Română sau rusă? Ana a explicat simplu referendumul de la Chișinău

Print Friendly, PDF & Email

Rusii nu au obținut cale liberă spre câștigarea Chișinăului. Iar președintele Dodon a fost umilit de siguranța de sine a unei tinere românce din comisia de votare. Ana Nichita i-a spus președintelui Republicii Moldova că nu are cum să-i dea buletine de vot în „moldovenește”, ci doar în ROMÂNĂ sau RUSĂ.

Miza votului în câteva cuvinte

Incidentul a explicat perfect miza votului. A fost explicată chiar cu cuvintele Anei Nichita când l-a întrebat simplu pe Dodon:

– Vreți buletin de vot în limba română sau în limba rusă?
– În limba moldovenească.
– Nu avem. Avem doar în limba română.

Alegătorii din Chișinău au înțeles perfect această miză, boicotând masiv referendumul de demitere a lui Chirtoacă. Propovăduitori ai himerei sovietice denumită „națiunea civică moldovenească”, Maia Sandu si Andrei Năstase – nu par să fi înțeles ce au priceput alegătorii. Că, indiferent cum ne raportăm la Chirtoacă, succesul referendumului ar fi însemnat oferirea rușilor pe tavă a Chișinăului.

Cum explica Petru Bogatu, „majoritatea chișinăuienilor, în ciuda atitudinilor lor împărțite față de Chirtoacă, au boicotat referendumul, ca întotdeauna, din rațiuni geopolitice. Cu alte cuvinte, pornind de la interesul național, fapt care i-a ajutat să impună în capitală de-a lungul unui pătrar de veac o administrație europeană și românească.”

Ana Nichita

Ana Nichita

Sunt profund emoționată că mii de oameni au apreciat gestul meu, unul firesc pentru oricare cetățean care nu acceptă falsurile, neadevărul și prostia.

Aventura de duminică va rămâne în conștiința publică prin confruntarea moldovenismului de laborator, masiv susținut propagandistic și financiar, de către o tânără care a rostit senin, în câteva cuvinte simple, adevărul. Câte legiuni de draci trebuie să se fi zvârcolit în Iad!
Mulțumim, Ana!
Gelu Trandafir
The following two tabs change content below.
Gelu Trandafir
Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.