FUNDATIA IOAN BARBUS

Veşnic ofensaţi. Sondaj de opinie tendenţios

„Cel mai recent raport despre studenţii musulmani britanici, produs de Centrul Pentru Coeziune Socială, serveşte doar la îmboldirea bigoţilor şi demagogilor predispuşi să semene discordie în rîndul poporului britanic. Autorii raportului nu se pot ascunde în spatele unui aşa-zis sondaj ştiinţific pentru a-şi justifica agenda proprie de a crea orice, dar nu coeziune socială.”Islamul ofensatDeclaraţie comună semnată de: Wes Streeting – preşedinte, Sindicatul Naţional al Studenţilor | Dr. Muhammad Abdul Bari – secretar general, Consiliul Musulman Britanic | Pav Akhtar – Egalitatea Naţională Rasială, UNISON | Khurshid Ahmad – preşedinte, Forumul Musulman Britanic | Milena Buyum – vice-preşedinte, Adunarea Naţională Împotriva Rasismului | Ahmad al-Rawi – Asociaţia Musulmană Britanică | Faisal Hanjra – preşedinte, Federaţia Societăţilor Islamice Studenţeşti, şi dată publicităţii de Veghea Islamofobiei, o remarcabilă organizaţie dedicată eradicării epidemiei islamofobice care macină intens fibra societăţii britanice.

„Raportul este slab metodologic, nereprezentativ şi mai ales subminează munca pozitivă depusă de societăţile islamice din toată ţara.” — Faisal Hanjra, preşedinte al Federaţiei Societăţilor Islamice Studenţeşti.

„Raportul reflectă deformările şi prejudecăţile unui centru de studiu de dreapta – nu reflectă vederile studenţilor musulmani din Marea Britanie. Participanţii la acest sondaj au răspuns la o serie de întrebări vagi şi tendenţioase.” — Wes Streeting, preşedinte al Sindicatului Naţional al Studenţilor.

„Întrebarea referitoare la omorîtul în numele religiei nu face nici o distincţie de sens. Dacă, de exemplu, o ţară este atacată, invadată şi ocupată, iar oamenii luptă în baza credinţei lor religioase, este aşa ceva acceptabil?” — Hizb-ut Tahrir, organizaţie al cărei scop declarat este instaurarea Califatului mondial.

Universităţile UK, o organizaţie reprezentînd administraţiile universităţilor din Marea Britanie, a declarat că rezultatele studiului nu constituie „o reprezentare corectă a vederilor împărtăşite de studenţii musulmani britanici”.

Dar ce studiu şi care au fost rezultatele?

Se numeşte ‘Islam on Campus: A survey of UK student opinion’ şi a fost dat publicităţii de Centrul Pentru Coeziune Socială, un think-tank conservator de cercetări sociale din Marea Britanie. Studiul este bazat pe interviuri cu studenţii, participare la discuţii şi activităţi studenţeşti organizate de universităţile observate, iar componenta principală este un sondaj de opinie comprehensiv condus de YouGov, una din cele mai reputabile firme britanice de sondaje sociale. Au fost colectate răspunsurile a 600 de studenţi musulmani şi 800 de studenţi ne-musulmani din 12 universităţi cu cele mai active societăţi islamice studenţeşti reprezentînd, în spusele lor, marea majoritate a celor 90 de mii de studenţi musulmani din Marea Britanie. Din setul de instituţii de învăţămînt superior fac parte universităţile din Birmingham, Leeds, Leicester, Manchester, iar din Londra, London School of Economics, Imperial College şi School of Oriental and African Studies.

Aici se găseşte sumarul studiului.
Acesta este studiul complet.

Urmează cîteva statistici extrase din sumarul acestui studiu. Notă — în general, cifrele se referă la procentaje din numărul total de studenţi musulmani participanţi la sondaj, indiferent de afilierea sau nu cu o societate islamică universitară. Însă acolo unde se specifică studenţi islamişti este vorba despre o cifră reprezintînd procentajul din numărul de studenţi afiliaţi cu o societate islamică universitară. Evident, în acest caz este vorba despre un subset din numărul celor 600 de musulmani participanţi la sondaj. În aceste cazuri, autorii studiului evidenţiază variaţii în rîndul studenţilor musulmani, funcţie de participarea la activitatea societăţilor islamice universitare.

32%

consideră că omorul în numele religiei este justificat. Apropo, întrebarea era astfel formulată.
Este vreodată justificabil omorul în numele religiei?
1. Da, pentru a păstra şi promova acea religie.
2. Da, dar numai dacă religia respectivă este atacată.
3. Nu, nu este niciodată justificabil.
4. Nu ştiu.

60%

dintre studenţii islamişti consideră că omorul în numele religiei este justificat.

40%

doresc introducerea legii islamice – sharia – în Marea Britanie.

33%

doresc înfiinţarea Califatului mondial.

58%

dintre studenţii islamişti doresc înfiinţarea Califatului mondial.

55%

doresc un partid islamic care să reprezinte interesele musulmanilor în parlamentul britanic.

43%

cred că islamul este compatibil cu o societate seculară.

40%

cred că nu este acceptabil ca bărbaţii şi femeile musulmane să socializeze liber.

50%

ar respinge decizia unui prieten de a părăsi islamul.

24%

nu cred că bărbatul şi femeia sînt egali în faţa lui Allah.

89%

cred că bărbatul şi femeia ar trebui să fie egali.

59%

consideră că femeia trebuie să poarte hijab (basmaua islamică).

78%

consideră că este posibil să fie în egală măsură britanici şi musulmani.

25%

nu au nici un fel de respect, sau puţin respect, faţă de homosexuali.

79%

au declarat că îi respectă pe evrei.

66%

şi-au pierdut respectul faţă de guvernul britanic datorită participării la războiul din Irak.

20%

şi-au pierdut respectul faţă de societatea britanică în general.

57%

cred că membrii musulmani ai forţelor armate britanice ar trebui să poată refuza participarea la operaţiuni militare în ţări islamice.

Cîteva răspunsuri la acest sondaj sînt încurajatoare. Majoritatea sînt deprimante. Însă altceva merită evidenţiat. Respondenţii nu sînt imigranţi proaspeţi, marginalizaţi social şi economic ori victime ale vreunei politici de discriminare sau ghetoizare. Respondenţii sînt tineri născuţi, crescuţi în Marea Britanie şi mai ales beneficiari deplini ai libertăţilor şi prosperităţii din ţara lor. Aceşti tineri şi familiile lor fac parte din clasa de mijloc şi reprezintă în toate privinţele mainstreamul musulman britanic. În cîţiva ani, aceşti tineri vor deveni parte importantă a capitalului uman educat, cu responsabilităţi, putere de decizie şi sferă de influenţă, adică în posesia tuturor elementelor care imprimă direcţia de dezvoltare în orice societate.

Etapa post-creştină şi post-democratică a Marii Britanii nu este un capăt de istorie. Ca orice etapă, duce undeva. Este o tranziţie către altă etapă iar natura destinaţiei nu este deloc greu de estimat. În lipsa unui efort politic şi cultural masiv în viitorul apropiat, sau a unei reacţii disperate pe termen mediu, de exemplu un conflic civil de proporţii, Marea Britanie navighează ferm către un ţărm luminat de o semilună permanentă.

Killing for religion is justified, say third of Muslim students
A third of Muslim students back killings
One third of British Muslim students say it’s acceptable to kill for Islam
Radical Islam gains ground in campuses

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

6 comentarii

  1. Imperialistu'
    1 august 2008

    Mai de mult, am vazut un documentar despre musulmanii britanici. La vremea aceea am fost stupefiat sa vad ca tineri ai caror parinti erau perfect adaptati in societatea britanica. Tin minte o tanara imbracata din cap pana in picioare intr-un jilbab prezentand o poza a tatalui ei, un adevarat gentleman. Daca nu ar fi fost figura de asiatic, dupa imbracaminte ai fi jurat ca e un englez pur-sange. Intre timp mi-am dat seama ca nu este nimic anormal. Surprinde islamizarea plozilor, dar doar prima data. Dupa ce ai trecut de socul initial, nu iti ramane decat sa tragi concluziile necesare.

    1. Vestul are o mare problema: musulmanii. Chiar daca prima generatie de musulmani este integrata in societate, nu ai garantia ca generatiile 2 si 3 nu se vor islamiza. Mai mult, experienta arata ca imigrantii de prima generatie sunt mai tentati sa se integreze decat copiii lor.
    2. O modalitate de a evita o astfel de problema: legi foarte dure anti-imigratie. Asta merge mana in mana cu schimbarea conceptiilor privind statul asistential si numarul de copii.
    3. Pentru a opri aceste adevarate migratii, trebuie schimbate regimurile tarilor de unde acestia provin, in incercarea de a permite acelor would-be immigrants sa duca o viata mai buna acasa.

    Voi reveni asupra clipului video.

  2. Corneliu
    1 august 2008

    Cum as putea zice mai bine, e cam tarziu sa se inchida poarta dupa ce caii au fugit.
    Iar despre sondaj, iarasi, ‘Vox populi, vox Muhammad”
    Si ce poate fi mai relevant decat documentarul „Allah Islam” al lui Zvi Yehezkieli?

  3. Corneliu
    1 august 2008

    Bruxelles, capitala musulmana…

    http://www.youtube.com/watch?v=fWTYPCOnxew

  4. Rodica Grindea
    1 august 2008

    @ Corneliu: Aici, în Israel, când presa scrisă și electronică a difuzat știrea că în școlile din UK s-au scos din manualele de istorie lecțiile despre Holocaust, pt. „a nu jigni sensibilitatea elevilor musulmani”, aceasta a produs consternare și indignare, exprimate atât în comentarii de presă, cât și în rândurile cetățenilor. Ei și? Am rămas cu toții așa… contrariați și indignați! Dacă aveți vreo informație în acest sens, aș fi prima care v-ar mulțumi pt. că o… contraziceți!

  5. Costin Andrieş
    1 august 2008

    mai multe informatii despre predarea holocaustului in uk, aici http://inliniedreapta.net/pare…..l-pe-pare/

    corneliu, am publicat si eu reportajul acum citiva ani. http://inliniedreapta.net/colo…..lles-ului/

    uite si un articol interesant, din aceiasi perioada, scris de un fost adept al multiculturalismului care locuieste in bruxelles, dupa ce s-a trezit. cam tirziu, e adevarat. http://inliniedreapta.net/ghet…..bruxelles/

  6. Rodica Grindea
    1 august 2008

    @ Comentariul meu anterior a venit… post festum, dar am descoperit această publicație nu demult. Dar… mai bine mai târziu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian