Primăvara arabă în Egipt: un ghiocel pentru femei

  0
  Cairo - ce pățesc femeile care demonstrează în public
  8 martie, ziua internaţională a femeii. Noul parlament egiptean, organism reprezentativ pentru toate anotimpurile şi ales în conformitate cu procedurile democratice, a sărbătorit ocazia cu tandreţe. Tandreţea e multiculturală (dar ce nu este), deci cu faţete multiple, iar în impunătoarea cultură islamică are o calitate de „vino încoace” irezistibilă. Vino încoace să te aşez la locul tău:

  O conferinţa a femeilor organizată de blocul islamist dominant din parlamentul egiptean a cerut ca un consiliu al familiilor să înlocuiască existentul Consiliu Naţional al Femeilor, a transmis vineri [9 martie, n. trad.] un cotidian egiptean guvernamental.

  Conferinţa, care a avut loc joi [8 martie, n. trad.], cu ocazia zilei internaţionale a femeii, a condamnat convenţia ONU din 1978 împtriva discriminării între sexe, afirmând că aşa ceva este „incompatibil cu valorile islamice ale legii sharia”, raportează ziarul Al-Ahram.

  Conferinţa organizată de Partidul Libertăţii şi Dreptăţii a cerut formarea unui consiliu naţional al familiei, care să „exprime cu adevărat rolul complementar dintre bărbat şi femeie”.

  Existentul Consiliu Naţional al Femeilor a fost adesea criticat datorită asociaţiei cu Suzanne Mubarak, fosta soţie a dictatorului Mubarak, care a fost înlăturat de la putere în urma revoltei populare de anul trecut.

  Partidul Libertăţii şi Dreptăţii, braţul politic al Frăţiei Musulmane, declară că nu doreşte să sprijine discriminarea între sexe, dar Frăţia Musulmană susţine că femeile nu ar trebui să deţină funcţii de conducere în stat.

  Acest partid este formaţiunea dominantă din ambele camere ale parlamentului, după o victorie clară în alegerile parlamentare care s-au desfăşurat începând cu luna noiembrie din anul trecut. Femeile deţin doar doi la sută din numărul de locuri în parlament.

  Al Arabiya

  Apropo de acest doi la sută (care înseamnă cinci femei deputat): în perioada de pregătire a alegerilor parlamentare, femeilor li s-au promis 64 de locuri parlamentare. Şi uite aşa, de la o primăvară la alta, cele 64 de locuri s-au dat peste cap şi s-au comasat în 5. Valorile shariei lucrează, nu vegetează.

  Al doilea partid dominant în parlamentul egiptean este gruparea salafistă Al-Nour. Aceşti cetăţeni se dau mai califi decât frăţiorii musulmani şi cer ca sharia să se aplice la sânge, exact aşa cum s-a dezvoltat ea armonios în perioada curmalelor zemoase şi a concubinelor nurlii din secolul şapte, hai şi opt: nu alcool, nu publicaţii ne-islamice, nu femei pe plajă în costum de baie, nu femei la conducere indiferent de costum, nu femei de capul lor, nu dobânzi pe împrumuturi şi lista continuă. Modestie, ordine şi disciplină pe toată linia. Mai e un nu, tot de la sharia citire: nu operaţii cosmetice, deoarece strică lucrarea lui Allah.

  Un parlamentar salafist a trebuit să demisioneze din parlament şi din partidul său, după ce a pretins că a fost rănit în timpul unui jaf armat, când de fapt el se operase estetic la nas.

  Anwar Al Bilkimy a apărut la televiziune bandajat şi cu vânătăi pe faţă, povestind cum a fost bătut şi jefuit de hoţi înarmaţi pe când se afla la volan.

  Însă personalul medical de la spitatul din suburbia Sheikh Zayed din Cairo a declarat că deputatul, care aparţine partidului ultraconservator Al-Nour, fusese de fapt operat pentru o corecţie estetică a nasului.

  Într-o declaraţie pe Facebook, Al-Nour arată că preşedintele de partid Emad Abdel Ghafur s-a dus în vizită la Bilkimy, care i-a confirmat că povestea a fost „inventată”.

  Dl Bilkimy şi-a dat demisia din partid şi parlament şi „va cere scuze în mod oficial medicilor de la spital, partidului, parlamentului, presei şi întregului popor egiptean”.

  Egypt Salafi MP resigns after carjacking injuries turn out to be from a nose job

  Ştirea a apărut pe 6 martie. Cred că Bilkimy şi-a dorit să flateze egiptencele de ziua lor, cu un nas capabil să cucerească simpatie şi încredere. Și salafiştii sunt empatici.

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentPrimăvara arabă din Egipt a hotărât: evreii sunt marii dușmani ai Egiptului
  Articolul următorLa Commedia è finita
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here