Cum vă place?… a Treia Forță din câte-or fi, distribuită neutral

Print Friendly, PDF & Email

John Medaille pe Facebook, secondat de Ovidiu Hurduzeu:

Everybody wants the budget cut, so long as somebody else bears the cuts. When the Tea Party comes to power, they will not be able to make any real cuts, except to taxes. Let the Grandchildren pay for our profligacy; that is the new meaning of conservatism. The liberals at least want to tax and pay for the benefits.

Except? E puțin lucru, într-adevăr, să tai frâna din economie. Aplauze.
Cel puțin, liberalii sunt bine-intenționați. Somn ușor.

Rândurile de mai sus urmau să fie un simplu comentariu la Alegerile americane, dar apropo de domnul Hurduzeu, mi-am adus aminte de o interpelare directă pe contul de Fb. Postasem în 23 oct. acest material video a celor de la FreeMiddleEast. Domnul Hurduzeu a simțit nevoia unei intervenții:

Domnul Hurduzeu se află în slujba Adevărului și a distributismului pe blogul ”A Treia Forță”, de aici titlul.

În acel link îi recomandam spre lectură articolul Sionism și atitudine creștină. Nu știu dacă l-a citit, nu a mai revenit.

1. Prezentarea unei Realități (în cazul acesta crunte, tragice) reprezintă pentru domnul Hurduzeu o ”propagandă”. Cu astfel de replică, la un astfel de material, e ușor să te descalifici nu doar din punct de vedere intelectual, ci creștinește, mai ales. O spun cu regret.
2. ”Hai sa ramanem neutri in conflictul interminabil din Orientul Apropiat… Unii au simpatii pentru palestinieni, altii pentru sionisti, lumea e impartita, eu ma tin deoparte.”
E în regulă, dar să vă amintiți aceste cuvinte și duminică la Liturghie, când veți auzi:

”Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu biserici și pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm”.

Să fie limpede, creștini căldicei nu există (ne-o spune pe undeva și Steinhardt). Creștinii ”ard” pentru semenii lor și n-au Pace, cât timp lângă ei se dezlănțuie răul în felurite chipuri. Oare e mai stringentă problema chip-uirii populației decât cea a decimării ei? Întreb pentru că aici nu vă mențineți neutru. Și bine faceți. Însă pe când un lobby creștin pentru Israelul hărțuit fără încetare, dar pentru creștinii din țările musulmane persecutați doar pentru că îl mărturisesc pe Hristos ca Domn al vieții lor?
Pasivitatea, neutralitatea sunt prea adesea confundate cu o cumințenie duhovnicească. În fapt, nu au loc în sufletul creștinului, nu pot avea într-un suflet care a cunoscut Adevărul.

”Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ”

The following two tabs change content below.
“Numai creştinismul face indivizi puternici” / “Elitele creştine sunt ale celor puternici, care prin dăruirea şi sacrificiul lor sunt nu doar buni, ci înfricoşători de buni!” (Constantin Noica)

42 de gânduri despre “Cum vă place?… a Treia Forță din câte-or fi, distribuită neutral

 1. Traiesti, traiesti, traiesti pana PAC, ai murit. NU exista a treia cale. Alb sau Negru. Da sau Nu. Atat. 1+1=2 de fiecare data, nu da 1,5 si nici 2,3. Asta nu vor sa inteleaga leftistii lumii, asta ii enerveaza pana la culme: logica elementara.

  Coma de gradul IV – visul oricarui socialist, distributivist, egalitarist, neoliberal, neo progresist samd. A treia cale..

  🙂

 2. Dl. Hurduzeu distribuie tot ce-i iese in cale. Fabrici si uzine, pace-pace intre doua dobitoace. Give peace a chance & hai sa dam mina cu mina in hora impartialitatii.

 3. Sa ne fie mila de ei? S-au ratacit sau au ales constient? Pacifismul in general miroase foarte urat! Or fi din convingere sau pe ruble vechi?

 4. Bai, ce sa spun, v-ati facut si teologi. Uneori ma intreb daca sunteti chiar oligofreni sau cretini. Stiti cumva si ce se intampla prin UK?

  Deci versetul ala din Liturghie – ”Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu biserici și pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm” – ti l-a soptit Neamtu sau nu?
  Hai recunoaste.

 5. Încă o argumentaţie centrată pe atuurile tale preferate – „oligofreni sau cretini” – şi te scot pe tuşă. Sper să nu-mi forţezi mîna.

 6. Aaa, deci vrei argumentatie. M-am saturat de cate ori v-am umilit si pe Facebook si pe blog. Mai bine ati sta in banca voastra si vedeti-va de treaba. Dar stii cum e , prostul pana nu e fudul nu e prost.

  ia spune, fraza aia din Liturghie e aceeasi cu a lui Kant despre pacea eterna, nu? Guvern Mondial si pace eterna, „pacea a toata lumea”.

  Lasati crestinismul de-o parte ca liberalismul si capitalismul „pietei libere” nu sunt deloc crestine asa cum crestinimsul nu e drepta sau de stanga, dar ceea ce nu inseamna ca crestinimul nu e apolitic.

  Baieti, mai vreti sa va spun cate ceva ca sa priceapa macar vizitatorii siteului.

  Prostul te-a scos pe tuşă. Bye.

  Admin

 7. Dl Neamtu mai bine ar intra in dialog aici pe blog, ca de mult timp astept sa port o polemica cu Neamtu sau Patapievici, asa, ca intre barbati cu cartile fata si cu citate.

  Ca se bate cu pumnul in piept ca e pt „dialog social”, etc.

  Hai la dialog, domnule Neamtu! Sa ne argumentati cum liberalismul e compatibil cu crestinismul si cum crestinismul nu e apolitic.

 8. Catrinel,

  versetul poate fi auzit în fiecare duminică, nu e necesar să fi trecut pe la Teologie. Mă bucur că ai trecut pe la noi. Nu există o reclamă mai bună ca cea făcută în nume propriu.

 9. Oricum, ma bucur ca l-ati citat pe Medaille si ca faceti misto de el.
  In cativa ani, dupa ce va trece neoliberalismul camatar, omul va lua Premiul Nobel pentru Economie.

  Fiti pe faza, sa nu va stergeti postarile. Macar sa ramana proba limitarilor voastre rationale aici.

  Neamtu ce parere are despre moneda globala pe care o pun astia la cale inca din anii ’80? Leul intra in Euro, Euro in Pheonix si gata, voi vreti crestere economica fara independenta monetara?! Inapoi la Madgearu, „intelectualilor”!

 10. Creștinismul este de dreapta (respectul pentru libertatea individului, chiar dacă prost administrată îl duce la pierzare; ispitele însele sunt libere/permise de Sus), ceea ce nu înseamnă că este de extracție capitalistă. Căldicei ca voi ne vor distribui Minunata Lume Nouă (prin metoda pașilor mărunți). Creștinismul nu se epuizează în dreapta, imposibil, pentru că nu este o învățătură de Aici. Însă e de dreapta în măsura în care respectă libertatea individului până la ultimele consecințe. Doar în mediul acestei libertăți individuale se poate naște comuniunea ekklesială liber-consimțită. Pe când spre stânga nu există nici una, nici alta: nici individ liber, nici comuniune asumată, ci impusă prin oximoron. Parafrazându-l pe Țuțea: ”Bă, comuniați că vă ia mama dracului!”

  M-am saturat de cate ori v-am umilit si pe Facebook si pe blog.

  și imediat

  Dar stii cum e , prostul pana nu e fudul nu e prost.

  😆 ai nimerit-o aici, perfect de-acord.
  (oare te-ai prins?)

  frumoasă construcție, felicitări. cu cine mai vrei să ”te bați” în idei?

  dar ceea ce nu inseamna ca crestinimul nu e apolitic

 11. Ilie
  pacea din liturghie tine de escatologie, iar in textul lui kant e o perpetua satira;
  liberalii nu au inteles niciuna dintre variante si sint siguri ca e dupa colt

 12. emil, nu este ceva personal. asa vorbeste Ilie:

  Ilie la datorie:

  Nemernicul e Andreas Stamate, care a devenit obraznic, vorba lui Ovidiu Hurduzeu, si trebuie adus cu picioarele pe pamint pentru un articol “Ultra-liberalismul”. Cealalta perspectiva, replica la recenta fantezie „distribustista” a lui Matei Visniec.

  Ilie, daca nu te poti abtine de la injuraturi si vorbesti ca la usa cortului, parerea mea e sa te abtii de la comentat.. stimate „teolog”. E pacat de costumul de pe tine, te poate confunda cineva cu un om serios.

  Ovidiu, nu este cazul sa ne suparam. Comentariile sint publice, si sint discutate aici ca studiu de caz, nu o lua personal, cum nu o luam nici noi.

  O alta discutie interesanta e aici.

  Ovidiu Hurduzeu
  PatrupedBun Biped Rau ne prezinta punctul de vedere al neoconservatorilor americani in privinta lumii musulmane,
  capitalismului, stangii etc. E OK. L-as invita insa sa citeasca si mai ales sa inteleaga pozitia distributistilor – pozitie pe care o sustine Ilie Catrinoiu – inainte de a-i spune lui Ilie Catrinoiu ca „are cateva probleme la cap”.

  (asta se pare ca este problema. expansiunea islamica nu poate fi interesanta decit din punctul de vedere al neoconilor)

  ——> Pe de alta parte, Ovidiu Hurduzeu si Ilie Catrinoiu sint prieteni, sau cel putin prietenosi, cu Radu Iliescu, nimeni altul decit autorul blogului jelitor-projihadist Palestina, lacrima mea.

  Pentru divertisment:

  Radu Iliescu
  Patrupedule, singura conspiratie pe care o vad eu acum cu ochii liberi este prostia crasa de pe blogul tau. Sunteti superficiali, ageamii, ilogici, inculti si rau intentionati. Sunteti obsedati de teme lipsite de importanta, pe care le tratati la nivel maniacal. Daca este ceva ce n-am priceput, si nu pot pricepe, este cum de oameni inteligenti sunt dispusi sa va acorde mai mult de 5 minute de atentie, si acelea terminate cu hohote de ras.

  Radu Iliescu la datorie

  Replica lui Ilie, de pe acelasi fir este pe masura:

  Ilie Catrinoiu ‎@ Radule, mai usor ca ma dor falcile de ras.

  Cum ramine cu neutralitatea, Ovidiu? Ilie?

 13. cum rămâne? păi neutralitatea e distribuită în creștinii căldicei, nici de stânga, nici de dreapta. adică suspendați aiurea

  Domnul Hurduzeu e ”on fire”. Nu are nicio problemă cu proasta companie (aka Radu Iliescu), în schimb prezentarea corupției palestiniene antisemite este ”propagandă”.

 14. Ilie ”Biciul lui Dumnezeu”

  Pe nemernciul ăsta îl voi UMILII în comentarii. Fiți pe fază

  un adevărat bullterrier. școala Radu Iliescu

 15. Costin, e antologică: „nu este ceva personal. asa vorbeste Ilie”. Dar sint perfect de acord; si pentru mine e la fel: It’s not personal, it’s just business.

 16. Ciudat. Am mai primit un sfat similar cu al lui Ovidiu acum nu mult timp, de la ebukalel:

  @patrupedbun lumea musulmana, lumea crestina, lumea evreieasca..asta nu sunt treburile care sa vorbeasca un roman. vedeti de treaba vostru.
  Tue 12 Oct 07:35

  … acelasi ebukalel care zicea si ca..

  daca nu era hitler, nu era o tara in mijlocul palestin cu numele de israel acuma. nu exista holocoust.

  Opinii, care judecind dupa ce vad pe Palestina lacrima mea, cred ca le impartaseste si Radu Ililescu, prieten intru neutralitate cu Ovidiu Hurduzeu si Ilie Catrinou.

 17. eu nu mi-aş mai pierde vremea cu tripleta comentatorilor sportivi. parcă asta era specialitatea lor, nu? că doar politica şi democraţia le pute şi le macină întruna neuronii. nu pricep de ce trebuie băgaţi in seamă atîta timp cît tot ce ţine de realitate politică le repugnă acestor indivizi de o aroganţă burlescă. îs nişte personaje de benzi desenate virtuale…nu mi se pare sănătos să încerci să intri in bulele lor…şi să-i contrazici.

 18. după ce li s-a acordat ceva atenţie pentru volumaşul scos prin 2008, parcă, A treia forţă, Romania profundă se pare li s-a suit la cap gloria scurtă şi au luat-o pe arătură cu misia, sub oblăduirea lui Puric sau blagoslovirea de moment alui DcMihăilescu.
  http://www.evz.ro/detalii/stir.....37694.html
  uite aşa se strică omu la minte cînd dă norocu peste el şi se trezeşze cocoţat pe tribuna improvizată din diverse cartoane şi ecrane publice, neconştientizînd efemeritatea posturii şi pericolul imposturii ce-l paşte. păcat de ei, că s-a dus pe apa sîmbetei cartea învăţată cînd au dat cu piciorul de nerăbdare…au vrut mai mult şi degrabă, au vrut putere…şi democraţia a început să le pută din clipa in care au fost respinşi de cîteva voci firave din public…transformate brusc in duşmani.

 19. Cetăţeanul IC e un muşteriu mai vechi. Din cînd în cînd dă buzna cu o falcă-n cer şi una în pământ. Îl scot pe tuşă şi stă cuminte un anotimp sau două.

 20. GMT, nu cred ca e bataus. e doar foarte sigur pe valoarea lui si cam rau de gura.
  emil, eu cu imperialistu am avut schimburi de replici destul de frecvent cu ei pe facebook. unele mai decente, in altele Ilie se inflacara si incepea sa injure. Cind intra si Radu Iliescu, vezi mai sus ce iese.
  Sint o gasca vesela, dupa o zi grea ma mai relaxez citind ce a mai spus Ilie. ma oftic ca nu mai sintem preiteni pe facebook nici cu Ilie nici cu Hurduzeu din seara asta 🙂

 21. Hahaha.. „Umilii„..

  S-a c

  umilí (-lésc, -ít), vb. – 1. (Refl.) A se căi, a avea o atitudine smerită, a se comporta creștinește. – 2. A se înjosi. – Var. înv. omili. Sl. umiliti sę „a se căi” (Miklosich, Slaw. Elem., 50; Cihac, II, 196; Tiktin). În sensul al doilea, care pare modern, trebuie să fi influențat fr. humilier. Der. propusă de Scriban, din sl. umaliti „a micșora”, nu pare probabilă. – Der. umilenie, s. f. (căință, mustrare de cuget), înv.; umilință, s. f. (înv., devoțiune, pietate; smerenie); umil, adj. (modest, smerit), din lat. humilis (sec. XIX), asociat cuvintelor precedente; umilitor, adj. (înjositor).

  A SE UMILÍ mă ~ésc intranz. 1) A se pune în mod voit într-o situație de inferioritate față de cineva (pentru a-și atinge anumite scopuri); a deveni umil; a se înjosi. 2) A adopta în mod voit o atitudine de inferioritate față de cineva sau de ceva. /<sl. umiliti

  Eu *(persoana I) in prezent si la perfect simplu:

  Eu ma umilii de unul singur..
  Eu (pe el, ea) il voi umili (cu un singur „i”)

  hahahhah..

  😀

 22. ma oftic ca nu mai sintem preiteni pe facebook nici cu Ilie nici cu Hurduzeu din seara asta 🙂

  Nu intelegi – el de fapt s-a retras intr-un colt de internet pentru a se căi. Singur. Nu vrea sa ne tulbure..

  (sau e cu 2 „i”?)

  🙂

 23. John, cind nu sint sigur citi „i” se pun, pun 3, sa fie! 😆
  oricum, postarea asta e o chestie care de mult timp trebuia sa se intimple, inclusiv schimbul asta de replici. pe facebook am avut mai multe de genul asta, unele dintre ele si mai absurde. nu vreau sa fiu rau, dar cred euNuke, la #22, i-a cam dibuit 🙂

 24. GMT, uite un mesaj de la ilie pentru „patrupezi”:

  Ilie Catrinoiu Patrupezii, da, i-am sters din lista. Pe astia i-as bate, i-as lua la pumni daca m-as vedea cu ei, le-as baga capul direct in barba, direct asa, in gen Bute. KO. ;-p

  Ilie Catrinoiu Da,da intoarce-i, sa imi spui ce reactie are, sunt curios. Imi plac de indivizii aia de acolo.

  Mereu visez la un ricoseu de dreapta marca Bute in maselele Patrupedului. Offf, God!

  link

 25. Costin, vezi ca am intuit bine ca-s bataushi. oameni noi, cu pumni de fier, cam cum erau aia vânjoshi prin frescele comuniste.

 26. am zis ca nu va mai poluez cu emanatiile lui Ilie Catrinoiu, dar asta chiar trebuie sa v-o arat 😆

  Ilie Catrinoiu, 14noiembrie2010, ora 17:00 – „Tu nu vezi ca esti UTOPIC, PACIFIST?”
  Ilie Catrinoiu, 14noiembrie2010, ora 17:50 – „Esti un indoctrinat obsedat de razboi.”

  link

 27. noutati de la Hurduzeu:

  citeaza sfaturile economice si critica anticapitalista a lui „Vsevolod Chaplin (Все́волод Анато́льевич Ча́плин) care conduce Departamentul sinodal al cooperării dintre biserică și societate din cadrul patriarhiei Moscovei. (Părintele Vsevolod Chaplin este purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse – nota trad.)”:
  http://atreiafortaromaniaprofu.....nomie.html

  Un înalt oficial al Bisericii ortodoxe ruse a pus sub semnul întrebării „fundamentalismul pieței″ și a afirmat că „este necesar să facem trecerea de la o economie a creșterii la o economie a auto-suficienței”, a anunțat agenția de știri rusă Interfax.

  „Mai devreme sau mai târziu, creșterea economică va înceta întrucât resursele planetei sunt limitate iar cererea nesăbuită nu poate continua la nesfârșit″,

  „Auto-suficiența și înfrânarea de sine în dobândirea de bunuri lumești au caracterizat întotdeauna civilizația ortodoxă”, a adăugat părintele Vsevolod Chaplin. „Tradițiile civilizației ortodoxe ne învață să nu înmulțim la nesfârșit bunurile lumești ci să ne mulțumim doar cu o mică parte din ele, sau cel puțin, să ne bucurăm de ele cu măsură. Cred că viitorul aparține unei astfel de atitudini.”

  am fost curios sa vad cine este popa chaplin. iata ce am gasit pe ria novosti:

  the church’s 65-year-old head, Patriarch Kirill, hailed the Russian strongman leader as the country’s “savior” in a televised meeting. Putin was duly elected for a third presidential term in a landslide victory.
  But Chaplin denies that Kirill’s endorsement of Putin was in any way inappropriate for a country whose Constitution clearly states the separation of church and state.
  ….
  Chaplin is equally as unconcerned by President Putin’s security services background and sees no contradictions between his public religious piety and his previous life as an officer in the KGB, the feared secret police force in the world’s first officially atheist state.
  “Even representatives of the Soviet security services and the Communist Party secretly had their children christened,” Chaplin says. “Atheism was not something that was deeply felt in the Soviet Union – it was a reflection of the dominant ideology that few genuinely adhered to.”
  And he likewise rubbishes rumors that the KGB routinely infiltrated the Orthodox Church during the Soviet period as “an absolute myth.”
  He also defends the Church over widespread criticism that it ensured its survival by collaborating with the Soviet-era Kremlin.
  “A church has to enter into a dialogue with any ruling system – even an anti-Christian one, be it the Roman Empire or the Soviet Union,” he says. “There was nothing wrong with talking to the Soviet authorities.”
  “And, you know,” he goes on, returning to what is clearly a pet topic, “I don’t believe the political system in the West today is any better for a Christian than the Soviet system.”

  deci, in mod previzibil, in lumea de astazi dominata de „fundamentalismul pietei” crestinii o duc mai rau decat in perioada comunista, faptul caputin e un ofiter kgbist nu e nici o problema (e un securist bun, cum ar spune unii) etc

  popa chaplin reprezinta punctul de vedere al guvernului lui putin si citandu-l pe el, dl filosog hurduzeu il citeaza pe putin. nu ca simpatiile nu i-ar fi evidente — aici e cu octavian racu http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/.....9_n.jpg
  despre octavian racu, activist filorus pentru ideologia lui dughin (combinatie de nazism, comunism si un ortodoxism „barbarizat”) http://inliniedreapta.net/the-.....deologice/

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.