FUNDATIA IOAN BARBUS

Hugo Chavez și B1TV vă prezintă GasLand, propagandă mincinoasă anti-fracking

De câțiva ani urmăresc cu destul de mare atenție rețelele sociale, siturile și declarațiile grupurilor și ONG-urilor ecologiste din România. În momente ca acesta, în care temele ecologiste ajung în prim-planul dezbaterilor românești, o serie de articole, clipuri youtube și documentare eco-alarmiste, aproape mereu aceleași, sunt intens promovate. GasLand, un documentar despre „dezastrele” exploatării gazelui de șist, este unul dintre ele.

Dar de această dată, GasLand a ieșit din online și a fost difuzat, în întregime, pe B1TV. Nu știu dacă a fost difuzat, în cei trei ani de la lansare, și de moguliziunile „clasice” Antena3, Realitatea etc. Tot ce e posibil, din direcția aia nu pot avea nici un fel de pretenții, dar pretențiile pe care nu le am de la VoiculescuTV și Vântu/Ghiță și alți PușcărilăTV, continuam să le am de la B1.

În condițiile în care șansele ca România să devină, în 15-20 de ani, dependentă total (100%) de gazul rusesc sunt extrem de mari, fără exploatarea gazului de șist, consider ca a venit momentul ca acest film să fie analizat puțin mai atent. Asta spre folosul ecologiștilor noștri care cred că tot ce zboară și e verde se mănâncă, dar și al B1TV.

(Nu am vazut dezbaterea de după film. De remarcat că Andrei Bădin spunea despre GasLand, acum câteva zile, că e „una din cele mai mari manipulări rusești din ultimii ani. „ Aștept înregistrarea, dar cu toate astea, mulți vor rămâne cu propaganda mincinoasă din film, nu cu discuțiile de după.)

Pentru început, câteva detalii despre încrengătura de interese și afiliații ale producătorilor filmului.

Tom Blumer scrie pe newsbusters.org că Ambasada Venezuelei din Washington s-a plâns pe Twitter în 2011 că „Din păcate, ‘Gasland’ nu a câștigat Oscarul din cauză că un venezuelean a lucrat la producția lui”.

Am scotocit situl Ambasadei Venezuelei din Washington și am găsit acest comunicat de presă din frebruarie 2011, care afirmă că „Irene Yibirín, de la Fundația Națională de Film [fundație a guvernului Chavez], a lucrat ca asistentă de producție a documentarului GasLand.” Comunicatul Ambasadei Venezuelei mai menționează că „Irene Yibirín, absolventă a Universității Centrale din Venezuela (UCV) a fost implicată și în investigațiile din documentar… În Venezuela, producătoarea a coordonat distribuția filmului.”

Tom Blumer continuă cu un comentariu despre un articol publicat pe situl Independent Petroleum Association of America, „Debunking GasLand”, scriind că putem ajunge la concluzia că lista de adevăruri prezentate în film e cu mult mai scurtă decât lista de aserțiuni false sau disputabile. Filmul transmite informații false despre tehnica de fracturare hidraulică; reciclează meme ecologiste de mult timp discreditate; (…) ‘pur și simplu inventează’.”

Venezuela are tot interesul să se implice în producția și promovarea unui film de propagandă anti-gaze de șist, din moment ce e una dintre cele mai importante surse de import de combistibil fosil ale SUA.

linie

linie

linie

În contextul relațiilor apropiate dintre Venezuela și Rusia, al prospecțiunilor Chevron în România și, după toate aparențele, a implicării Rusiei în protestele anti-gaze de șist de la Pungești, un alt detaliu deloc de neglijat este implicarea Gazprom în promovarea GasLand, imediat după lansare, menționată de Kiran Stacey pe situl Financial Times.

