În data de 28 aprilie 2016, Gen. Constantin Degeratu, fost șef al Marelui Stat Major și consilier de stat al Președintelui României, a dat un interviu la Radio France International despre războiul hibrid rusesc cu care se confruntă, în prezent, Europa, în special țările din Europa de Est. Acesta a atras atenția asupra lipsei de reacție a Europei în fața agresiunii ruse (sub formă hibridă, propagandistic și militar).

contantin degeratu
Gen. Constantin Degeratu, fost șef al Marelui Stat Major

Gen. C. Degeratu: „Nu am recunoscut încă, deocamdată, oficial, în nici una din țările astea, cu excepția Poloniei, sau poate a balticilor, că este o agresiune rusească în curs de desfășurare. Că are formele acestea, zicem de război hibrid, dar astea sunt formele, informaționale, subversiunea, diversiunea, distrugerea metalurgiei din România, controlul energetic asupra României; toate astea sunt forme ale războiului hibrid în România.

[Suntem sub o formă de război hibrid] din 2008, deschis. Ei ne-au spus acest lucru. Iar ce s-a întâmplat zilele astea, un lucru extraordinar de important din perspectivă militară, prezența celor două avioane, simbolic, a celor două avioane F22 în România, lucru care înseamnă un angajament clar american, a trezit la Moscova o reacție extrem de dură. E aproape echivalent cu doborâtea avionului în Turcia, pentru că astea au venit aici, există clar riscul confruntării, până acuma s-au jucat cu NATO. E un semnal extrem de clar al Statelor Unite, și sper să aibă în spate substanță, că trebuie substanță multă, în spate… dar trebuie să înțelegem ce a însemnat asta pentru Rusia. Pentru că asta a însemnat… nu cred că următorul avion care va mai zbura la 9 metri de [nava USS] Donald Cook, sau de altceva, va mai rămâne întreg. Ăsta este semnalul. […]

Până când trag tunurile, sunt foarte multe astfel de acțiuni. Dar când trag tunurile, trebuie să fii capabil să joci ca atunci când trag tunurile. Aș crede deocamdată că nu [suntem de aproape de un asemenea moment]. Încă nu, dar suntem pe un drum care duce într-acolo, dacă nu ne facem lecția.

Soft power în războiul hibrid

Cred că ar mai trebui subliniat, încă odată, că toate măsurile luate de NATO, la nivelul organizației după Summitul din Țara Galilor, arată că cel puțin responsabilii majori, cei care plătesc fondul principal al bugetului militar al NATO, sunt conștienți de pericolul acestei agresiuni și de faptul că ea este în derulare în forme deocamdată perverse și dificil de contracarat, dar care pot duce la o confruntare militară, și ca urmare; toate activitățile de până acum sunt în acest sens. Această formă de prezență permanentă, cel puțin prin participarea permanentă la exerciții și posibila dizlocare a unor stocuri de armanent necesare pentru unitățile care ar urma să vină, pre-poziționare se cheamă această chestiune, fac parte dintr-o astfel de situație.

Ce nu facem noi […], deocamdată noi nu lucrăm deloc în domeniul comunicațional-informațional. Deocamdată Rusia domină spațiul informațional, domină media în Europa, și în România, și în alte părți.

Domină, efectiv, pentru că noi nu răspundem. Noi nu răspundem, ar trebui un răspuns coerent și clar.

Una din minciunile majore pe care le vehiculează propaganda rusă și pe care probabil jumătate din populație a ajuns să le creadă, este că ceea ce face Rusia este răspuns la acțiunile NATO.

În momentul în care a început agresiunea rusă, în 2008, zona aceasta a frontierei estice era zero militar. Din cauza noastră, din cauză că visam pace, credeam [că e pace] și era firesc să vrem beneficiile păcii. Noi ne-am dezarmat. Cantitățile de armament ale țărilor noastre de pe linia întâi, folosesc linia întâi pentru că, prima dată, a folosit-o și Președintele Obama, acum câteva zile – linia întâi, prima linie – […] Capacitățile noastre au fost și sunt încă foarte scăzute, mult sub plafoanele la care ne-am angajat și am subscris în cadrul tratatului CFE și a completărilor sale din 1996 ,a formelor de flanc.

Când vorbim de propaganda rusă, care spune că ceea ce face Rusia în Crimeea este ca răspuns la încălcarea de către România, prin prezență militară americană, aici, sau în Bulgaria, a prevederilor acelui tratat, este una din minciunile pe care nu văd deloc să o contracareze cine trebuie. Presa e doar mijlocul prin care se face. Noi suntem complet sub plafoanele pe care le-am acceptat atunci, care și așa erau limitative, complet sub acele plafoane. Am avea dreptul să avem cantități de forțe și mijloace naționale mult mai mari decât cele pe care le avem, dacă nu le avem, am avea dreptul ca în completarea asta să putem să solicităm și să avem prezență americană, germană, din partea Aliaților, și mai avem și dreptul ca peste aceste plafoane, în situații considerate de criză și de interes național, să se dizloce temporat unități ale Aliaților. Avem acest drept.

Rusia s-a retras unilateral, a încălcat unilateral acest tratat și acum ne acuză că din cauza asta a fost obligată să facă ceea ce face, acel tip de exerciții pe care ea le face cu mult înainte de răspunsul din Țara Galilor [de la Summintul NATO].

Dar asta nu se dezbate, nu vedem politicienii români, polonezi, unguri, bulgari, ca să intre în permanență într-un astfel de … să înțeleagă opinia publică, pentru că s-ar putea ca unii să creadă… Da, dom’le, de aia fac rușii, pentru că i-am zgândărit, NATO a venit până aici, dacă îi lăsam în pace, nu făceau treaba asta.

Este una din minciunile sfruntate, dar propaganda merge, propaganda funcționează întotdeauna, dacă e făcută unilateral. […]

Trebuia să avem de acuma o operațiune de răspuns la războiul psihologic. O operațiune de răspuns la războiul de subversiune, o operațiune de răspuns care să se vadă. Trebuiau să se vadă. Forma principală trebuia să fie prin media. […] Numai posturile publice au sarcina asta, este și constutuțională, este și legală, de securitate națională, care să facă contracararea propagandei și propagandă proprie. […] [Sputnik] este una din armele războiului hibrid. Dar nu numai acolo, e și la nivelul de bloguri, și la nivelul de trolli, toate astea sunt dominate clar de Rusia, de propaganda rusă. Și dominate cu mesaje clare, permanente, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, și care continuă într-o oarecare măsură și acum, invazia asta migraționistă. Este o formă a răzoiului hibrid.”


Ascultați mai departe pe rfi.ro, de la min. 33.

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here