FUNDATIA IOAN BARBUS

Interviu exclusiv Siegfried Muresan: Ponta e un politician ideal pentru inamicul nostru, Federatia Rusa

ILD: Cum vezi partidele de dreapta, astazi in Europa? Daca ne uitam in perioada de varf a crizei economice, Partidul Popular European domina clar Parlamentul European. Astazi avem practic o egalitate. Ce s-a intamplat in ultimii ani?

Siegfried Muresan: Familia noastra politica a gestionat criza economica in Europa. De-a lungul ultimilor 5 ani, cum bine ai spus, am avut cel mai mare numar de sefi de stat si guverne din UE, am avut presedintele Comisiei Europene, presedintele Consiliului European, deci noi am fost responsabili de depasirea crizei economice. Trebuie spus ca aceasta criza a fost, poate, mai adanca decat am anticipat, depasirea a durat mai mult decat am sperat, insa e clar ca familia noastra politica a fost singura care a vrut sa o depaseasca si a inteles ca poate fi depasita si nu poate lovi niciodata cetatenii europeni asa cum i-a lovit in trecut. Criza poate fi depasita doar daca contracaram exact cauzele: un nivel prea mare al datoriei publice si private, supra-indatorare, o economie care nu e competitiva, care nu e productiva, un sistem bancar care trebuie reglementat mai bine, intarirea institutiilor statului, combaterea coruptiei, o justitie puternica, independenta, stat de drept, samd. Noi am fost singura familie politica ce a spus oamenilor adevarul si a spus oamenilor ca pentru ca niciodata, in viitor, o criza sa nu mai poata lovi asa cum a lovit ultima, trebuie sa tratam aceste cauze.

Alti actori politici, stanga, liberalii, dar si populistii eurosceptici au incercat sa vanda oamenilor iluzii, solutii magice care nu vor functiona niciodata in realitate si care creeaza pe termen lung mult mai multe probleme decat rezolva pe termen scurt. Insa realitatea este ca la ultimele alegeri europene, oamenii ne-au dat tot noua increderea. Am pierdut cateva mandate fata de alegerile precedente, insa oamenii, majoritatea, cred ca au inteles ca solutiile celorlalti nu functioneaza in practica. Ei adreseaza intrebari care corespund ingrijorarilor oamenilor, insa raspunsurile lor nu functioneaza. Stanga a castigat in fata noastra in doar doua state europene, in Italia si Romania.

ILD: Vedem si in contextul acestei crize economice faptul ca exista partide care urca pe acest val si care atenteaza la fundamentele, nu neaparat ale UE, dar la ceea ce numim constructia europeana, la valorile europene, si ma refer aici deopotriva la extrema stanga din Grecia, cum ar fi Syriza, pana la nebuniile din Franta, Frontul National sau Jobbik-ul din Ungaria, partide pe care, daca ne uitam din punct de vedere ideologic, le gasim undeva intre fascism si putinism.

Siegfried Muresan: Vedem partide care nu au niciun fel de dificultati in a colabora in Parlamentul  European cu comunistii. Vedem de multe ori o alianta a acestor forte care pun in discutie proiectul european –  extrema stanga, extrema dreapta, impotriva partidelor pro-europene.

ILD: Care e solutia?

Siegfried Muresan:  Unu la mana. Aceste partide, asa cum cresc, exact asa si descresc si de obicei, pe masura ce cresterea lor se accelereaza, e clar ca ne apropiem de un punct de la care va incepe descresterea. Daca te uiti la Front National, in Franta, cresterea lor a fost tot mai accentuata in ultimii ani. Doua lucruri vreau sa spun. Unu – Franta este un exemplu bun, este o tara in care oamenii si-au pus increderea intr-un guvern de centru-dreapta, Nicolas Sarkozy, in 2007, care a inceput o serie de reforme structurale, insa prea putine fata de reformele si reformarea de care Franta are nevoie. Lumea a fost dezamagita, au dat increderea unui politician de stanga, despre care e clar acum ca este un „total failure”, este un esec total, din toate punctele de vedere, are cele mai reduse cote de incredere din toti presedintii francezi. Daca oamenii dau increderea unui partid de centru-dreapta si acesta ii dezamageste, dau dupa aceea increderea unui partid de centru-stanga. Daca si acesta ii dezamageste, nu o vor da imediat inapoi celor de centru-dreapta, ci riscul este sa mearga spre populisti, spre sceptici, spre nationalisti, asta se intampla acum in Franta.

Aceste partide, exact asa cum cresc, asa vor si descreste, dar speranta nu este o strategie, noi doar sa speram ca vor descreste. Trebuie sa ii combatem, trebuie sa spunem oamenilor deschis care sunt avantajele proiectului european si atunci cand suntem la guvernare trebuie sa facem ordine, trebuie sa facem ceea ce oamenii asteapta de la noi, fiindca, repet, chiar daca am gestionat Europa de-a lungul crizei, si a fost greu, si parte din masuri au fost nepopulare, in mare parte, oamenii au inteles ca au fost lipsite de alternativa si ne-au dat increderea la elegerile europene. Ii vedem crescand inca in Franta, dar […] are loc acum demistificarea partidului de extrema stanga numit Syriza. Au vandut oamenilor in campanie o serie de masuri utopice, era clar ca nu vor functiona in realitate si ce au reusit in trei luni de la guvernare e sa piarda increderea tututor partidelor europene, nimic altceva. Ii vedem ca nu au nici capacitate administrativa, nici experienta politica pentru a gestiona o situatie de o asemenea anvergura si complexitate.
Ii vedem acum la guvernare ca nu pot face bine pentru oameni. Oamenii din Grecia vor sa ramana in zona euro in proportie de 80%, noi, UE, vrem sa ajutam poporul grec, insa acest guvern de extrama stanga, populist, este un obstacol in dorinta partenerilor internationali de a ajuta poporul grec.

ILD: Sa ne uitam putin la partidele extremiste din vestul Europei, ma refer aici la Frontul National si la UKIP. Nu cumva succesul acestor partide se datoreaza si faptului ca partidele de dreapta, clasice, au esuat in a-si reprezenta electoratul? Azi, Europa are o problema cu imigratia din nordul Africii, fara indoiala. Astazi Europa are o problema cu includerea unor categorii de cetateni. Partidele astea vin si practic se urca pe o problema care exista in societate si o ataca, spre deosebire de partidele de dreapta clasice care se tem de cele mai multe ori sa vorbeasca despre aceste lucruri.

Siegfried Muresan: Da, aveti dreptate cand spuneti ca aceste partide se urca pe o problema existenta. Pun intrebari care raspund ingrijorarilor oamenilor, insa adevarul e ca ei nu au solutii. UKIP, Marea Britanie, migratia … muncitorii veniti din alte state contribuie mai mult la sistemele sociale, la bugetul de stat, decat beneficiaza. Ei spun oamenilor doar jumatati de adevar, pe care le amesteca cu jumatati de minciuna, cateodata cu minciuni complete si vand oamenilor uluzii. Pun poate intrebarile corecte, insa raspunsurile lor sunt gresite, nu sunt adevarate si nu vor functiona in realitate.

ILD: Politicile europene au fost un esec si nu pot sa opreasca Rusia.

Siegfried Muresan: Ne putem uita mai mult in trecut. Hai sa ne uitam la o harta a gazoductelor care traverseaza continentul european in 2005 si hai sa ne uitam in anul 2015. Vom vedea ca Federatia Rusa face eforturi spre a-si reduce dependenta de noi ca si cumparatori de gaze, prin gazoducte spre Asia si transport de gaz spre economiile emergente in acea parte a lumii, dar noi nu am reusit sa reducem dependenta de acest furnizor. Cred ca avem prin aceasta uniune energetica un instrument mai bun, dar cred actiunea noastra trebuie sa fie mai hotarata, si anume, intrebarea fundamentala, ce trebuie sa facem acasa? Si anume, fiecare stat european pentru a ne apara impotriva acestei politici expansioniste a Federatiei Rusie, si eu cred ca trebuie sa facem trei lucruri: 1. cred ca nu mai trebuie sa votam oameni politici dependenti, slabi, incompetenti si care se preteaza la coruptie; 2. trebuie sa ne intarim institutiile statului; 3. media independenta puternica. [… ]

Sunt convins ca Victor Ponta este politicianul preferat, politicianul care are un profil ideal din punct de vedere al inamicului nostru numit Federatia Rusa. VP e un politician slab, controlabil, santajabil, fara pregatire, fara dorinta de a intelege situatia din regiune, de a intra in profunzimea dosarelor. Exact acesti oameni politici sunt cei de care Federatia Rusa are nevoie pentru a controla state precum Romania. Atunci, ce putem face si unde ne poate ajuta UE e sa facem institutii solide, care sa asigure functionarea statului de drept, justitie puternica, independenta, combaterea fraudei, coruptiei, care de fapt poate deveni un risc existential pentru fiecare din aceste state, dar si pentru UE in ansamblu. Vedem cum prin politicieni pro-rusi in Slovacia, in Cehia, in Romania, in Bulgaria, Federatia Rusa incearca sa castiga influenta in Europa, dar o face prin finantarea, prin parteneriate cu politicieni antieuropeni din vechile state membre ale UE, vezi Front National. Apelul meu e: nu mai votati acesti oameni politici slabi, care ne duc in mana rusilor. Trebuie sa ne intarim institutiile si media. 11: 46

ILD: Anul trecut, secretarul general al NATO a spus ca miscarile antigaze de sist din Europa si numeroase ONG-uri au stranse legaturi cu Moscova, dar nu vad din partea UE o politica de descidere pentru exploatarea gazelor de sist. De ce exista, inca, la Bruxelles, voci care se opun exploatarii gazelor de sist?

Siegfried Muresan: Intrebarea e cum vom acoperi in viitor necesarul energetic. Raspunsul nu e simplu. Inchiderea centralelor nucleare cred ca e o greseala. Sa fim realisti. Nu vom putea asigura necesarul de energie al UE din energie eoliana si energie solara in urmatorii 10-15, 20, nici macar 30 de ani. … Centrala nucleara e un risc … dar nu cred ca inchiderea centralelor nucleare e o solutie in Europa, de aceea cred ca si decizia guvernului german de a-si inchide toate centralele nucleare, avansate din punct de vedere tehnologic, ii va pune in fata unei mari provocari la intrebarea cum ne vom acoperi necesarul de energie si nu cred ca, pe cat suna de frumos, cu energia solara, regenerabila, nu vom putea acoperi necesarul de energie doar din aceste surse. De aceea trebuie sa ne uitam si la surse alternative, evident, exploatate in conditiile in care mediul inconjurator este protejat, samd…. Cred ca proiectul acesta, Uniunea Energetica ofera o parte din raspunsuri, trebuie sa conectam mai bine diferitele piete energetice din statele europene. Germania, de exemplu, cand bate vantul la Marea Nordului si centralele eoliene produc multa energie electrica, nu o poate transfera spre sudul Germaniei prin trasee care sa poata trece doar pe teritoriul Germaniei. Are nevoie ca aceata energie electrica sa fie transporata prin Polonia si R. Ceha din nordul Germaniei spre sudul Germaniei, spre Bavaria. Avem nevoie de o mai buna conectare intre state, dar si de o mai buna conectare in cadrul unui stat.  16.00 ….

De exemplu, avem acum gazoductul Iasi-Ungheni, pe care trebuie sa il continuam pana la Chisinau pentru a ajuta cu adevarat Republica Moldova. […] Trebuie sa ducem energia acolo unde este nevoie si cateodata raspunsul e diferit de la ora la ora. Trebuie sa avem o dezbatere onesta despre toate sursele de energie.

Vedem din anii 80 ca dezbaterea pasionala purtata de ecologisti nu duce niciunde. […]

ILD: UE a anuntat ca gandeste anumite masuri care sa se opuna propagandei rusesti. La Bucuresti a fost destul de putin mediatizat, desi cred ca ne priveste extrem de mult.

