FUNDATIA IOAN BARBUS

Curtea Constituțională își bate joc de România

Decizia Curții Constituționale de a amâna până la data de 12 septembrie luarea unei decizii cu privire la validarea referendumului din 29 iulie va suscita dezbateri aprinse la nivel politic și va permite guvernului o manipulare de proporții a cifrelor care fuseseră deja comunicate de către MAI. Crin Antonescu rămâne la Cotroceni încă o lună și zece zile, iar Uniunea-Social-Liberală, guvernul și parlamentul vor putea conduce așa cum doresc această țară care pare să fi ajuns un simplu loc de joacă pentru politicieni trădători de țară și judecători iresponsabili.

Curtea a solicitat guvernului că până la data de 31 august să transmită toate listele electorale actualizate pe baza cărora s-a desfășurat referendumul. În cadrul Curții, 5 judecători s-a pronunțat pentru invalidare și 4 pentru validare, dar pentru a fi adoptată o decizie era necesară o majoritate de 6 la 3. Nu a fost întrunită, așa că decizia s-a amânat, spre nenorocirea noastră, a tuturor.

Să fim bine înțeleși: nu exista nici un motiv pentru ca judecătorii Curții Constituționale a României să ia o asemenea hotărâre.

Referendumul s-a bazat pe listele electorale de la alegerile locale, confirmate de însuși ministrul Ioan Rus. Listele electorale erau foarte bune la alegerile locale când USL a obținut victorii zdrobitoare, numai acum s-au dovedit a fi nepotrivite, taman când nu i-a ieșit cvorumul la referendumul de demitere a președintelui ales și suspendat, Traian Băsescu.

Ce face CCR în loc să ignore plângerile lipsite de orice bază ale USL? Ia o decizie în favoarea lui Crin Antonescu și a lui Victor Ponta: ia în calcul varianta ca listele electorale să fi contribuit la nerealizarea cvorumului. Ce frumos! Și asta, desigur, pe spinarea mea și a voastră, doar noi o să ne batem capul cu căderea monedei naționale.

UPDATE 16:44 Dupa decizia Curtii Constitutionale, moneda euro s-a apreciat in fata leului, cursul ajungand la ora 16:40 la 4,6308. La ora 16:16 cursul era la un nivel de 4,6188 lei pentru un euro. Pe interbancar valoarea maxima atinsa de cursul euro-leu a fost de 4,6352.

Miercuri, banca centrala afisa o paritate euro-leu de 4,5885.

Totodata, dolarul american si francul elvetian s-au apreciat in fata leului.

BNR precizeaza un curs de 3,7528 lei pentru un dolar, in crestere fata de nivelul de 3,7285 lei pentru un dolar, de miercuri. Cursul de referinta franc-leu este la un nivel de 3,8355, dupa ce miercuri un franc elvetian se afla la o paritate de 3,8210 lei.

Pentru lira sterlina BNR afiseaza un curs de 5,8365 lei, in crestere usoara fata de valoarea de precizata miercuri, de 5,8326 lei pentru o lira sterlina.

Întrebare (via Florin Cojocariu): „dacă veneau la vot 52%, cum numărase Șova inițial, ar mai fi amânat CCR decizia? Ar mai fi cerut verificare listelor electorale? Răspunsul la întrebarea asta lămurește ce face de fapt CCR acum.”

Răspuns: NU. După cum s-a și văzut la vot, nu era nici o problemă. 4 judecători din 9 erau gata să valideze un referendum cu cvorum neatins. Aici ne aflăm, în plină bătaie de joc față de realitate, bun simț, profesionalism. Cred că putem să nu ne mai ascundem după deget: în urma acestei decizii, „CCR a ajuns parte a loviturii de stat” (același Florin Cojocariu).

Dottore a luat imediat poziție, probabil de pe plaja unde vorbea cu Daniel Constantin despre ediția de astăzi a Vocii Rusiei.

Premierul Victor Ponta considera, printr-un comunicat de presa, ca decizia Curtii Constitutionale este una corecta. „Consideram ca este o decizie corecta, si anuntam intentia Guvernului de a respecta intru totul aceasta decizie, la fel cum respectam si angajamentul civic si mobilizarea exemplara de care au dat dovada romanii, in momentul in care mecanismele si procedurile democratice le-au cerut sa-si faca auzita vocea, prin intermediul votului”, se arata intr-un comunicat al Guvernului transmis la scurt timp dupa anuntul CCR.

In comunicat se mai arata ca Executivul se va reuni, in cursul zilei de maine, pentru a lua masurile necesare in vederea punerii in aplicare a solicitarilor venite din partea Curtii Constitutionale. Vor avea loc chiar maine, la ora 12, la Guvern, discutii cu toate institutiile responsabile in actualizarea listelor electorale, si va fi realizat acest proces in deplina transparenta si legalitate.

Astăzi ne mai așteaptă și un discurs al lui Crin Antonescu și încă 39 de zile cu același parlamentar extraordinar în funcția de președinte interimar al republicii România.

Nu avem timp, însă, pentru lamentări sau deznădejde.

Războiul a intrat într-o nouă fază (mărețul Stalin ar fi spus că „s-a ascuțit lupta de clasă”) și este mai multă nevoie ca oricând de minți raționale, încredere și voință de a învinge. Nu suntem nici puțini, nici slabi, nici lipsiți de speranță.

Nu îi putem lăsa la nesfârșit pe roșii să dea temele de discuție, să ne pună în defensivă și să fugă de răspundere la nesfârșit. Frauda trebuie adusă în fața reprezentanților legii și sancționată cu ani grei de pușcărie. Dacă nu pentru peștii mari ca Dragnea, măcar pentru cei mijlocii (vezi primarul din Ineu) și mici (slugile care au participat direct la fraudă). Să priceapă toți că dacă fură, șeful nu pățește nimic, dar ei înfundă pușcăria. Dacă nu se poate cu moralitate și bun simț, atunci măcar să acționeze frica animalică.

Încă ceva.

Este de maximă importanță ca în perioada următoare să nu se pună problema în termenii „poporul este idiot”, „națiunea este imbecilă”, „stupid people, little country”, „fugiți, țara nu ne merită!”, „vai, civilizatul de mine nu mai poate respira printre barbari”, „europeanul din mine se sufocă printre români”.

De stângisme n-avem nevoie. Numai stângiștii sunt deștepți și civilizați în comparație cu nația barbară, mitocană, stupidă, murdară în rândul căreia au avut, zic ei, ghinionul să se nască. Numai stângiștii trăiesc prin și pentru disprețul pe care îl simt față de ceilalți.

Națiunea nu este idioată, indiferent ce se mint unii sau alții pentru a se simți mai bine. Este mințită și manipulată și nu o putem scoate unic vinovat atâta vreme cât de partea noastră sunt atâția oameni care nu își fac treaba, nu sunt în stare să combată o minciună, să explice de ce lucrurile sunt așa și nu altfel sau chiar să denunțe o fraudă pe care o vede orice om normal (se aude, „dreptacilor” PDL?).

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

67 de comentarii

  1. Adrian Merfu
    2 august 2012

    Din acest motiv am eu atitudinea „paranoica” da a-i banui pe criminalii comunisti de tot felul de masinatiuni. Iata unul din motive, pe langa cel cu CCR http://www.evz.ro/detalii/stir…..94824.html

  2. Mih.
    2 august 2012

    Pe acesta adresa e-mail puteti trimite mesaje catre CCR:

    ccr@ccr.ro

    Eu am facut-o, asa cum m-am priceput.

    „Doamnelor si domnilor judecatori ai CCR,

    Sunt un simplu cetatean al acestei tari si vreau, cu dreptul la libera
    exprimare (pe care cred ca inca il mai am), sa va transmit ca hotararea
    pe care ati luat-o astazi, 1 august 2012, de a amana cu patruzeci de zile
    verdictul de validare sau invalidare a referendumului din 29 iulie a.c.,
    m-a dezamagit profund, chiar m-a revoltat.
    Fara a mai face alte comentarii pe acest subiect, va mai comunic con-
    vingerea mea ca dumneavoastra stiti mai bine ca oricine ca suspendarea
    presedintelui ales, Traian Basescu, s-a facut ca si in 2007, fara nici un
    temei constitutional. Interesele adversarilor politici si lipsa de popularitate
    in randul unei parti a populatiei (fie ea chiar si majoritara), nu justifica o
    asemenea actiune. In 2012, lucrurile sunt si mai grave pentru ca sunt
    parte a unei lovituri de stat parlamentare.
    M-as bucura sa ma insel, dar cred ca optiunea dumneavoastra de azi
    nu face decat sa asigure victoria unor forte ostile intereselor reale ale
    acestei tari si ale romanilor (chiar si a celor care s-au lasat mintiti,
    pacaliti, manipulati, cumparati de catre USL).
    Primiti azi felicitari din partea celor care au pus la cale o farsa sinistra,
    a celor care deschid, pas cu pas, calea spre haos si indepartarea pentru
    lung timp a tarii de lumea civilizata, de partenerii (de pana acum) din UE
    si din NATO.
    Aceste felicitari nu va fac cinste: ele risca sa va defineasca drept complici
    ai celor ce au pus la cale si au realizat, ma repet, nimic altceva decat o
    marsava lovitura de stat.
    Cu tot respectul pe care ar fi normal sa il am fata de dumneavoastra, imi
    cer scuze pentru cuvintele folosite, dar va asigur ca ele sunt foarte decente
    in comparatie cu starea de spirit pe care mi-a provocat-o hotararea de azi
    a CCR.

  3. Adrian Merfu
    2 august 2012

    Aaaa, si am uitat sa adaug respectarea intocmai si la timp de catre USL a sugestiilor exprimate de catre oficiosul sovietic pe stil putinian Vocea Rusiei cu privire la ce-ar fi trebuit sa faca USL in urma rezultatului acestui referendum. Cine mai spune ca Rusia nu e implicata macar in consiliere daca nu logistica inseamna ca e „viu” de-al lui Antonescu. Sunt sigur ca schimbarea conducerii contraspionajului militar are direct legatura cu acest lucru dar si cu stirea ca Ponta s-a intalnit cu bolsevicu’ ala (i-am uitat numele) in timpul loviturii de stat.

  4. Costin Andrieş
    2 august 2012

    Iliescu: N-avem nevoie de sfaturi de la ambasada Americii

  5. Liv St Omer
    2 august 2012

    Sunt absolut de acord cu implicarea sovietica in toata magaria asta. Cu un singur lucru nu sunt de acord (si, fiind „optimistul de serviciu”, adica le fou du quartier, sper sa nu mi-o luati in nume de rau): eu unul n-as culpabiliza CCR pentru votul de azi, ci pe Ioan Rus, Ponta, Antonescu. Motive:
    1.Sa nu uitam presiunea inimaginabila la care au fost supusi judecatorii, si spun asta gandindu-ma nu numai la cele n contestatii, petitii si lacramatii primite in ultimele zile dinspre zona stangistilor, USL-ului et caetera, ci si la telefoanele/mailurile de amenintare pe care le-au primit, sunt convins, desi noi n-am aflat/nu vom afla de ele
    2.Sa nu uitam ca totusi, chiar in conditiile date, votul pentru invalidare a fost de 5 la 4, nemailipsind decat un singur vot pentru o decizie corecta, cu care am fi stat si eu si voi linistiti
    3.Adresa trimisa de MAI prin care acesta declara ca NU isi asuma nr. de alegatori, semnata de „cineva-nu-stim-cine” din MAI (un „Grajdan, cum bine se exprima astazi cineva) era in mod evident o diversiune. Eu stiu asta, Vlad, autorul articolului, stie asta, toti cei de la ILD ne dam seama de asta, tot asa cum, probabil, foarte multi romani isi dau/isi vor da seama de asta. Bun, numai ca judecatorii CCR nu sunt oameni politici, nu au voie sa faca parte din partide si, de ce nu, pot presupune ca unii dintre ei nici nu fac politica, nici nu cunosc detalii despre politica. Prin urmare, daca unul sau doi judecatori s-au lasat pacaliti de diversiunea ordinara si marsava a lui Ioan Rus, vina, dupa mine, e a lui Rus, nu a judecatorului respectiv.
    Asta e parerea mea, sigur, nu e nimeni ( Vlad…;) ) obligat sa fie de acord. In tot cazul, decizia CCR de azi are/va avea efecte dramatice asupra economiei. Ok, poate ca, in urma ei, multi alegatori isi vor schimba optiunea si poate ca dreapta va invinge la parlamentarele din toamna chiar cred ca sunt sanse mari. Eu unul, insa, sper in primul rand sa apuc sa traiesc pana atunci, respectiv sa nu ajung pana atunci sa dorm in strada.
    Cat despre texte de tip „poporul este idiot”, chiar cred ca, cine le-ar spune acum, ar fi el insusi cretin iremediabil, dat fiind ca, in toata mascarada asta, incepand de la celebrele OUG-uri si pana astazi, poporul n-a avut decat rolul de masa de manevra.

  6. emil borcean
    2 august 2012

    Mda. Numai Goarna Rusiei da sfaturi pertinente.

  7. Liv St Omer
    2 august 2012

    comentariu la skikxismet

  8. Adi
    2 august 2012

    Daca ai urmari cursul USD/EUR ai realiza ca nu decizia Curtii Constitutionale a afectat cursul USD/RON sau EUR/RON. Pe plan mondial sunt alte aspecte importante care se petrec acuma care influenteaza deprecierea euro fata de dolar si/sau deprecierea dolarului fata de rubla si deci implicit si o miscare in valoarea leului fata de aceste monezi.

  9. Liv St Omer
    2 august 2012

    Totusi, daca ieri E era 4,56-4,57, pana la 4,63 e drum prea lung sa fie numai criza. PontAntonescu sunt de vina.

  10. Vlad M.
    2 august 2012

    Evident.

  11. Vlad M.
    2 august 2012

    Capital Economics: Deprecierea leului va continua cel putin pana la decizia Curtii Constitutionale

    Cel mai bun scenariu ar fi ca toate fortele politice sa accepte decizia din septembrie a Curtii Constitutionale, situatie in care presiunea asupra leului s-ar putea reduce spre sfarsitul anului.

    „In cel mai bun scenariu, verificarea listelor electorale de catre Curtea Constitutionala sporeste credibilitatea deciziei finale (oricare ar fi aceasta), iar partile implicate o accepta. Aceasta evolutie nu pare complet nerealista, intrucat Romania a mai trecut prin situatii de instabilitate politica. In acest caz, increderea (atat pe piata interna cat si pe cea internationala, n.r.) se va deteriora in continuare in urmatoarea luna, dar s-ar putea imbunatati incepand din septembrie. In consecinta, leul si randamentele obligatiunilor s-ar afla sub o presiune mai redusa spre sfarsitul anului”, se arata in analiza firmei britanice.

    Cel mai negativ scenariu ar presupune noi tentative ale Guvernului de a-l inlatura pe presedintele suspendat, Traian Basescu, paralizia generala a luarii deciziilor in Romania sau relaxarea unor tinte din programul cu FMI pentru atragerea de sprijin popular si ar fi urmat de o depreciere puternica a leului.

    „In cel mai rau caz, evenimentele se desfasoara intr-un asemenea mod incat pun sub semnul intrebarii programul Romaniei cu FMI si UE, situatie care ar determina probabil ingrijorarea puternica a investitorilor, ar duce la cresterea randamentelor obligatiunilor, ar lovi increderea consumatorilor si mediului de afaceri, scazand cheltuielile de consum. Intr-un astfel de caz, nu sunt sigur ca rezervele BNR ar fi suficiente pentru a impiedica o depreciere mai puternica a leului, iar banca centrala ar putea recurge la majorari defensive ale dobanzilor”, declara Jackson.

    Un astfel de scenariu negativ s-ar putea desfasura in mai multe moduri, considera analistul.

    „De exemplu, daca Guvernul cauta noi modalitati de a-l inlatura pe Basescu, atragand reprosuri din partea Comisiei Europene, daca se ajunge intr-o situatie de paralizie generala a politicilor sau daca Guvernul incearca sa-si creasca sustinerea (in randul populatiei, n.r.) prin relaxarea politicii fiscale si incalcarea tintelor din programul cu FMI si UE”, afirma analistul Capital Economics.

    El afirma ca orice s-ar intampla, avand in vedere vulnerabilitatea Romaniei la problemele de la periferia zonei euro, aceasta incertitudine este „ultimul lucru de care are nevoie”.

    Leul s-a depreciat abrupt de la inceputul lunii iulie, cu 4,2%, pana la un un record istoric de 4,65 lei/euro. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.

    Moneda nationala s-a depreciat si joi, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca amana adoptarea deciziei privind referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu, iar cotatiile au urcat peste 4,63 lei/euro, pe volume reduse.

  12. Liv St Omer
    2 august 2012

    Eu mi-as dori FOARTE mult sa vad, daca nu (inca) pe Ioan Rus, macar pe grajdan/a de la MAI judecat/a penal, pentru porcaria de astazi. Chiar m-am saturat sa le platesc USL-asilor din buzunar toate manariile.

  13. Mih.
    2 august 2012

    @ 5 Liv St Omer
    Problema cu CCR (sau cu cei 4 din CCR care au votat pt validare) este ca a amanat o decizie care ar fi putut/trebuit luata azi (sau macar la o data mai apropiata, nu peste 40 de zile) ori, 40 de zile este un interval ft lung de instabilitate, haos si mai ales interimat al lui Antonescu si cine stie ce actiuni ale USL, care doar in interesul Romaniei si al romanilor nu a fi…
    Judecatoarea A Cojocaru a avut o opinie mult mai corecta, spunand ca referendumul trebuia anulat, ceea ce echivala cu invalidarea.
    Bineinteles ca principala responsabilitate pt situatia asta o au Rus, Antonescu, Ponta etc., asta e clar…

  14. Daniel Francesco
    2 august 2012

    Declaratie MR Ungureanu:

    „Cerem demisia de urgenţă a primului ministru Victor Ponta, a ministrului Internelor, Ioan Rus, a ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Dobre, pentru neorganizarea în condiţii legale a proceselor electorale din ultimele două luni, pentru organizarea proastă a proceselor electorale. Acest guvern nu este capabil sau nu vrea să organizeze alegeri corecte. Domnul prim-ministru Ponta îmi dă dreptate, pentru că el consideră că decizia CC de amânare este corectă, explicată pe seama deficienţelor înregistrate în listele electorale. Deci admite, Curtea având dreptate, că nu a organizat cum trebuie alegerile şi este responsabil de acest lucru”.

    http://www.romanialibera.ro/ac…..72473.html

  15. Liv St Omer
    2 august 2012

    @13
    Mih, pe mine, cum am mai spus-o, toate mizeriile astea ma afecteaza direct, departe de mine de a le gasi scuze judecatorilor. Pe de alte parte, ma pun putin in locul lor: ai un referendum de validat/invalidat/anulat, si ai pe masa doua hartii de la MAI: una care zice ca cifra alegatorilor e actualizata (deci referendumul se invalideaza), alta care zice ca cifra e neactualizata (deci ref’ul trebuie anulat). Bun, si eu ce fac, cu hartiile astea in fata, si cu presiunea enorma a USL-ului, in spate, de a da solutia no.3, adica validare? Ce fac? Si, cand raspunzi la intrebarea asta, te rog incearca sa faci abstractie o secunda de faptul ca esti o persoana cu convingeri de dreapta, care a mai scris pe ILD, care l-a votat pe Basescu in 2009 si care a boicotat referendumul, etc. Gandeste-te ca esti doar un om simplu care trebuie sa ia o decizie, si care, poate, nici nu are atatea date pe cate ai tu despre politica damboviteana.

  16. Mih.
    2 august 2012

    @ 15

    Pai singura varianta pt care ma preseaza USL, spui si tu, NU sta in picioare :avem de ales intre a invalida sau a anula, validarea nu intra in discutie (cum ar fi motivat cei 4 ignorarea conditiei neindeplinite, cu pragul de 50%+1, chiar as vrea sa stiu)
    Fostul Avocat al Poporului explica pe un post tv (la Nasul) ca anularea echivaleaza cu invalidarea si ca referendumul, legal, NU poate fi repetat.
    Hartiile de la MAI se bat cap in cap (contestatiile USL, am inteles ca au fost respinse), deci eu pot trage concluzia ca guvernul/MAI nu s-a achitat de obligatia de a organiza corect referendumul si atunci, cel mai corect ar fi sa anulez referendumul.
    Pana la urma, problema CCR pare sa fie blocarea unei decizii de catre 4 dintre judecatori si asta e in avantajul USL care castiga timp pt ce-o mai avea in cap sa faca.
    Si de ce ar fi scuzabil ca CCR se lasa „presata” de USL?
    Nu am cum sa pretind ca opinia mea despre decizia de azi a CCR nu ar putea fi combatuta ( e destul de emotionala si nici nu ma pricep la lucruri ce tin de legislatie, proceduri, jurisprudenta, sau mai stiu eu ce din acest domeniu). Dar inca cel putin 40 de zile cu Antonescu la Cotroceni, mi se pare o situatie ft proasta si mai ales, periculoasa.

  17. adib
    2 august 2012

    Eu banuiesc ce vor incerca sa faca:
    Pe cei plecati din tara vor incerca sa-i scoata in mod default de pe liste. Vor avea dreptul sa faca o cerere ca sa fie reintrodusi pe liste. Cati din milioanele de romani din strainatate vor umbla dupa birocratia din ambasade sa faca cereri?
    Am vazut deja prin presa ca vor sa-i scoata pe cei cu acte expirate. Astia sunt vreo 5-6 sute de mii. Dar nu le ajunge, trebuie sa scoata 1 milion 300 de mii de votanti. Erori reale pe liste sunt maxim 200 de mii

  18. Liv St Omer
    2 august 2012

    @16 si ai toata dreptatea din lume. Nu e „scuzabil” ca CCR se lasa presata de USL…dar oare „se lasa”? Predescu ala mi-e si mie destul de nesuferit; spuneam doar ca e mai vinovat cel care preseaza, decat cel care e presat. Asta inteleg si eu, ca 5 judecatori au votat „invalidare”, si din restul de patru, altii (din care una e dna Aspazia Cojocaru) au votat „anulare”. Sigur ca pe undeva e echivalent, dar ei sunt judecatori si trebuie sa adopte o decizie clara dpdv juridic…nu stiu nici eu mai departe, nu vreau sa le iau apararea stupid. Poate ca asa e, poate ca sunt la vel de vinovati ca si PontAntonescuRusUSL.
    Auzi, cica primarul din com. Patulete, Olt, e nemultumit pt ca nu a fost „pe primul loc” la nr de votanti….a avut numai 103%….D-zeule, eu imi doream sa desenez BD-uri, nu sa traiesc in ele!!! ????

  19. Adrian Merfu
    2 august 2012

    @Liv St Omer
    Referitor la prima postare in care sustineti ca nu sunteti de acord cu blamarea CCR in urma deciziei absolut aiuritoare sau mai bine zis aceasta decizie contine acelasi tip de justitie pe care o are Ponta in sange asa cum declara ipochimenu’ deunazi. Comentariu pe punctele dumneavoastra:
    1. Nu Ponta nici Antonescu si nici Rus nu sunt membrii CCR si nu au votat in aceasta chestiune. Daca acceptam o decizie complet sau ABSOLUT aberanta a CCR, nu numai ca asta este deosebit de periculos pentru democratie dar creeaza un precedent deosebit de nociv ce va duce la relativizarea notiunii de justitie. Cu alte cuvinte, orice viitoare decizie judecatoreasca nedreapta va putea fi justificata prin pretexte de acest gen. Daca judecatorii CCR, ce ar trebui sa fie cei mai buni dintre cei buni, iau deciziile in functie de variile presiuni, fie ele politice sau personale, atunci acestia nu au ce cauta in aceasta institutie; acest lucru e valabil pentru orice judecator.
    2. Aceasta observatie nu este un argument fiind logic falsa. Practic, dumneavoastra afirmati ca trebuie totusi sa ne consolam cu faptul ca 5 din 9 judecatori au votat pentru invalidarea referendumului si ca acest lucru nu indica nedreptatea deciziei si nu ne nepermite sa o consideram nedreapta. Va reamintesc ca tot ce conteaza intr-o decizie a Curtii Constitutionale este textul din decizie si nu distributia votului.
    3. CCR nu are dreptul sa ia in considerare o astfel de reclamatie dupa vot in conditiile in care oficial s-a anuntat nr. total de electori iar BEC a declarat oficial rezultatele finale.

  20. Liv St Omer
    2 august 2012

    Cu 1 si 3 aveti dreptate. Ne vedem in P-ta Victoriei, sa strigam impreuna „jos Ponta!”.
    Cu 2-5 din 4 au votat „invalidare”, iar Aspazia Cojocaru, cel putin, poate si ceilalti 3, a votat „anulare”, eu asa am inteles. Si, neintrunindu-se cvorumul, de 2/3, s-a amanat decizia. Daca am inteles gresit imi cer scuze.
    Da, este o decizie complet tampita, aberanta…..vorbesc foarte serios cu „ne vedem in P-ta Victoriei”.

  21. Liv St Omer
    2 august 2012

    E o ticalosie imensa ce se intampla. Nu ma asteptam ca Ponta si Crin sa se dovedeasca a fi atat de ticalosi.

  22. calehari
    2 august 2012

    In urma unei lovituri de stat, care are loc intr-un stat democratic, logica istorica ne arata ca in acel stat se instaureaza un sistem totalitar. Suntem cu totii de acord ca in Romania a avut loc o lovitura de stat pe 3 iulie. De atunci traim intr-un sistem totalitar, inca soft, care, pentru naivi, isi ascunde intentiile in spatele unor „spectacole de teatru”, cum a fost si acest referendum. In timp ce spectatorii spectacolului participa motivati, organizatorii, in spatele cortinei, construiesc „esafodul” pe care se va aplica lovitura finala. Basescu nu va mai reveni la Cotroceni, nici pe 13 sept, nici pe 13 oct; ar trebui sa se intample un miracol istoric! Suntem in prima etapa, cea de instalare a sistemului, cand nu vor fi arestari, pe diverse motive „legale”, in randurile membrilor opozitiei; cand nu sunt atacate, preluate sau desfiintate, organele media ale aceleiasi opozitii. Oamenii astia, si ma refer acum la conducatorii USL, au facut destule declaratii de-a lungul timpului carora nu li s-a acordat atentia necesara ( ca asa s-a mai intamplat de atatea ori in istorie); daca le-am fi citit sau le-am fi ascultat cu mintea de acum, ne-am fi ingrozit. Spunea Antonescu ca va veni vremea cand „va intarca balaia”. Acest lucru se va intampla, definitiv, dupa alegerile din noiembrie, cand vom trece in etapa a doua.
    Bineinteles ca acest lucru nu se va intampla, deoarece ceea ce am scris este doar un scenariu de fictiune. In realitate, poporul roman, ala manipulatul, ala mintitul, ala scos pentru o tuica sau o bere la vot, se va trezi la realitate si va da o lovitura mortala totalitarismului, salvand-o pe cea pe care o iubeste atat de mult, salvand democratia.

  23. Adrian Merfu
    2 august 2012

    @Liv St Omer
    Nu pot onora invitatia intrucat sunt in Canada.
    @calehari
    Ultimul paragraf din postarea de mai sus va propulseaza pe locul intai la optimism absolut vecin cu o inocenta debordanta.

  24. Liv St Omer
    2 august 2012

    Dea D-zeu sa ai dreptate in ultimul paragraf, Calehari, si nu in fictiunea din primele paragrafe. Dea D-zeu.

  25. Vlad M.
    2 august 2012

    Optimism? Nu cred, as spune ca este mai degraba realism. Tot ce este nefiresc este condamnat la prabusire. Nu au rezistat regimuri mult mai solide si puternice, nu vor rezista nici imbecilii astia. Si apoi, tin sa va reamintesc, stimati colegi, de ce ne aflam aici: din cauza prostiei si tradarii alora care chipurile sunt „ai nostri”.

    1. Membrii „grei” ai unui anumit partid politic au facut noncombat ani la rand, in timp ce colegii lor erau terfeliti prin noroi si pentru ce faceau rau si pentru ce faceau bine. Se gandeau ca le vor lua gatul la congres. Nu ii interesa lupta in interesul partidului, doar sa ajunga la conducerea lui. Atat i-a dus mintea.
    2. Un anumit partid politic a colectionat toata pegra din lumea politica si a permis sa ajunga pe listele sale tot soiul de Georgica Severin (sindicalist, actualmente PSD).
    3. Un anumit partid politic a sabotat propriul guvern la o motiune de guvern pentru ca nu au primit mita pe care au cerut-o.

    Asadar, de acolo ni se trage. De la „ai nostri”.

  26. Liv St Omer
    2 august 2012

    @hai sa vorbim „pe bune” Vlad; la 3 te referi la UDMR sau la UNPR?

  27. Adrian Merfu
    2 august 2012

    @Vlad M.
    Nu stiu despre ce realism vorbiti aici, insa daca va uitati la harta Romaniei eu o vad rosie in urma alegerilor locale.

  28. Mih.
    2 august 2012

    „Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au ridicat în cursul zilei de joi, 2 august, listele cu votanţii de la referendum de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), au declarat pentu RL surse din cadrul acestei instituţii.

    Potrivit unor surse judiciare, o echipă de anchetatori s-a prezentat joi la sediul AEP de unde a cerut aceste liste pentru verificări, reprezentanţii instituţiei dând curs solicitării procurorilor.

    Este posibil ca procurorii Parchetului General să se fi sesizat din oficiu în legătură cu faptul că la referendumul care a avut loc au fost localităţi unde procentul prezenţei la vot a depăşit cu mult 100%, stârnind suspiciuni de fraudă, au declarat pentru RL surse judiciare. (RL)

    Mi se pare o „veste buna la drum de seara” .
    Si cum bine observa un „copacean”, Basescu tace…
    Si cand Basescu tace, de obicei e de bine…
    Sper sa fie si de data asta.

  29. Liv St Omer
    2 august 2012

    @17-ar fi foarte nasol daca ar reusi sa faca asta. Sa vedem. @27-lucrurile se mai pot schimba. Pe 29 iulie s-a furat ca-n codru, si asta totusi nu se mai poate ascunde-sper eu.

  30. Vlad M.
    2 august 2012

    Si daca e rosie asta inseamna ca va fi rosie ad infinitum? Harta a fost rosie in conditiile in care acelasi partid de prosti si tradatori (vorbesc, desigur, despre PDL) nu a facut mai nimic pentru a-si apara sansele. Practic, nici nu a existat. Nu si-a aparat nici macar culorile, iar candidatii sai fie nu au spus mai nimic, fie au candidat ca orice altceva decat PDL. De ce sa ne mai miram ca echipa adversa a dat gol dupa gol cand propria noastra echipa a stat pe margine si fluiera a paguba?

  31. Adrian Merfu
    2 august 2012

    Scuzati-mi dezacordul de mai sus dar e din graba cu care scriu.

  32. Daniel Francesco
    2 august 2012

    Parchetul General a ridicat listele electorale de la Autoritatea Electorala Permanenta pe baza carora a fost organizat referendumul din 29 iulie:

    Parchetul face verificări ale listelor electorale pentru a stabili cu exactitate dacă există persoane decedate sau fără drept de vot pe respectivele liste.

    Conform unor informații din interiorul Parchetului, procurorii au ridicat liste electorale și copii ale acestora, existând suspiciuni foarte mari de fraude, în special vot multiplu.

    http://www.evz.ro/detalii/stir…..94872.html

    Ar trebui sa le cam dispara zambetul USL-asilor care au participat direct la fraudarea referendumului.

  33. Adrian Merfu
    2 august 2012

    Credeti-ma ca impartasesc viziunea Socratica despre efemeritatea sau vremelnicia unui regim politic bazat pe injustitie. Chestiunea are o insemnatate si conotatie diferite in timpul profan. Cu alte cuvinte, pentru individul ce traieste efectiv in miezul evenimentelor fiind direct si serios afectat de acestea, este extrem de important CAND se vor sfarsi privatiunile la care e supus datorita regimului corupt. Este extrem de important viitorul apropiat sau foarte apropiat pentru cei aflati in aceasta situatie. A proiecta intr-un viitor incert un final pozitiv nu face altceva decat sa dezangajeze individul din realitatea si gravitatea politica in care sa afla aruncandu-l intr-un imaginar milenarist.
    Eu cred ca trebuie insistat in fiecare secunda cu pericolul si consecintele ce decurg din pastrarea la putere a acestor psihopati. Problema grava este ca dreapta nu are in momentul de fata in afara de Basescu oameni cu un discurs convingator in acest sens. Din aceste motive eu sunt pesimist si amendez optimismul dumneavoastra.

  34. dumitru muresan
    2 august 2012

    de sigur amnarea cc e de-a legitima puciul aliante u.s.l.
    si uite asa sunteti ff bucurosi..schimbarea stapnilor bucuria nebunilor.
    daca va fi validat roferendumul.va pus dumnezeu mana incap romanilor vat-ii intore la comunism sigur dictatura.. e in toi.

  35. Adrian Merfu
    2 august 2012

    @dumitru muresan
    Puteti reformula?

  36. Vlad M.
    2 august 2012

    Problemele dreptei sunt prea multe pentru a le putea diseca noi aici. Pentru fiecare dintre ele am putea face o editie speciala.

    Revin, insa, si clarific pozitia mea: nu sunt optimist, ci increzator. De ce? Pentru ca stiu ca pe termen lung ii putem zdrobi. Toata aceasta nebunie e construita pe minciuna. Minciunile, fie ele si geniale, au viata scurta (o simpla observatie).

    Nu e nevoie de mai mult: trebuie doar ca fiecare dintre noi sa isi faca datoria si sa ia atitudine (adica sa lupte cu prostia, cu minciuna, cu ignoranta, cu tot ce presupun ele, nu din cand in cand, ci cat mai des posibil) si se intoarce valul. Nu sunt nici atat de multi, nici atat de inteligenti, inving doar gratie slabiciunii noastre si defetismului nostru. Da, pentru asta este nevoie de ceva sacrificiu si multa incredere in puterile proprii sau/ si in Dumnezeu, dar mai da-i naibii, nu-s invincibili.

    Totul porneste de la atitudine. Uita-te in jur la „dreptaci”. Cati dintre ei realizeaza asta? Prea putini. Si apoi se mai mira ca pierdem. Pierdem pentru ca nu gandim corect. Vrem sa pierdem.

  37. Vlad M.
    2 august 2012

    Daca as avea alta conceptie despre razboiul cultural, nu as mai fi aici. Sunt aici numai pentru ca sunt increzator in steaua noastra si am de gand sa imi vand scump pielea, indiferent de adversar (tovarasii nostri, tovarasii lor, adoratorii Sabiei, birocratii Imperiului Post-national). ????

  38. Liv St Omer
    2 august 2012

    Ai dreptate Vlad, imi place mult cum pui problema. Imi pare sincer rau ca le-am luat apararea celor de la CCR, n-o meritau. Inteleg acum ca, de fapt, au votat 5 pt invalidare si 4 pt validare. As fi si eu curios, asa, dnii Zegrean, Azpazia et caetera, aia care-ati votat validarea, in baza a ce, ati dat acest vot? De la ce ati pornit, atunci cand ati sustinut ca ref’ul a fost valid? De la vremea de afara? Poate de la ochii albastri ai dlui Antonescu? Sau v-ati bazat pe efectul cromatic al culorilor de pe umbrelutele lui Ponta si a Dacianei? Oti fi facut analiza asta, poate, luand in considerare gama de tonalitati din vocea lui Corlatzean, la telefon? Eh, curiozitati de om nebun.

  39. Vlad M.
    2 august 2012

    Nu cred ca stim cine au fost cei care au votat validarea. De ex. Aspazia Cojocaru vorbea despre anulare. Ce inseamna asta, e greu de spus.

  40. Liv St Omer
    2 august 2012

    Pai eu am inteles asa-invalidare 5, validare 4. Matematic, rezulta anulare-0. Da, probabil ca Aspazia era printre cei 5. Ma intreb insa cine au fost cei 4 dobitoci nemernici judecatori care vroiau validarea ref’ului. Ma gandesc ca ar fi bine daca judecatorii astia ar fi alesi prin vot popular, parca in USA asa e, nu? Ar fi mult mai responsabili.

  41. Silvapro
    2 august 2012

    MRU a pus f. bine punctul pe i. Dar nu numai el ci si comentariile pline de logica si adevar ale comentatorilor.

    Mie situatia mi-e sumbra – nu credeam ca cineva serios din cei ce hotarasc destinul referendumuli si al viitorului Romaniei va lua in serios aberatiile guvernului. Adica e atita absurd in toata tarasenia asta ca nu imi inchipuiam sa ii dea curs.

    Ce au facut cu sectiile care au votat peste 100 la 100? Au fost anulate? La astea e mai mult decit clar si DEMONstreaza frauda. Nu e greu sa tragi concluzia ca si in celelalte locuri a fost peste vot, numai ca neintrecind limita e mai putin evident.

    Nu e o scuza ca judecatorii nu cunosc cu de-amanuntul situatia politica. Ei trebuie sa se tina extrem de informati, altfel nu au dreptul sa hotarasca daca sint rupti de realitate.

    Si e groaznic ca se intimpla exact dupa planul B decris de Vocea Rusiei. Tocmai Rusia sa dicteze in tara Romaniei?
    Nu-mi place deloc cum se prezinta situatia. In decurs de aceasta luna nu vor sta degeaba. Daca numai in citeva zile au facut atitea schimbari cine stie stie ce grozavii mai inventeaza?

  42. Silvapro
    2 august 2012

    #38

    „De la vremea de afara?”

    Da, Liv, de la vremea din AFARA. „Vremea (timpul) Rusiei”

    A propos, nu s-au dat argumentele pentru validare? On what grounds – OUG, listele nepuse la curent?
    Fraudele, macar cele stiute, nu echivaleaza diferenta de populatie din liste?

  43. Adrian Merfu
    2 august 2012

    @Silvapro & Liv St Omer
    Nu este sigur daca cei 4 au votat contra validare si nici nu cred acest lucru. Mai degraba cei 4 care au blocat o hotarare amanand-o pentru septembrie au cerut analizarea listelor si informatiile contradictorii venite de la institutiile guvernului. Ca intentia celor 4 e mai mult decat evidenta asta e alta chestiune. Obiectivul trasat de Vocea Rusiei si anume de a nu renunta atat de usor dupa pierderea evidenta a referendumului a fost atins. Lupta continua asa cum am mai spus in stil Gaddafi sau Asaad, adica pana la moarte si desfiintare totala.
    @Vlad M.
    Imi pare rau ca n-ati inteles punctul meu de vedere. Nu mai insist.

  44. Silvapro
    2 august 2012

    Legile rerendumului erau stabilite dinaintea efectuarii lui, si era valabila cerinta de cvorum in pofida unui OUG care nu a fost acceptat si nu intrase in vigoare. Ce mai era aici de validat? Procedura Curtii Constitutionale era mai mult un fel de formalitate care s-a transformat in altceva.

    A propos, la TVR 1 in seara zilei de algeri, eu una n-am auzit chestia cu listele. Nici de OUG. Era vorba de citi au votat unde, Citi au votat DA, citi NU, ce procente in comparatie cu populatia, chesti de-astea.

  45. calehari
    2 august 2012

    @23 @24 Adrian Merfu si Liv

    Domnilor, in „primele paragrafe” nu eram plasmuitor, asa cum in ultimul nu am fost nici optimist, nici inocent; am fost doar IRONIC, pentru ca mai am inca dreptul de a privi in ochi, cu zambetul pe buze, cosmarul. ????

  46. calehari
    2 august 2012

    Sistemul securisto-comunist care a pus mana pe tara dupa 22 dec. ’89, a acceptat, in 1996, pierderea alegerilor, pentru ca la Moscova era o debandada totala. „Tatucul ” avea probleme mari si nu mai putea avea grija de „copiii” sai. Vazand ca, intre 96 si 2000, nu a avut nicio problema, ba mai mult, a detinut efectiv controlul ( mediatic, finaciar /economic – vezi Gelsor, jefuirea bancilor si prabusirea fondurilor de investitii – si social -vezi mineriadele din 1999), Sistemul a acceptat si pierderea alegerilor din 2004. Castigase intre 2000 si 2004 multi bani din privatizarile facute de guv. Nastase si se astepta, ca odata intrat in UE, sa castige si mai multi din jefuirea fondurilor europene.
    Acum in 2012 situatia este total schimbata. Sistemul a vazut ca UE ii impune independenta Justitiei, reforma tarii si ca furtul din banii europeni nu este chiar atat de usor de comis precum se asteptase. Mai mult, un om provenit din Sistem – Basescu, presedintele tarii – a defectat si l-a atacat dur in aplauzele Occidentului, incepand totodata si reforma Romaniei. In acelasi timp, la Moscova, „Tatucul”, revenit la putere, a pus la zid opozitia, desfiintand-o si, avand la dispozitie o arma miraculoasa -ENERGIA – tine Europa occidentala la respect.
    In aceste conditii, regasindu-si protectorul, ascunzandu-se in umbra lui, Sistemul nu va mai accepta sa piarda puterea, nici partial pe 12 septembrie, nici total in noiembrie 2012. Am mai facut acest pronostic- imi pare rau ca trebuie sa tin cont de REALITATE – si sunt nevoit sa-l repet: in toamna, noul presedinte va fi Interimarul, iar „Rusia Unita”(USL) si aliatii ei vor castiga, fara probleme, alegerile.

  47. Vlad M.
    2 august 2012

    Adrian Merfu
    Nu stiu ce sugereaza ca nu am inteles. Am inteles foarte bine. Dvs. va sustineti (citez) „pesimismul” pe viitorul imediat si considerati orice atitudine rationala o „viziune socratica” (numai la Socrate nu m-am gandit) aflata la marginea „imaginarului milenarist”. Felicitari, faceti cu adevarat parte din dreapta romaneasca, asta careia ii place sa se planga ca e sfarsitul lumii. ????

    Unde am spus ca nu trebuie „insistat in fiecare secunda cu pericolul si consecintele ce decurg din pastrarea la putere a acestor psihopati”?
    Unde am zis ca trebuie sa lasam garda jos ca lucrurile se rezolva de la sine?
    Unde am zis in afara de Basescu mai avem si alte persoane politice remarcabile?

    Raspunsul la toate aceste intrebari este nicaieri.

    Alegerile din toamna nu sunt sfarsitul lumii (Calehari, se aude? ???? ). Nici alegerile din 2014 nu sunt sfarsitul lumii. Si daca le pierdem pe toate tot nu putem cadea prada deznadejdii. ????

    Daca v-ar auzi aia care au facut puscarie pentru natia asta ce spuneti pe aici… zau ca n-as vrea sa fiu in pielea voastra.

  48. Vlad M.
    2 august 2012

    „Success is not final, failure is not fatal; it is the courage to continue that counts.” – Winston Churchill

  49. Liv St Omer
    2 august 2012

    Ieri, s-au pronunţat pentru invalidarea referendumului cinci judecători, în timp ce patru au fost pentru validare.
    Cel de-al şaselea, Puskas Valentin, al cărui vot ar fi dus la invalidarea referendumului, s-a temut de faptul că premierul Victor Ponta „se va răzbuna pe secuime”, au declarat pentru EVZ surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

    http://www.evz.ro/detalii/stir…..mpaign=b13
    http://www.evz.ro/detalii/stir…..94859.html
    http://www.evz.ro/detalii/stir…..94848.html

    Bai, suntem in anarhie. Anarhie totala….Ponta tocmai face sedinta de guvern in direct la tv, cica „facem in 20 de zile un mini-recensamant”….dementa! Dementa totala! Am senzatia ca traiesc intr-un desen animat! Pai bine, dle Victorash Ponta, faceti si unul, si doua, si zece, si 100 de recensaminte, din partea mea, faceti, ca intra in atributiile dvs, si e bine daca va faceti treaba….faceti, dar….ACUM??? Pana acum, 03.08.2012, de cand sunteti in scaunul de prim-ministru, ce mama lu’ dracu ati facut? Nu v-a iesit referndumul cum aveati dvs chef, si v-ati trezit ACUM sa numarati mortii???!!??? Astia zic ca E o sa ajunga la 4,75RON, si dvs sunteti ocupat sa numarati morti? Pe bune ca, dobitocul asta de Ponta, daca-l vad fata-n fata il iau si la bataie, pe cuvant de onoare!!!

    Vlad, te rog, lamureste-ma si pe mine….mai e miting in P-ta Victoriei, da? Sau zi-mi si ma duc pur si simplu pana acolo sa aflu.

  50. Vlad M.
    2 august 2012

    ‎1 EUR = 4,6481 RON; 1 USD = 3,7972 RON

  51. Liv St Omer
    2 august 2012

    Pentru BD-ul meu „Pombo&Bonta”, tocmai am avut o viziune – aveti idee cat de mult seamana Ponta cu Ceausescu? Va dati seama, daca am avea un program d-ala de „face morphing”, cat de lina ar fi trecerea Ceausescu-Iliescu-Nastase-Ponta? Mi se pare extraordinar, cand ma gandesc la cunostintele mele care il cred pe Ponta un european pro-occidental, absolut inofensiv dpdv politic si care nici in vis n-ar da lovituri de stat….eeh

  52. zulu
    2 august 2012

    „Referendumul s-a bazat pe listele electorale de la alegerile locale, confirmate de însuși ministrul Ioan Rus. Listele electorale erau foarte bune la alegerile locale când USL a obținut victorii zdrobitoare..”.
    E de remarcat o diferenta intre locale si referendum: la locale doar cetatenii romani cu domiciliul in Romania au drept de vot, la referendum au drept de vot si cetatenii romani fara domiciliu in Romania(cu domiciliu in alta tara).
    Prin urmare, daca la locale s-a folosit o lista valida de 18, 25 milioane de alegatori, logic ar fi ca la referendum sa fie mai multi. Nu sustin ca intr-adevar sunt mai multi sau ca 18,25 mil e o cifra corecta la data de 29.07.2012, ci doar ca e ceva putred cu listele de alegatori atunci cand discutam de cetateni romani cu domiciliul in alta tara.
    Aceasta observatie, valida as spune eu, isi are sursa aici: http://prisacariu.kamikazeonli…..-milioane/

  53. calehari
    2 august 2012

    @47 Cine a vorbit de deznadejde? O faceam,doar, pe analistul politic ????

  54. Vlad M.
    2 august 2012

    Zulu, you may have a point.

    Nu stiu, Liviu.

    Legea alegerilor electorale locale 2012

    SECŢIUNEA a 3-a – Listele electorale

    Articolul 16

    (1) Listele electorale permanente se întocmesc şi se actualizează de primar împreună cu serviciile de evidenţă informatizată a persoanei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Listele electorale permanente cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul în localitatea pentru care se întocmeşte lista.

    (2) în termen de 10 zile de la stabilirea datei alegerilor, potrivit prevederilor art.9 alin.(l), primarul este obligat să pună la dispoziţia partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, la cererea şi pe cheltuiala acestora, copii de pe listele electorale permanente, precum şi de pe listele electorale suplimentare.

    (3) Cetăţenii au dreptul să verifice înscrierile făcute în listele electorale permanente, întâmpinările împotriva omisiunilor, înscrierilor greşite sau oricăror erori din liste, se fac în scris şi se depun la primarie.

    (4) Primarul este obligat să se pronunţe, în scris, în cel mult 3 zile de la înregistrarea întâmpinării.

    (5) împotriva soluţiei date de primar se poate face contestaţie în termen de 24 de ore de la comunicare. Contestaţia se soluţionează în termen de cel mult 3 zile de la înregistrare, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află localitatea. Hotărârea judecătorească este definitivă şi irevocabilă şi se comunică persoanei interesate şi primarului în termen de 24 de ore de la pronunţare.

    (6) Primarii, împreună cu serviciile de evidenţă informatizată a persoanei, execută copii de pe listele electorale permanente, care cuprind alegătorii din fiecare secţie de votare. Copiile de pe listele electorale permanente se înaintează de către primar, în două exemplare, birourilor electorale ale secţiilor de votare, cu 3 zile înainte de data alegerilor. Un exemplar este pus la dispoziţie alegătorilor pentru consultare, iar celalalt este utilizat în ziua alegerilor. Un exemplar al copiei se păstrează de către primar.

    (7) Orice neconcordanţă între lista electorală permanentă şi copia întocmită potrivit alin. (6) se soluţionează de primar, de îndată, pe baza datelor cuprinse în lista electorală permanentă.

    (8) Orice modificare intervenită în lista electorală permanentă, după trimiterea copiilor la biroul electoral al secţiei de votare, se comunică acestuia de către primar, în termen de cel mult 24 de ore.

    (9) Copiile de pe listele electorale permanente se semnează de către primar, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi şeful serviciului de evidenţă informatizată a persoanei.(9) Copiile de pe listele electorale permanente se semneaza de catre primar, secretarul unitatii administrativ-teritoriale si seful serviciului de evidenta informatizata a persoanei.

    Articolul 17

    Copiile întocmite potrivit art.16 alin. (6) cuprind: numele şi prenumele alegătorului, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, numărul circumscripţiei electorale, numărul secţiei de votare, precum şi o rubrică destinată semnăturii alegătorului.

    Articolul 18

    Primarii asigură condiţiile necesare consultării de către alegători a copiilor de pe listele electorale permanente, atât la sediul primăriei, cât şi la sediul secţiei de votare.

    Articolul 19

    (1) La cererea cetăţenilor cu drept de vot, care şi-au stabilit cu cel puţin 3 luni înaintea scrutinului reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri, aceştia sunt înscrişi de către primar într-o listă electorală suplimentară, pe baza actului de identitate.

    (2) Primarul solicită radierea persoanei respective din copia de pe lista electorală permanentă de la domiciliul acesteia. Solicitarea se face în scris sau telefonic. Solicitările telefonice sunt consemnate într-un registru special.

    (3) în ziua votării, persoanele prevăzute la alin.(l), necuprinse în listele suplimentare, sunt înscrise în lista suplimentară, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate.

    (4) în lista suplimentară sunt înscrise, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, şi persoanele omise din copia de pe lista electorală permanentă, care se prezintă la vot şi fac dovada, cu actul de identitate, că domiciliază în raza secţiei de votare respective.

    (5) Modelul şi conţinutul listei electorale suplimentare se stabilesc în condiţiile art.121.

    Articolul 20

    Un alegător poate fi înscris numai într-o singură listă electorală.

    Articolul 21

    (1) In cazul în care alegătorul îşi schimbă domiciliul în altă circumscripţie electorală după înaintarea copiei de pe lista electorală permanentă la biroul electoral al secţiei de votare, acesta îşi exercită dreptul de vot în circumscripţia electorală a noului domiciliu, pe baza cărţii de identitate provizorii.

