Proteste de masă în Venezuela

  2

  După Kiev, Caracas. Miercuri 12 februarie mii de demonstranți au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva regimului socialist din Venezuela. Cu o zi înainte un grup de studenți a organizat un protest în orașul Merida, din vestul țării. Poliția a deschis focul împotriva studenților; cinci au fost răniți și alți zece arestați.

  Protestul din Caracas a fost întâmpinat cu violență de poliție și bătăușii lui Maduro, care i-au atacat pe demonstranți cu bâte. Au fost uciși doi demonstranți.

  Revenim.

  Capitala Caracas în timpul ciocnirilor de stradă: haos, focuri de armă, ciocniri intre manifestanți și poliție. Următorul video e preluat de la Russia Today:

  BBC anunță trei victime.

  Declarațiile lui Maduro: demonstrațiile sunt infiltrate de grupuri fasciste; noi proteste nu mai sunt permise. „Vor să dea jos guvernul prin mijloace violente. Nu au niciun fel de etică, moravuri. Nu vom mai permite alte atacuri”. De la Kiev până la Caracas, numai fasciști unul și unul.

  A fost emis un mandat de arestare pe numele lui Leopoldo Lopez, lider al opoziției politice. Lopez este acuzat de instigarea protestelor și de turnura violentă din ultimele două zile. În săptămânile recente opoziția a organizat proteste de mică amploare împotriva corupției din țară și a creșterii galopante a prețurilor. „Guvernul joacă cartea violenței și nu este pentru prima oară. Mă învinovățesc fără dovezi. Am o conștiință curată deoarece am chemat la proteste pașnice. Nu vom ceda și nu putem ceda, deoarece e vorba despre viitorul nostru, despre copiii noștri, despre milioane de oameni.”

  Fundalul economic: după 15 ani de socialism sub Chavez și Maduro, Venezuela s-a transformat dintr-o țară relativ prosperă din America Latină într-o fundătură de lumea a treia. Inflația se apropie de 60%. Penurie cronică de bunuri de larg consum, însoțită de creșterea galopantă a prețurilor. Cozi la hârtie igienică, întreruperi frecvente ale apei și electricității. Sărăcia a creat un comerț cu schimburi în natură: oamenii achiziționează orez și făină de porumb în schimbul obiectelor de valoare de acasă. Pe piața neagră a valutei dolarul are o cotă de 10 ori mai mare decât cursul oficial. Colapsul ordinii publice, însoțit de o creștere alarmantă a infracționalității. Toate acestea într-o țară foarte bogată în petrol. Chiar și această industrie e în contracție: productivitatea a scăzut la nivelul anului 1940; în 2012 producția zilnică a fost cu 3.2 milioane barili mai mică decât în 2005.

  Un singur lucru se găsește din abundență: toate posturile de televiziune se află sub control de stat și denunță non-stop nenorocirile pe care le aduce capitalismul.

  Opposition demonstrators take part in a protest against Venezuela's President Nicolas Maduro's government in Caracas

  caracas2

  caracas3

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentProtest de solidarizare cu Euromaidan la Ambasadei Ucrainei – 12 feb, ora 17
  Articolul următorEsta es la realidad
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  2 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here