Siegfried Muresan: Viziunea noastra despre razboi si pace in Europa anului 2015 este fundamental diferita de cea a Federatiei Ruse, de aceea este o lupta, daca vreti, inegala. Noi nu suntem dispusi sa folosim mijloace pe care ei le folosesc si dovedesc de un an de zile ca le folosesc in Ucraina, o invazie impotriva dreptului international a unui stat suveran, luru pe care evident niciun stat al UE nu il va face niciodata. […] Acest conflict trebuie dus cu arme diferite.

[…] Trebuie sa fim puternici in a-i preveni: sa ne aparam statele din Europa de est, statele baltice, Polonia, Romania si statele din Vecinantatea estica intr-un mod in care ei sa stie ca nu se pot atinge de ele. Inainte de o eventuala miscare a lor trebuie sa ne intarim institutiile, clasa politica, spatiul media, intr-un mod in care spatiul lor de izbanda sa fie mai mica. Cu oameni slabi in aceste tari, cu o clasa politica corupta, dispusa sa incalece statul de drept pentru a-si apara propriile interese, e clar ca Federatie Rusa are sorti mai mari de izbanda decat in fata unei clase politice puternice, care tine cursul drept al tarii, interesata in mentinerea statului de drept si intr-un spatiu media corect. UE a inteles in ultimele luni importanta unui spatiu mediatic corect […] atat in state din UE, cat si in Vecinatatea estica, o chestiune care nu fusese inteleasa in urma cu un an de zile, dar cred ca e inteleasa acum.

ILD: Unii lideri europeni au iesit public si au declarat ca nu pot face fata propagandei rusesti si nu o pot contracara.

Siegfried Muresan: Masura in care oameni politici ai UE sunt dispusi sa joace agenda Federatiei Ruse e mai mare acum decat in trecut, in principal prin sporirea acestor partide eurosceptice ultranationaliste. E clar ca exista oarecare avocati ai FR mai ales in vechile state membre […]. Nu ma bazez pe social-democrati, ci pe cei din familia noastra politica sa fie fermi si sa accepte cateodata chiar si pierderi in economie prin reducerea schimburilor comerciale pentru apararea unor valori fundamentale […].

Avem nevoie de oameni politici capabili sa apere aceste valori si de asta spun ca un om politic ca Victor Ponta, care basically, he stands for nothing, nu stie de unde vine, inafara de faptul ca vine de la Ion Iliescu si de la Adrian Nastase, nu stie ce vrea, in ce directie are de mers tara, e omul politic ideal pentru inamicul nostru numit Federatia Rusa.

ILD: Ce ar trebui sa faca Romania pentru a contracara o crestere a influentei Federatiei Ruse, si pe de alta parte, se vede tot mai preganant ca trebuie sa facem un balet intre interesele de securitate americane si interesele de securitate ale Germaniei. Pe de o parte, UE, condusa de Dna Merkel si de Dl Holland sunt incapabili sa ofere un raspuns la problemele din est. Pe de alta parte, exista varianta americana, care inseamna mai multa inarmare si o constientizare a problemelor si politica nici un pas inapoi. Daca Romania va fi pusa sa aleaga intre aceste doua variante, ce ar trebui sa faca?

Siegfried Muresan: Trebuie sa vedem ce asteapta romanii. Administratia SUA actioneaza asa pentru ca astea sunt asteptarile poporului american. Cancelarul german actioneaza conform asteptarilor poporului german si ale opiniei publice in Europa. […] Il las pe Hollande deoparte, prezenta lui acolo e pur decorativa. […] E evident ca in materia de securitate, parteneriatul cu Statele Unite si calitatea de membru NATO ne-a adus beneficii. E evident ca siguranta noastra vine de acolo, ei sunt cea mai mare putere militara, dar vedem si relatiile stranse, inclusiv economice cu partenerii europeni. Presedintele are aici un rol de a pozitiona tara in functie de ce asteapta oamenii acum.

ILD: Ca sef de stat, uneori trebuie sa iei decizii ce ar putea sa nu fie pe placul cetatenilor.

Siegfried Muresan: Corect. Am vazut asta si in anii 80 in Germania, cand politicienii luand decizii legate de cresterea capacitatilor militare ale NATO pe teritoriul Germaniei, luind decizii impotriva vointei majoritatii, decizii care au dus la o inarmare si care au contribuit la sfarsitul Razboiului Rece si la castigarea lui de Lumea Libera. […] Liderul vede dupa colt, vede putin mai departe. Sunt complet de acord ca uneori sa iei o decizie pentru ca ai mai multe informatii decat au oamenii, o decizie dincolo de ce oamenii sunt dispusi sa accepte la acel moment. Dar noi nu stim ce vor romanii in momentul de fata.

ILD: Sondajele arata ca romanii vor cu NATO, vor cu UE.

Siegfried Muresan: Exact. Trebuie sa le spunem oamenilor ca prosperitatea si siguranta vin dinspre vest. Prosperitatea dinspre UE, siguranta dinspre SUA si NATO. Aceste tari au dus la dezvoltarea Europei centrale, de est, la asigurarea securitatii, nu Federatia Rusa. Federatia Rusa a impus embargoul pe Republica Moldova, UE a ridicat cotele la importuri si existenta fermierilor a putut fi asigurata. Trebuie sa le spunem oamenilor din statele din vecinatate, dar si statelor membre UE, cine e prieten si cine le e dusman. […] UE vrea ca aceste din regiune, membre ale UE, dar si statele din afara, sa fie puternice, dezvoltate, independente, pe propriile lor picioare, in timp ce Federatia Rusa vrea state controlabile, santajabile, cu institutii slabe, cu o clasa politica corupta si cu un spatiu media pe care sa il poata controla.

ILD: Ati fost recent la Chisinau, stiu ca sunteti extrem de interesat de aceasta zona. Cum vedeti viitorul Republicii Moldova?

Siegfried Muresan: Prin Acordul de asociere semnat de UE cu Republica Moldova anul trecut, RM are cel mai bun instrument de apropiere de UE pe care l-a avut de-a lungul istoriei ei. RM e cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor din toate statele dinafara UE. UE ajuta nu doar financiar, dar si la cladirea instiutiilor. Am vazut la Chisinau o ingrijorare profunda a oamenilor cu privire la functionarea statului de drept, la clasa politica corupta, la o Justitie care nu este inca independenta […].

Convingerea mea e ca prioritatea, acum, este implementarea acestui Acord de asociere, o discutie despre aderare, despre urmatoarele etape este pur fictiva, cu atat mai mult cu cat si la nivelul UE provocarile sunt altele acum si nu exista o deschidere fata de extindere. […] Sfatul meu pentru oamenii politici in RM este: implementati acest acord, acesta va face instiutiile puternice, duce la modernizarea statului. Absorbiti si folositi bine toti banii pe care UE vi-i pune la dispozitie, despre aderare discutam la o data ulterioara, cand opinia publica in Europa e pregatita si cand preceptia e ca Moldova insasi este pregatita. Iata, prin acest Acord de Asociere, 15 milioane de euro pentru reforma procuraturii in Republica Moldova. Ceea ce in UE investeste acolo sunt bani, dar si know-how care intareste statul si care, la sfarsitul zilei, e in folosul oamenilor. […]

ILD: In Moldova, la alegerile din noiembrie anul trecut au castigat partidele pro-europene, dupa care Partidul Liberal a fost scos de la guvernare, singurul partid pro UE, pr Nato, pro unire, si a fost inlocuit cu Partidul Comunistilor. Ce pot face Romania si Europa pentru a echilibra situatia?

Cumva discutam aici si de un esec al Romaniei? Fostul presedinte vine si spune ca daca actualul presedinte ar fi apasat pe anumite butoane, institutional, am fi putut avea astazi o majoritate pro occidentala la Chisinau.

Siegfried Muresan: Data trecuta, s-a putut, acum nu. Aceasta intrebare, de ce s-a putut atunci si nu acum, este legimita. Eu am vazut ca oamenii nu au incredere ca acest guvern minoritar, cu sustinerea comunistilor, poate duce tara inainte. Mi-a spus-o fiecare ministru pe care l-am vazut. Adoptarea fiecarei legi, a fiecarui amendament in parlament cu sustinerea comunistilor e un cosmar. Guvernarea e mult mai dificila acum decat a fost in trecut, de aceea cred ca trebuie sa se intample ceva in alegerile locale de pe 14 iunie si voi vrea sa vad cele trei partide pro europene in actul guvernamental si UE trebuie sa isi utilizeze toate parghiile pe care le are la dispozitie. E clar ca tara nu poate merge rapid spre UE cu un guvern minoritar sustinut de comunisti.  (…) Cred ca oamenii cred prea mult in Uniunea Eurasiatica, cred ca ajutorul vine de acolo, cand e clar ca ajutorul vine dinspre vest. Una din cauze este si increderea redusa in majoritatea oamenilor politici pro europeni. Daca cei care militeaza pentru cauza pro europeana sunt oameni politici in care tu nu ai incredere, nu vei crede ce iti spun ei. Lipsa de credibilitate a oamenilor politici autodefiniti a fi pro europeni este o mare problema.

ILD: Zilele astea impliniti un an de cand sunteti in Parlamentul European. Spuneti-mi cateva proiecte la care ati lucrat si cate dintre ele s-au si concretizat.

Siegfried Muresan: Poate mai interesant e sa spun despre cele care nu s-au concretizat, cele care s-au concretizat sunt publice. Lucrez acum la cel de-al treilea raport. Doua au fost deja adoptate in plenul PE. Unul a prevazut alocarea a 3,5 milioane de euro din fondurile europene pentru ajutorarea muncitorilor disponibilizati la Campia Turzii. Un alt raport care prevede alocarea in avansa a pana la 10% din fondul de solidaritate al UE in caz de catastrofa naturala. Acest raport spune ca oricand va exista o catastrofa naturala, cutremur inundatie,  din banii pe care UE trebuie sa ii mobilizeze, pana la 10% se pot mobiliza in avans, imediat. Casa ti-o facem in cateva saptamani, dar in primele zile ai nevoie de paturi, mancare, alimente apa. Lucrez acum la un al treilea raport privind ajutoarele financiare ca urmare a inundatiilor de anul trecut din cateva ori din Europa centrala, inclusiv Romania.

Printre proiectele la care lucrez este si un proiect care prevede un schimb de experienta din Republica Moldova si functionari publici din UE. Si anume, vreau ca tocmai pentru a ajuta cauza europeana in RM, functionari publici din RM sa poata veni la Bruxelles sa faca stagii de 3-6 luni de zile, finantate de UE, sa lucreze cot la cot cu functionari din UE, sa vada cum functionaza o administratie publica eficienta. E o propunere pe care am facut-o anul trecut in plenul parlamentului, in noiembrie.

George Ripa si Costin Andries | Parlamentul European | 5 mai 2015

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

2 comentarii

  1. g. calinescu
    25 mai 2015

    La Campia Turzii a fost o firma ruseasca care a distrus tot si a lasat oamenii pe drumuri. UE plateste dezastrul rusesc facut la noi in tara. Ar trebui comunicat explicit asta. Vazut si cazul de la Targoviste si alte cazuri unde au rusii operatiuni la noi in tara.

    Alte intrebari pentru Siegfried Muresan :
    Pozitia cu privire la avort?
    Pozitie privind religia in scoli?
    Despre gaze de sist ca alternativa?
    Despre ideea cu armata europeana?
    Cum se pozitioneaza fata de implicarea statului in economie?
    Implicarea Comisiei Europene cu programe si proiecte de detaliu?
    De ce comunica asa de rar?
    Daca are familie, copii si date personale despre familia sa, parinti, bunici?

  2. Serafim
    25 mai 2015

    Ce zice Mr. Siegfried despre raportul Panzeri? E de dreapta să votezi raportul Panzeri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian