FUNDATIA IOAN BARBUS

Mineriada institutionala pentru salvarea Copy-lotului de la plagiat

Vorba lui Gabriel Gachi in EvZ: v-a cam pierit zambetul, nu-i asa?

Este relevanta o scurta trecere in revista privind mineriada institutionala a Partidului-Stat (intarit prin anexa PNL-Antonescu) pentru salvarea premierului Ponta de verdictul PLAGIAT. E doar o revista a presei care consemneaza abuzurile ministrului educatiei din momentul izbucnirii scandalului de plagiat.

Ultimul abuz s-a petrecut ieri seara cand ministrul educatiei a schimbat din temelii  Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Universitare.

EvZ: Cum îl salvează ministrul Educației pe Ponta de plagiat: mai schimbă un Consiliu

Liviu Pop a schimbat în această seară Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Universitare. Consiliul se întrunea mâine pentru a analiza plagiatul lui Ponta.

Ministrul Liviu Pop a confirmat pentru EVZ schimbarea Consiliului, iar Ordinul de Ministru urmează să apară mâine în Monitorul Oficial. Consiliul ar fi urmat să se întrunească mâine dimineață pentru o analiză în cazul Ponta.

”Nu știam că aveau de gând să se întrunească mâine. Acum aud acest lucru pentru prima dată de la dumneavoastră”, a spus Liviu Pop. Întrebat de ce dizolvat Consiliul, ministrul a arătat că membrii comisiilor din CNATDCU nu își făceau bine treaba și că, deși a cerut consiuliului un raport încă din 21 iunie, acesta nu a fost înaintat către Minister. (…)

###

Despre aceasta manevra impotriva Consiliului a scris Stefan Vlaston cu concluzia:  „In momentul de față, datorită brațului înarmat numit Liviu Pop, nu prea mai are cine sa analizeze corect, independent, teza de doctorat semnată de Victor Ponta.”

Contributors.ro Liviu Pop, un ministru fără rușine (Stefan Vlaston)

UPDATE Ministrul Liviu Pop anuleaza configuratia actuala a CNATDCU, toti membrii sunt concediati.

Acest CNATDCU urma să ia în discuție mâine, vineri,  plagiatul lui Victor Ponta.

După schimbarea Consiliului National de Etică, cu oameni „garantați” Andronescu, condusă de un subaltern al acesteia, soarta plagiatului lui Victor Ponta se mutase la CNATDCU, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor, Certificatelor Universitare, condus de Marius Andruh, o somitate internațională în domeniul domniei sale.

Membrii Consiliului de Conducere sunt și ei somități recunoscute în știința, unii chiar  membri ai Academiei Române, fără afiliere politică: Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, Mircea Miclea, Mircea Dumitru, rectorul Universității București, Lucian Pintilie, Viorel Barbu, Dragoș Ciuparu, Ioan Aurel Pop,  rectorul Universității Babeș Bolyai și alte personalități.

Acest CNATDCU urma să ia în discuție mâine, vineri,  plagiatul lui Victor Ponta. Și ce face Liviu Pop, ministrul Educației? În noaptea aceasta va adăuga încă 25 de membri, la cei 20, astfel încât cei veniti, garantați USL, vor avea majoritatea și vor bloca confirmarea plagiatului.

Știrea este confirmată chiar de Liviu Pop, pentru Evenimentul Zilei:

”Ar fi trebuit să facă un raport de activitate privind resursa umană, numărul controalelor făcute, propuneri de îmbunătățire a activității, etc. Însă nu am primit acest raport și, mai mult, de-a lungul timpului au fost foarte multe sesizări la adresa lor”, a precizat ministrul Pop pentru EVZ.

De asemenea, ministrul a spus că va cere mâine universităților să desemneze membri în noul Consiliu. Tot prin Ordin de Ministru el a majorat numărul membrilor acestui organism, de la 20 membri  la 45 de membri.

Astfel încât, la ședința de mâine, nu se va mai discuta plagiatul lui Victor Ponta, iar în viitor noua majoritate a Consiliului va face ce va dori Victor Ponta.

Decanul facultății de drept, Flaviu Baias, a demisionat din funcție ca protest pentru că restul conducerii facultății n-a fost de acord cu analizarea presupusului plagiat al lui Victor Ponta.

In momentul de față, datorită brațului înarmat numit Liviu Pop, nu prea mai are cine sa analizeze corect, independent, teza de doctorat semnată de Victor Ponta.

Așa se explică de ce tot astăzi, Victor Ponta declară senin ziarului spaniol El Pais că dacă se demonstrează că a plagiat, demisionează.  Nu mai are cine să demonstreze.

Mai există o ultima speranță la Comisia de Etică a Universității București. Dacă nu va fi și aceasta blocată, într-un fel sau altul.

Ministrul fără rușine, Liviu Pop, mai are două zile în calitate de ministru al Educației. Maurul și-a făcut datoria, maurul pleacă la celalalt mandat, de ministru al dialogului social, unde va domni mult și bine, ca răsplată a lucrurilor rușinoase și murdare pe care le-a făcut la Ministerul Educației. Intru salvarea superiorului său, Victor Ponta.

Așa se scrie istoria celui mai rușinos guvern din câte a avut România.

###

O alta institutie care trebuia sa discute doctoratul Copy-lotului, Consiliul National de Etica fusese deja reconfigurata pe placul lui Victor Ponta. Gandul rezuma situatia:

Gandul: Cine sunt şi ce au făcut cei 11 „judecători” care vor decide dacă premierul Victor Ponta a plagiat sau nu în teza de doctorat

La 10 zile după ce publicaţia Nature l-a acuzat pe Victor Ponta de plagiat, comisia care trebuie să hotărască dacă premierul a copiat în teza de doctorat nu a analizat nici un document. Potrivit legii, comisia are la dispoziţie 90 de zile pentru a spune dacă a fost sau nu plagiat. Comisia respectivă este de fapt Consiliului Naţional de Etică din care fac parte 11 profesori universitari şi a fost recompusă prin ordin de ministru pe 9 iunie. Un calcul simplu arată că acest consiliu trebuie să spună public dacă premierul a plagiat sau nu până pe 19 septembrie 2012. Un membru al comisiei a declarat pentru gândul că cei 11 profesori s-au întrunit într-o singură şedintă, că preşedintele comisiei este bolnav şi că „dosarul Ponta” nu a fost analizat. Citiţi în continuare cine sunt membrii Consiliului Naţional de Etică.

Liviu Pop a modificat componenţa Consiliului Naţional de Etică

Pe 9 iunie, ministrul Educaţiei a modificat prin ordin de ministru componenţa Consiliului Naţional de Etică (denumită de presă şi Comisia de Etică). Această comisie funcţionează în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică care se află în subordinea Ministerului Educaţiei condus de Liviu Pop. Potrivit legislaţiei, Consiliului Naţional de Etică este cel care deliberează în cazurile de plagiat. (…)

Cei 11 membri ai Consiliului Naţional de Etică trebuie să hotărască dacă Victor Ponta a plagiat sau nu. Profesorul Nicolae Burnete de la Universitatea Tehnică Cluj a declarat pentru gândul că, până în prezent, Consiliul Naţional de Etică nu a discutat cazul lui Victor Ponta şi că membrii comisiei nu au primit nici măcar documentele pe baza cărora să analizeze acuzaţiile de plagiat. „Noi ne-am întâlnit săptămâna trecută pentru prima data. Şedinţa a avut loc miercurea trecută, dar în dosarele noastre nu a fost inclus cazul domnului Ponta. Trebuie să menţionez că a fost prima intrunire de la constituirea comisiei pe 9 iunie”, a declarat profesorul Nicolae Burnete. El a mai adăugat că la şedintă au fost discutate chestiuni organizatorice iar membrii comisiei au luat la cunoştinţă precedentele cazuri de plagiat. Această comisie trebuie să se pronunţe şi în cazul acuzaţiilor de plagiat la adresa fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang. (…)

###

Lucruri ciudate par sa se fi petrecut si la Facultatea de Drept, unde Flavius Baias, decanul facultatii, a demisionat dupa ce Consiliul Facultatii de Drept a decis ca nu are competente legale sa verifice daca Ponta a plagiat ori nu.

EVZ: Decanul Facultății de Drept a Universității București și-a dat DEMISIA! Flavius Baias verifica TEZA DE DOCTORAT a lui Ponta!

UPDATE 19:00: Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), prof. Tudor Prisecaru, a declarat că prim-ministrul Ponta urmează să fie audiat de membrii Comisiei Naționale de Etică și că, în mod normal, evaluarea lucrării sale de doctorat n-ar trebui să dureze mai mult de 30-40 de zile. „Dacă se depăşeşte termenul legal, atunci este o situaţie destul de gravă pentru că se poate acţiona în justiţie”, a precizat prof. Tudor Prisecaru.

UPDATE 14:07: Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop a declarat pentru EVZ că nu știa nimic despre demisia decanului Facultății de Drept a UB și că a evitat să se implice încă de la începutul scandalului în chestiunea acuzațiilor de plagiat la adresa lui Victor Ponta.

„Din momentul în care s-a făcut acea comisie nu am avut nicio intenţie de a discuta cu cineva din acea comisie. Eu cunosc o singură persoană de acolo, cu care m-am întâlnit în alt context, în rest nu ştiu pe nimeni acolo, şi nici nu vreau.

Nici măcar nu vreau să îl sun pe preşedintele ANCS, pentru că, ştiţi cum sunt telefoanele şi oamenii, răi, şi nu vreau să intru în acest lucru. Cât o să fiu ministru, nu voi discuta cu niciun membru din Consiliul Naţional de Etică”, a fost reacția ministrului Liviu Pop.

UPDATE 13:55: Ștefan Vlaston, expert în educație, e de părere că decanul Baias a renunțat la funcție de frica consecințelor ulterioare verdictului dat de instituția pe care o conduce. „E o prostie să spună că Facultatea de Drept n-are expertiza necesară pentru a analiza plagiatul premierului. Au obligația să verifice orice fel de nereguli legate de doctoratele emise de ei, chiar dacă Ponta și-a dat teza în 2003. E foarte posibil ca decanului să-i fi fost frică de presiunile ulterioare din partea noului executiv și de aceea a refuzat să constituie o comisie de analiză”, a comentat Ștefan Vlaston.

Sarcina de a duce la bun sfârșit analiza tezei de doctorat a premierului, crede Vlaston, va cădea de-acum înainte pe umerii rectorului Universității București, Mircea Dumitru. „El i-a convocat deja pe membrii Comisiei de Etică la o a doua întâlnire, programată pentru săptămâna viitoare. Au toate documentele, mai rămâne doar să le interpreteze și experțiii de talie internațională pe care i-au contactat”, a mai declarat profesorul Vlaston.

UPDATE 12:43: Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru s-a arătat suprins de gestul colegului său.

“Regret că s-a întâmplat acest lucru, am avut o colaborare excelentă cu domnul decan Baias. Este o decizie personală pe care o respect. Și urmează ca Universitatea din București să organizeze un nou tur de alegeri”, a anunțat rectorul Mircea Dumitru.

„Mi-am prezentat demisia. Nu vreau să comentez motivele”, a declarat, decanul Baias pentru Agerpres.

În cursul zilei de ieri, decanul Facultății de Drept anunța că responsabilitatea în cazul acuzațiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta revine Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Universitatea București anunța, acum câteva zile, că acuzaţia de plagiat adusă lui Ponta va fi analizată de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti şi de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formată din experţi internaţionali.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

8 comentarii

  1. Romania: Republica Latina Bananiera a Manelelor si a Telenovelelor. Primul ministru schimba comisia care verifica acuzatiile de plagiat ale propriei sale lucrari de doctorat chiar inainte de inceperea investigatiei. Sint sigur ca este vorba de o coincidenta.
    Nu ca astia din America santem mai breji. Inlocuieste manelele cu hip-hopul si telenovelele cu reality TV si cam tot pe-acolo santem.
    Obama a „scris” o carte care il are ca autor din umbra pe un prieten si mentor de-al lui, comunist infocat si autor al catorva atentate teroriste in anii 60-70. Cat despre teza de doctorat a lui Obama, n-avem cum sa stim cat a plagiat pentru ca a avut grija sa o treaca in categoria secretelor de stat laolalta cu toate celelalte documente legate de perioada in care a fost in facultate.
    Bine cel putin ca noi astia care inca credem in libertate in America avem si armele cu care sa o aparam atunci cand vor veni dupa noi. Sfatul meu: faceti-va si voi rost de arme. Nu va lasati masacrati asa cum au fost bunicii nostri.

  2. Daniel Francesco
    29 iunie 2012

    Stiu care este parerea generala despre Wikipedia, ca este o sursa in care nu prea poti avea incredere, ca exista o sortare inegala a informatiei si altele. Totusi, ar trebui sa ne intereseze ca la enuntul List of plagiarism incidents a aparut si capitolul Ponta:

    Victor Ponta

    On June 18, 2012, Romanian Prime Minister Victor Ponta has been accused by Frankfurter Allgemeine Zeitung [94] of plagiarizing his 2003 PhD thesis, written in 2004 on the International Criminal Court. The German newspaper compares Ponta to former Hungarian President Pál Schmitt and former German Defense minister Karl-Theodor zu Guttenberg, who resigned following charges of plagiarism. Also Nature magazine [95] writes that Ponta is accused of copying large sections of previous publications without properly quoting the source. Nature claimed that more than half of Ponta’s doctorate at the University of Bucharest consists of duplicated text from various works published by Dumitru Diaconu, Vasile Creţu and Ion Diaconu The magazine quoted Marius Andruh, president of the Romanian council for the recognition of university diplomas, as saying: „The evidence of plagiarism is overwhelming.”

    Two of his appointments for education minister stepped down after they were accused of plagiarism. His first education minister resigned for allegedly plagiarizing a book about Romania’s entry into the European Union. His second resigned because of suspicions of plagiarism. At first Ponta denied the accusations, saying they were politically motivated. But later he partially admitted to some of the allegations. Incidentally, Ponta’s thesis supervisor was former Romanian Prime Minister, Adrian Nastase, who became the first leading public figure to be sent to prison for embezzlement and corruption. Nastase has appealed and denies the allegations. According with Quirin Schiermeier, “Nature” journal’s publisher who brought into attention the possible plagiarism, Nastase is not to be blamed: “The task of a PhD supervisor is just to ensure that certain quality standards are met. However the author is the one who needs to pay attention not to acquire someone else work without citing properly the sources.”

    Suntem tari cu Dottore!

  3. calehari
    29 iunie 2012

    PROTESTUL GHILIMELELOR

    Dana Rainov, Radu Botezatu, Gabriel Carbunaru, Eduard Wagner si Felician Bajenaru, ne-au invitat astazi, luni 02.07.2012, ora 19:00, in fata Muzeului de Geologie din Piata Victoriei sa ne strangem pentru o ”plimbare” prin Piata Victoriei si sa aducem cu noi niste mesaje.

    Rog pe membrii comunitatii Politeia si pe cei care ne citesc si rezoneaza cu opiniile noastre sa se alature. Promitem sa ne revansam fata de initiatori si sa-i ivitam la randul nostru peste alte cateva zile.
    Indicatiile organizatorilor:
    Promenada noastra este o manifestare culturala, drept pentru care va rugam sa veniti cu o carte sub brat; cine are papion este invitat sa-l poarte.
    Comportamentul trebuie sa fie absolut pasnic si relaxat. Ne vom deplasa in sir indian, doar pe trotuar, traversand carosabilul doar pe culoarea verde, astfel incat sa nu deranjam cu nimic traficul.
    In cazul in care apar “turbulenti”, separati-va rapid de ei.
    In cazul in care apar militanti de la diverse partide cu tricouri si steaguri, separati-va de ei. Aceasta manifestare nu este partinica.
    Daca apar jandarmi, va amintim ca plimbatul pe trotuar nu este interzis de nici o lege romana. Vorbiti-le politicos, daca vi se adreseaza, si treceti mai departe.
    Daca doriti sa transmiteti un mesaj (pe o foaie, pe o pancarta, pe un tricou), va rugam ca textul sa fie decent.
    La buna vedere, in fata Muzeului de Geologie, care va fi punctul de pornire si de final al promenadei noastre. Evenimentul va avea loc zilnic, de la aceeasi ora si pe acelasi traseu, pana ce Victor Ponta isi va da demisia.

    Rugam pe toti cei care doresc sa traiasca intr-un stat de drept si nu unul acaparat de o mafie transpartinca sa se alature. Nu stiu cati suntem, a venit timpul sa stim!
    http://theophylepoliteia.wordp…..limelelor/

  4. Costin Andrieş
    29 iunie 2012

    Ponta: „nu am deloc sentimente de mare iubire fata de SUA. prefer China”

    detalii
    http://inliniedreapta.net/moni…..ace-ponta/

  5. Daniel Francesco
    29 iunie 2012

    CriticAtac se opune demisiei lui Ponta pentru plagiat!:

    Este absurd să ceri demisia unui prim-ministru român pentru plagiat în condiţiile în care în mod curent prim-miniştrii, preşedinţii şi şefii de partide practică cu impunitate acte de corupţie gravă, neglijenţă gravă, decizii de rea-credinţă evidentă, ignorare flagrantă a intereslor majorităţii, încălcări flagrante ale normelor democratice.

    Cum spune şi domnul Ornea, intelectualii de stînga nu au partid, spre deosebire de cei de dreapta, care, mai fericiţi, au mai multe şi le pot recicla potrivit bovarismelor şi fantasmelor de moment. Cînd se uzează un PDL, vine un ICCD sau NR. Criticile noastre sînt diferite, poate, faţă de cele ale dreptei intelectuale, şi din acest motiv. Avem adversari în politică, nu avem aliaţi.”

  6. Daniel Francesco
    29 iunie 2012

    Inregistrare audio a dialogului El Pais cu Victor Ponta: El Pais: Si daca o comisie de care ati spus dumneavoastra acum decide ca a fost plagiat?
    Victor Ponta: Atunci, in mod sigur ma retrag.

    El Pais: demisionati?
    Victor Ponta: Sigur. Daca comisia abilitata de lege da o asemenea decizie, da. In acelasi timp, insa, am fost judecat doar pe un criteriu politic.”

  7. DanCanada
    29 iunie 2012

    @Daniel #5: Critikkt sint niste dobitoci mari si nu se dezmint nici acum – fierbe tara si ei discuta linistiti despre marsul homosexualilor si despre „a fost sau n-a fost” in legatura cu plagiatul.

  8. Daniel Francesco
    29 iunie 2012

    In spatele Komunikkat-ului KritikAtak se afla Costi Rogozen. Asa este, anormalul este normal pe KKAk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian