FUNDATIA IOAN BARBUS

Găinuşa roşie modernă

A fost odată ca niciodată o micuţă găinuşă roşie care tot scormonea în ogradă până când într-o bună zi a descoperit câteva boabe de grâu. Găinuşa şi-a chemat vecinii şi le-a zis:
„Dacă am însămânţa acest grâu, vom avea pâine să mâncăm. Cine mă ajută la însămânţat?”
“Eu nu,” a spus vaca.
“Eu nu,” a spus rata.
“Eu nu,” a spus porcul.
“Eu nu,” a spus gâsca.
“Atunci, o voi face eu” a spus găinuşa roşie, şi aşa şi făcu. Grâul a crescut înalt şi s-a copt cu boabe aurii.
“Cine mă ajută să-mi recoltez grâul?” A întrebat găinuşa roşie.
“Eu nu,” a spus raţa.
“E în afara atribuţiilor mele,” a spus porcul.
“Mi-aş pierde privilegiile date de vechimea în muncă,” a spus vaca.
“Îmi pierd ajutorul de şomaj,” a spus gâsca.
“Atunci, o voi face eu”, a spus găinuşa roşie, şi aşa şi făcu.
În sfârşit, a venit momentul să se coacă pâinea. “Cine mă ajută să coc pâinea?” a întrebat găinuşa roşie.
“Asta ar însemna să lucrez peste program,” a spus vaca.
“Mi-aş pierde beneficiile sociale,” a spus raţa.
“Eu nu am terminat şcoala şi nu am învăţat cum să fac pâine,” a spus porcul.
“Dacă aş fi singura persoană de ajutor, asta ar însemna discriminare,” a spus gâsca.
“Atunci, o voi face eu,” a spus găinuşa roşie. A copt cinci franzele şi le-a ridicat să le vadă vecinii.
Toţi au vrut o parte – de fapt şi-au cerut partea. Dar găinuşa roşie a zis, “Nu, eu singură pot să mănânc cele cinci franzele.”
“Profituri în exces!” a urlat vaca.
“Lipitoare capitalistă!” s-a plâns raţa.
“Cer drepturi egale!”a strigăt gâsca.
Porcul a grohăit. Apoi au pictat rapid pe pancarte cuvântul “Nedreptate” şi au mărşăluit, strigând cuvinte obscene.
De îndată sosi agentul guvernamental care i-a zis găinuşei roşii: “Nu trebuie să fii lacomă!”
“Dar mi-am câştigat pâinea!” a spus găinuşa roşie.
“Exact,” a spus agentul. “Acesta este minunatul sistem al liberei iniţiative. În ogradă oricine poate câştiga cât de mult vrea, dar, conform regulamentelor guvernamentale, muncitorii productivi trebuie să-şi împartă producţia cu cei trândavi.”
Şi aşa au trăit fericiţi de atunci înainte. Dar vecinii găinuşei roşii s-au tot mirat că ea nu a mai copt pâine…

Această poveste a fost prezentată (în engleză, eu doar am tradus) de Dr. Pepper pe data de 23 mai ca un comentariu la afirmaţiile cu iz de mahala ale unui vizitator plin de el (portocala mecanică).

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

5 comentarii

  1. dr pepper
    29 mai 2010

    p.s.
    povestea a fost spusa de catre Ronald Wilson Reagan, al 40-lea presedinte al Statelor Unite intr’o emisiune radio.
    Francesco, ma bucur ca ti’a placut asa de mult :).

  2. Francesco
    29 mai 2010

    Este o adaptare a unei fabule atribuite lui Esop. Cei mai multi spun ca nu se cunoaste numele celui care a adaptat fabula la timpurile moderne, dar cu totii sunt de acord ca are la baza un mare adevar.


    Little Red Hen

    Asa este Dr. Pepper, mi-a placut f. mult.

  3. Corneliu
    29 mai 2010

    Da, frumoasă poveste. Chiar idilică. Dar…
    Dar în realitate „economia liberă” arată cu totul altfel.
    Găinuşa nu este găinuşă, ci e vorba de porc.
    Iar porcul cel dealtfel harnic (cel puţin în poveste), fiind el cel care a găsit grăunţele, a avut ideea să le „înmulţească”, a găsit repede colegi de curte care să-l ajute, a obţinut prima recoltă, dar nu a împărţit-o după efortul făcut de fiecare. Le-a plătit aparent rezonabil munca prestată, dar şi-a rezervat partea leului, pardon, partea porcului, că de, el e cel care a găsit cele patru grăunţe şi i-a venit ideea în cap. A continuat tot aşa mai departe, iar pentru că avea cine să-i muncească, nu mai punea râtul la scurmat arătura. El îşi conducea afacerea. Îşi rezerva însă de fiecare dată partea leului, pardon a porcului, făcându-i mai departe pe „colaboratori” să creadă că sunt plătiţi în mod rezonabil.
    Şi tot aşa mai departe, o poveste fără sfârşit.
    Şi deoarece mecanismul funcţiona foarte bine, bufniţa cea înţeleaptă care locuia în apropiere a teoretizat în lucrările ei filozofice perfecţiunea acestei ordini care a adus la atâta prosperitate tuturor. Caci vrednicul porc şi-a câstigat prin merit agoniseala (doar el a fost cu ideea, nu?) şi cine e în măsură să-şi bage botul în cinstita lui afacere şi să stabilească în locul lui cum să-şi plătească lucrătorii?
    Ca urmare, toţi locuitorii acestei ferme a animalelor au primit ca justă aceasta concepţie si au continuat să funcţioneze în linişte în virtutea ei.
    Eventualii cârcotasi au fost puşi la stâlpul infamiei, unii au trebuit să plece de ruşine căci tulburau consensul şi liniştea socială.
    Câteodata se mai produc convulsii, dar vrednicul porc, ajutat de devotaţii săi lucratori şi de administraţie repune lucrurile la locul lor corect.
    Nu e faimoasa „Fermă a animalelor”. E ferma oamenilor îndobitociţi, în care domnesc porcii.
    Asta e povestea.
    P.S. Găinuşa cea prea roşie a fost repede concediată pentru că a cotcodăcit prea mult. Voise si ea să facă ceva cu nişte grăunţe, dar a ajuns până la urmă la rotisor. Nu ca lucrătoare, ci ca prelucrată…
    Tot a folosit la ceva: şi ca exemplu, fiind şi gustoasă.

  4. Francesco
    29 mai 2010

    Corneliu, iata ca „vrednicul” a ajuns in Bahamas pentru un binemeritat concediu. Plaja, soare, o apa minunata care il invita la inot. Si uite ce bine se distreaza cu familia in larg:

    Cei doi din barca fac parte din personalul angajat de „vrednic”…

  5. dr pepper
    29 mai 2010

    Consiliera lui Boc: Miracolul românesc este posibil, dacă învăţăm de la israelieni

    „Un model la care România trebuie să se gândească este cel israelian, al antreprenoriatului. De ce au avut succes remarcabil? Au avut un think-tank central orientat către antreprenoriat. Lecţia de bază este că o ţară bine educată îngăduie eşecuri şi încurajează expunerea la risc. Decizia politică trebuie să se substituie acestui gen de abordare, care să înlocuiască intervenţia generalizată a Guvernului, însoţită de o politică inteligentă a politicii monetare”, a declarat Andreea Paul Vass, consilierul primului ministru Emil Boc, citată de Agerpres.

    Dacă ţara noastră va reuşi să îşi însuşească aceste bune practici, „pe termen lung, este posibil un miracol românesc”, a mai spus consiliera premierului. Oficialul a dat exemplul Israelului, care are mai multe companii listate la bursă decât alte state, cu excepţia Statelor Unite. De asemenea, administraţia de la Tel Aviv deţine investiţii în capital de risc pe cap de locuitor de 2,5 ori mai mari decât SUA şi de 30 de ori decât Europa.

    Consiliera lui Boc: Şansa relansării economice nu vine din creşterea taxelor

    „Avem experienţa a 25 de ajustări fiscale extrem de brutale, în ultimii 25 de ani, în statele europene, care au probat că sunt două modele de abordare. Una în clubul ţărilor precum Italia, Spania, Portugalia, Grecia, care abordează lucrurile prin intermediul creşterii taxelor şi impozitelor şi modelul ţărilor nordice şi al corpului dur al Uniunii Europene, care au mers pe varianta diminuării puternice a cheltuielilor publice. Sigur că soluţia pe care ne-o recomandă practica internaţională bună, de referinţă, este că şansa relansării economice vine din al doilea model. Adică din cel pe care te bazezi cu prisosinţă pe diminuarea cheltuielilor publice şi nu pe creşterea taxelor şi impozitelor”, a declarat Andreea Paul Vass, arătând că Executivul a adoptat soluţia corectă, de reducere a cheltuielilor din sistemul public, informează Agerpres.

    Guvernul a decis să reducă fondul de salarii din aparatul de stat cu 25%, începând cu 1 iunie. De asemenea, pensiile şi indemnizaţiile de şomaj vor fi diminuate cu 15%. Măsura se va aplica până la finele acestui an. Însă, pentru ca salariile bugetarilor să revină la nivelul actual, cel puţin 70.000 de persoane ar trebui disponibilizate, în următoarele şase luni, a mai precizat consiliera premierului.

    Andreea Paul Vass a mai precizat că aparatul public a fost încărcat în anii 2007 şi 2008 cu 250.000 de noi bugetari, iar efectul net de diminuare a fost de numai 36.000 de persoane.

    si totusi exista dreapta in romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian