UE – fără balast, dar cu căpitan german

  0

  La cald, prime impresii după o zi urâtă. Pentru noi, est-europenii, Brexitul e o veste proastă. Plecarea Marii Britanii din UE va întări și mai mult influența Germaniei și, implicit, pe cea a Rusiei în Uniunea Europeană, precum și umorile anti-americane din Franța și Germania. Va slăbi considerabil și ce a mai rămas din relația transatlantică la distrugerea căreia a lucrat cu sârg și Obama, „Președintele Lumii”, de partea cealaltă a Atlanticului.

  Și pentru viitorul UE este un dezastru. Marea Britanie, cu o politică pragmatică și rațională – oricum mult mai pragmatică, democratică și rațională decât a celorlalte state membre importante – era balastul necesar în Uniunea Europeană, balastul care ținea, cât de cât, ancorată în realitate o navă cuprinsă de frenezii utopice.

  Nicio navă nu poate naviga fără lest. Așa cred eu că va fi UE fără UK în furtunile care vor urma, având la timonă un căpitan german.

  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentDin România în Venezuela și retur
  Articolul următorBrexit: Soluția nu e „să se aleagă praful”, sperând să apară un nou Reagan
  Gelu Trandafir
  Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here