Ruta Arctica | Rusia trimite in Europa migranti din Africa si Orientul Mijlociu

Print Friendly, PDF & Email

Trebuie să fim deschişi şi toleranţi cu islamul şi musulmanii pentru că, atunci când vor deveni minoritari, vor fi şi ei (dechiși și toleranţi n.m.) cu noi.”

(Jens Orback, Ministru pentru Democraţie şi Integrare, membru al Partidului Social Democrat din Suedia, in 2004)

Autoritățile din Finlanda și liderii europeni sunt intrigați și alarmați totodată de dinamica ciudată a fluxului de refugiați prin așa-zisa rută arctică – prin Rusia, Norvegia și apoi Finlanda. Valurile de refugiați pe această rută nu sunt constante. Revin, se opresc, apoi iar revin, ceea ce îi face pe europeni să suspecteze Rusia că este implicată și că exploatează criza refugiaților pentru a obține beneficii geopolitice, scrie digi24.ro.

Care ar fi motivațiile Moscovei pentru o astfel de strategie? Fie Rusia vrea să obțină concesii, fie vrea să distrugă unitatea europenilor în privința sancțiunilor pe care i le-au impus pentru acțiunile din Ucraina, arată The New York Times.  E suficient ca un singur stat din cele 28 membre ale UE să facă opinie separată pentru ca regimul sancțiunilor să se prăbușească, menționează publicația americană.

migranti rusia scandinavia„Din păcate, pare o demonstrație politică din partea Rusiei”, spune Ilkka Kanerva, fost ministru de externe al Finlandei, în prezent președinte al Comisiei parlamentare pentru apărare. „Se pricep foarte bine să transmită semnale. Vor să arate că Finlanda ar trebui să fie foarte atentă când ia decizii în legătură cu lucruri precum exercițiile militare, parteneriatul cu NATO și sancțiunile UE împotriva Rusiei”, spune Kanerva.

Spre deosebire de fluxurile de refugiați și imigranți care ajung în Grecia cu bărcile, al căror ritm este impus în bună măsură de vremea din Maree Egee, ruta prin Rusia depinde aproape în întregime de voința Serviciului Federal de Securitate (FSB) de a deschide sau a închide granița puternic militarizată, împânzită de baze, a regiunii.

Astfel, dacă de la începutul anului se înregistraseră deja 800 de refugiați într-o regiune din Finlanda unde anul trecut nimeni nu solicitase azil, brusc acest val s-a oprit, după ce președintele Vladimir Putin a vorbit de necesitatea stopării fluxului de refugiați în Europa.

The New York Times prezintă cazul unui refugiat afgan, care i-a plătit 6.000 de dolari unui intermediar din Moscova pentru a obține un ordin de expulzare pentru familia sa, emis de autoritățile din Rusia. Au fost conduși apoi de ghizi ruși până la granița cu Finlanda, iar acolo au depus solicitări de azil.
Jorma Vuorio, directorul general al Departamentului pentru Migrație al Finlandei, se declară surprins de „fenomenul complet nou” al solicitanților de azil care vin din Rusia. Afluxul de imigranți pe ruta arctică a început vara trecută când peste 5.000 de imigranți au venit brusc din Rusia, pe biciclete, trecând în Norvegia pe la granița nordică a Rusiei, până atunci foarte bine păzită. Apoi, la 30 noiembrie, autoritățile ruse au reintrodus controalele la graniță, după ce oficiali norvegieni au venit la Moscova pentru a vorbi despre fluxul de refugiați.

Bicycles used to travel from Russia were piled in Storskog, Norway, north of the Arctic Circle. Credit Mauricio Lima for The New York Times

Bicycles used to travel from Russia were piled in Storskog, Norway, north of the Arctic Circle. Credit Mauricio Lima for The New York Times

Apoi ruta migranților s-a mutat către sud, spre granița Rusiei cu Finlanda, unde rușii nu i-au mai blocat pe călătorii fără vize, dar e posibil ca astfel de decizii să se fi luat nu neapărat la nivel oficial, ci sub influența unor rețele de traficanți, nmai spun oficialii finlandezi.

Ca și în conflictul cu Siria, criza refugiaților din Europa dă ocazia Moscovei să se afirme ca o putere indispensabilă pe care Europa nu-și permite să o ignore, cu atât mai mult să i se opună, notează New York Times.  Iar prin acțiunile militare din Siria, Rusia a provocat deplasări ale populației, ceea ce se adaugă suspiciunilor, în special ale SUA, că Moscova vrea să exploateze în scopuri politice criza refugiaților din Europa, adaugă publicația, cf. digi24.

In interviuri luate in Kandalaksha, scrie jurnalistul NYT Andrew Higgins, migranti din estul si centrul Africii au declarat ca au platit, fiecare, mii de dolari “ghidurilor“ care le-au promis ca ii vor duce in Finlanda, ghiduri care lucreaza indeaproape cu oficialitatile rusesti.

“Sistemul era foarte bine organizat“, au declarat migrantii, cu “nu mai mult 30 de oamei care trec in Finalnda in fiecare zi. Cine mergea si cand, in care vehicul, era stabilit in avans, spuneau acestia, ghiurile si oficialitatile intocmind liste detaliate cu nume, date de placere si masini“, scrie NYT.

“Toti fac parte din aceeasi clica: oficialitatile, oamenii din hoteluri, soferii. Cu asta se ocupa“, a declarat Honoré Basubte pentru NYT, un tanar migrant din vestul Africii, care a venit in Rusia ca student.

“Ca multi alti migranti care calatoreau in Kandalaksha, acesta a declarat ca a primit un ordin de deportare din Rusia inainte sa i se spuna ca trebuie sa plece cat mai repede in Europa.“

“Acum ne spun ca nu putem pleca pentru ca granita e inchisa“, a declarat Honoré Basubte pentru NYT. 

“E un joc urat“.

4 gânduri despre “Ruta Arctica | Rusia trimite in Europa migranti din Africa si Orientul Mijlociu

 1. „Ca și în conflictul cu Siria, criza refugiaților din Europa dă ocazia Moscovei să se afirme ca o putere indispensabilă pe care Europa nu-și permite să o ignore, cu atât mai mult să i se opună, notează New York Times.”

  Asta-i fix ca acordul cu Turcia, din creierul islamizat al lui Merkeloglu-bey. „Avem nevoie de Turcia pt. a stabiliza fluxul de refugiati”.
  De parca am uitat ca Europa are frontiere, care sunt patrulate si aparate cu trupe de graniceri, inarmati cu arme de foc.

  OK, nu tragi in ei cu gloante (atata timp cat nu trec de o anumita limita a violentei), dar ai la dispozitie, gaze lacrimogene, tunuri cu apa si chiar gloante de cauciuc. As vrea sa vad eu cum o gloata de 10 mii de islamici poate sa forteze granita in fata unei grupari de cateva sute de graniceri inarmati cum am spus mai sus (neletal) si hotarati sa respinga atacul.

  Nu avem nevoie nici de Turcia nici de Rusia in aceasta criza, creata de niste iresponsabili si probabil chiar tradatori.
  Avem nevoie de lideri responsabili (ei exista) precum si de judecarea celor vinovati pt. acest haos la scara continentala. Trebuie sa raspunda in Justitie pt. directivele explicite care au dus la suspendarea legilor penale si al regimului de frontiera in cazul invadatorilor islamici.

 2. Reacţia descrisă de comentatorul „cristi” (voi chiar nu ştiţi să folosiţi majusculele?) este exact cea dorită de Moscova, ei sunt „marii specialişti” în a orchestra escaladări de conflicte între diverse forţe de ordine pe de o parte şi civili pe de altă parte.

 3. @2 Emil
  Este vorba de liderii politici.
  Liderii politici ai Europei de astăzi, mai ales nemții, poartă marea răspundere și pentru obrăznicirea lui Putin și pentru cea a lui Erdogan și pentru poftirea islamiștilor și pentru călcarea în picioare a tuturor regulilor ref. la controlul granițelor și pentru forțarea Europei de Est să înghită „cote”. Și, dacă e să ne uităm la cauzele fenomenelor, tot ei, nemții și francezii, poartă răspunderea pentru decenii de politici stupide în Orientul Mijlociu – anti-Israel și anti-SUA, favorizând mereu interesele rușilor în zonă, și pe toți arafații și saddamii și ayatollahii, chipurile pentru „pace”. Halal pace. Pentru ei, pacea înseamnă ca Israelul să facă concesii până dispare de pe hartă, iar americanii să se retragă de peste tot, ca să încapă ISIL pe hartă.

  Și, cf. principiului „pe vulpoiul cel isteț să-l pun paznic la coteț”, și-au căutat mereu în Rusia un aliat pentru combaterea terorismului islamic!!! Altfel spus, te lupți cu necuratu și te aliezi cu naș-su. Cum să nu facă Putin mișto de ei? Cum să nu apese pe accelerație? Cum să nu le trimită și mai mulți „refugiați”, cum să nu-și pună agenții să facă partide anti-imigrație în UE? Nu așa lucrează rușii dintotdeauna? Putin le datorează liderilor Europei (și, foarte mult și lui Obama) faptul că mai există. Există din prostia și din lașitatea lor. Altfel, de mult timp s-ar fi prăbușit sub povara realității, cu tot cu sistemul post-sovietic.

  Tot în ultimele decenii, liderii politici ai Europei au favorizat imigrația islamică masivă și au stat și s-au uitat (chiar binevoitor) cum, sub nasul lor, aceste populații se radicalizau și se baricadau în enclave în care legile și forțele de ordine ale statului nu mai au nicio putere, construind bomba cu ceas pe care o vedem acum. Și tot liderii Europei au făcut tot posibilul pentru a eradica orice urmă a creștinismului din viața publică, apoi, prin școli și propagandă media, și din conștiințele cetățenilor. La fel și cu patriotismul.
  Așa încât s-a ajuns ca, deși Europa încă mai are, teoretic, puterea să reziste atacului, să nu mai vrea să o facă.
  Una e să reacționeze cetățenii împotriva terorismului prin desene pe asfalt, alta e să facă asta responsabilii politici – sau mai rău, să se smiorcăie în TV, continuând să delireze cu multikulti și Imagine.

  Nu e destul ca să vorbim de prostie/ticăloșie criminală, de dimensiuni istorice?

 4. @2 Emil…
  Stoica?…
  Buna ziua, domnule progresist. Bine ati venit pe acest forum „extremist”…:)

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.