Marile ispite si incercari ale Bisericilor zilelor noastre

2

Anii din urmă ne-au făcut martorii unei tendințe europene care, după toate datele, transpare a fi sinucigașă – tendință a unei părti bune din sistemul politic european, indusă de către noile elite politice care au urmat celor culturale, în acord cu cele două căi de influență ale Moscovei: în primul rând liniile groase ale progresismului, trasate de Școala de la Frankfurt și, începând din anii ’90, mai puțin vizibile dar prezente, cele ce se proclamă conservatoare dar sunt în fapt putinist-dughiniste. Din exaltarea hippie a anilor ’60 – ’70, întreținută subteran de agenții sovietici, pentru a slabi moral Occidentul, a ieșit o generație de politiceni europeni care a reușit să pună în practică tot ce visau strategii politici ai Moscovei – o Europa din ce în ce mai lipsită de fundamentul moral autentic creștin, defetistă, complexată și grăbită să se demoleze din interior. Cultura morții, cvasiomniprezentă azi în Europa, reprezentată de promovarea avortului și a eutanasiei, printre altele, nu putea fi promovată cu ușurință în condițiile unei prezențe vizibile a Bisericii în viața publică. În condițiile astea, Bisericile trebuiau îngrădite și atacate sistematic pentru a fi din ce în ce mai greu frecventabile.

Biserica celebrează viața – cele mai mari sărbători creștine sunt Nașterea și Învierea Domnului Hristos, începutul vieții și înveșnicirea ei. Păcatul aduce în schimb, până la urmă, pierderea vieții (Români cap. 6, 23), moartea. Lucrurile acestea, mărturisite de toată învățătură Bisericii, vin în contradicție directă cu promisiunile făcute de cei care se proclamă nouă elită europeană, cu încercările de schimbare a mentalității noilor cetățeni europeni în sensul relativismului moral. Educația avea să fie țintă primară pentru experimentele de dizolvare a ceea ce era mentalul european, așa cum îl știam până în anii din urmă, ani ai post post modernismului actual. Și, acum, avem rezultatul intervenției acestei generații de politicieni – o Europa în accelerată scădere demografică, cu un tineret împuținat și din ce în ce mai dezorientat spiritual, moral, cultural.

O reacție recentă la situația asta a apărut în Franța, unde actualul ministru al învățământului, Jean Michel Blanquer, a decis, exact anul acesta, la 50 de ani după revoltele din ’68, începerea unei reforme fundamentale a sistemului de educație francez, prin revenirea la valorile fundamentale, la studiul limbilor clasice (latină, greacă) la intonarea imnului național. https://www.rfi.ro/special-paris-101279-franta-invatamint-o-reforma-profunzime

Rezultatele haosului spiritual au putut fi observate intr-un studiu care a măsurat gradul de religiozitate al tinerilor din Europa, numită în trecut și „Crestinătatea”. Europe’s Young Adults and Religion, studiu al profesorului Stephen Bullivant, profesor de teologie și sociologie a religiei la Universitatea St Mary din Londra, arată datele unei tendințe deja cunoscute – din ce în ce mai puțini tineri se declară creștini, membri ai unei biserici. Printre tinerii cehi se numara cei mai lipsiți de credință, în proporție de 91%, urmați de estonieni, suedezi și olandezi, cu proporții între 70 – 80 %. La polul opus, cei mai credincioși tineri europeni sunt cei polonezi, urmați de lituanieni, în proporție de 25%. Din studiu lipsesc însă tinerii din Italia, Grecia și România, care sunt cunoscuți ca fiind credincioși în proporție mai mare decât mulți dintre cei enumerați în studiul britanic, și care ar fi schimbat cu siguranță ceva din concluziile studiului. http://en.protothema.gr/europes-youth-do-not-believe-in-any-religion-study-shows/

Apar în schimb tinerii din Rusia, despre care autorul studiului crede că ar fi europeni… Dacă cei din Baschiria, din Tatarstan, din Ircuțc, ori din Vladivostoc sunt europeni, fie!

Un rezultat interesant al studiului este cel care îi privește pe catolicii din Marea Britanie, care apar a fi reprezentați in cazul a 10% din tineri – mai mult decât anglicanii, care mai sunt prezenți doar în proporție de 7% . Aventurile Bisericii Angliei, care a încercat să fie prezentă și în avangardă socială progresistă în timp ce predica adevărurile creștine, au reușit să contrarieze mulți credincioși, care au găsit în Biserica Catolică sensul și substanța învățăturii creștine care era din ce în ce mai diluată în anglicanism.

Și în celelalte biserici europene mari creștinii au suportat, concomitent, pe lângă presiunea noii culturi progresiste din exterior, și tulburări ale credinței, contaminată cu idei străine de creștinism, venite chiar din interiorul comunităților lor. Situația asta, a problemelor apărute din interior, nu e nouă – până la urmă, marile erezii au apărut în Biserică, in majoritate, dar tot acolo au fost învinse și înlăturate.

Protestantismul

Protestantismul a luptat mult împotriva a tot ce putea fi suspectat că ar putea călca voia lui Dumnezeu ori ispiti creștinul în ceea ce privește ispitele trupului, interzicând orice reprezentare trupească ce era considerată apriori ispititoare, alături de orice putea fi considerat idol. E rămas în istorie felul în care cetele de protestanți și apoi armatele principilor care renuntasera la catolicism au smuls odoarele bisericilor catolice și au distrus picturile murale care aveau reprezentate scene biblice cu personaje prea puțin îmbrăcate după gustul protestant, ori sfinți care erau suspectați că puteau deveni idoli pentru gloată neevanghelizata în spirit calvinist. Ajuns în Basel, în 1526, Erasmus scria: „aici artele au fost înghețate”. Tot ce era reprezentare a trupescului fusese cenzurat pe temeiul îndepărtării ispitelor.

Adus în teritoriile care vor deveni Statele Unite, protestantismul a devenit confesiunea care a impus un mod de viață atât de auster în privința trupescului, încât nu erau privite cu ochi buni nici măcar portretele, pentru o vreme fiind oprite atât intrarea acestora în țară cât și producerea lor în așezările comunităților protestante. Puteau semăna cu idolii, ori erau reprezentări care puteau duce gândul la ispite, conform concepțiilor protestante ale epocii.

Lupta asta ce părea condusă și controlată destul de eficient împotriva a tot ce putea apropia ispitele trupului de creștinul protestant, cu orice putea duce la păcatele lui, întinsă pe sute de ani, nu a ferit deloc protestanții de tulburarea ce urmă să vină. De la Luther, care spunea că homosexualitatea e contrară naturii umane și vine de la diavol, s-a ajuns la momentul de față când sunt știute, în Occident în special, biserici și comunități protestante, nu puține, ce au început să militeze pentru acceptarea homosexualității, cununand cupluri de persoane de același sex și numind pastori homosexuali. Dealtfel, acum, bună parte din denominatiunile protestante ori neoprotestante au și comunități care se definesc „gayfriendly”, după canonul progresist. În același timp, cea mai mare uniune baptistă din Statele Unite, Southern Baptist Convention, a rămas păstrătoare a protestantismului clasic ce exclude orice concesie făcută concepțiilor care recomandă homosexualitatea ca stil de viață alternativ, de acceptat în comunitățile creștine. În condițiile astea, membrii acestei comunități majoritare au fost de multe ori acuzați de homofobie din partea asociațiilor homosexualilor. Southern Baptist Convention, e a doua denominațiune creștină americană, ca dimensiune, după Biserica Catolică, având peste 15 milioane de membri.

Revenind la protestantismul știut ca „gayfriendly”, un caz de notorietate ce merită văzut de aproape este cel al Bisericii Luterane a Suediei, unde nu se face mai distincție la cununie între cuplurile normale și cele homosexuale, pastorii fiind obligați să oficieze egal, altfel fiind amenințați cu excluderea din rândul clerului… Poziția asta stranie a unei biserici ce se identifică cu numele lui Luther are o explicație care depășește concepțiile protestante de orice fel ar fi ele. E o afacere strict politică. Înființată de Carl Gustav I (1523-1560) ca Biserica de stat a Suediei, a avut o influență mare asupra societății suedeze, chiar în condițiile în care se afla sub controlul administrației de stat. Problema a fost că și societatea a avut posibilitatea să influențeze Biserica și, chiar dacă la 1 ianuarie 2000 s-a separat de stat, are în Sinod, în Adunarea Generală, o mulțime de membri impuși de partidele politice. La ultimele alegeri pentru Adunarea Generală a Bisericii Suediei, Mona Sahlin, lider al Partidului Social Democrat, a îndemnat membrii de partid să voteze la fel că la orice alegeri ale statului, urmând linia partidului de stânga din care fac parte. Mona Sahlin nu e membră a Bisericii Suediei, nu este creștină de nici un fel. Astfel, o afacere de partid condusă de oameni care nu împărtășesc credința creștină a ajuns să fie impusă Bisericii chiar din interiorul acesteia, chiar dacă mai mult de jumătate din episcopi au protestat public împotriva nebuniei acceptării cununiei homosexualilor. https://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2009/oct/25/church-sweden-gay-weddings

Răpunsul premierului Stefan Löfven pentru slujitorii Bisericii Suediei a fost clar: dacă nu cunună cupluri homosexuale, își vor pierde slujbele! http://anglicanmainstream.org/swedish-pm-tells-priests-to-carry-out-same-sex-marriages-or-do-something-else/

Celelalte denominațiuni creștine din Suedia au condamnat de asemeni decizia impusă de stat în Biserica Luterană. Deși lucrurile stau așa, peste tot în lume se știe doar despre deschiderea totală către homosexualitate a creștinilor din Suedia, despre bunăvoința și entuziasmul cu care au fost acceptați fără rezerve la adminstrarea tuturor serviciilor religioase.

Așadar răul împotriva căruia luptasera atât de mult vechii protestanți, spre a-l scoate din viață creștinilor, e acum prezent la lumina zilei chiar în mijlocul unor comunități protestante, câteodată chiar la tribuna de unde se proclamă Sfânta Scriptură ca singură autoritate în materie de credință.

E drept, au rămas foarte mulți protestanți condamnă homosexualitatea ca păcat major, lupta nu e deloc pierdută, dar dușmanul credinței e acum în cetate…

Catolicismul

Biserica Romano-Catolică, Biserica Apostolică, nu a avut și nu are problemele descrise ale comunităților protestante. Chiar dacă nu au lipsit scandalurile sexuale, multe fiind încă actuale, ierarhia catolică, cu papii în frunte, a știut să păstreze tradiția creștină occidentală și, urmându-și doctrina cu atenție, a putut evita marea ispita care încearcă acum părți bune din protestantismul contemporan. Numai că, acum, catolicismul contemporan are alte probleme…

Din prima perioada a existenței lor, încă de la apariție, socialismul, comunismul, practic stânga politică, a avut parte de o evaluare corectă și de o atitudine corespunzătoare din partea Bisericii Catolice. Papii s-au exprimat ex cathedra, fără echivoc, în privința pericolului imens pe care îl reprezenta și îl reprezintă proiectul politic al stângii care vrea să reglementeze majoritatea aspectelor importante ale vieții sociale dar și personale. Biserica Romano Catolică avea și experiența martiriului preoților și credincioșilor catolici uciși în urma hotărârilor luate în cluburile iacobine, așadar avea o imagine clară a modului în care operează stânga extremă când prinde puterea, încă de la momentele apariției acesteia. Practic, toți papii au condamnat public socialismul și comunismul, până la venirea actualului papă, Francisc.

Pe scurt, iată ce au învățat capii Bisericii Catolice de la apariția stângii, până la venirea Papei Francisc:

Papa Pius IX (1846-1878) spunea în Enciclica Nostis et Nobiscum, din 8 decembrie, 1849:

„Știți într-adevăr că scopul acestei conspirații nelegiuite este acela de a determina oamenii să răstoarne întreaga ordine a rânduielilor umane și să le atragă spre teoriile rele ale socialismului și comunismului, aducând confuzie cu învățături pervertite”.

Papa Leon XIII (1878-1903) a insistat în mai multe rânduri să aducă lămurire asupra răului cultivat de stânga, în encliclicele Diuturnum (29 iunie 1881), Humanum genus, (20 aprilie 1884), Quod Apostolici Muneris (28 decembrie 1878), Libertas Praestantissimum, (20 iunie 1888), Graves de Comuni Re (18 ianuarie 1901).

Papa Pius X (1903-1914) a condamnat cu severitate socialismul profesat de unii dintre catolici, în Scrisoarea Apostolică Notre Charge Apostolique (25 august 1910) adresată episcopilor francezi.

Papa Benedict XV (1914-1922) a reamintit de condamnarea socialismului făcută de Leon XIII, și a reafirmat-o, în Enciclica Ad Beatissimi Apostolorum (1 noiembrie 1914).

Papa Pius XI (1922-1939) în Enciclica Quadragesimo Anno (15 mai 1931), conchide: socialismul este fundamental opus creștinismului, așadar nu poate fi conciliat cu doctrina catolică.

Papa Pius XII (1939-1958) declara că Biserica va lupta până la sfârșit pentru a apăra valorile amenințate de socialism (Discorsi e Radiomessaggi, vol. XIV, p. 314, 14 septembrie 1952).

Papa Ioan XIII (1958-1963) declara că nici un creștin catolic nu poate subscrie nici măcar la socialismul moderat (Enciclică Mater et Magistra, 15 mai 1961)

Papa Paul VI atrage încă o dată atenția creștinilor catolici să nu se lase înșelați de socialism (Scrisoarea Apostolică Octogesima Adveniens, 14 mai 1971)

Papa Ioan Paul II (1978-2005) nu mai are nevoie de nici o prezentare a lui ori a felului în care s-a raportat la doctrina socialistă, ori comunistă. Viață lui întreagă a fost definită de lupta împotriva învățăturilor lagărului comunist și a Imperiului Răului, la învingerea căruia a avut o contribuție decisivă.

Papa Benedict XVI (2005-2013) a păstrat linia firească stabilită de înaintașii săi, condamnând socialismul, conform căruia Statul trebuie să controleze totul, timp în care pretinde că omul are nevoie doar de satisfacerea nevoilor ale trupului (Deus Caritas Est, 25 decembrie 2005).

Așadar, asta este poziția Bisericii Catolice în raport cu socialismul, cu comunismul, cu stânga. Ce se întâmplă acum în Biserica Româno Catolică, cu un papa care pare că primește cu zâmbetul pe buze simbolul blasfemiator al Mântuitorului Iisus Hristos răstignit pe secera și ciocan, care pare că profesează un fel de catolicism necatolic în raport cu stânga, este total împotriva doctrinei și tradiției creștinismului catolic, a învățăturii marilor papi care i-au precedat. În condițiile astea, ce se întâmplă acum în Biserica Catolică nu are cum să fie decât o ispita imensă, o încercare noua a credinței mulțimilor de catolici.

Ortodoxia

Nici în Ortodoxie nu este tocmai liniște. După ce au înfruntat tortionarii și călăii Imperiului comunist al răului, vreme de zeci de ani, mărturisind adevărurile de credință, după ce mulți au primit închisoarea și moartea martirică pentru ca nu au cedat comunismului, in mulțimea de slujitori și credincioși ai Bisericii Ruse e iar o tulburare mare – ierarhia bisericeasca moscovită o ia razna și susține fără rezerve politica lui Putin. Fundamentată, printre altele, pe concepțiile lui Dughin, condamnat in Biserica Rusa ca satanist, în anul 2002,

Politica țarului actual de la Moscova e cunoscută pentru câteva constante – ocupație militară, crime, corupție generalizată.
http://inliniedreapta.net/biserica-ortodoxa-rusa-in-2002-despre-ideologia-lui-alexandr-dughin-anti-ortodoxie-satanism-islamism-neopaganism/

Tot în Rusia, creștinii mai derutați sunt lăsați sa se închine la icoanele care il au reprezentat pe Stalin, mai marele criminalilor comunisti, iar Ivan cel Groaznic e acceptat ca erou national și în Biserică. Mai mult, Biserica Rusă a sărbătorit 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în 1917, adică exact anul de la care a început uciderea pe bandă a peste 100.000 de slujitori ai altarelor, ierarhi, preoți, diaconi, monahi ori de mir, la ordinul autorităților comuniste.

Intervenția înalților ierarhi ruși, pentru a mistifica istoria războiului de la 1877-1878 în urmă căruia și-au dobândit independența România și Bulgaria, e un alt exemplu al felului în care funcționează Biserica Rusă. http://inliniedreapta.net/blogpost/adevarul-rusilor-privind-jertfele-romanilor-in-razboiul-de-independenta-din-1877-1878/

In condițiile astea, atacurile la adresa ortodocșilor basarabeni, care se întorc la Biserica Ortodoxă Română, nu mai surprind pe nimeni. http://inliniedreapta.net/stire/preotul-si-primarul-din-satul-denereu-r.-moldova-amenintati-cu-moartea-dupa-trecerea-bisericii-la-bor/

Așadar și în Ortodoxie sunt ispite mari și lupte de dus. Dar toate acestea s-au mai întâmplat și, de fiecare data, creștinii și-au găsit drumul prin lumea asta, urmând legile divine și învățătura biblică.

Iar cuvântul Mântuitorului Hristos, aduce lămurire deplină pentru pentru creștinii de acum, ca si pentru cei dintotdeauna – „În lume necazuri veți avea; dar indrăzniti. Eu am biruit lumea.” (Ioan, XVI, 33)

Cambogia alunecă înapoi în comunism

1

Orice discuție despre Cambogia duce gândul la infioratorele crime în masă făcute de khmerii roșii, comuniștii cambogieni, în anii ’70, în urma cărora au apărut câmpiile morții, câmpuri umplute cu cadavrele unui sfert din populația acestei țări.

Imensa tragedie, cunoscută între timp lumii întregi, nu s-a întâmplat în izolare, fără știința cuiva, la ordinul unor nebuni care acționau dezordonat. Toate cele petrecute în Cambogia au avut inspirație și susținere din partea Partidului Comunist Chinez, care avea astfel un teren nou de punere în practică și observare a Revoluției Culturale, a concepțiilor comunismului chinezesc centrat pe ideile lui Mao. Invazia vietnameză a Cambogiei, începută în 1978, necesară pentru a elimina amenințarea unui război cu China pe două fronturi, a salvat bună parte din populația care trăia înfomentată și sub amenințarea permanentă a execuțiilor în masă ordonate de comisarii politici ai khmerilor roșii. Ocuparea Cambogiei a dus la luarea unui număr mare de prizonieri chinezi, consilieri militari și civili care fuseseră trimiși să susțină regimul criminal fără precedent condus de Pol Pot.

Așadar, cambogienii știu cine și ce sunt chinezii, cum și cât de mult i-au „ajutat” și ce le datorează. După retragerea trupelor vietnameze, în septembrie 1989, Cambogia a urmat calea bătută de toate țările foste comuniste, cu vechii comuniști, în cazul cambogienilor, înspăimântătorii khmeri roșii ocupând prim-planul politicii, de data asta travestiți în democrați. Monarhia a revenit decorativ împreună cu partidele, opoziție, presa liberă, toate cele. Comuniștii au păstrat controlul serviciilor secrete și al economiei, corupția e la cote astronomice, opoziția infiltrată. Poveste știută bine de noi, de altfel. Abia în anii din urmă a avut loc un proces al regimului khmerilor roșii cu care ocazie judecătorii și întreaga opinie publică au fost înfruntați de comuniști fără conștiința relelor făcute, care au găsit justificări mizerabile pentru orice rău făcut.

Nuon Chea

Nuon Chea, cunoscut în Cambogia și în lume ca „Brother number two”, ideolog șef, secund al lui Pol Pot, a declarat la proces că evacurea orașelor ordonată de khmerii roșii, pentru a-i trasforma pe toți orășenii în sclavi pe plantațiile de orez, lucru care a dus la moartea unui număr imens de nevinovați, a fost impusă de faptul că orașele erau pline de hoți, cartofori și prostituate…” Tot același Nuon Chea a declarat la sfârșitul procesului: „Unii puteau fi reeducați, alții nu… Revolutia trebuie să întărească forțele nației, nu să le distrugă, excepția fiind cei care după reeducare și reconstrucție, în mai multe ocazii, nu au putut fi reeducați și schimbați.”

Peste 70% din populația Cambogiei este născută după alungarea Khmerilor roșii de către vietnamezi, în 1978, așa că sunt din ce în ce mai puțini cei care își amintesc ce s-a întâmplat în anii ăia îngrozitori. Istoria se învață pe sărite și acolo, iar între cei care au trăit acei ani sunt și din cei care zic „avea toată lumea de lucru, se găsea de mâncare”…

Pol Pot în vizită în România, 1978

Vortextul chinezesc

Perioada de explorare a democrației, atât cât au înțeles combodgienii din ea, a ajuns la limită acum, în sincron cu ce se întâmplă în mai multe locuri din lume și în special în China. Principalul partid de opoziție, CNRP (Cambodia National Rescue Party) a fost interzis în 2017, presa pusă la respect, cel mai vizibil moment fiind închiderea publicației The Cambodia Daily, iar organizațiile nonguvernamentale acuzate de toate relele posibile. Timp în care organismele internaționale care cer intervenția împotriva corupției și oprirea încălcării drepturilor omului sunt privite oficial acum ca organisme dușmănoase.

Se cultivă relații din ce în ce mai strânse cu China, chiar dacă e de notorietate în zonă cât de otrăvite sunt darurile chinezilor. E știut cu siguranță în Cambogia cazul Pakistanului care a trebuit să înghită odată cu investițiile chineze, din care nu prea a avut de câștigat, și fantastica grosolănie a Beijingului, despre care s-a aflat că a tratat ani de zile cu rebelii separatiști din Balochistan, fără cunsotinta Islamabadului ori peste capul capul conducerii pakistaneze. Rebelii din Balochistan, apropiați de cele mai radicale rețele islamice și ucigași ai multor militari ori funcționari din administrația pakistaneză, doresc ruperea de Pakistan și înființarea unui stat independent, mai islamic decât Pakistanul.

În condițiile astea, cu înspăimântătoarea istorie recentă comună pe care o împart cambogienii și chinezii, cu tendințele și felul în care lucrează China acum, avea logică să vedem Cambodgia orientată total spre Statele Unite, ca multe dintre țările din zonă, ca țările vecine Vietnam și Thailanda. Numai că apelurile repetate făcute de țările civilizate pentru respectarea drepturilor omului și pentru intervenția împotriva corupției au devenit prea iritante pentru cripto-comuniștii de la Pnom Penh și au adăugat greutate suplimentară tendinței, greu de înțeles rațional, de revenire la comunism. Pe cursul asta s-a ajuns ca exercițiile militare comune cu Statele Unite să fie anulate și să fie înlocuite cu cele făcute în comun cu Armată Populară Chineză.

Aproperea de China, care se redefinește iar urmând comunismul maoist, e din ce în ce mai vizibilă, în condițiile în care Vietnamul are destui oameni cu influență în politica cambogiană, care fac tot ce e omenește posibil să îndepărteze Cambogia de China. Numai că, din ce se vede evident acum, majoritatea politicienilor cambogieni, mulți foști khmeri roșii, ca însuși premierul Hun Sen, trag să ducă țara înapoi în zona noului lagarului chinez, neținând cont de ce mai aduce asta. Și asta e de-a dreptul înspăimântător.

Adrian și Rusia, une histoire d’amour

2

Vineri, 16 martie 2018, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale care au loc azi în Rusia, fostul premier și dublu pușcăriaș Adrian Năstase s-a dus la Moscova, unde a pledat pentru „apropiere între București și Moscova”. Asta s-a întmplat în cadrul unui eveniment tratat cu foarte mare discreție de Ambasada României la Moscova, în al cărei sediu s-a desfășurat. La două zile de la vizită, site-ul ambasadei și site-ul MAE tac chitic, probabil conștiente de dezastrul de imagine pe care deja nu îl mai pot evita.

site-ul Ambasadei României la Moscova: Cri-cri-cri

Astfel, la invitația „Fondului Gorchakov pentru diplomatie publică”, Năstase a participat la conferința „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale. O specială privire asupra relațiilor romano-ruse”, organizată de fundația rusă împreună cu „Fundația Europeană Titulescu” al cărei președinte e fostul premier. Ambele fundații sunt finanțate de ministerele de externe ale celor două țări, scrie hotnews.

Dar dacă ambasada și MAE par să se rușineze de vizita dublului pușcăriaș la Moscova, îndeajuns de mult încât să o treacă sub tăcere, pe organul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik în limba română, a fost zilele astea petrekere:

Din delegația română au mai făcut parte fostul ambasador al României la Moscova (2004-2005), primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu; directorul Institutului științelor politice de apărare și istoriei militare, Mihail Ionescu; secretarul general al Fondului European Nicolae Titulescu, Florin Luca; directorul Centrului pentru politica externă și studii strategice (Universitatea din Craiova), Florin Pasatoiu și profesorul universitar Florin Rotaru, ne spune Adrian Năstase pe blogul lui, preluând lista publicată de Sputnik.

Adrian Năstase, 2015: UE a expirat. România trebuie să meargă spre Rusia și China

De pe Sputnik aflăm că, prin cuvintele secretarului general al fundației pe care o conduce, fostul prim ministru își dorește revenirea la tradiția organizării de festivaluri, la întâlnirile frățești pe stadioane, pentru că „mai multe lucruri ne leagă [de Rusia] decât cele care ne despart”:

 secretarul general al Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, Florin Luca a propus mai multe mijloace de sporirea a nivelului cunoașterii reciproce dinte cele două țări. Spre exemplu, prin organizarea unui forum economic al Mării Negre la Constanța, în cadrul căruia să fie discutate mai multe proiecte de afaceri. O altă idee ar fi revenirea la tradiția organizării festivalurilor muzicale comune, dezvoltarea relațiilor pe linia bisericească, stabilirea unor contacte în domeniul sportului.

Trebuie să ne întâlnim cât mai des pe stadioane”, a opinat Florin Luca.

„Credem că avem mai multe lucruri care ne leagă, decât cele care ne despart. Să apreciem acest lucru”, au afirmat participanții la reuniune.

Într-adevăr, sunt multe lucruri care ne-au legat de Rusia de-a lungul timpului. Printre ele se numără cele 12 invazii rusești ale teritoriilor românești, din 1739, 1768, 1787, 1806, 1811, 1821, 1828, 1848, 1853, 1877, 1941 și 1944.

Iar pe lângă entuziasmul fostului premier față de Rusia, există și alte lucruri care încearcă și azi să ne lege: este vorba de amenințările recente și repetate cu invazia, venite de la cel mai înalt nivel al conducerii rusești.

Tot în relatarea vizitei, Sputnik deplânge lipsa informațiilor despre România din presa rusă:

Nu este niciun secret că în Rusia, în presa rusească există foarte puține informații despre România de azi, iar multe lucruri sunt prezentate prin prisma conflictului transnistrean.

Dar informațiile există. Unele dintre ele au fost descrise pentru ILD de jurnalistul basarabean Dan Nicu, în urmă cu un an. Ce au putut afla rușii despre Romania din reportajul realizat de televiziunea rusă la București? Că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine; că în România nu se produce nimic; că după intrarea în Uniunea Europeană românii au sărăcit; că România e o țară de oameni ai străzii și alte minunății similare.

În presă a apărut informația că poza de mai sus ar fi fost făcută în interiorul Ambasadei României la Moscova, iar cum până la această oră, pe site-ul ambasadei vizita delegației române este ținută secretă, am vrut să mă asigur. Într-adevăr, poza a fost făcută în interiorul ambasadei:

foto: Ambasada României la Moscova, 29 noiembrie 2014 (sursa)

Repet ceea ce am spus si după intrarea nostră in Nato si in UE: nu ne putem preface că la Est de noi este o pată albă. Istoria nu ne-a pus intotdeauna  impreună, geografia, da. Putem influenta viitorul pentru a sprijini oamenii de afaceri, oamenii de cultură, solutionând, gradual, cu inteligentă, rănile din trecut? Eu am crezut si cred in continuare că da.

…scrie fostul prim ministru pe blogul lui. Pare să îi scape un detaliu destul de important: aparteneța României la NATO și însăși existența NATO sunt motivate de faptul că „la est de noi [nu] este o pată albă”, ci Rusia, iar nu „geografia ne-a pus întotdeauna împreună”, ci armatele invadatoare ale Rusiei. De 12 ori, cum am văzut mai sus.

Povestea d’amour dintre Adrian și Rusia este veche, dar din ce în ce mai înflăcărată în ultimii ani. În toamna anului 2013 a fost vizitat la sediul Fundației Titulescu de chiar ideologul rus Alexandr Dughin, pe a cărui listă de prieteni ai Rusiei se află, ca „fost prim-ministru al României, Preşedinte al Fundaţiei Titulescu, membru al Partidului Social Democrat, cel care l-a lansat în politica mare pe actualul prim-ministru Victor Ponta”.

Alexandr Dughin și Adrian Năstase | Fundația Titulescu, septembrie 2013 – detalii

M-am intors astăzi la Bucuresti. Nu am stat decât o zi la Moscova, unde am ajuns după 14 ani.. De dimineată când am plecat erau -21 grade.

Prietene, îți pierzi vremea negociind cu huliganii planetei

3

Ultimele evenimente ale scenei internaționale surprind evoluții extrem de îngrijorătoare în legătură cu relațiile dintre Rusia și restul lumii civilizate. Atacul ticălos asupra fostului spion rus Skripal și punerea în pericol a vieții câtorva zeci de cetățeni britanici ca urmare a folosirii neurotoxinei de producție rusească „Novichok” conduc spre o escaladare fără precedent a situației internaționale, într-un mod nemaiîntâlnit de la gravele crize ale Războiului Rece încoace.

Se petrec lucruri atât de grave, încât unicul lucru pozitiv la care putem spera este conștientizarea și solidarizarea Occidentului împotriva pericolului absolut pe care îl reprezintă Rusia, un stat care a ajuns să se comporte în politica internațională ca un adevărat hooligan de stadion, ce nu mai respectă nicio regulă, niciun standard, nicio etichetă.

Brutalitatea și obrazul de tureatkă ale regimului putinist nu sunt atinse nici de sancțiunile economice la care este supusă Rusia ca urmare a invadării Ucrainei. Un stat autocrat, care își controlează populația prin propagandă oficială și sărăcie dozată, devenind imun la orice tip de sancțiune, regulă, echilibru – se transformă într-un stat periculos pentru lumea din jur.

După tentativa de asasinare a fostului spion rus, Marea Britanie, prin primul ministru Teresa May, a catalogat evenimentul ca un atac frontal la adresa securității interne a Regatului, exprimând o reacție extrem de dură la adresa Rusiei și lui Putin în particular. Într-o conferință de presă, șeful Comitetului de Securitate al Marii Britanii, reacționând la insolența cu care președintele rus și administrația sa neagă implicarea Rusiei în atac, a răspuns exasperat și într-un mod ce frizează limitele unui discurs diplomatic: „Putin să închidă gura”.

Printre sancțiunile la care Marea Britanie a recurs deja este expulzarea a 23 din cei 59 de diplomați ruși acreditați în Marea Britanie și ruperea contactelor la nivel înalt între Rusia și Marea Britanie. Aceasta reprezintă cea mai mare acțiune de expulzare de pe teritoriu britanic al unor diplomați ruși de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

Spionajul, manipularea, infiltrarea – un modus operandi rusesc

Că majoritatea diplomaților ruși în Marea Britanie sunt ofițeri de informații este cunoscut. Acesta este de altfel modul tradițional în care Rusia înțelege să facă diplomație de cel puțin 100 de ani: prezența sa diplomatică în străinătate este concentrată în mod absolut prioritar pe spionaj. E o abordare care reieșea din însăși agenda ideologică a proiectului sovietic: lumea occidentală, a democrațiilor liberale și a capitalismului era văzută ca o ordine politică, morală, economică ce trebuia distrusă – dacă nu prin forță, atunci cel puțin prin viclenie, înșelăciune, șantaj, recrutarea idioților utili – pe scurt, demoralizarea societăților din interior.

Dovada acestui lucru stă în activitatea prea puțin transparentă a diplomației ruse în Occident. De regulă, diplomații sunt interesați de o comunicare cât mai deschisă și activă cu lumea politică și publicul țării gazdă, pentru a-și promova interesele, a-și reprezenta statul și a-și face noi prieteni. Diplomația rusă arareori însă furnizează subiecte de presă, iar atunci când o face, e vorba despre ingerințe în afacerile interne ale unui stat sau atentate la viața unor oameni, ca în cazul de față.

Spre exemplu, presa americană a relatat despre utilitatea reală a sediului Reprezentanței comerciale a Rusiei în Marea Britanie și a arătat că nu e decât o fațadă pentru activitatea serviciilor de informații civile și militare. Rusia se implică și în organizarea de think-tank-uri și fundații prin care sunt recrutați așa numiții influenceri pentru promovarea agendei rusești. Diplomații ruși își facilitează prin intermediul acestora inclusiv accesul la tribunele diverselor universități britanice. În aprilie 2016, spre exemplu, diplomatul Maxim Sizov a vizitat Universitatea Durham, unde a ținut un discurs despre Siria.

Imaginea de pe Google Maps a Reprezentanței comerciale ruse din Londra dezvăluie amplasarea a cel puțin trei antene de receptare și comunicare pe clădirea misiunii, lucru bizar pentru un simplu birou de misiune comercială.

Vă amintiți și despre vizita liderului sepratist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la Londra în iunie anul trecut, unde a ținut un discurs la o universitate engleză și s-a întâlnit cu un oficial secund din cadrul Ministerului de Externe britanic. Deși nu s-a soldat cu efecte importante, această vizită nu ar fi putut avea loc, fără medierea cercurilor de influență ruse în capitala britanică, în intenția de a legitima și normaliza imaginea regimului separatist.

Bref, însoțite de recepții și sindrofii, aceste acțiuni întregesc tabloul unui modus operandi rusesc, experimentat și rafinat încă din perioada sovietică și care nouă, celor din R.Moldova ne-ar putea părea extrem de familiar și recognoscibil, dacă am fi mai atenți la felul în care se desfășoară în spațiul public diverse fețe și cum sunt vehiculate anumite idei.

Istoria Războiului Rece – pe lângă cursa înarmărilor, războaie între cele două tabere pe fronturi din lumea a trei și alte evenimente spectaculoase – este și o istorie, adesea jenantă pentru Occident, a infiltrărilor ruse și a agenților de influență care au subminat acțiunea Vestului, din presa mainstream, până la instituții oficiale. Nu este o observație care să ne macine încrederea în superioritatea modelului de civilizație occidental sau în potențialul moral al Occidentului de a depăși astfel de crize, ci una care să ne facă lucizi pentru a ne putea întări mai mult în fața metodelor de acțiune incompatibile cu libertatea, demnitatea și civilizația, la care recurge Rusia actuală.

Rusia – stat terorist și războiul de partizani ai lui Putin

În susținerea poziției Marii Britanii, pe celălalt mal al Atlanticului, senatorii americani din ambele tabere – democrați și republicani – propun și susțin ideea ca Rusia să fie inclusă de către Statele Unite pe lista țărilor care finanțează terorismul și să suporte consecințele de rigoare.

Pentru a înțelege gravitatea unui astfel de demers și a decăderii fără precedent a Rusiei din lista statelor frecventabile, amintim că anterior Statele Unite au declarat Coreea de Nord stat terorist după otrăvirea în Thailanda a unui membru al familiei lui Kim Jong Un. Dacă se va da curs acestei inițiative, Rusia s-ar putea regăsi pe o listă scurtă, dar infamă, de state susținătoare ale terorismului, care include Iranul, Siria, Sudanul și Coreea de Nord. Rusia ar risca asfel o nouă serie de sancțiuni extrem de grave, diplomatice și economice.

Dar problema ține de specificul regimului de putere și al serviciilor, care s-a dezvoltat în Rusia. Moștenind tehnicile sovietice, Rusia actuală a creat un sistem difuz de acțiune – cunoscut sub numele de „război hibrid”, în care este dificilă identificarea pe față a centrului de comandă. Într-un interviu pentru NBC, Vladimir Putin a declarat, întrebat fiind de paternitatea unor atacuri atribuite Moscovei, că suntem martorii unui „război partizan, condus de cetățeni cu sentimente patriotice”. Și pe care, prin urmare, Putin pretinde că nu-i poate controla.

Doborârea avionului malayezian, atacurile cibernetice asupra serverelor germane sau americane, omuleții verzi în Donbas sau Crimeea – reprezintă acțiuni ale unor grupuri pretins autonome, formate din „cetățeni voluntari”, care atacă pozițiile occidentale din „patriotism”, din „autoapărare”. Astfel, Rusia dispune la această oră de un sistem difuz de acțiune, format din diverse grupuri „neoficiale”, „semioficiale”, mai mult sau mai puțin subterane, mercenari, agenți plătiți, cărora este greu să le fie identificat centrul de comandă oficial, deci de responsabilitate oficială. Și tocmai de aceea au un potențial enorm de destabilizare impenitentă a statelor occidentale.

Un război de partizani în toată regula, care a aruncat în aer orice reguli și care a transformat lumea în haos.

Occidentul pare depășit de situație, întrucât nu a inventat încă metode și soluții eficiente pentru a contracara acest flagel. Vestul acționează în conformitate cu regulile diplomatice consacrate, enunțând „proteste” în van și citind declarații de pe foaie.

Linia dură a politicii externe americane

Nu există încă un consens între statele occidentale în legătură cu ce e de făcut. Speranța e într-o solidarizare a acestora, în special a Statelor Unite și ale Marii Britanii. În acest context, recenta concediere a Secretarului de Stat al SUA, Rex Tillerson, a fost văzută ca o slăbiciune a Americii în fața provocărilor internaționale, o bâlbă ce ar indica faptul că președintele Trump nu știe ce face. Această impresie e însă doar aparentă.

Concedierea lui Tillerson din postul de Secretar de Stat ar putea reprezenta o veste bună pentru Europa în general, și pentru Europa de Est în particular. Încă de la început, relațiile dintre Trump și Tillerson nu au fost cele mai cordiale. Zvonuri despre o eventuală concediere a Secretarului de Stat se făceau auzite încă de anul trecut, de aceea retragerea încrederii lui Tillerson de către președinte nu reprezintă o surpriză decât pentru cei care nu țin pasul cu actualitatea americană. Sau pentru cei care îl țin, dar parcurgând doar presa americană mainstream.

Concedierea lui Tillerson nu este așadar un moft, o tremurare de mână, o lipsă de viziune generală a administrației americane asupra politicii externe. Este de fapt o mini-corecție a acesteia și o punere în acord a principiilor cu acțiunile. Tillerson, fost șef al companiei americane Exxon mobile, a făcut anterior afaceri de miliarde cu rușii în domeniul exploatării hidrocarburilor, și se afla în relații bune cu Putin. Să nu fim înțeleși greșit, Tillerson nu poate fi în niciun caz acuzat de simpatii putiniste sau rusești flagrante, atâta doar că altfel nu poți face afaceri în Rusia. În 2013, Putin chiar l-a decorat pe Tillerson cu „Ordinul Prieteniei” (detalii aici).

Totuși, probabil pentru a elimina această posibilă fragilitate din sânul administrației americane, mai ales în vederea confruntării – sperăm doar diplomatice, economice și politice – ce se întrevede între SUA și Rusia, Trump a decis să-l înlocuiască pe Tillerson, în funcția de Secretar de Stat, cu fostul Director CIA, Mike Pompeo, cu care Donald Trump declara și anterior că se înțelege foarte bine.

Spre deosebire de Tillerson, care era un adept al rămânerii SUA în Acordul de la Paris privind așa zisele schimbări climatice și al menținerii acordului nuclear cu Iranul, Pompeo a criticat încă din 2015 semnarea acestui ultim acord, ce i-ar permite puterii musulmane să dezvolte capacități nucleare. Pompeo este indiscutabil mai dur decât fostul Secretar Tillerson și pe tema Rusiei și a Coreii de Nord, criticând vehement în timpul audierilor în Congres interferența rusă în alegerile americane din 2016 și optând pentru o linie mai aspră în raport cu liderul nord-coreean.

În toamna anului 2017, atunci când Tillerson încerca să dezvolte un dialog diplomatic cu Coreea de Nord, Trump a scris un tweet pe rețea: „I-am spus lui Rex Tillerson că își pierde vremea încercând să negocieze cu „micul om-rachetă”, așa cum îl poreclește președintele american pe satrapul de la Phenian.

Vorbeam mai sus despre incapacitatea tradițională a Vestului de a face față unor astfel de tirani. Nimeni nu pledează pentru reacții bruște, care să provoace escaladarea situației. Dar răului trebuie să-i spui pe nume. Să te întărești militar pentru a-l incomoda, și moral pentru a-l învinge. Occidentul a fost victorios în fața dictatorilor doar atunci când a știut să se mobilizeze anume așa și să-și arate forța. Imperiile Răului nu pot fi înfrânte altfel.

Lecții de la Sofia și Chișinău, despre Rusia, pentru politicienii români

1

Sunt momente, din ce în ce mai vizibile, când ceilalți români, cei din Basarabia, ne-o iau înainte și dau lecții zdravene despre ce și cum trebuie făcut acum, când Rusia pare așezată bine în ofensiva ei generică împotrivă tuturor țărilor din jurul ei.

Unirea începută pe unități locale, pe primării, este o lecție extraordinară pentru România, dar și pentru toate țările europene care nu văd necesitatea revenirii Basarabiei la locul ei, în România. Așadar, basarabenii se mișcă înainte și o fac cum trebuie, chiar dacă mai au mult de lucru până la un rezultat care să conteze decisiv. Nu dorm pe ei, nu așteaptă ajutor de altundeva. Alt exemplu de hotărâre a celor din Basarabia este condamnarea de zilele trecute a fostului deputat Iurie Bolboceanu, la 14 ani de închisoare pentru trădare în favoarea Rusiei, după ce a cules și transmis informații ce puteau fi folosite în dauna țării sale. Condamnarea vine în condițiile în care Rusia are pârghii foarte eficiente cu care poate acționa împotriva politicienilor și cetățenilor Republicii Moldova, iar statul are președinte un cunoscut apropiat al Moscovei.

Așa fiind, basarabenii, în situația în care sunt, într-o țară practic fără armată, cu studenți și muncitori aflați în Rusia, fac ce trebuie făcut. Asta vine după ce, în februarie, s-a luat hotărârea să fie interzise buletinele de știri și programele analitice ale posturilor tv din Rusia, altă mișcare a unor politicieni de la Chișinău, care, cu toate problemele lor (deloc mici), de imagine si nu numai, au dat dovadă de inteligență și ceva curaj, caracteristici care lipsesc majorității politicienilor români când e vorba de relația țării noastre cu țara care ne amenință constant de sute de ani.

Bucureștiul preferă să închidă ochii când trebuie să fie atent către Răsărit, cu nădejdea că dacă noi nu vedem Moscova, nici Moscova nu ne vede…

Situația recentă din Bulgaria, unde politicienii bulgari se încăpățânează să afirme adevărul istoric despre independența țării lor, obținută cu ajutorul dat țara noastră și de alte câteva țări, cu preț mare de sânge, e cât se poate de stranie. Faptul că rușii mint direct ori prin omisiune când e vorba de istoria țării noastre și nimeni din România nu zice nimic să conteze, nu mai miră pe nimeni. E iar o dovadă de lipsă de interes ori de hotărâre a autorităților române, într-un moment când e clar că trebuie să auzim ceva și de la București.

Bulgaria e într-o dependență cvasi totală de gazul rusesc și e condusă de un președinte pro rus. Așa fiind, în cazul de față spune și face ce trebuie. România e membru important al NATO și nu e condusă de un președinte pro-rus, ca Basarabia ori Bulgaria, nu e o țară dependentă de gazul rusesc sau de orice altceva de la ei.

Mai mult, nu avem membri ai parlamentului deschis atașați de Rusia, presa romanesca este, în mare, deschis proeuropeana ori proamericană. În condițiile astea ar fi de așteptat ca autoritățile românești să își permită să dea niște lecții despre cum trebuie tratate amenințările venite din partea Kremlinului, neavând multe de riscat ori de pierdut. Rușii pricep bine limbajul forței, dar și comportamentul submisiv, iar lipsa reacției și inacțiunea atrage invariabil, din partea lor, o mai mare presiune.

Numai că, judecând după seninatea cu care e tratată amenințarea rusă la noi, se pare că cei care ne conduc cred că în România nu operează spioni ruși, chiar dacă Rusia are interese mari aici și ne mai și amenință militar constant, nu avem publicații/vectori de propagandă rusești în limbă română de nici un fel care să încerce să influențeze opinia publică cu propagandă rusească și rețelele sociale nu sunt un mediu de răspândire a influenței rusești.

De aceea nu se acționează împotriva acestor pericole, pentru că ele nu există practic pentru țară noastră, din câte lasă să se înțeleagă autoritățile românești. Zero situri blocate, zero diplomați trimiși la ei în țară cu primul tren, iar de spioni ruși arestați în România nu am auzit vreodată. Iar propagandiștii știuți public ai Kremlinului zburdă liberi prin toate instituțiile media românești și dau lecții prin universități ca buni români ce ar fi, specializați în habar nu am ce, pentru că nu e unul dintre ei în stare să lege mai multe fraze care să aibă sens.

În ceea ce privește ofensiva patriarhului Kiril din Bulgaria, care ne privește direct pe noi, să nu căutăm către Patriarhia română să rezolve acum probleme de stat. Patriarhul României tocmai încearcă, pe calea diplomației ecleziale, să nu lase să se piardă în izolare ortodoxia rusă care înseamnă mult mai mult decât vremelnicii slujbași FSB pe care îi mai vedem în odăjdii la Moscova. Dacă e de acționat punctual și simetric, e de așteptat să o facă domnii în costume de politicieni, aleși de noi. Instituțiile pot doar să urmeze deciziile luate de ei.

O nouă Revoluție Culturală în China

0

Despre președintele Chinei s-a stabilit, în Partidul Comunist Chinez, că e un nou Mao Zedung, egal și continuator al acestuia, iar cultul budist oficial chinez a „descoperit” că același presedinte, Xi Jinping, e reîncarnarea lui Buddha. În condițiile astea, e clar că marele om o să faca fapte asemănătoare celor făcute de cei doi, de vreme ce este deja asemeni lor până la identificare cu ei. El e ei. Și Mao, și Buddha. Cum Mao este cunscut în China și în lume, printre altele, pentru Revoluția Culturală, are logică ca și Xi Jinping, noul Mao, să aibă revoluția lui culturală. E drept, lumea s-a mai schimbat, totul trebuie făcut și cu ceva finețe, fără linșări și execuții publice, dar Partidul face tot ce e posibil să pună în practică hotărârile conducatorului iubit, chiar și în noile condiții.

Buddha, președinte pe viață al Chinei

Revolutia Culturală a lui Xi Jinping nu dorește neaparăt distrugerea religiei, opiu al poporului (știuta fiind relația dragoste/ură a chinezilor cu opiul), mai ales că el este și reîncarnarea lui Buddha. Noua revoluție culturală vrea „dezvoltarea și aderarea religiei la dogme religioase cu caracteristici chinezești, adaptarea acesteia la societatea socialistă și respingerea infiltrării religioase din străinătate”.

Așa sună un text din documentul oficial referitor la religie, adoptat după ce a fost propus de președintele Jinping la Congresul Partidului Comunist Chinez din toamna anului 2017. Așadar religia e acceptată doar câtă vreme corespunde criteriilor partidului comunist chinez. Iar criteriul esențial al oricărui partid comunist e următorul – președintele partidului e zeul suprem. În consecință, creștinilor nu li s-a interzis practicarea liberă a credinței, ci s-au impus doar niște modificări ale acesteia, prin părțile esențiale, cum ar fi, de exemplu, înlocuirea icoanelor cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu cele ale președintelui Xi Jinping.

Guvernul a cerut creștinilor chinezi să înlocuiască din case icoanele cu Iisus Hristos cu imaginea președintelui

În documentul publicat în septembrie 2017, numit lămuritor „Inovarea teoretică și practică în munca religioasă, de la Congresul XVIII al Partidului”, președintele Xi Jinping a declarat că folosește metode, perspective și puncte de vedere marxiste pentru a recunoaște și trata munca religioasă. Religiile au și părți bune și părți rele. Calea de eliminare a părților rele e „chinezificarea” religiilor. Trebuie folosite valorile socialiste pentru a-i educa și îndruma pe cei credincioși, pentru a promova tradițiile chinezești prin religie, spre a îndruma masele pe calea unității, progresului și păcii!

Așadar, progresism întreg!

În practică, progresismul ăsta arată, printre altele, așa: la intrarea în bisericile din China trebuie afișată interdicția pentru tinerii de 18 ani de a intra și a fi „expuși” la ritualuri religioase, iar casele creștinilor devin „case ilegale de rugăciune” dacă se roagă cineva acasă ori poartă discuții pe teme religioase, fapte care atrag arestarea și condamnarea. Rugăciunea se poate face, conform legii, doar duminică și numai în biserici.

Care biserici nu mai pot avea cruci, pentru ca semnul Sfintei Cruci este o infiltrare religioasă străina.

În China trăiesc aproape 100.000.000 de creștini din toate denominațiunile, care suportă tot felul de perseceții din partea statului comunist. Mesajele creștine sunt cenzurate și mulți creștini ajung în închisoare pentru credința lor. Un exemplu ce trebuie menționat e cel al Bisericii Catolice din China, scindată din 1958 într-o Biserică ce își duce existența cu mare discreție, în acord cu dogmele catolice și subordonată Vaticanului, și „Asociatia Catolică Patriotică”, subordonatĂ guvernului și Partidului Comunist Chinez. Un moment important pentru catolicismul chinez a fost acela când Thaddeus Ma Daqin, numit episcop auxiliar de Shanghai, una din cele mai mari și bogate dioceze oficial subordonate guvernului, a mărturisit în fața a mii de credincioși catolici și a oficialilor chinezi prezenți în catedrala Sfântul Ignatius, la slujbă, că nu poate rămâne în „Asociația Patriotică”, subordonată guvernului, ci dorește să slujească în Biserica Catolică cea adevarată. Cei prezenți au reacționat cu bucurie, iar oficialii chinezi au suportat o fantastică umilință. Statul i-a retras urgent numirea lui Thaddeus Ma Daqin, care a fost trimis la reeducare.

E drept, după ani de arest și persecuții, Thaddeus Ma Daqin ar fi declarat că își regretă mărturisirea, dar întelegem fără probleme cum și cât de intens a fost reeducat de statul chinez până a ajuns să declare asta…

Ortodoxia chineza a fost de asemeni ținută sever sub control. În momentul de față Biserica Ortodoxă nu e recunoscută de stat și nu există nici măcar un singur preot ortodox chinez în întreaga Chină, din câte se știe, în condițiile în care sunt știute câteva comunități ortodoxe.

Sunt exemple de creștini din toate confesiunile, care rezistă încercărilor statului comunist de a-i converti la închinarea la Marele Idol, Președintele Partidului, care mărturisesc public adevărurile evanghelice și suferă pentru credința lor. Pentru comunismului chinez, creștinii reprezintă o înfrangere colosală – în ciuda presiunii statului se estimează că acum trăiesc în China aproape 100 milioane creștini și în anul 2030 numărul acestora va ajunge la 250 milioane, după unele estimări. Creștini care vor mărturisi în continuare pe Domnul Iisus Hristos și nu concepțiile comuniste ale lui Mao Buddha Xi.

Creștini rugându-se în China

Rusia e un model și Iranul, o democrație

0

În Hotelul Continental din Skopje, pe 4 martie, s-au înghesuit patru sute de macedoneni să îl vadă și să îl audă vorbind pe cel numit „ideologul Kremlinului”. Sau „Creierul” (asta e un pic exagerată), sau filozoful favorit al lui Putin. „Un sociolog care nu avem în țară așa ceva”, apud Dan Puric.

Fără să aibă vreun mandat oficial, Alexandr Dughin a declarat că este acolo în calitate de „ambasador al poporului”, orice ar însemna asta. Conferința a punctat temele lui cunoscute: Vestul e rău, iar acum se prăbușește. Trebuie abandonat. Și Vestul trebuie să abandoneze proiectul democratic pe care îl susține și promovează, câtă vreme e falimentar. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeana și Polonia, Italia, Grecia, Ungaria sunt din ce în ce mai eurosceptice. Turcia a renunțat deja să-și mai dorească intrarea în UE. NATO și UE reprezintă șantaj, umilire și colonizare. Din audiența mesmerizată se întrerupe brusc discursul, cu scandarea preluată de toți – Rusia! Rusia! Liberalismul occidental e totalitar, distruge culturi. Rusia nu e totalitară și nu distruge culturi! Rusia! Rusia! Fiecare nație trebuie să decidă singură, Rusia vrea asta și indiferent de ce decizie luați pe viitor, rămâneți frații noștri, fraților! Urraaa! Urraa!

Acum are cuvântul alt invitat din Rusia, Leonid Savin. Și preia de unde s-a rămas, continuând neabătut: Uniunea Economică Eurasiatica e o forță democratică, spre deosebire de Uniunea Europeana. Uniunea Europeana a fost creată de frică, pentru a împiedica țările europene să lupte între ele, iar Bruxelles este satelitul Washingtonului (mergea aici să zică și că ambele sunt sateliți pentru Tel Aviv, era in linia discursului, dar Savin se grăbea deja). În Uniunea Economică Euroasiatica, pe de altă parte, integrarea se face pe bază de respect, fie că e vorba de nații de două milioane de cetățeni (Macedonia are două milioane), fie de două sute de milioane. Dacă o țară membră nu dorește ceva, acel lucru nu se întâmplă, în Uniunea Economică Euroasiatică. Asta e democrația adevărată! De la momentul ăsta a argumentat explicit că Macedonia trebuie să aleagă clubul țărilor conduse de Rusia, pentru a-și păstra tradițiile și identitatea, pe care le va pierde sigur dacă intră în UE și NATO.

Gazda întrunirii, vice președintele partidului neparlamentar Macedonia Unită, a continuat conferința, numind UE, NATO și Statele Unite „Al patrulea Reich fascist”. Vedeți? Era imposibil să nu se ajungă aici. America vrea război cu lumea liberă – China, Iran și alții, dar vrea și distrugerea Macedoniei. Macedonia trebuie să se elibereze și să se alăture Uniunii Panslave, căreia îi aparține natural.

La strigătele din sală, că Rusia trebuie să vină să ajute Macedonia în problema disputei cu Grecia privind numele țării, Dughin a spus că Rusia nu intevine până nu i se cere asta oficial. Bashar al Assad a făcut asta și poporul sirian a primit ajutorul.

Dughin a mai vorbit de importanța rețelelor sociale în promovarea ideilor sale și, cum era normal, a ajuns să îl pomenească și pe Soros.

Photo: BIRN

Conferința încheiată, macedonenii acasă.

Să nu fi fost tema slavă, putea fi ca orice altă conferința ținută în România de utilii Kremlinului. Macedonenii au viață mai grea ca a românilor. Trăiesc într-o sărăcie fantastică alimentată de o corupție generalizată, de nimic ținută sub control. Țara e doar partener NATO și UE. Trăiesc de pe urma câtorva investiții occidentale. Partidul care a organizat conferința e unul marginal. Majoritatea macedonenilor vor, cum e normal, ca țara lor să între în UE, pentru a putea călători liberi, fără viză, dar și în NATO, pentru a avea securitatea țării asigurată.

Dar, cum e pe undeva normal, s-au găsit și câteva sute de dezorientați care pot lua în serios textele tragic-comice ale domnului Dughin și compania, care cred că Rusia e un model și Iranul o democrație. În fond, dacă sunt și la noi câțiva oameni care cred asta, de ce nu ar fi și in Macedonia…

Pakistan, far călăuzitor şi reper pentru mişcarea LGBT

0

Ieri, 7 martie, a fost aprobată, în Senatul de la Islamabad, legea care permite fiecărui cetățean pakistanez să își poată schimba genul după cum găsește de cuviință, în actele de identitate și alte acte oficiale. Au fost practic două propuneri de text, care au fost unite pentru legea asta, venite din partea a doi senatori ai PPP (Pakistan People s Party), Karim Ahmad Khawaja și Rubina Khalid.

PPP, partid islamic de stânga, a fost fondat în 1967 cu manifetul intitulat „Islamul e religia noastră, Democrația e politica noastră, Socialismul e economia noastră, puterea aparține Poporului”. Manifestul a fost scris de scriitorul J.A Rahim, comunist. Legea mai prevede, printre altele, următoarele: guvernul trebuie să asigure spații separate în închisori pentru ce numesc ei transgenderi, să facă programe speciale de pregătire profesională vocațională pentru acestia, să le ofere burse speciale și, atenție, împrumuturi subvenționate pentru deschiderea de mici afaceri. Peste toate e prevăzută cuvenita asigurare a drepturilor egale la angajare, la stat sau în mediul privat, plus protecția extra împotriva hărțuirii.

Îmi vine involuntar în minte filmul „I now pronunce you Chuck and Larry” cu Adam Sandler și Kevin James în rolurile principale , care pretind că sunt cuplu homosexual pentru a primi beneficii din partea statului.

Doar ce am mai scris, cu câteva zile în urmă, despre deschiderea și voința învățaților islamici care au dat o fatwa pentru recunoașterea și susținerea persoanelor transexuale, despre societatea care îi primește cu brațele deschise pe homosexualii lor autohtoni, câtă vreme sunt musulmani, despre o mișcare islamică ce devansează toată mișcarea Stângii occidentale la capitolul asta.

Pakistanul devine, așadar, far călăuzitor. Reper. Nec plus Ultra.

Mai mult, acolo e pedepsită nerecunoașterea următorului concept, ca fapt: un bărbat e o femeie, e orice, dacă zice el asta. Și invers. Cromozomii diferiți sunt doar o părere medicală, un construct social. Anatomia diferită, o părere retrogradă. Noi știm că un bărbat care se îmbracă în femeie e doar un bărbat îmbrăcat în femeie. Total greșit, o să spună legiuitorul pakistanez. Și Remus Cernea. Îmbrăcat în femeie, bărbatul e femeie, dacă spune el asta. Mai știm că un bărbat care își face o operație de ce se numește acum schimbare de sex, devine doar un bărbat mutilat, care nu e nici pe departe femeie. Ei bine, deja o poți păți dacă spui asta public sau pe vreo rețea de socializare. Bărbatul care ia hormoni? Clar, femeie! Și viceversa. Și orice altceva mai dorește, câtă vreme chestia cu genurile e construct social și societatea evoluează și oamenii se schimbă și etc. Lucrurile astea sunt mai mult decât adevăruri, sunt post-adevăruri. Doar trăim în post post modernismul de după sfârșitul istoriei.

Și tocmai țara care are legi pentru pedepsirea aspră a blasfemiei împotriva islamului e în avangarda avangardei mişcării LGBT+. E țara în care se discută azi dacă să fie pedepsită sau nu cu moartea renunțarea la Islam, dupa cum ar fi conform legii actuale a blasfemiei.

E țara în care noaptea poate fi numită zi și întunericul lumină, așa cum profesează toată mulțimea progresiștilor din Occident sau de oriunde. Și dacă am ajuns la progresiștii de oriunde, trebuie spus că domnul Justin Trudeau, cu outfitul lui dragqueenish știut de lumea întreagă din fotografiile oficiale recente, a fost în regiunea potrivită la ultima vizită de stat de răsunet, doar țara a greșit-o.

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei: toți bebelușii sunt oameni de știință

3

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, a participat alături de Bill Nye „the Science Guy”, la o discuție cu public pe teme științifice, organizată de Universitatea Ottawa din Ontario pe data de 6 martie. Dl. Trudeau nu a irosit ocazia de a împărtăși audienței convingerile sale referitoare la o problematică spinoasă, care nu dă pace minților curioase: cine sunt oamenii de știință și când începe formarea lor?

Răspunsul prim-ministrului Canadei este original și incitant:

(de la secunda 35)

Fiecare ființă umană începe ca om de știință. Când ești bebeluș, ești om de știință. Dacă fac acest zgomot, uau, mi se dă lapte. Dacă apăs butonul ăsta, sau dau jos chestia asta de pe masă, ajunge pe mine și mă doare.

Ești curios, întotdeauna întrebi de ce este cerul albastru, ce face acest lucru, la ce e bun acel lucru, de ce funcționează un lucru într-un anume fel. Ce înseamnă că vor fi consecințe dacă fac ceva anume? Un copil testează constant, descoperind ipoteze, experimente, soluții, învățând. Pe măsură ce îmbătrânim, începem să uităm că suntem oameni de știință.

La care, un canadian exasperat exclamă:

Iată o încarnare întristătoare a exact fenomenului descris de dl. Trudeau: adultul care, în loc să descopere chestii and stuff, a uitat complet ce omuleț de știință a fost odată și acum joacă rolul de chibiț negativ pe lângă mintea de bebeluș iscoditor a domnului prim-ministru.

Am trăit mulți ani în Canada, țin mult la această țară și mă încearcă un sentiment de tristețe și crispare de fiecare dată când aflu de isprăvile individului care a ajuns să o conducă. Nu ține de orientarea politică. De-a lungul timpului, la conducere s-au aflat conservatori și liberali, oameni de stat ai Dreptei sau ai Stângii, dar toți au fost oameni adulți. Toți au fost caracterizați de bun-simț elementar și judecată – acea facultate de a gândi logic la un nivel fundamental.

Trudeau e altfel. Într-un cuvânt, este infantil. Semnul vizibil al stării sale de sub-dezvoltare e lipsa completă de simțul ridicolului și de simțul măsurii. Recentele manifestări penibile cu ocazia vizitei de stat în India stau mărturie în acest sens.

M-am întrebat, de ce? Impresia mea este că acest gen de comportament nu e străin de infantilizarea treptată a societății. Când copiii și tinerii învață că nu există o scară de valori, ci doar modalități de expresie diferite – nimeni nu pierde, nimeni nu e mai bun, toți primim diplome de participare – când autocontrolul e considerat represiv și în detrimentul creativității și spontaneității – nefiltrate de rațiune – și când generațiile tinere sunt încurajate să creadă că totul li se cuvine, fără să afle cum s-a ajuns la acel tot, atunci e doar o chestiune de timp până când un produs al acestei mentalități va ajunge conducător al adulților.

E un semn de alarmă nu numai pentru canadieni. În timpurile noastre, dincolo de preferințele politice, primul criteriu de validare al oricărui candidat ar trebui să fie: este X o persoană adultă?

Dacă am ajuns să ne punem astfel de întrebări, e și un semn al decăderii societăților noastre. Dar mai bine să recunoaștem problema, decât să ne prefacem că infantilismul la conducere ar fi o realizare în numele diversității și egalității de șanse.

Moștenirea Mandela

0

Anunțul făcut de autoritățile din Africa de Sud, că vor fi confiscate fermele albilor și date populației majoritare de culoare, a adus în atenția presei internaționale o situație care, la acest moment a venit cumva firesc pentru țara condusă atâția ani de Mandela și moștenitorii lui ideologici.

Partidul aflat la conducere din 1994, African National Congress, partid revoluționar de stânga, a fost legat de URSS încă din anii ’20. Josiah Gumede, unul dintre părinții fondatori ai partidului, a fost invitat în URSS în 1927, după un tur european al organizațiilor socialiste. A văzut „realizările” agriculturii comuniste și, revenind în Africa de Sud, a concluzionat într-un discurs – „am văzut (în URSS) lumea de mâine, care a început deja, am văzut Noul Ierusalim„.

Mai târziu, în acel an, el a ajuns președintle partidului… De-a lungul timpului, Moscova a susținut constant ANC (African National Congress) cu bani, cu arme, cu experți pentru pregătire ideologică și militară, practic cu tot ce era nevoie pentru preluarea revoluționară a puterii, lucru care nu s-a întâmplat, spre dezamăgirea multor susținători ai partidului. Preluarea puterii s-a făcut prin alegeri democratice, în 1994, pe votul unei populații sătulă de apartheid și extaziată de promisiunile făcute de-a lungul timpului de partidele partenere ANC și SACP (South Africa Communist Party). Sub conducerea comunistă corupția și criminalitatea au ajuns la cote nemaivăzute până atunci în acea țară și problemele economice apărute nu puteau avea, în logica comunistă, decât o singură rezolvare – eliminarea „opresorului”, în cazul acesta, a colonistului care a produs atât rău, cum spunea și domnul Adrian Năstase pe blogul dânsului, referindu-se însă la Cuba.

Discursurile publice venite din partea ANC au fost constant îndreptate împotriva minorității albe, deținătoare a celei mai mari părți din economia sud africană, și politiceni cu mare priză la populație au mers cu propaganda împotriva fermierilor albi până foarte departe… Imnul „Împușca burul” a fost cântat până acum de oameni din fruntea ANC și versurile au venit muzică de fond perfectă pentru cei care execută sistematic fermierii albi.

Practica leninistă a terorii, a execuțiilor, este reprezentată în cifre astfel: într-o țara cu o criminalitate extraordinar de ridicată, posibilitatea ca un fermier alb să fie ucis e de trei ori mai mare decât pentru un agent de poliție și de 4,5 ori mai mare decât pentru un sud-african obișnuit. Au loc frecvent execuții, răpiri urmate de tortură, practici teroriste deprinse sistematic din manualul luptătorului comunist din Africa. Așa fiind, mulți fermieri albi au rămas să lucreze pământul, chiar dacă numărul fermelor deținute de albi s-a redus drastic: de la 128.000 în anii ’80, la 58.000 în 1997, până la 32.000 acum.

„Un revoluționar trebuie să devină o mașină de ucis cu sânge rece motivată de ură pură.” Pancartă EFF, citat din Che Guevara

Numai că, acum, partidul comunist care conduce țara a ajuns la capătul răbdării și face ce fac comuniștii – marea naționalizare/confiscare a pământurilor, în cazul ăsta particular fiind vorba de confiscarea fermelor deținute de albi. Anii de propagandă în care s-a tot spus de la tribună ANC că fermierii au furat pământurile străbunilor, deci trebuiesc tratați ca infractori, au făcut previzibil momentul ăsta. Acum a fost anunțată oficial confiscarea. Președintele statului, Cyril Ramaphosa a anunțat că, de fapt, e o reformă agrară, care constă în înmânarea fermelor de către albi către noii proprietari de culoare.

Exproprierea nu va fi urmată de nici o compensare, pentru că ea ar trebui să repare nedreptățile anilor de apartheid. În schimb, e sigur că va ajuta partidul de guvernământ să mute atenția opiniei publice din Africa de Sud de la marile scandaluri de corupție în care sunt implicați mulți dintre membrii săi de la vârf. Exproprierea e și o victorie a lui Julius Malema, fost șef al tineretului ANC, care acum conduce propriul partid – EFF (Economic Freedom Fighters). Partidul lui Malema este partid de opoziție, dar așa fiind, propune o agendă radicală, de stânga, la fel de periculoasă ca cea a ANC. Malema a fost și este de asemeni acuzat în multe scandaluri de corupție.

După o vizită făcută în Zimbabwe, în aprilie 2010, Julius Malema l-a lăudat pe Robert Mugabe și confiscările fermelor făcute la ordinele acestuia. În 28 februarie, anul curent, într-un discurs ținut în fața unui grup mare de suporteri, Malema a spus: „nu ne interesează sentimentele albilor… ei trebuie să fie încântați că nu-i batem, că nu pornim un genocid împotriva lor (…) Le facem rău și luăm de la ei, fără să curgă o picătură de sânge.”

Duminică, pe 4 martie, Malema și-a îndemnat susținătorii să învețe să lucreze în agricultură, pentru că urmează să primească pământ… Cu aceeași ocazie a declarat că nu vor asculta nici de Marea Britanie, nici de Uniunea Europeană, nici de ONU, dacă vor vrea să intervină în problema confiscărilor.

Ce urmează e ușor de anticipat. Alungarea fermierilor albi din Zimbabwe a produs rapid dezastru economic și foamete în țara care fusese mare exportatoare de produse agricole, numită până în confiscarea fermelor „Coșul de pâine al Sudului Africii”. Iar reformele comuniste și exproprierile au făcut ca Venezuela, țara care avusese cel mai mare nivel de trai din America de Sud, să devină o țară a sărăciei generalizate și a criminalității. Comunismul, de oriunde ar fi, produce mereu aceleași rezultate…

Imperiul lui Erdogan e gata de luptă

4
Turkish President and Chairman of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the AK Party's group meeting at the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in Ankara on May 30, 2017. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Într-un discurs ținut în orașul Kahramanmaras, în luna februarie, președintele Erdogan i-a îndemnat pe toți turcii să fie pregătiți de concentrare în unitățile militare, menționând că, totuși, nu există o nevoie imediată a armatei. E vorba de anticiparea unor momente viitoare. Nu a fost doar retorică, anunțul fusese deja făcut oficial în presă și numărul mare de interesați dăduse peste cap situl Ministerului Apărării din Turcia, până la acel moment. Asta în condițiile în care Turcia are deja o armată formidabilă, foarte bine echipată și cu un număr mare de militari, susținut de obligativitatea serviciului militar, și practic nu se poate pune problema, în condițiile actuale, de nevoie suplimentară de personal.

Dar Erdogan are de gând, din câte se vede, să schimbe condițiile actuale. Omul a declarat, în același discurs, că el e primul care se va prezenta la arme, la chemarea țării. Când e vorba de armată, în orice discurs patriotic onorabil, se ajunge și la eroi. Și Erdogan a avut o fetiță prezentă la eveniment, îmbrăcată în uniformă militară, în rolul viitorului martir. Din zona islamică apropiată am fost familiarizați cu imaginea copiilor în uniformă, cu bomba sinucigașului prinsă de corp, care sunt educați să se vadă murind pentru ce spune imamul, ori organizația teroristă care i-a furat copilăria. Fetița plângând a fost încurajată de Erdogan – pe trupul ei mort va sta steagul glorios al Turciei! Din sală s-a strigat-„Stăpâne, du-ne la Afrim” adică undeva, pe câmpul de luptă din Siria.

Țara care s-a vrut europeană, civilizată, democratică, pare că s-a transformat în doar câțiva ani, în mâinile lui Erdogan, într-un imperiu care se vrea războinic. Tocmai vedem că este predicat războiul total, oficial, de la cea mai înaltă tribună. Orice om întreg la cap știe că dacă luptăm, luptăm tocmai pentru pentru copiii și urmașii noștri. Vedem însă că turcii gândesc din ce în ce mai diferit de noi și, parca dintr-o data, mai aproape de felul celor care țin regiunea de la Sud de ei în război de zeci de ani – Hezbollah, PLO, și ISIS, până la urmă.

Erdogan Magnificul

Erdogan nu promovează pe repede înainte doar agenda internă. În momentul de față este într-un turneu politic de cinci zile în patru țări din Africa: Algeria, Mauritania, Senegal și Mali. Anterior, în decembrie, a mers în Sudan, Ciad și Tunisia.

Țări islamice toate, cu care Turcia vrea să strângă legăturile politice și economice, pe care să le susțină și de la care să obțină susținere politică. E aproape ritualic interesul asta deschis față de Africa: URSS s-a băgat în Africa, China și-a încercat mâna în Africa îndată ce a simțit că își poate proiecta la nivel mondial puterea, și are acum câteva capete de pod acolo, Turcia face acum același lucru. Așadar e un drum bătut de cei care au ambiții mari la nivel global. Chiar și Iranul, în Yemen, și Statul Islamic, în Centrul și Nordul Africii, au fost prezente pe continentul premiu. Acum e rândul Turciei. Și Turcia își ia lucrurile în serios, pas cu pas. Își construiește două baze militare năvale, una în Qatar și alta în Somalia.

Procesul de întărire a forței navale include construcția a două portavioane: TGC Anadolu, navă de asalt și portavion ușor, deja în lucru, și un alt portavion convențional ce urmează să fie construit în anii care vor urma.

Pentru comparație, Marea Britanie și Franța au acum, împreună, un singur portavion în serviciu (Charles de Gaulle), Rusia tot unul singur (Amiral Kuznetov). În același timp, Turcia își face cunoscută intenția de a-și schimba flota de avioane de luptă F16 cu avansatele platforme de luptă F35, pentru Forțele Aeriene și F35B pentru echiparea portavioanelor.

Până acum, Grecia se înarma în oglindă cu Turcia, dar acum e evident că Turcia a făcut un salt imens înainte și nu mai poate fi prinsă din urmă de greci. Nici Israelul nu are cum să se simtă bine lângă Turcia care, din ce în ce mai evident, vrea să reconstruiască vechiul imperiu. Astea sunt problemele lor. Și ale multor altora, pentru anii care vor veni.

Femei în Iran. Shaparak Shajarizadeh, arestată pe când șefa diplomației olandeze umbla cu basma prin Teheran

1

Mamă a unui băiețel, Shaparak Shajarizadeh, 32 ani, a fost arestată la Teheran în 21 februarie 2018 pentru că a protestat contra obligativității hijabului.

Imediat după arestare, au apărut informații că Shaparak a fost bătută în închisoare de două femei gardian.

Familia a spus că tinerei i s-au făcut mai multe injecții, împotriva voinței, cu o substanță necunoscută.

Chiar în ziua arestării lui Shaparak Shajarizadeh, Teheranul a fost vizitat de ministrul de Externe al Olandei, Sighrid Kaag.

Doamna Kaag (măritată cu un fost ministru adjunct din cadrul Autorității Palestnine de pe vremea lui Yasser Arafat) a fost primită de președintele republicii ayatollahilor, Hassan Rouhani, și de ministrul de Externe, Javad Zarif.

La întoarcere, Sighrid Kaag a menționat pe Twitter că principalul subiect de discuții la Teheran a fost despre angajamentul Olandei pentru acordul nuclear cu Iranul (pus sub semnul întrebării de Administrația Trump). A adăugat și că a discutat și despre „provocări privind drepturile omului și tensiuni regionale”. Informarea doamnei Kaag se încheia cât se poate de promițător:

„Iranul are un mare potențial economic.”

În ziua vizitei delegației olandeze, pe lângă arestarea tinerei Shaparak Shajarizadeh, alte 29 de femei iraniene erau în pușcărie. Fuseseră reținute la sfârșitul lui ianuarie și începutul lui februarie pentru că își dezveliseră capul în public, protestând astfel contra obligației purtării basmalei. Le numeri pe degete pe acelea cărora le este cunoscută public identitatea. Sunt cele care au apucat să pună pe rețelele sociale protestele lor.

Din fotografiile postate de IRNA reiese că toate membrele delegației olandeze erau femei. S-au prezentat „cum se cuvine” olandezele, cu basmale pe cap.

Sighrid Kaag, șefa diplomației olandeze s-a înfățișat regulamentar, cu basmaua pe cap, în fața bărbaților de stat iranieni.

După 21 februarie, în semn de protest față de condițiile și tratamentul din pușcăria în care era reținută (a fost ținută la izolare o vreme), Shaparak Shajarizadeha a intrat în greva foamei. A putut să apară în fața unui judecător numai înveșmântată în chador. A fost eliberată în 28 februarie pe cauțiune. Va fi judecată pentru „incitare la prostituție”, la fel ca Narges Hosseini, despre care am scris recent.

La ieșirea din închisoare, Shaparak Shajarizadeh și-a revăzut băiețelul. Selfieul făcut în mașină a apărut imediat pe rețelele sociale.

Shaparak Shajarizadeh s-a alăturat astfel campaniei #WhiteWednesdays, lansată în mai 2017 de jurnalista iraniană Masih Alinejad care trăiește în exil în SUA.

Campania #WhiteWednesdays își propusese ca în fiecare miercuri femeile iraniene să poarte un voal alb, în locul tradiționalelor văluri colorate, pentru a protesta contra obligativității hijabului.

Însă într-o miercuri, 27 decembrie, chiar în ajunul marilor demonstrații contra dictaturii islamice soldate cu uciderea a zeci de protestatari, tânăra Vida Movahed s-a urcat pe o cutie metalică, și-a scos basmaua, și-a dezvelit capul și a protestat vizibil chiar în centrul Teheranului.

De atfel, primul text pe acest an al ILD, din 1 ianuarie 2018, a fost despre protestul Videi: Femei în Iran. Sfidare și supunere la Teheran: tânăra iraniană și Mogherini. Mamă a unei fetițe de 20 luni, Vida a fost arestată pe loc. Timp de o lună, nu s-a mai știut de ea, nu se știa nici măcar numele ei. A fost eliberată după o lună de detenție.

Exemplul i-a fost urmat în 29 ianuarie 2018 de Narges Hosseini, arestată și ea: Femei în Iran. Cazul Narges Hosseini: arestată și acuzată de „incitare la prostituție” pentru protestul anti-hijab. Eliberată pe cauțiune în 17 februarie 2018, Narges Hosseini este inculpată pentru „incitare la prostituție” și riscă 10 ani de închisoare.

În aceeași situație este și Shaparak Shajarizadeh.