Dintre cei mai importanți activiști români care promovează activ GasLand, putem numi pe Marina Ștefan și pe popa Lăiu, popa activist de la Bărlad și Pungești. Ambii au participat la o întâlnire a Alianței Verzilor cu producătorul GasLand, Josh Fox, în Parlamentul European (cel din prim plan cu ochelari e Josh Fox, Marina Ștefan și popa Lăiu sunt în spate, centru-dreapta. filmare evenimet)

Mai multe detalii despre Marina Ștefan, popa Lăiu și activiștii români antigaze de șist, în discuția de aici.

P.S. Promised Land e un alt film des menționat de activiști în aceste zile, un film care a făcut deja turul cinematografelor din România. Acesta a beneficiat de finanțare din partea Emiratelor Arabe Unite, un alt stat care are foarte mult de pierdut dacă SUA devine independentă energetic.

Matt Damon’s Anti-Fracking Movie Financed by Oil-Rich Arab Nation
„A new film starring Matt Damon presents American oil and natural gas producers as money-grubbing villains purportedly poisoning rural American towns. It is therefore of particular note that it is financed in part by the royal family of the oil-rich United Arab Emirates.

The creators of Promised Land have gone to absurd lengths to vilify oil and gas companies, as Scribe’s Michael Sandoval noted Wednesday. Since recent events have demonstrated the relative environmental soundness of hydraulic fracturing – a technique for extracting oil and gas from shale formations – Promised Land’s script has been altered to make doom-saying environmentalists the tools of oil companies attempting to discredit legitimate “fracking” concerns.
While left-leaning Hollywood often targets supposed environmental evildoers, Promised Land was also produced “in association with” Image Media Abu Dhabi, a subsidiary of Abu Dhabi Media, according to the preview’s list of credits. A spokesperson with DDA Public Relations, which runs PR for Participant Media, the company that developed the film fund backing Promised Land, confirmed that AD Media is a financier. The company is wholly owned by the government of the UAE.

Vom reveni cu articole pe subiect.

devis grebu

desene: Devis Grebu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

11 comentarii

  1. Costin Andrieş
    18 noiembrie 2013

    apropo de dezbaterea de dupa film, spunea cineva pe facebook:

    B1teve difuzeaza duminica documentarul „Gasland” dupa care se va organiza o dezbatere.
    Faceti, ba, ceva pe dezbaterea aia, voi nu stiti ca o imagine face mai mult decit o mie de cuvinte? Omul vede filmul si schimba canalul, ca e satul de vorbaraie.

    Ma intreb, de ce nu difuzati un documentar „pro gaze de sist” urmat de o dezbatere pro si contra? Costa asa mult metrul patrat de sticla de vitrina?

    nu stiu voi, dar eu cam sunt de acord.

  2. Ioana Hincu
    18 noiembrie 2013

    :)) o problema psihiatrica si mediatica totodata, cum spuneam, hi, hi http://ihincu.wordpress.com/20…..ihiatrica/
    Sa visezi la Oscar de exemplu, pe model Al Gore, in timp ce comunitatea internationala a oamenilor de stiinta ( 30.000) tocmai l-au dat in fapt si in judecata pentru falsificarea datelor stiintifice, e o problema psihica. Sa te simti persecutat ca nu l-ai luat ( n-ai fost nominalizat) e o problema psihiatrica ( se cheama mania persecutiei deja).
    Acuma, in ce priveste B1, sunt departe de a le lua apararea ( cata vreme astia il tot invita pe Cristoiu sa explice chestiuni serioase, la rodinea zile, politice, economice, sociale, pe care sigur ca nu le intelege, si-l mai si trateaza de „maestru” pt mine lucrurile sunt clare cu privire la nivel). O impostura mediatica , mai putin mizerabila decat altele, totusi o impostura, la fel ca mai toata mass-media de la noi din tara ( exceptiile nu-s insitutionale, si individuale). Insa, tocmai pentru ca nu ma uit, imi pun problema: cu ce ocazie si in ce prezentare a fost difuzat acest film? ca stii, daca il difuzezi cu un comentariu gen: luati stimat popor de vedeti cum, cu ce tip de materiale, i-au conditionat mental ( in fine, manipulat) pe bietii oamenii aia de la Pungesti si pe protestatarii ecologisti din Bucuresti si de aiurea, e ok. In fond, dac astiam, jur ca ma uitam si eu ( nu, n-am avut timp si curiozitate pana acum). Ca sa-nteleg impactul mediatic si tipul de manipulare. Daca, in schimb, l-au prezentat, in numele obiectivitatii si impartialitatii prost ( sau deloc) intelese, ca pe o fatza demna de luat in considerare a realitatii… atunci avem o problema.
    Desigurm mai exista si varianta in care doar l-au prezentat ca sa-si creasca audienta, si ce sa mai zici altceva decat ca manelizarea , infantilizarea si de profesionalizarea televiziunilor romanesti continua. Ca si a presi ( repet, exceptiile, adica unii realizatori, publicisti, sunt individuale, nu institutionale). In acest sens, din mai de cand Ducu facea emisiunea aia la radio, iar eu scriam asta http://ihincu.wordpress.com/20…..e-si-date/ situatia nu s-a schimbat deloc. In bine vreau sa zic. In rau? Sa mai treaca timp si om vedea.

  3. Ioana Hincu
    18 noiembrie 2013

    Costin, referitor la comentariu tau ( nr 1): pai n-ai decat sa fii tu de acord, dar practic, se pun urmatoarele probleme:
    1. Care documentar pro gaze de sist? Stii sa se fi facut vreunul de referinta? Daca da, ai drepturi de difuzare la el? Daca nu, ai bani sa produci unul profesionist, de anvergura, care sa-l bata pe asta la cur?
    2. Unde sa difuzezi acest documentar ( presupunand ca exista) cu aceeasi audienta ca la B1 TV?

    Stii, suna grozav „pretioasele indicatii” de gen (Ceausescu avea din astea; sa facem tovarasi; adica faceti voi), pe bloguri, facebook, retele de socializare. Problema insa, ramane una practica: ce si cum. Are comentatorul cu pricina o televiziune a lui, de egala sau similara audienta? Cunoaste vreun documentar de gen? Sigur, nu astept raspuns la aceste intrebari,pentru ca el se afla deja in enunt: omul habar n-are nici de vreun asemenea documentar, nici cat costa sa-l produci/cumperi/difuzezi. Dar da e „satul de vorbarie” si da „indicatii pretioase” – faceti voi, „ba” . Ce sa zic? Idioti sunt pretutindeni, de toate partile. Multi.

    Daca impricinatul mai revine cu comentarii, indicatii si intrebari de gen, recomanda-i totusi doua chestii: 1. sa gandeasca mai mult inainte sa se exprime 2. sa asculte/citeasca mai multe „vorbarii” ( nu, imaginile nu spun tot; ba uneori, dovada documentarul cu pricina, spun chiar pe dos si gresit), eventual serioase, pe temele de interes, ca poate asa gaseste el raspunsurile si face si o propunere utila. Gen: „ba, uite un documentar care ar merita difuzat in contrapartida; hai sa luam drepturile de difuzare pe firma X, care e a mea, a unui amic; fac eu rost de finantare; si sa mergem sa negociem cu aia de la televiziunea Y sau Z sa-l vindem lor” Sau, „ba, uite, stiu eu niste baieti destepti – producatori, regizori, scenaristi, jurnalisti dispusi – si hai sa facem un proiect de emisiune, pe care sa-l producem noi si sa cautam finantare pt ea ” Chestii practice, cu oarece finalitate adica. Daca se poate. In rest? „vorbarie” stupida si idei de doi bani ( pun pariu ca dupa ce a plasata asa comentariu, s-a simtit foarte inteligent si mandru de „ideea” lui).

  4. Costin Andrieş
    18 noiembrie 2013

    FrackNation.

  5. coke
    18 noiembrie 2013

    M-am oprit in momentul in care am citit cum ca ai asteptari de la B1. Si-am ras. Inca rad. Multumesc. Nu stiu daca tot articolul e la fel de amuzant, dar promit sa revin si sa-l citesc. Dupa ce ma opresc din ras. Caci inca rad.

  6. Costin Andrieş
    18 noiembrie 2013

    sa le numim sperante, sau sa spunem ca aveam pretentia ca b1 sa nu difuzeze astfel de manipulari, in astfel de momente. sa ma anunti cand ai terminat de ras.

  7. Franz Kafka
    18 noiembrie 2013

    Am văzut aseară filmul… o mizerie, un rebut jenant, o scamatorie minimalista și o manipulare cum rar am văzut, mascat abil sub eticheta „indie”.
    Dacă era regizat și produs de doctorul plagiator, nu aveam nici o pretenție! Ma așteptam ca postul B1 sa aducă 3, 4 experți (independenți…), un moderator, jurnaliști și sa „demoleze ” fasul asta penibil.
    repet… parca era lucrat de Antena 3 – in fata ochilor se derulau obsedant: camioane, rezervoare, schele, lacuri, spume si chimicale alternativ cu persoane bolnave de : cancer, junghi, mâncărimi, obsesii și alte tulburări relaționate de nefericita apropiere de gaz.
    Daca filmul a fost finanțat de Gazprom – am o întrebare foarte serioasa… nu l-au împușcat încă pe producător?! nu incape nici o comparatie cu filmul de „oscar” al lui Al Gore. Pur si simplu e prost si aduce deservicii majore „cauzei” – pe de alta parte, dacă te gândești cui ii este adresat, (prostimii semianalfabete cu drept de vot…) totul este explicabil! Parca am revăzut „clipurile” cu bugetara, cu pumnul lui Basescu, dolarii falși si drogurile de la țărăniști, sau bacalaureatul lui Funeriu!

  8. Costin Andrieş
    18 noiembrie 2013

    eu nu am vazut dezbaterea de dupa, dar aud ca a fost invitat ecspertul crescut in pepiniera usl-mungiu si lansat public de ponta, crin, pirvulescu and the gang, claudiucraciun. Iar b1 i-a inghitit pe toti. Si Nasul care ruleaza de luni de zile prin platou toate lighioanele. Astea sunt televiziunile anti-usl, care difuzeaza cea mai jenanta propaganda stangista si fac pe placul regimurilor totalitare rusia si venezuela in semn de disidenta fata de usl. Brucan ar fi foarte multumit, Putin isi freaca mainile de satisfactie cand vede atata prostie folositoare.

  9. Geronimo
    18 noiembrie 2013

    Mai nou si Cristoiu a facut iar stanga-mprejur, chipurile jignit fiind de catre Orcan sau Banciu. Oare de ce cred ca premeditase mai din timp miscarea asta. De fapt cam el incepuse de multa vreme sa invite la B1 toti neavenitii, nu stiu cat bine a facut el postului.

  10. Mediator Bucuresti
    18 noiembrie 2013

    Nu ma mai mira nimic ! Manipularea este pe toate fronturile ! de a radio la tv, de la reclama la documentare, de la desene animate la filme pt adulti !

  11. Proprietar de sol
    18 noiembrie 2013

    La noi lipseste un ingredient de baza ca sa aiba succes exploatarea gazelor de sist: proprietatea privata si asupra subsolului. Daca judeci la rece, atat timp cat statul e proprietar, ca se exploateaza sau nu, tot aia e. Daca as avea teren si ar veni unii sa mi-l sape pe tot cu sondele, atunci si eu m-as opune. De ce sa-i las pe unii sa-mi sape terenul, ca sa scoata de sub el ce nu e al meu? Cu totul altceva ar fi in cazul proprietatii: am discuta de un parteneriat corect. Chestiile cu siguranta nationala ma cam lasa rece. Eu vreau bani daca faci ceva pe terenul meu. Cat timp statul e proprietar pe subsol, adio bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian