FUNDATIA IOAN BARBUS

Fracturează-mă, baby! SUA, cel mai mare producător de petrol și gaze naturale din lume

O evoluție spectaculoasă, cu atât mai mult cu cât se datorează în exclusivitate marilor corporații americane din domeniul energetic și proprietarilor privați de terenuri care au consimțit să închirieze proprietățile lor în scopul explorării și extracției acestor resurse. Mai clar. Guvernul federal, controlat de Obama și birocrația ecologistă din subordine, nu a permis în anii recenți explorarea și exploatarea de petrol și gaze naturale pe terenurile de sub administrația statului. Teritoriile administrate de stat sunt vaste și bogate în resurse, dar, SUA fiind încă SUA, proprietarii privați de sol sunt și proprietari de subsol, iar aceștia sunt (încă) în majoritate.

Capitalismul și libera inițiativă (încă) funcționează. Toți reprezentanții anti-Roșia Montană citați de presă ca fiind la bază iubitori ai pieței libere și numai opozanți ai cumetriei dintre stat și corporații trebuie să fie încântați, nu-i așa? Cu atât mai mult cu cât fracturarea hidraulică nu a omorât sau otrăvit pe nimeni, iar apa și mămica Natură în general n-au avut de suferit.

SUA depășește Rusia în ce privește titlul de cel mai mare producător de petrol și gaze naturale, o schimbare surprinzătoare ce reconfigurează piețele și erodează influența țărilor care în mod tradițional sunt considerate drept bogate în resurse energetice.

Producția americană de energie a crescut mult în anii recenți, datorită unei reveniri alimentate de formațiunile de argilă șistoasă care înmagazinează rezerve mari de petrol și gaze naturale, o evoluție greu de imaginat în urmă cu un deceniu. O analiză de date de la Wall Street Journal arată că SUA este pe cale să depășească în acest an pe Rusia, ca prim producător global de petrol și gaz natural – dacă nu cumva acest lucru s-a întâmplat deja.

Ascendența americană are loc pe fondul dificultăților întâmpinate de Rusia, care încă nu a aplicat pe scară largă tehnologii cum ar fi fracturarea hidraulică, tehnologii care au sporit rezervele americane.

„Este un deznodământ remarcabil”, spune Adam Sieminski, director al departamentului guvernamental pentru informații energetice. „Am pășit într-o nouă eră de evaluare a condițiilor de piață, pe care nu am fi putut să o anticipăm nici măcar într-un milion de ani”.

Producția americană de petrol, gaze naturale și combustibli derivați din luna iulie a acestui an a fost de aproximativ 22 milioane de barili pe zi (conform datelor furnizate de Agenția Energetică Internațională). Nu există date pentru producția rusească de gaz din acest an, dar previziunile Moscovei pentru 2013 sunt de 21.8 milioane barili de petrol și gaz zilnic.

Importurile americane de petrol și gaz natural au scăzut cu 15% și 32% în ultimii cinci ani, contribuind la micșorarea deficitului de balanță comercială. Iar deoarece SUA este un consumator major de energie, această schimbare a crescut cantitatea de combustibili disponibilă pentru alți cumpărători. Națiunile care depind de petrol în ce privește puterea economică și influența politică sunt nevoite să facă față unei scăderi a puterii lor pe piața de energie. Prețul petrolului rămâne ridicat deocamdată. Miercuri a fost de 104.10 dolari barilul, cu 18% mai mare decât anul trecut.

Numeroase analize ale piețelor energetice iau în considerare doar producția de petrol. Însă Rusia și SUA sunt furnizori majori și pe piața de gaze naturale, unde produc mult mai mult decât țări ca Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol.

U.S. Is Overtaking Russia as Largest Oil-and-Gas Producer

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

3 comentarii

  1. Liv STOmer
    4 octombrie 2013

    Despre fracturarea hidraulica, Emil, ai cumva,peundeva, un link sa inteleg si eu in ce consta tehnologia de fracturare? Ca toti hipsterii de 0 lei vorbesc despre ea, insa nimeni nu stie exact in ce consta….(da, si, chiar, toti sunt convinsi ca provoaca seisme!!! lollll!!!)

  2. adi
    4 octombrie 2013

    Cum? Creste productia de petrol si gaze naturale? In America? Pai daca ne uitam la Antena 3, America e in faliment, guvernul s-a inchis. ????
    Felicitari celor implicati in cresterea de productie – fata de propagandele de alta data din Romania cand se vedeau la TV combinele cum treiera grau una dupa alta si se pomeneau numere astronimice in cresterea de productie dar lumea murea de foame si se batea pe paine la coada in magazin, cresterea de produtie in gazele naturale in SUA este reala si se simte direct. Sunt fericit sa va spun ca metrul cub (sau feet-ul cub) de gaz s-a ieftinit inca din vara anului asta pe factura la gaz si sper ca in continuare sa se produca reduceri si mai mari pe masura ce productia creste.
    Da, in America se mai si ieftinesc lucrurile – un lucru rar intalnit prin Romania unde odata ce lumea s-a obijnuit cu un pretz, comerciantii nu se lasa de el.
    Articolul de referinta de pe Yahoo se termina cu fraza „It is not a supply question anymore,” … „It is about demand and the cost of production. Those are the two drivers.”. Sa speram ca „demand” o sa creasca si o sa incepem din nou sa producem masini mari si tari – we’ll have some fun along the way. Poate cu ocazia asta socialistii o sa piarda din popularitate – de obicei ei devin populari numai la necaz – si conservatorii vor castiga din nou puterea.
    Si apropos de inchiderea guvernului – cand am sunat si am vorbit acasa cu ai mei, erau ingrijorati, „vai, ce te faci?”. Le-am raspuns simplu si calm: „in America, lumea nu e dependenta de guvern. Suntem cu totii bine mersi”. ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian