carcasele auto părăsite în cimitirele de mașini vechi.

  Actuala propunere sugerează transformarea catedralei într-o seră cu aspect retro, cu avantajul convertirii ocazionale, cum ar fi de ziua națională a Franței, în discotecă pentru vegani.

  Autres temps, autres mœurs – proverb francez care înseamnă „alte timpuri, alte obiceiuri”. Infinit de trist.

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentStalin din ce în ce mai popular în Rusia. La fel și sinuciderile
  Articolul următorMărinimia pe banii altora sau de ce rămâne Iuda actual
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  5 COMENTARII

  1. Mai degrabă li se potrivește proverbul românesc „la vremuri noi, tot noi” având în vedere sorgintea iacobin-illuminată a extraterestrului president contabil-bancherothchildo-gerontofil(mă rog, gender divers, no comment). Și am citit și despre mai năstrușnice isprăvi arhitectural-politic corrrrrekte, care ar așeza un minaret 20% francez între cele două turnuri (dormi Franță, dormi, că ți-a luat foc casa) în locul designului futuro-automobilistic-retro-expozițional.Și mă întreb, de ce n-o dărâmă ca să construiască în locul ei un bloc de beton gri cu 14 etaje? Efectul e același și costă mai puțin.Vive le France!

  2. In mod normal, orice stat-proprietar lasa cultul respectiv sa judece modificarile constructive in limitele traditiei ! Aici nu e vorba despre stil, moda, aliniere la bolile psihice ale momentului !
   Dl Foster, mare star-architect, nu detine totusi solutia ideala ( vezi cupola Reichstagului berlinez – de unde turistii se benocleaza spre parlamentul rosu al germaniei rusofile…)
   A scalda o catedrala catolica gotica in lumina din tavan este un nonsens! Valabil doar pt cei care inteleg toate cerintele cultelor musulman-budist-shintoist-woodoo dar deloc Crestine !!

  3. Eu cred ca un minaret peste Notre-Dame este singura dovada ca Franta fosta republicana, nu este, Allah-fereste, „islamofoba”.
   Astae directia in care se indreapta lucrurile.

  4. Hmm. Despre Norman Foster aveam o parere mai buna (nu si despre Micron, evident). Bun, acuma, totusi, asta fiind inca doar o propunere (adica o idee/sugestie, neexistand inca un contract semnat) ma intreb daca Foster nu merge cumva pe un gen de negociere tip A-B, din aceea in care prezonti la inceput o varianta ultra-tampita ca sa poti convinge clientul sa accepte varianta B, care urmeaza sa fie una rezonabila. Zic si eu, nu dau cu parul.
   Oricum, mare pacat ca a ars. Restaurarea lui Viollet le Duc era o opera de arta in sine.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here