R. Moldova interzice propaganda rusească. Rusia amenință cu represalii

  0

  O lege menită să combată propaganda rusească în R. Moldova a fost promulgată miercuri, 10 ianuarie 2018, de președintele intermiar Adrian Candu. Legea vizează modificarea Codului Audiovizualului și include interzicerea emisiunilor informative, analitice și militare din țările care nu au semnat Convenția Europeană Transfrontalieră – adică Federația Rusă, scrie deschide.md.

  Legea a fost promulgată de președintele interimar Adrian Candu după ce președintele R. Moldova Igor Dodon a refuzat să semneze legea votată pe 7 și 22 decembrie 2017 în Parlamentul de la Chișinău, încălcând astfel Constituția conform Curții Constituționale.

  Autorii legii spun că aceasta nu va afecta în niciun fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune.

  Pe 5 ianuarie 2018 Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon a încălcat Constituţia când a refuzat în mod repetat să promulge legea ce interzice propaganda rusă și a stabilit că preşedintele ţării va fi suspendat din funcţie ca atribuţia de promulgare a legilor să revină unui preşedinte interimar, fiind vorba de şeful Parlamentului sau de prim-ministru, scrie adevarul.ro.

  Dodon la Moscova, 9 mai 2017

  În timpul dezbaterilor din Parlament ce au avut loc înainte de votul de pe 7 decembrie, fracțiunea PCRM a părăsit sala în semn de protest, declarând este împotriva acestui proiect de lege, scrie deschide.md.

  „Acest proiect de lege este anticonstituțional și ne vom adresa și partenerilor voștri europeni. Pentru a aduce satisfacție colegilor din sectorul drept, noi vom vorbi doar în limba rusă, pentru ca dumneavoastră să vă fie confortabil”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrâncea.

  Legea prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia și retransmisia emisiunilor respective din străinătate. Decizia de sancționare dată de Consiliul Audiovizualului nu va putea fi suspendată prin atacarea în judecată. De asemenea, s-au stabilit termene de judecată scurte, ca justiția să se pronunțe cât mai rapid, dacă va fi confruntată cu astfel de cazuri, notează deschide.md.

  Reprezentanții Partidului Liberal au declarat anterior că legea democraților „privind interzicerea propagandei ruse” vine cu abordări ce conțin jumătăți de măsură, prin care propaganda rusă va fi doar zgândărită, în niciun caz combătută eficient.

  Moscova a amenințat Republica Moldova că își rezervă dreptul să întreprindă acțiuni de răspuns în urma promulgării legii care restricționează retransmisiunea programelor informative și analitice din Rusia, scrie Europa Liberă. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat joi că amendamentele la Codul Audiovizualului moldovean reprezintă un „act explicit de discriminare împotriva presei ruse” și „încă un atac anti-rus al majorității parlamentare aflată la guvernare în Chișinău”.

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here