Scurtă istorie a liberalismului american

  1

  A nu se confunda cu liberalismul clasic de sorginte britanică. Este vorba despre liberalismul american al secolului 20, cunoscut şi sub numele de progresism. Au existat trei valuri majore. Progresismul iniţial de la sfîrşitul secolului 19 şi început de secol 20, culminînd cu preşedinţia lui Woodrow Wilson: progresismul politic. Anii ’30 cunosc emergenţa progresismului economic, sub preşedinţia lui Franklin D. Roosevelt. Este o perioadă cunoscută şi drept New Deal, numele masivului program economic guvernamental prin care FDR a încercat scoaterea Americii din orbita Marii Depresii ce urmat după crahul financiar din 1929. Al treilea val îl reprezintă anii ’60, sau progresismul cultural, în special preşedinţia lui Lyndon B. Johnson, iniţiator al programului Marea Societate.

  Al patrulea val îl trăim în prezent, personificat de Barack Obama.

  Aceasta e doar o schiţă orientativă. Detalii şi observaţii de sinteză urmează în clipul de mai jos, din ciclul discuţiilor tête-à-tête pe care Peter Robinson, de la Institutul Hoover, le are periodic cu invitaţi de marcă. În acest caz e vorba despre Charles Kessler, redactor şef la revista conservatoare Claremont Review of Books şi profesor la colegiul McKenna.

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentCa o mîncare de fasole fără fasole
  Articolul următorEmiratul din Gaza
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  1 COMENTARIU

  1. Dialogul calm, analiza la rece, tonul masurat. Din pacate solutia la Fenomenul Obama vine doar partial din analiza.

   Coperta Claremont Review of Books din Vara 2009.

   20090812_CRBSummer09Cover

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here