Seria de jazz – Marian Petrescu

  1

  S-a născut în 1970 în Bucureşti, a început să cînte la pian de la vîrsta de patru ani, iar în 2009 a cîştigat premiul Grammy, pentru aranjamentul muzical al piesei „West Side Story Medley” de Bill Cunliffe. În timpul adolescenţei familia s-a stabilit în ţările scandinave, iar Marian s-a înscris la conservatorul de muzică clasică şi jazz din Suedia, urmat de Academia Sibelius din Helsinki. Debutul pe scenă a avut loc cînd avea 15 ani, cu ocazia festivalului Pori Jazz. Mentorul său, compozitorul francez Martial Solal, l-a supranumit „Horrowitz al pianului de jazz”. A cîntat cu numeroşi muzicieni de prim rang ai circuitului internaţional de jazz, cum ar fi Arturo Sandoval, Toots Thielemans şi Al Jarreau, dar publicul îl cunoaşte şi datorită interpretărilor sale de excepţie din repertoriul lui Serghei Rachmaninoff şi Bill Evans. Influenţa sa majoră: Oscar Peterson.

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentSeria clasică – Baroc
  Articolul următorJamil vrea să fie educat
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  1 COMENTARIU

  1. In afara colaborărilor cu Resonance şi a participărilor in producţiile crossoverjazz ale chitaristului Andreas Oberg, pianistul Marian Petrescu a înregistrat şi un album sub nume propriu, Body and Soul, ce cuprinde 11 piese de postbop viguros, foarte fluid. Recomandare specială, ultima piesă, Indiana, un medley complex de teme ragtime ce aminteşte de stilul lui Tatum. varianta de concert este parcă şi mai vivace:  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here