Polonezii au manifestat în faţa ambasadei Rusiei de la Varşovia

  3

  Ieri seara, 9 apr 2011, în fața ambasadei ruse de la Varșovia a avut loc o manifestație la care au participat câteva mii de persoane. Manifestația a continuat cu un marș, care s-a încheiat în fața palatului Prezidențial. Participanții au cerut ca toate dovezile importante din ancheta privind Smolensk 2010, să fie predate Poloniei. În fața ambasadei s-a dat foc unei imagini a lui Putin.

  Manifestanții au venit și din alte localitați, ca: Gdansk-Gdynia-Sopot, Gliwice, Poznan și Wrocław, pentru a protesta împotriva minciunilor rusești în privința celor întamplate acum un an la Smoleńsk. Ambasada a fost înconjurată de bariere și de foarte mulți polițiști înarmați până în dinți. Printre manifestanți era plin și de polițiști în civil – unii dintre aceștia s-au dat de gol pentru ca li se vedeau microfoanele și căștile de sub glugile bine trase peste urechi. Clădirea Cancelariei Primului Ministru a fost și ea înconjurată de bariere, deși organizatorii manifestației anunțaseră că nu aveau de gând să demonstreze acolo.

  Foarte mulți manifestanți aveau steaguri alb-roșii, cu banderolă neagră, de doliu.
  Demonstranții aveau însemnele cluburilor „Gazeta Polska” și ale „Solidarității Luptătoare”, precum și pancarte pe care scria: „Nu veți stinge amintirea”. „Crima de la Katyń 1940. Crima de la Smoleńsk 2010”, „Putin asasin, Tusk trădător”, „Sopot cere iertare pentru Tusk”(Tusk e din orașul Sopot), „Ceața nu-i acoperă pe trădătorii Poloniei”, „Smoleńsk 2010. Tăcerea e minciună”. S-a scandat: „Vrem adevărul”, „Jos Comunismul!”, „Jos Platforma”, „Tu jest Polska, a nie Moskwa” (aici e Polonia, nu Moscova), deasemeni „Nüremberg pentru Putin”, „Asasinii”.

  Redactorul șef al „Gazetei Polska” Tomasz Sakiewicz, a subliniat că demonstranții cer adevărul despre dezastrul de la Smolensk. „Vrem să aflăm de ce a murit președintele nostru, care nu s-a dus acolo la război, (…), s-a dus acolo ca să se roage la mormintele eroilor noștri. De ce a murit președintele nostru, că doar nu voia să vă facă niciun rău, de vreme ce venise în misiune de pace. Dacă vreți împăcare adevărată, va trebui să răspundeți cândva la aceste întrebări ” – a spus Sakiewicz, întorcându-se spre ambasadă. A adăugat:”Dacă nu spuneți adevărul, polonezii nu vă vor ierta niciodată”.

  „La alegerile din octombrie va trebui să alegem un nou guvern, polonez cu adevărat. Atunci vom reîncepe ancheta, îi vom da pe vinovați pe mâna justiției, și vor fi pedepsiți” – a spus adunării Andrzej Melak, al cărui frate Stefan a murit în dezastrul de la Smolensk.

  Andrzej Gwiazda, opozant al regimului comunist dinainte de 1989, a spus ca Rusia continuă să ducă o politică imperialistă și a subliniat: „Dacă mâine în presă ni se va reproșa că stricăm relațiile polono-ruse, îi contrazic: noi stricăm relațiile polono-sovietice”.

  Ewa Stankiewicz, autoarea filmelor „Solidarni 2010” și „Krzyż” (Crucea) a spus „Credem că suntem guvernați de trădători ai țării și nu acceptăm asta” (…) ”Guvernul polonez, premierul Donald Tusk au comis trădare de țară, predând în mâinile rușilor ancheta în chestiunea morții președintelui nostru” – a explicat ea.

  Au mai vorbit deputatul Stanisław Pięta (PiS) și fostul șef al ABW (Agenția pentru Securitate Internă) din timpul guvernării PiS, Bogdan Święczkowski.La sfârșitul demonstrației, s-a dat foc unei imagini a lui Putin, în timp ce se striga „asasinul”, apoi mulțimea a scandat: „Acuma Tusk”. După demonstrație a urmat un marș, în timpul căruia s-a strigat „Dați-ne cutiile (negre ale avionului), luați-l pe Bronek (Komorowski)”, și „Zdrajca Polski Komorowski” (Trădătorul Poloniei Komorowski).

  Apoi manifestanții s-au oprit pentru o scurtă rugăciune la monumentul cardinalului Stefan Wyszyński.

  Mulțimea a ajuns la Palatul Prezidențial, dar nu s-a putut apropia din cauza barierelor poliției. S-au aprins lumânări pe trotuar.

  Organizatorii au formulat zece întrebări pentru autoritățile ruse:

  1. De ce încă de a doua zi după dezastru, rușii au distrus epava avionului?
  2. De ce Moscova nu vrea să predea cutiile negre?
  3. De ce stenogramele conțin informații neadevărate?
  4. De ce rușii au transmis piloților polonezi hărți greșite ale aeroportului?
  5. De ce controlorii de zbor nu au închis aeroportul, deși ar fi trebuit să o facă?
  6. De ce experții ruși mint, cum că piloții polonezi au încercat să aterizeze?
  7. De ce de ce controlorii de zbor au dat piloților informații incorecte?
  8. De ce Kremlinul se teme să dea publicității documentele aeroportului din Smoleńsk?
  9. De ce sub presiunea Moscovei, s-au schimbat depozițiile controlorilor de zbor?
  10. De ce în jurul aeroportului au fost tăiați copacii care erau una dintre dovezile versiunii oficiale a catastrofei?

  Niezalezna.pl

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentAdrian Năstase pune cultura pe cartelă
  Articolul următorPoliţia poloneză a reţinut un jurnalist pentru că a dat foc efigiei lui Putin
  Anca Cernea
  De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

  3 COMENTARII

  1. Anca Cernea,

   Am citit si celalalt articol pe care l-ai tradus. Si postajul lui Costin A.
   Multumesc pentru eforturile de a tine vie memoria acestor demni oameni si de a ne raporta despre cum a fost comemorata amintirea lor si depre manifestatiile ce au avut loc.

   Asa cum imi propusesem, am aprins o luminare pentru neuitatul si regretatul prieten Lech Kaczyński si a celorlalte victime.

   F. multe intrebari serioase despre accident au ramas deschise. Daca nu ar fi avut nimic de ascuns, cel mai normal lucru ar fi fost ca rusii sa expuna dovezile care aveau rolul sa dezminta banuielile.

   Nevinovatia nu se ascunde.

   Nu exista nicio organizatie legala oficiala internationala care sa aiba dreptul sa ceara cutiile negre, imprimarile dialogului si celelte dovezi? Nu se face ancheta? Asa cum a initiat ONU ancheta „crimelor de razboi” a israelului in actiunea „Plumb turnat”.
   Deci orice stat poata sa actioneze diabolic pentru inlaturarea unor conducatori din alte state care nu le convin? Pentru ca daca nu li se impune rusilor sa predea cutiile negre si toate celelte, acesta va fi mesajul care reiese.

   Daca cineva are informatii in plus despre subiect, as dori sa ne puna la curent.

   Fie-le tarina Usoara victimelor care s-au luptat si si-au pierdut viata in lupta pentru o lume mai dreapta! Menuha Nechona! TANTZBAH! (תהיה נשמתו צרורה בצרור החיים)

  2. Silvapro,
   Dumnezeu sa-l odihneasca pe Lech Kaczynski si pe toti cei care il insoteau in avion.
   Eu sunt sigura ca adevarul va iesi la iveala, de fapt se cam stie ce s-a intamplat. Ieri, in discursul adresat multimii adunate in fata Palatului Prezidential de la Varsovia, Jaroslaw Kaczynski a spus asta, se stie ce s-a intamplat la Smolensk, asa cum se stie ce s-a intamplat la Katyn, acum 71 de ani.
   Din pacate, dovezile nu pot fi „puse pe masa” atat timp cat ancheta este pe mana rusilor, iar guvernul polonez se declara fericit ca e asa, si nici macar nu se pune problema sa ceara o ancheta internationala. Problema trebuie sa se puna la nivel de stat. Statul polonez e in mana unui grup deosebit de slugarnic fata de rusi; ei au luat puterea totala, tocmai datorita prabusirii avionului.
   Exista o speranta, si anume ca partidul lui Jaroslaw Kaczynski sa castige alegerile din toamna. Sanse ar fi, lumea e indignata de comportamentul autoritatilor fata de problema Smolensk, si de altele… liberalii au facut numai prostii in toate domeniile, inclusiv economic, polonezii sunt tot mai nemultumiti.
   Va fi o lupta pe viata si pe moarte. Mass media mogulista, in frunte cu Gazeta Wyborcza a lui Michnik, se bucura de multa putere, iar stanga proruseasca nu se da inapoi de la nimic.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here