FUNDATIA IOAN BARBUS

Vasile Ernu: În stalinism era mai bine, maxim te băga în pușcărie… Pââârț! Nimic serios.

Invitat în iunie 2015 la Digi24 Iași ca să își promoveze noua carte, Vasile Ernu, auto-intitulat „filosof și gânditor”, a explicat gazdei, într-o limbă română schilodită, mesajul „operei” sale – în stalinism era mai bine!

Vasile Ernu, filosof si ganditor, despre chestii: In stalinism e mult mai usor decat in liberalism„Cu stalinismul e mult mai simplu sa lupti, maxim ce poate sa faca e sa te bage in puscarie. Pîrrrț. A lupta cu [capitalismul] e mult mai riscant, mult mai periculos, pentru ca nu iti ia, iti da.” ( Vasile Ernu, autointitulat „filosof” si „ganditor”, altii il descriu mai exact: „viezure cu basca”)

Numărați Dvs greșelile gramaticale.

Posted by Atac Critic la CriticAtac on 1 Iunie 2015

„A lupta cu un regim care are reguli fixe și e foarte puternic și e dușmanul tău declarat, e mult mai simplu… gen, cu stalnismul. Cu stalinismul e mult mai simplu sa lupți. Maxim ce poate face e să te bage în puscarie… Pârrț!.. Să fim serioși, azi nu e nimic serios. Eei, a lupta cu un regim care nu îți ia, ci-ți dă, este mult mai riscant! Mult mai periculos! Pentru că te face un anumită formă de dependență, te pune într-o regim de semi-sclavie în care tu n-o mai poți controla. Adică sunt regimuri și regimuri care lucrează pe diferite… diverse forme de tehnici. De exemplu, una din marile probleme pe care eu încerc subtil să le strecor este problema împrumutului, o problemă a modenității foarte complicată în..șsi… aaa.. mmm.. delicat în.. ăăă.. modernitate, mai ales în economie. Adică a unui anumit… a anumită forma de îmbogățire pe minus. Adică tu începi să deții ceva ce nu îți aparține. Și asta îți dă o anumit tip de prosperitate… Evident, despre credite e vorba, despre bănci și așa mai departe…” 

(Vasile Ernu – auto-intitulat „filosof”„viezure cu bască”pentru alții. Greșelile gramaticale aparțin autorului)

Ovidiu Mihăiuc, gazda lui Ernu, zâmbește împietrit de admirație la discursul hiper-agramat al „gânditorului”. (video pe youtube)

Stalinism: poliție politică, procese înscenate, execuții sumare, Gulag, gropi comune (mii de gropi comune!), zeci de milioane de oameni uciși.

Era „mai simplu”, era mai bine. Maxim ce putea face e să te bage într-o groapă comună, împreună cu toată familia și vecinii. În Holodomor, până la 7,5 milioane de ucraineni au fost exterminați prin înformetare în 1931-1932. În stalinism. „Pârrrrț!”

Ernu detaliază într-un interviu publicat, nici mai mult, nici mai puțin, decât pe site-ul în limba română al Europei Libere (într-un text fără greșeli gramaticale, corectat probabil de redacție):

Europa Liberă: „Astăzi societatea care se închină la toleranţă, la libertate, la drepturile individuale e altfel în raport cu ei? Mai tolerantă?”

Vasile Ernu: „Societatea s-a schimbat foarte mult. Există o poveste în carte, o discuţie, un eu ficţional şi un bunic ficţional, nu contează dacă este real sau nu, vorbim despre sensurile poveştii, spune o chestie foarte interesantă. Bătrânul meditează asupra unor lucruri, zice: „Cu stalinismul era mult mai simplu. Acela era un rău clar cu care ştiai cum să lupţi, pentru că avea reguli destul de clare. Ce putea să-ţi facă stalinismul cel mult? Să te bage în puşcărie. 

Pentru noi acesta era un semn că suntem aleşii. Adică dacă te pedepsesc înseamnă că tu eşti bun”. Era un semn al calităţii. Zice: „Teme-te mai mult de cei care te scot din puşcărie, de cei care îţi dau, de cei care îţi oferă, decât de cei care îţi iau. Pentru că modul de a lupta cu cei care îţi iau e cu mult mai simplu, e mai clar, mai uşor de abordat decât cel care îţi dă”.

Vedeți detalii despre pretinia lui Vasile Ernu  cu fasciștii şi bolşevicii pro-Kremlin: Tovarăşi de-ai lui Vasile Ernu de la Răsărit pregătesc destabilizarea Republicii Moldova la ordinul Moscovei

Update, 21 august

Horia-Roman Patapievici: „La noi in tara avem, la un post important de televiziune, o persoana (…) care spune urmatorul lucru, ii spune unui moderator, care era impietrit de admiratie: In definitiv care-i treaba cu comunismul? Ce poate sa-ti faca comunismul? Te baga la puscarie. Paartz! (…) Ca sa va dati seama de enormitatea situatiei, imaginati-va ca la o televiziune apare cineva, un tanar, bine plasat, invitat, curtat samd, si care spune: in definitiv, care e treaba cu nazismul? Te baga in lagar. Ei, si? Paartz!”

Gabriel Liiceanu: „Daca nu glumim cu ce a fost legionarismul la noi, sa nu glumim nici cu ce a fost comunismul. Sa nu mai invitati oameni la posturi de televiziune (…) care sa-si permita sa vorbeasca in felul asta.”

„Filosofia” în imagini:

stalinofilie ernu pcs

P.S.

„Uneori sunt nevoit să îl apăr pe Stalin”

https://inliniedreapta.net/jurnal/arhivele-nationale-romane-despre-dileme-si-arta-goblenului-in-gulag-si-la-auschwitz/

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

4 comentarii

  1. DanC
    4 august 2015

    Deci e clar ca mizeriile acestui imbecil cu fular si basca sint frumos filtrate si aduse in limba romana de asistenti angajati de tovarasul insusi sau de alti sapcaliosi tip CriticAtac. Oare cu cit e platit individul cind apare la TV? Pentru ca sincer, sa fiu in management-ul TVR sau Digi24, nici sa-mi dea bani el-rusofilul si tot nu l-as primi in emisie.

  2. Costin Andrieş
    4 august 2015

    un an mai tarziu, Ernu e iar ivitat la digi24 iasi (la fel de incoerent si agramat)

  3. Mircea Ordean
    4 august 2015

    ”Invitat în iunie 2015 la Digi24 Iași ca să își promoveze noua carte, Vasile Ernu, auto-intitulat „filosof și gânditor”, a explicat gazdei, într-o limbă română schilodită, mesajul „operei” sale – în stalinism era mai bine!”

    Pot fi în dezacord (dar fiecare opinie avînd drept la viață, sub soare) cu Vasile Ernu și fără să apelez la așa limbaj.

  4. Bogdan
    4 august 2015

    Un betiv agramat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian