FUNDATIA IOAN BARBUS

Faţa nevăzută a capitalismului comunist

Stimularea economiei prin pomparea de fonduri publice în proiecte alese de statul atoateştiutor face furori nu numai în Obamerica. China are şi ea cîteva garnituri de tren de dolari de tocat. Diferenţa în rezultate e însă de la cer la pămînt – aparent. Dacă în Obamerica alocarea a 800 de miliarde pentru combaterea recesiunii a rezultat, după un an, în 3 milioane de locuri de muncă dispărute şi contracţia PIB-ului (produsul intern brut), China, pentru numai 585 de miliarde, crează locuri de muncă şi menţine o creştere PIB de 8% anual, ceea ce în condiţiile economice recente înseamnă o performanţă de invidiat. Secretul constă în experienţă. China cunoaşte comunismul ca-n palmă şi de 15 ani a înfiat şi capitalismul, pe cînd Obamerica, chiar dacă grăbită să se spele pe mîini de capitalism ca de negrul de sub unghii, e încă novice în ale socialismului, cu toată bunăvoinţa Casei Albe. Aşa se face că birocraţii chinezi sînt mai pricepuţi la îndeplinirea planului în întrecerea capitalistă. Planul de la centru fiind de 8% creştere anuală, tot ce rămîne de făcut este găsirea de modalităţi pentru îndeplinirea lui.

PIB însumează toată producţia manufacturieră, valoarea volumului de servicii şi valoarea exporturilor, minus importurile. Ai produs un ac cu gămălie, PIB-ul creşte corespunzător. Nu contează cît ai cheltuit pentru asamblarea gămăliei la partea ascuţită, sau cît de mare e cerinţa pentru ace cu gămălie. În mod normal, adică în capitalism, ineficienţa e totuşi pedepsită deoarece piaţa îi penalizează dur pe cei care produc alandala. În capitalismul comunist însă, aşa ceva devine fezabil. Determinată să prezinte lumii o economie în creştere, China „investeşte” averea generată de capitalism în proiecte aberante tipic comuniste, după formula materialismului dialectic.

Capitalismul productiv este teza, comunismul risipitor este antiteza, iar cea mai recentă sinteză o reprezintă oraşele fantomă. Ca Ordos, aproape de graniţa cu Mongolia. Este un oraş recent construit plin de clădiri nou-nouţe şi un centru comercial ultramodern, dar complet nelocuit. Locuitorii din Ordosul vechi apreciază de la distanţă facilităţile îmbietoare ale noului oraş, dar nu se mută deoarece noua rezidenţă e prea scumpă. Chirii, impozite, facturile pentru consumul de gaze, apă, electricitate, sînt toate prohibitive pentru populaţia normală. Doar noii bogaţi ai capitalismului comunist, majoritar din afara provinciei în care se află Ordos, cumpără apartamente goale. Pare o investiţie bună. Pentru mandarinii comunişti ai provinciei, sigur este o investiţie bună. Acum pot raporta la centru îndeplinirea planului la creşterea de PIB.




PS

Exemplificare a falimentului măsurilor keynesiene de stimulare economică. Economistul Mark Zandi a convins în urmă cu un an numeroşi membri ai Congresului american să voteze în favoarea intervenţiei masive a guvernului în economie (propunerea administraţiei Obama) prin estimarea că fiecare dolar cheltuit de guvern şi implicit adăugat la deficitul bugetar (SUA cheltuieşte bani împrumutaţi, cel mai mare creditor fiind China) va produce bunuri sau servicii în valoare de $1.5, contribuind astfel la creşterea de PIB. Anul care a trecut a arătat însă altceva. Trilionul de dolari cu care a crescut deficitul bugetar nu a generat, conform aşteptărilor, o creştere a PIB-ului cu 1.5 trilioane. Pentru economia americană, estimată la un volum de 14 trilioane, o astfel de creare rapidă şi masivă de bogăţie ar fi stopat recesiunea (ceea ce ştim că nu s-a întîmplat), ameninţînd chiar cu supraîncălzirea motorului economic (o posibilă criză de supraproducţie cu efecte financiare negative). De fapt, economia americană s-a micşorat cu 300 miliarde de dolari.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

21 de comentarii

  1. euNuke
    9 ianuarie 2010

    well, ghost-towns sunt tot inventia americanilor, din pacate, si asta fara sa fi existat economie planificata ca la chinezi; o similitudine consta in lipsa unei cereri reale pe piata de profil [comenzile fiind de asemenea de ordin politic], de pilda, in pofida oricarui studiu serios de marketing economistii de la fannie mae si freddie mac au decis sa proiecteze mecanisme de creditare si sa finanteze in nestire investitiile masive in real-estates. Bula americana este inca si mai rea decat cea a chinezilor pentru ca investitia acestora din urma ar putea fi amortizata in viitor [vorbim totusi de apartamente modeste in complexe de locuinte, nelocuite e adevarat, dar NU abandonate precum vilele scumpe si disproportionate in raport cu veniturile proprietarilor originari americani parasite intre timp si ajunse deja la stadiu de ruina; de altfel pare ca blocurile din orasul chinezesc sunt inca intretinute, infrastructura asijderea]

    Pe de alta parte, mi se pare AlJazeera o sursa cel putin subiectiva/partinitoare in materie de finante si real-estate. Motivul este acela ca aceasta televiziune este legata de cateva trusturi arabe cu investitii globale in aceste ramuri ale economiei, iar orice articol/repoltaj este din start suspect de instrument comercial de concurenta neloiala [adica o tentativa de manipulare a pietei].

    rascolind cu gugal dupa alte informatii se poate descoperi cu usurinta ca acest oras este tinta unor investitii chineze de anvergura, deci nici vorba sa fie chiar asa fantomatic:
    http://phoenix.bizjournals.com…..ily14.html

  2. euNuke
    9 ianuarie 2010

    Nu’mi place sa insist pe o idee, dar observ prea des acest canal tv -Al-Jazeera- citat ca sursa de incredere in presa occidentala si in blogosfera incat sa ma irite pe ochiul mintii.

    televiziunea Al Jazeera a fost fondata de emirul Quatarului, Hamad bin Khalifa, in 1996, ca organ de presa destinat a prezenta micul stat arab si familia sa conducatoare drept model de progresism si liberalism islamic [ca proba de coabitare a democratiei si liberalismului cu islamul]; in realitate acest emirat este o monarhie absolutista, in care seful klanului al-Thani este in acelasi timp si sef al statului si conducator al executivului, un regim tiranic sprijinit de o bogatie fantastica provenita din rezervele imense de petrol si mai ales gaze. Veniturile enorme ale statului au permis instalarea unui sistem welfare in care impozitarea este aproape zero, insa si drepturile cetatenesti tind tot spre nul.

    emirul detine si compania imobiliara Qatari Diar Real Estate Investment Company , prezentatasuccint aici: http://business.highbeam.com/c…..estment-co cu investitii recente si colaborari fructuoase cu Germania:
    http://docs.google.com/viewer?…..FHX2mNBSag

    Conducerea televiziunii Al Jazeera a fost incredintata unui var de’al emirului Hamad Khalifa, iar guvernul a subventionat ani la rand functionarea organului de stat. Presa internationala nu sufla o vorbulita despre regimul dictatorial din Quatar, in care asa-zisul Parlament nu este ales, in care nu sunt permise partidele politice si, nu in cele din urma, legea islamica -sharia- se aplica in numeroase sfere ale dreptului, insa aceeasi presa preia cu nonsalanta materiale create de aceasta televiziune de propaganda monarho-islamica, fara sa chestioneze vreodata valoarea de adevar si realele intentii ale autorilor acestor sarade informationale. As aminti si faptul ca aceasta unitate islamica de distributie a imaginii cosmetizate a functionat ca purtator de cuvant al organizatiei all-qaeda preluind, cine stie de unde si cum, clipuri cu razboinicul pacii -bin laden- precum si discursuri emise de principalii conducatori si ideologi ai acestei organizatii terorist-jihadiste; Al-jazeera s’a erijat in portavocea terorismului islamic si a trambitat de 9 ani propaganda antioocidentala pretinzind ca o face pe un ton critic, detasata de cauza musulmana. Cum am putea insa avea incredere in acest tiran musulman cu intentiile sale pretins onorabile , democratice, ba chiar progresiste ?

  3. emil
    9 ianuarie 2010

    euNuke, mai sa cad de pe scaun cind am citit stirea despre proiectul Solar din Ordos. Obama, energie „verde”, oras chinez fara locuitori. E un „dream team” de risipitori – doua guverne proptesc o firma de panouri solare intr-un oras fara consumatori de electricitate. Chiar voi urmari in timp evolutia acestui proiect.
    Sint pe deplin de acord cu scepticismul tau fata de AlJaz (multam pentru detalii), dar… Ordos a fost construit pe parcursul unei perioade de 5 ani. Este un proiect al guvernului local. In toti acesti 5 ani a existat ca o mumie imbalsamata – da, toata infrastructura este bine intretinuta si pentru noii bogati ai Chinei este mai avantajos sa cumpere proprietati decit sa investeasca in alte parti (nici nu prea au unde, este totusi vorba despre o tara comunista unde capitalul este strict controlat iar principalul actionar este statul)… dar faptul ca in 5 ani acest oras fantoma nu si-a gasit locuitori mi se pare cu totul aiuritor. In aceste circumstante, nu am nicio indoiala ca Ordos este o extravaganta proiectata ca sa ajute la indeplinirea planului de crestere PIB. Ai dreptate in privinta proprietatilor americane parasite si azi delapidate. Insa, nu uita, toate aceste proprietati au fost populate de oameni la un moment dat si au fost construite dupa o logica a cererii si ofertei. Niciuna din aceste proprietati nu a fost construita din megalomania de a creste PIB-ul, indiferent daca oameni vor locui in ele sau nu. Nebunia Freddie & Fannie n-are nimic de a face cu constructia proprietatilor, ci cu mecanismele perverse de creditare.

    O analiza interesanta despre cifrele PIB vehiculate de guvernul chinez si dificultatea de a estima adevarul:
    China’s Provincial Growth Figures Far Overstated versus National Figures
    Ideea centrala este ca rapoartele PIB ale provinciilor duc la o medie nationala mai mare decit cea prezentata de Beijing. Zice articolul:

    … the latest set of first-half numbers provided by provincial-level authorities are far higher than the central government’s national figure, raising fresh questions about the accuracy of statistics in the world’s most populous nation.

    GDP totalled Rmb15,376bn ($2,251bn) in the first half, according to data released individually by China’s 31 provinces and municipalities, 10 per cent higher than the official first-half GDP figure of Rmb13,986bn published by the National Bureau of Statistics.

    If you know how „median” works, the above statistic is quite an impressive accomplishment. Impressive as in „impossible”.

  4. euNuke
    9 ianuarie 2010

    Fara indoiala ca acest proiect este inca o lucrare megalomanica a regimului post-comunist chinez, tipica statelor cu economii planificate dar si autocratiilor asiatice dintotdeauna. Mi’aduce pe undeva aminte de cartierul Victoria Socialismului ridicat de ceausesti langa Casa Poporului, iar pe de alta parte de cartierul Defence din Paris.

    Termenul de 5 ani se refera la durata executiei, nu la perioada scursa de la scoaterea pe piata a apartamentelor; din pacate intreg materialul informativ oferit de Al Jazeera si alte organe de presa e incomplet, ambiguu si tendentios, un material speculativ de la un capat la altul: nu stim cum si cand au ajuns aceste imobile sa treaca din Domeniul Public aflat in administratie guvernamentala in proprietate privata [nici macar acest aspect al regimului proprietatii nu este suficient de clar in prezentarea facuta de presa]; nu sunt prezentati comanditarul, antreprenorii, beneficiarul/-ii, modul de achizitie a materialelor/terenurilor, nu putem identifica destinatia finala a cartierului/investitiei; nu cunoastem conditiile contractelor incheiate de guvernul chinez cu acei presupusi speculatori/intermediari imobiliari; nu ni se spune nimic despre eventuala colaborare/implicare a unor organisme sau organizatii straine [e posibil ca acest ‘oras’ sa fie destinat unei forte de munca exterioare? sau finantelor chineze? sau poate un centru tehnologic dupa model american/german? nu stim nimic sigur defapt pentru ca guvernul chinez este unul totalitar si netransparent, prin urmare ideea ca acest proiect si altele de acest fel ajuta la rotunjirea unei cifre statistice introdusa in competitia globala este la randul ei una pur speculativa]