    (2) In ziua alegerilor, la biroul electoral al secţiei de votare de la noul domiciliu, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară de către preşedinte, pe baza cărţii de identitate provizorii.

    (3) In situaţia prevăzută la alin.(l), serviciul de evidenţă informatizată a persoanei eliberează, la cererea celui interesat, o carte de identitate provizorie, în regim de urgenţă.

    Articolul 22

    Primarul comunică biroului electoral de circumscripţie numărul de alegători rezultat din listele electorale permanente, în termen de 24 de ore de la constituirea acestuia. Numărul definitiv de alegători se comunică de către primar biroului electoral de circumscripţie cu 5 zile înaintea datei alegerilor, pe baza datelor cuprinse în copiile de pe listele electorale permanente şi în lista suplimentară.

  55. Vlad M.
    2 august 2012

    Legea referendumului

    ART. 4
    Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
    ART. 5
    (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.
    (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

    Nu sunt sigur ca am inteles cine realizeaza listele electorale permanente.

  56. Vlad M.
    2 august 2012

    „Listele electorale permanente cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul în localitatea pentru care se întocmeşte lista.”

    Si atunci ce ne facem cu cei care traiesc in afara tarii, dar sunt cetateni romani? Sunt pe alte liste?

    Zulu, incep sa cred ca numarul cetatenilor romani cu drept de vot este cu multe sute de mii peste cele 18 milioane.

  57. Liv St Omer
    2 august 2012

    Da Vlad, Zulu are dreptate. Imi doresc, si am aceasta dorinta foaaaarte puternica, de a-l auzi pe Vasile Blaga spunand „noi, PDL-ul, in timpul mini-recensamantului pe care il vor face incepand de azi Rus+Ponta, vom face o numaratoarte paralela, ca sa stie toata lumea cum stam”. Hei, Blea….aaaaa, Blaga, se aude??

  58. zulu
    2 august 2012

    @56-Vlad M. – ce ne facem cu aceia care au domiciliul in alta tara, au pasaport si cetatenie romana(mai nou, din ce stiu eu, pe pasapoartele respectivilor nu se mentioneaza „domiciliat in strainatate”), dar sunt proprietari in(sau si in Romania)? pe astia domnu’ Viorel Monta i-a uitat, domnu’ Rus ii ignora. Ar trebui vazut cand s-a scos mentiunea amintita de pe pasaport?

  59. Silvapro
    2 august 2012

    E clar ce intentioneaza dinsii: nu numai sa cistige un ragaz de-o luna, ci „sa aiba grija” de liste. Asa cum „s-au ocupat” si de voturi. Ceea ce „au neglijat” la referendum vor compesa prin liste, numai ca sa le iasa socoteala de 50+1. Poate mai schimba si citeva reguli cum sa faca numaratoarea la mini-recensamint, sau pur si simplu o fac pe sest asa cum le convine lor. In loc de „copy-paste” la voturi, acum vor folosi „cut” si „delete”, deh, sa mai schimbe rutina.

    Si de ce ma rog un mini-recensamint daca exactitatea ii mina?

  60. Liv St Omer
    2 august 2012

    Vorba lui cristoiu, ref’ul asta o sa tina o luna…..

    Dacă se vor descoperi și alte situații de acest gen și dacă procurorii vor considera că, în anumite secții, votul multiplu a fost la nivel de fenomen, atunci votul pentru referendum va fi reluat în respectivele circumscripții. Votul va fi reluat doar în acele secții, nu la nivel național”.

    http://www.evz.ro/detalii/stir…..94948.html
    Cica „oamenii politici occidentali incep sa asemuiasca din bce in ce mai des Romania cu fostele state URSS, unde Constitutia si legile pot fi incalcate la bunul plac al politicienilor”. Zicea cineva pe contributors.

  61. zulu
    2 august 2012

    off topic(scuze) – @60 Liv St Omer – apropo de Rusia, si de „prietenii” polonezi, http://www.capital.ro/detalii-…..69939.html

  62. Daniel Francesco
    2 august 2012

    Zulu, asa este. Premierul Donald Tusk are niste „datorii” fata de amicii rusi, cred ca stii despre ce vorbesc, despre „ajutorul” pentru eliminarea fostului presedinte Lech Kaczinsky.
    Acelasi Donald Tusk este un foarte bun amic al premierului nostru Victor Ponta, pe care l-a consiliat cu privire la pasii pe care i-a facut pentru …eliminarea lui Traian Basescu.

  63. Adrian Merfu
    2 august 2012

    @Vlad M
    Asa cum am promis in #43, nu voi insista pe subiect. Insa, sunt nevoit sa fac o precizare referitor afirmatia pe care-o faceti in #47 cum ca as fi de dreapta.
    1. Nu sunt simpatizantul nici unei ideologii, pe care le consider o dovada bruta ca cei ce se numesc politicieni nu stiu ce-i de fapt politica si cu ce se ocupa ea. Asta nu inseamna ca nu am un criteriu calitativ in a aprecia ideologiile, insa acel criteriu nu este el insusi o ideologie.
    2. Ca o consecinta a punctului 1 va spun ca eu nu sunt de dreapta.

  64. Vlad M.
    2 august 2012

    COMUNICAT DE PRESĂ

    În ziua de 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale s-a reunit pentru a lua în discuţie preschimbarea termenului de 12 septembrie 2012 stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor acestuia.

    Tinând seama de faptul că termenul acordat Guvernului, pentru transmiterea listelor electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012, este 31 august 2012,

    În vederea asigurării soluţionării, cu celeritate, a cauzei cu care a fost învestită Curtea Constituţională,

    În temeiul art.3, art.14 şi art.50 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi al art.153 din Codul de procedură civilă,

    Plenul Curţii Constituţionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat în cauză, de la data de 12 septembrie 2012, la data de 31 august 2012.

  65. Mih.
    2 august 2012

    Gand de vineri seara si de suprasaturatie:
    Astia (uslinosii), nu mai trebuie analizati, trebuie OPRITI!!!
    As adauga, daca ar fi sa merg cu sinceritatea pana la capat, trebuie opriti pe orice cale, fie ea democratica sau nu (in masura in care o contra-lovitura de stat e nedemocratica).

  66. Mih.
    2 august 2012

    Iulia Motoc, judecator CCR:

    “Nu am de gând să-mi dau demisia. Faptul că unii ar fi anunţat demisia mea deja poate fi considerat ca o formă de presiune asupra mea. S-au făcut multe presiuni asupra noatră, mai ales începând cu data de 27 iunie, când ne-am pronunţat asupra faptului că domnul Traian Băsescu va reprezenta România (la summit-ul UE, n.n.). De altfel, atunci am sesizat aceste presiuni la Uniunea Europeană, apoi, la data de 2 iulie, după ce preşedintele interimar Crin Antonescu a spus că actuala componenţă a Curţii este o ruşine, noi am sesizat atât Comisia Europeană, cât şi Comisia de la Veneţia. Presiunile au continuat şi continuă. Cu toate acestea, eu aştep o decizie corectă a Curţii, dincolo de intimidările care sunt din ce în ce mai agresive” (RL)

  67. Silvapro
    2 august 2012

    Am auzit si eu la prinz despre schimbarea datei pentru sfirsitul lunii. Care sint cauzele, cum s-a ajuns la asta, este un pas favorabil cui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian