Reactii internationale la lovitura de stat a USL – Anca Cernea la By Alexa

  1
  3

  Alexa Ionescu: „Astazi e joi si nu am vazut ca „flacara violet” despre care spunea Hrebenciuc ca i-a sporit fortele lui Basescu sa functioneze ca in 2009.”

  Anca Cernea: „Asa explica Hrebenciuc victoria lui Basescu in 2009, si nu numai Hrebenciuc, si alti supertitiosi din PSD. Asta mi se pare interesant, se spune ca oamenii care nu cred in Dumnezeu si nu au nici un fel de lucruri sfinte, pina la urma cred si ei in ceva, dar cred in tot felul de prostii. Mi se pare interesant, m-a surprins din partea lui Hrebenciuc. Il credeam cu totul si cu totul materialist si fixat in coordonatele lumii acesteia, in sensul cel mai rau al termenului bibilic de „lumea aceasta”. Uite ca totusi are si preocupari metafizice Hrebenciuc, dar de data aceasta probabil ca Basescu a ales sa nu poarte acea cravata mov, nu am observat ce culoare avea cravata de astazi.

  M-am gindit ca ar trebui sa ridicam putin perspectiva, sa vedem lucrurile de la un nivel ceva mai inalt, pentru ca sintem prinsi intr-o viltoare de evenimente si de lovituri de cel mai penibil prost gust si ne coborim in prozaic si in noroi. Cred ca ar fi bine sa ne amintim reperele morale, pentru ca dispretul acesta total fata de lege, are si el o semnificatie, zic eu, mai inalta decit simplul furt de institutii si simpla acaparare de putere. E o atitudine fata de Dumnezeu, fata de cele 10 Porunci, lucruri care nu sint scrise nici in Constitutie, nici in Regulamentul Camerei si Senatului, pentru ca legea nu e un text sau un paragraf, legea e mult mai mult de atit. Dar alegerile sint facute pentru oameni care au un Dumnezeu, care au niste repere morale. Asta zicea John Adams despre Constitutie Statelor Unite: „este facuta pentru un popor moral si religios, nu e facuta sa functioneze pentru un alt fel de popor.

  Eu nu vorbesc de poporul roman, ca atare, ci de clasa politica. Clasa politica sufera foarte mult de lipsa de principii si avem niste legi si niste paragrafe, dar se vede treaba ca nu ajuta, pentru ca aceste paragrafe sint intoarse si sint folosite si calcate in picioare dupa necesitatile momentului, iar apoi refolosite si scoase din gunoi, periate, si din nou aruncate la gunoi, in functie de noile situatii.

  Aceasta bataie de jos totala are radacinile intr-o anumita atitudine fata de Dumnezeu si fata de Porunci, fata de oameni. De asta zic ca Dreapta ar trebui sa isi aminteasca de aceste valori fundamentale.”

  Mark Gitenstein, Ambasadorul Statelor Unite: „In mijlocul acestei noi furtuni politice din Romania, multi ma intreaba care va fi viitorul acestei tari? Dvs creati acum tocmai acel tip de institutii care ofera romanilor puterea de a-si folosi talentul pentru a fauri aceasta natiune. Iar romanii incep sa constientizeze ca aceste institutii nu apartin unui anumit partid politic, ci poporului roman, si vor lupta sa le apere.

  Sint constient ca fortele care doresc intoarcerea la situatia d-inainte, care se opun acestor reforme (Anca Cernea: reformele facute de guvernul d-inaintea celui al USL ) sint puternice si neobosite (Anca Cernea: vorbim de toate vechile structuri comunisto-securiste care au supravietuit sub diferite forme politice in USL, in massmedia mogulista si afacerile de tip mafiot).

  Oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi condusi de o elita puternica, fie ea comunista sau nu, reprezentata de moguli sau „baieti destepti”, aflata in slujba propriilor interese.”

  Anca Cernea: „Faptul ca vorbeste de o elita comunista, de moguli si de „baieti destepti”, e ceva ce nu am auzit niciodata in discursurilor liderilor europeni. Caracterul anticomunist e evitat cu grija in UE, nu e primit bine pentru ca stim foarte bine ca si Dl Barosso are trecutul lui Mao-ist, iar Catherine Ashton nu e nici ea foarte departe. Lumea din Uniunea Europeana nu are o atitudine lipsita de echivoc fata de comunism. Ambasadorul american intelege care e problema, de fapt sint „baietii despteti”, vechile structuri care sint neobosite, mogulii si elita comunista.”

  Purtatorul de cuvint pe Politicile Europene ale Grupului Parlamentar Crestin Democrat si al Uniunii Social Crestine, si presedintele Comitetului pentru Afaceri Europene al Bundestagului, intr-un comunicat privind procedura de suspendare a presedintelui Basescu: „Atacurile lui Victor Ponta impotriva statului roman poarta toate trasaturile unei lovituri de stat si sint fara precedent in interiorul Uniunii Europene.

  Procedura de suspendare a presedintelui Basescu reprezinta punctul culminant, inregistrat pina acum, al unei serii de decizii politice prin care Ponta si coalitia sa de guvernare social-liberala au abrogat, se pare, separatia puterilor in stat in Romania. Ponta a dispus peste noapte inlocuirea membrilor Comisiei care urma sa analizeze acuzele de plagiat la adresa tezei sale doctorale, a schimbat presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, si a emis o Ordonanta de Urgenta care limiteaza drepturile Curtii Constitutionale de a verifica conformitatea deciziilor Parlamentului cu prevederile Constitutiei. Printr-o alta ordonanta de urgenta presedintelui i-a fost scos din subordine si Institutul Cultural Roman, si subordonat Senatului. Grupul Parlamentar CDU-CSU solitica Guvernului Federal sa ia in considerare proceduri conform articolului 7 al Tratatului privind Uniunea Europeana, Tratatului de la Maastricht, potrivit caruia Consiliul European poate constata o incalcare grava a fundamentelor democratie si a regulilor statului de drept. Daca a fost vreodata nevoie de un caz care sa justifice o asemenea procedura, atacul guvernului roman la adresa democratiei, a separatiilor puterilor in stat si a independentei justitiei, are toate argumentele in acest sens.”

  Citeva imagini de azi:

  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  1. Reactiile internationale exista, avem nevoie de o reactie interna intensa si adecvata. „Democratie” e un cuvant care suna azi parsiv in Romania, din pacate. NU avem insa dreptul la disperare. Cum revenim la moralitate si la normalitate?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here