  5. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    orasele americane devenite fantoma s’au format in jurul unor industrii ce au dat faliment sau au devenit nerentabile si nu viceversa.
    pe mine m’a frapat ca locuitorii orasului nou ordos traiesc in orasul vechi ordos aflat la 30 km.
    un proiect megaloman comunist de stramutare a populatiei unde beneficiarii sunt nomenclaturistii sperand la o ordonanta de urgenta a stramutarii localnicilor.
    eunuke, poti fi mai detaliat in legatura cu aljazeera?
    iar dpmdv energia solara este un mare hoax/scam.
    in primul rand se poate vedea cum pana si vremea se revolta impotriva minciunii secolului XXI.
    tehnologia solara bazata pe panouri este foarte costisitoare.
    si de produs si de intretinut.
    asta mi se pare mai mult ca experimentul mit realizat in rusia unde au construit un oras experimental si unde oamenii nu foloseau banii.
    guvernele continua sa faca experimente pe cetateni incercand sa creeze o noua forma de oranduire.
    sa’i spunem na’vi/ o noua rasa ecoteista bleu ce va trai din resursele statului condamnata la faliment dar cu sentimentul ca este o natie cu mult superioara.
    o noua rasa ariana/ na’vi, visul cumplit hitlerian, unde noua societate na’vi arieni va fi sustinuta din munca si in detrimentul celorlalti.
    hai sa luam exemplul las vegas unde banii mafiei au vazut in maleabilitatea statului nevada ( singurul din statele unite unde prostitutia si jocurile de noroc sunt legale) un profit de proportii.
    au deschis un cazino in plin desert, apoi acesta a avut succes – toate statele din jur fugeau in vacanta sa „se desfete”, apoi s’a construit inca unul si inca unul dar atractia a fost pacatul ( ???? nu sunt religios – ma refer la sin city what happens in Vegas stays in Vegas) insa in jurul acelui cazinou construit de mafia s’a dezvoltat o adevarata industrie.
    insa orasul las vegas s’a construit in jurul unei industrii devenite profitabile si nu viceversa.
    populatia s’a mutat cautand o sursa de profit.
    a fost nevoie de constructori, electricieni, soferi de limuzine, dealeri, magazine samd – o lume naturala si nu una artificiala creata de vesnicii elitisti.

  6. euNuke
    9 ianuarie 2010

    dr pepper, nu sunt chiar atat de sigur ca energia ‘verde’ este o farsa sau o escrocherie; din cate stiu centralele bazate pe celule fotovoltaice exista deja, s’au construit in germania o gramada, este drept ca’s costisitoare si de putere mica, dar pe termen lung se pot dovedi utile in conditiile in care o tara doreste sa ramana independenta. Nu cred ca argumentul eficientei reduse rezista in fata imperativului salvgardarii suveranitatii nationale, or, in conditiile in care OPEC este dominata de state islamice, fiecare democratie ar trebui sa constientizeze acest grav pericol al depedentei de resurse al caror pret/exploatare este decis de catre regimuri tiranice. Cercetarea stiintifica in domeniul reurselor alternative este o chestiune de prim rang a securitatii globale, poate ca tu nu esti de acord cu aceasta idee si ti se pare ca se arunca banii pe fereastra, dar tin sa ti’aduc aminte ca nivelul actual al civilizatiei occidentale precum si statutul de mari puteri al unor tari democratice se datoreaza si incurajarii cercetarii si experimentarii, in domeniul militar sau civil. Deocamdata energia atomica este probabil cea mai convenabila dpdv economic insa pe termen lung apar niste probleme insurmontabile: neutralizarea/depozitarea deseurilor radioactive si fiabilitatea scazuta a centralelor ce creste riscul de accidente nucleare [durata lor de viata este limitata la cateva decenii]

  7. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    eunuke, sunt total de acord ca vorbim „discutii”.
    una este sa nu ai resurse si sa depinzi de altii si alta e sa ai si sa nu le folosesti.
    statele unite acum subventioneaza extragerea de petrol din golful mexic catre terti – aka brazilia, cuba sau china sunt finantate cu bani americani sa extraga petrol de langa coastele statelor unite unde statele unite sunt interzise de face asta din cauza ca sunt principalii vinovati de incalzire globala.
    numai resursele de gaz ar rezolva independenta statelor unite fata de opec insa nu sunt pe placul elitistilor.
    sa revenim la europa care prefera santajul rus impotriva pietelor libere.
    are europa alternativa pentru energia alternativa?
    banuiala mea este ca da.
    hai sa ne gandim cum opec a oprit extragerile de petrol cand cursul a scazut ingrijoator pentru ei.
    sau opozitia germaniei de a include georgia in nato si asigurarea conductei ce va solutiona ocolirea rutei rusesti a gazului.
    de ce?

  8. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    stii cum e eunuke?
    precum cartierele si planul urbanistic comandat de elitistii comunisti.
    precum circurile foamei din bucuresti transformate in mall-uri.
    tu crezi ca circurile foamei ar fi avut acelasi succes precum mall-urile
    ?

  9. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    numai gandul ma’nfioara ca trebuia sa manac la o cantina cu un menu organizat de stat.
    dar poate sunt eu nebun.

  10. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    as dori sa mai adaug o adaugire a comentariului meu de mai sus.

    meniul era stiintific alcatuit unde organismul meu avea nevoie de parerea unanima a statului de cate lipide, glucide, calorii, proteine si fibre avea nevoie organismul meu corelat cu productia interna stabilita de acelasi stat la hectar.

  11. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    ca o vaca.
    sau un bou mai precis.

  12. Camil Stoenescu
    9 ianuarie 2010

    eh, China încearcă de prin 1978 să împace comunismul și capitalismul. ceea ce rezultă, un hibrid, capitalismul de stat, are rezultate mai mult sau mai puțin bune, depinde din ce perspectivă privim. indubitabil, nivelul de trai în China a crescut considerabil în ultimii 30 de ani, chiar dacă neuniform. încă mai sunt multe zone rurale ce trăiesc prin anii 50. problema Chinei este dependența de piețele externe și de tehnologia din import. când voi auzi de primul microprocesor proiectat și construit în China, voi fi convins de fezabilitatea miracolului economic chinez.

  13. costin
    9 ianuarie 2010

    emil, ti-am trimis un mail.

  14. mariusmioc
    9 ianuarie 2010

    Ţinînd seama că Ordos este în provincia Mongolia Interioară, unde populaţia băştinaşă este de altă origine etnică decît chineză, unul din motivele construirii oraşului poate fi şi schimbarea structurii etnice a provinciei.

  15. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    un articol documentat in american thinker

    Even if Obama’s subsidies increase American green-energy manufacturing jobs, they will probably result in a net job-loss for our manufacturing sector. A study by Gabriel Calzada, economics professor at Madrid’s King Juan Carlos University, calculated that Spain lost 2.2 jobs in other industries for every government-subsidized green job that was created. The problem is that renewable energy, being more expensive, raises the overall cost of energy for local manufacturers.

  16. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    Texas Leads U.S. in High-Growth Cities

    A new survey finds the Lone Star State is leading in terms of growth rate and household income. Atascocita, Tex., is No. 1 in the state

    New Business Opportunities
    Migration is typically highest among people in their 20s seeking jobs near large urban cores, but employment opportunities are not the only draw. „Amenities are also important in migrational decisions,” says Johnson. Many families consider factors such as schools and recreational amenities like scenic areas and parks.

    This is a consideration now in Spring Hill, Tenn., which gained 7,645 households since 2000 as many young families moved to the town for affordable housing and work at the General Motors plant, which is now idle. Dustin Dunbar, chairman of the Spring Hill Economic Development Commission, says this has created demand and opportunity for businesses that provide youth activities and entertainment. „We hope to recruit some businesses to cater to our largest demographics,” he says.

    While migration in 2010 may remain sluggish, „we’ll see a continuation of urban sprawl once the economy bounces back,” says Mather.

    sa vedem caror state le creste popultatia:

    Fastest Growing Cities by State

    Arizona: Buckeye
    Number of households: 18,112
    Pct. Chg: +10% since 2008 (+261% since 2000)
    Average household income: $52,927 (–6% since 2000)

    Why: Buckeye is one of the fastest-growing suburbs in Arizona and has seen a large influx of Asian residents, especially Vietnamese, according to Gadberry. While many new housing units are planned, the price of real estate in Buckeye has dropped nearly 12% since 2008, according to Trulia, and thousands of properties are in the foreclosure process.

    California: Lincoln
    Number of households: 21,997
    Pct. Chg: +10% since 2008 (+250% since 2000)
    Average household income: $90,608 (+16% since 2000)
    Why: Lincoln, a suburban development 30 miles from Sacramento, is the fastest-growing suburb of California and the third fastest-growing town in the U.S. New office buildings, shopping centers, housing developments, and custom home properties have gone up in recent years as a part of the local development plan, according to ZipRealty.

    Georgia: Braselton
    Number of households: 13,929
    Pct. Chg: +8% since 2008 (+118% since 2000)
    Average household income: $113,664 (+67% since 2000)
    Why: Gadberry Group noted Braselton, a suburb of Atlanta, as a remarkable high-growth area due to increases not only in population, but also average income and average household net worth ($532,628). Companies operating here such as Sears Logistics, Tractor Supply, Mitsubishi, and Progressive Lighting have helped to generate jobs.

    Indiana: Avon
    Number of households: 11,521
    Pct. Chg: +8% since 2008 (+73% since 2000)
    Average household income: $97,355 (+35% since 2000)
    Why: Avon has experienced rapid growth since the 1990s due to its convenient location 10 miles from Indianapolis, where health care, social services, and education are the leading industries, according to Simply Hired.

    Iowa: Urbandale
    Number of households: 16,402
    Pct. Chg: +8% since 2008 (+44% since 2000)
    Average household income: $93,655 (+12% since 2000)
    Why: Urbandale, within an hour’s drive from Kansas City and Minneapolis, has a lower unemployment rate than the national average. The insurance and finance industries are major employers.

    North Carolina: Wake Forest
    Number of households: 17,803
    Pct. Chg: +8% since 2008 (+118% since 2000)
    Average household income: $82,771 (+18% since 2000)
    Why: Not far from the Raleigh-Durham-Chapel Hill Triangle, Wake Forest has attracted residents with excellent quality of life, public schools, and health-care resources. Gadberry also notes the high percentage of children and ethnic diversity here.

    South Carolina: Fort Mill
    Number of households: 10,474
    Pct. Chg: +8% since 2008 (+91% since 2000)
    Average household income: $72,090(+23% since 2000)
    Why: Companies such as Continental Tire and music distributor Muzak are located in Fort Mill, near Rock Hill, S.C., and Charlotte, N.C. While many financial companies moved into the area during the housing boom, they have mostly pulled out, reported The Wall Street Journal.

    Tennessee: Spring Hill
    Number of households: 11,814
    Pct. Chg: +10% since 2008 (+183% since 2000)
    Average household income: $92,347 (+44% since 2000)
    Why: Spring Hill saw the fourth-largest increase in number of households on Gadberry’s list, driven largely by the jobs created by GM’s plant, which manufactured Saturn vehicles until 2008, when it started making the GM Traverse.

    Texas: Atascocita
    Number of households: 23,917
    Pct. Chg: +8% since 2008 (+108% since 2000)
    Average household income: $99,272 (+26% since 2000)
    Why: Atascocita, 18 miles from Houston, boasts golf courses and country clubs. Residents can also boat and fish in nearby Lake Houston, a manmade lake. According to Gadberry, the number of Hispanic households increased by 278% since 2000, making it the largest-growing segment of the population.

    Utah: South Jordan
    Number of households: 13,622
    Pct. Chg: +9% since 2008 (+82% since 2000)
    Average household income: $108,300 (+37% since 2000)
    Why: Development in this city, 10 miles from Salt Lake City, was fueled by the availability of land and large lots, planned communities, and a charming rural atmosphere. The new Daybreak Community development is expected to attract many more residents.

    in afara de california – toate celelalte state sunt republicane!
    de ce?
    taxele mici atrag afacerile care la randul lor angajeaza.
    si nu viceversa.
    statul impoziteaza masiv populatia pentru a avea bani sa construiasca orase si industrii neproductive.
    aka moristile de vant si energia verde care costa de usuca.

  17. Imperialistu'
    9 ianuarie 2010

    Dr, nu uita ca in cazul Texasului, vecinatatea cu Mexicul are multe de spus in cresterea populatiei si zau nu cred ca mexicanizarea sudului american poate fi considerat un plus. Fraza „he number of Hispanic households increased by 278% since 2000, making it the largest-growing segment of the population” imi cam da frisoane si nu locuiesc in Texas.

  18. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    imperialistule, e vorba de un exemplu al unui oras din texas, nu e vorba de texas per ansamblu.

    Dr, nu uita ca in cazul Texasului, vecinatatea cu Mexicul are multe de spus in cresterea populatiei si zau nu cred ca mexicanizarea sudului american poate fi considerat un plus

    te contrazic. legile imigratiei ilegale au devenit draconice.
    texas nu este california unde arnie a refuzat ajutorul lui bush pentru paza frontierei ( in momentul in care bush lupta pentru amnistitie).
    pentru mine – singura teama este sa nu se mute socialisti prea multi acolo care sa corupa sistemele. ????

  19. Imperialistu'
    9 ianuarie 2010

    Ah, da, ai dreptate, Pepper. Phiu ????

  20. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    despre productivitatea moristilor de vant.
    astazi, minnesota.

    Minnesota wind turbines won’t work in cold weather

    Minnesota invested itself in alternative energy sources years ago, and so the revelation that the state spent $3.3 million on eleven wind turbines hardly qualifies as news. However, the fact that they don’t work in cold weather does. KSTP reports that none of the wind turbines work, prompting the Twin Cities ABC affiliate to dub them “no-spin zones.”

    Special hydraulic fluid designed for colder temperatures was used in the turbines, but it’s not working, so neither are the turbines.
    There is a plan to heat the fluid, but officials must find a contractor to do the work.</
    blockquote>

    How will the heaters work? They’ll have to use either electricity or natural gas at each turbine to keep the mechanism lubricated. That will drastically reduce the net energy gain from each turbine, depending on how much heating the turbine fluid needs to stop congealing in the winter. Since cold weather here lasts anywhere from 4-6 months, that makes it mighty inefficient as an energy resource.

    nu numai ca sunt scumpe si nu functioneaza – dar in loc sa produca – consuma! ????

  21. dr pepper
    9 ianuarie 2010

    cazul bio carburantilor, astazi F.O.B.

    Europe ahead of America in ditching the bio-fuels boondoggle

    ca sa explic situatia: este un fel de minele din romania anilor ’90 cand extractia unei tone de carbune sa zicem costa 20 lei si o vindeau cu 10.

    The European Union seems to be ahead of America when it comes to the issue of climate change. The nations’ of that „union” were early proponents of that particular myth. They gave vast subsidies to solar power producers in Germany and planned to eliminate all its nuclear reactors. They rewarded the biofuel industry with huge government subsidies and mandates. American liberals looked to Euro-elites for guidance. Now, Europe is leading the way towards the realization that the ideology that they have adopted is wrong.

    adica cu alte cvuinte, comertul socialist de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian