Adrian și Rusia, une histoire d’amour

0

Vineri, 16 martie 2018, cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale care au loc azi în Rusia, fostul premier și dublu pușcăriaș Adrian Năstase s-a dus la Moscova, unde a pledat pentru „apropiere între București și Moscova”. Asta s-a întmplat în cadrul unui eveniment tratat cu foarte mare discreție de Ambasada României la Moscova, în al cărei sediu s-a desfășurat. La două zile de la vizită, site-ul ambasadei și site-ul MAE tac chitic, probabil conștiente de dezastrul de imagine pe care deja nu îl mai pot evita.

site-ul Ambasadei României la Moscova: Cri-cri-cri

Astfel, la invitația „Fondului Gorchakov pentru diplomatie publică”, Năstase a participat la conferința „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale. O specială privire asupra relațiilor romano-ruse”, organizată de fundația rusă împreună cu „Fundația Europeană Titulescu” al cărei președinte e fostul premier. Ambele fundații sunt finanțate de ministerele de externe ale celor două țări, scrie hotnews.

Dar dacă ambasada și MAE par să se rușineze de vizita dublului pușcăriaș la Moscova, îndeajuns de mult încât să o treacă sub tăcere, pe organul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik în limba română, a fost zilele astea petrekere:

Din delegația română au mai făcut parte fostul ambasador al României la Moscova (2004-2005), primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu; directorul Institutului științelor politice de apărare și istoriei militare, Mihail Ionescu; secretarul general al Fondului European Nicolae Titulescu, Florin Luca; directorul Centrului pentru politica externă și studii strategice (Universitatea din Craiova), Florin Pasatoiu și profesorul universitar Florin Rotaru, ne spune Adrian Năstase pe blogul lui, preluând lista publicată de Sputnik.

Adrian Năstase, 2015: UE a expirat. România trebuie să meargă spre Rusia și China

De pe Sputnik aflăm că, prin cuvintele secretarului general al fundației pe care o conduce, fostul prim ministru își dorește revenirea la tradiția organizării de festivaluri, la întâlnirile frățești pe stadioane, pentru că „mai multe lucruri ne leagă [de Rusia] decât cele care ne despart”:

 secretarul general al Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, Florin Luca a propus mai multe mijloace de sporirea a nivelului cunoașterii reciproce dinte cele două țări. Spre exemplu, prin organizarea unui forum economic al Mării Negre la Constanța, în cadrul căruia să fie discutate mai multe proiecte de afaceri. O altă idee ar fi revenirea la tradiția organizării festivalurilor muzicale comune, dezvoltarea relațiilor pe linia bisericească, stabilirea unor contacte în domeniul sportului.

Trebuie să ne întâlnim cât mai des pe stadioane”, a opinat Florin Luca.

„Credem că avem mai multe lucruri care ne leagă, decât cele care ne despart. Să apreciem acest lucru”, au afirmat participanții la reuniune.

Într-adevăr, sunt multe lucruri care ne-au legat de Rusia de-a lungul timpului. Printre ele se numără cele 12 invazii rusești ale teritoriilor românești, din 1739, 1768, 1787, 1806, 1811, 1821, 1828, 1848, 1853, 1877, 1941 și 1944.

Iar pe lângă entuziasmul fostului premier față de Rusia, există și alte lucruri care încearcă și azi să ne lege: este vorba de amenințările recente și repetate cu invazia, venite de la cel mai înalt nivel al conducerii rusești.

Tot în relatarea vizitei, Sputnik deplânge lipsa informațiilor despre România din presa rusă:

Nu este niciun secret că în Rusia, în presa rusească există foarte puține informații despre România de azi, iar multe lucruri sunt prezentate prin prisma conflictului transnistrean.

Dar informațiile există. Unele dintre ele au fost descrise pentru ILD de jurnalistul basarabean Dan Nicu, în urmă cu un an. Ce au putut afla rușii despre Romania din reportajul realizat de televiziunea rusă la București? Că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine; că în România nu se produce nimic; că după intrarea în Uniunea Europeană românii au sărăcit; că România e o țară de oameni ai străzii și alte minunății similare.

În presă a apărut informația că poza de mai sus ar fi fost făcută în interiorul Ambasadei României la Moscova, iar cum până la această oră, pe site-ul ambasadei vizita delegației române este ținută secretă, am vrut să mă asigur. Într-adevăr, poza a fost făcută în interiorul ambasadei:

foto: Ambasada României la Moscova, 29 noiembrie 2014 (sursa)

Repet ceea ce am spus si după intrarea nostră in Nato si in UE: nu ne putem preface că la Est de noi este o pată albă. Istoria nu ne-a pus intotdeauna  impreună, geografia, da. Putem influenta viitorul pentru a sprijini oamenii de afaceri, oamenii de cultură, solutionând, gradual, cu inteligentă, rănile din trecut? Eu am crezut si cred in continuare că da.

…scrie fostul prim ministru pe blogul lui. Pare să îi scape un detaliu destul de important: aparteneța României la NATO și însăși existența NATO sunt motivate de faptul că „la est de noi [nu] este o pată albă”, ci Rusia, iar nu „geografia ne-a pus întotdeauna împreună”, ci armatele invadatoare ale Rusiei. De 12 ori, cum am văzut mai sus.

Povestea d’amour dintre Adrian și Rusia este veche, dar din ce în ce mai înflăcărată în ultimii ani. În toamna anului 2013 a fost vizitat la sediul Fundației Titulescu de chiar ideologul rus Alexandr Dughin, pe a cărui listă de prieteni ai Rusiei se află, ca „fost prim-ministru al României, Preşedinte al Fundaţiei Titulescu, membru al Partidului Social Democrat, cel care l-a lansat în politica mare pe actualul prim-ministru Victor Ponta”.

Alexandr Dughin și Adrian Năstase | Fundația Titulescu, septembrie 2013 – detalii

M-am intors astăzi la Bucuresti. Nu am stat decât o zi la Moscova, unde am ajuns după 14 ani.. De dimineată când am plecat erau -21 grade.

Prietene, îți pierzi vremea negociind cu huliganii planetei

3

Ultimele evenimente ale scenei internaționale surprind evoluții extrem de îngrijorătoare în legătură cu relațiile dintre Rusia și restul lumii civilizate. Atacul ticălos asupra fostului spion rus Skripal și punerea în pericol a vieții câtorva zeci de cetățeni britanici ca urmare a folosirii neurotoxinei de producție rusească „Novichok” conduc spre o escaladare fără precedent a situației internaționale, într-un mod nemaiîntâlnit de la gravele crize ale Războiului Rece încoace.

Se petrec lucruri atât de grave, încât unicul lucru pozitiv la care putem spera este conștientizarea și solidarizarea Occidentului împotriva pericolului absolut pe care îl reprezintă Rusia, un stat care a ajuns să se comporte în politica internațională ca un adevărat hooligan de stadion, ce nu mai respectă nicio regulă, niciun standard, nicio etichetă.

Brutalitatea și obrazul de tureatkă ale regimului putinist nu sunt atinse nici de sancțiunile economice la care este supusă Rusia ca urmare a invadării Ucrainei. Un stat autocrat, care își controlează populația prin propagandă oficială și sărăcie dozată, devenind imun la orice tip de sancțiune, regulă, echilibru – se transformă într-un stat periculos pentru lumea din jur.

După tentativa de asasinare a fostului spion rus, Marea Britanie, prin primul ministru Teresa May, a catalogat evenimentul ca un atac frontal la adresa securității interne a Regatului, exprimând o reacție extrem de dură la adresa Rusiei și lui Putin în particular. Într-o conferință de presă, șeful Comitetului de Securitate al Marii Britanii, reacționând la insolența cu care președintele rus și administrația sa neagă implicarea Rusiei în atac, a răspuns exasperat și într-un mod ce frizează limitele unui discurs diplomatic: „Putin să închidă gura”.

Printre sancțiunile la care Marea Britanie a recurs deja este expulzarea a 23 din cei 59 de diplomați ruși acreditați în Marea Britanie și ruperea contactelor la nivel înalt între Rusia și Marea Britanie. Aceasta reprezintă cea mai mare acțiune de expulzare de pe teritoriu britanic al unor diplomați ruși de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

Spionajul, manipularea, infiltrarea – un modus operandi rusesc

Că majoritatea diplomaților ruși în Marea Britanie sunt ofițeri de informații este cunoscut. Acesta este de altfel modul tradițional în care Rusia înțelege să facă diplomație de cel puțin 100 de ani: prezența sa diplomatică în străinătate este concentrată în mod absolut prioritar pe spionaj. E o abordare care reieșea din însăși agenda ideologică a proiectului sovietic: lumea occidentală, a democrațiilor liberale și a capitalismului era văzută ca o ordine politică, morală, economică ce trebuia distrusă – dacă nu prin forță, atunci cel puțin prin viclenie, înșelăciune, șantaj, recrutarea idioților utili – pe scurt, demoralizarea societăților din interior.

Dovada acestui lucru stă în activitatea prea puțin transparentă a diplomației ruse în Occident. De regulă, diplomații sunt interesați de o comunicare cât mai deschisă și activă cu lumea politică și publicul țării gazdă, pentru a-și promova interesele, a-și reprezenta statul și a-și face noi prieteni. Diplomația rusă arareori însă furnizează subiecte de presă, iar atunci când o face, e vorba despre ingerințe în afacerile interne ale unui stat sau atentate la viața unor oameni, ca în cazul de față.

Spre exemplu, presa americană a relatat despre utilitatea reală a sediului Reprezentanței comerciale a Rusiei în Marea Britanie și a arătat că nu e decât o fațadă pentru activitatea serviciilor de informații civile și militare. Rusia se implică și în organizarea de think-tank-uri și fundații prin care sunt recrutați așa numiții influenceri pentru promovarea agendei rusești. Diplomații ruși își facilitează prin intermediul acestora inclusiv accesul la tribunele diverselor universități britanice. În aprilie 2016, spre exemplu, diplomatul Maxim Sizov a vizitat Universitatea Durham, unde a ținut un discurs despre Siria.

Imaginea de pe Google Maps a Reprezentanței comerciale ruse din Londra dezvăluie amplasarea a cel puțin trei antene de receptare și comunicare pe clădirea misiunii, lucru bizar pentru un simplu birou de misiune comercială.

Vă amintiți și despre vizita liderului sepratist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la Londra în iunie anul trecut, unde a ținut un discurs la o universitate engleză și s-a întâlnit cu un oficial secund din cadrul Ministerului de Externe britanic. Deși nu s-a soldat cu efecte importante, această vizită nu ar fi putut avea loc, fără medierea cercurilor de influență ruse în capitala britanică, în intenția de a legitima și normaliza imaginea regimului separatist.

Bref, însoțite de recepții și sindrofii, aceste acțiuni întregesc tabloul unui modus operandi rusesc, experimentat și rafinat încă din perioada sovietică și care nouă, celor din R.Moldova ne-ar putea părea extrem de familiar și recognoscibil, dacă am fi mai atenți la felul în care se desfășoară în spațiul public diverse fețe și cum sunt vehiculate anumite idei.

Istoria Războiului Rece – pe lângă cursa înarmărilor, războaie între cele două tabere pe fronturi din lumea a trei și alte evenimente spectaculoase – este și o istorie, adesea jenantă pentru Occident, a infiltrărilor ruse și a agenților de influență care au subminat acțiunea Vestului, din presa mainstream, până la instituții oficiale. Nu este o observație care să ne macine încrederea în superioritatea modelului de civilizație occidental sau în potențialul moral al Occidentului de a depăși astfel de crize, ci una care să ne facă lucizi pentru a ne putea întări mai mult în fața metodelor de acțiune incompatibile cu libertatea, demnitatea și civilizația, la care recurge Rusia actuală.

Rusia – stat terorist și războiul de partizani ai lui Putin

În susținerea poziției Marii Britanii, pe celălalt mal al Atlanticului, senatorii americani din ambele tabere – democrați și republicani – propun și susțin ideea ca Rusia să fie inclusă de către Statele Unite pe lista țărilor care finanțează terorismul și să suporte consecințele de rigoare.

Pentru a înțelege gravitatea unui astfel de demers și a decăderii fără precedent a Rusiei din lista statelor frecventabile, amintim că anterior Statele Unite au declarat Coreea de Nord stat terorist după otrăvirea în Thailanda a unui membru al familiei lui Kim Jong Un. Dacă se va da curs acestei inițiative, Rusia s-ar putea regăsi pe o listă scurtă, dar infamă, de state susținătoare ale terorismului, care include Iranul, Siria, Sudanul și Coreea de Nord. Rusia ar risca asfel o nouă serie de sancțiuni extrem de grave, diplomatice și economice.

Dar problema ține de specificul regimului de putere și al serviciilor, care s-a dezvoltat în Rusia. Moștenind tehnicile sovietice, Rusia actuală a creat un sistem difuz de acțiune – cunoscut sub numele de „război hibrid”, în care este dificilă identificarea pe față a centrului de comandă. Într-un interviu pentru NBC, Vladimir Putin a declarat, întrebat fiind de paternitatea unor atacuri atribuite Moscovei, că suntem martorii unui „război partizan, condus de cetățeni cu sentimente patriotice”. Și pe care, prin urmare, Putin pretinde că nu-i poate controla.

Doborârea avionului malayezian, atacurile cibernetice asupra serverelor germane sau americane, omuleții verzi în Donbas sau Crimeea – reprezintă acțiuni ale unor grupuri pretins autonome, formate din „cetățeni voluntari”, care atacă pozițiile occidentale din „patriotism”, din „autoapărare”. Astfel, Rusia dispune la această oră de un sistem difuz de acțiune, format din diverse grupuri „neoficiale”, „semioficiale”, mai mult sau mai puțin subterane, mercenari, agenți plătiți, cărora este greu să le fie identificat centrul de comandă oficial, deci de responsabilitate oficială. Și tocmai de aceea au un potențial enorm de destabilizare impenitentă a statelor occidentale.

Un război de partizani în toată regula, care a aruncat în aer orice reguli și care a transformat lumea în haos.

Occidentul pare depășit de situație, întrucât nu a inventat încă metode și soluții eficiente pentru a contracara acest flagel. Vestul acționează în conformitate cu regulile diplomatice consacrate, enunțând „proteste” în van și citind declarații de pe foaie.

Linia dură a politicii externe americane

Nu există încă un consens între statele occidentale în legătură cu ce e de făcut. Speranța e într-o solidarizare a acestora, în special a Statelor Unite și ale Marii Britanii. În acest context, recenta concediere a Secretarului de Stat al SUA, Rex Tillerson, a fost văzută ca o slăbiciune a Americii în fața provocărilor internaționale, o bâlbă ce ar indica faptul că președintele Trump nu știe ce face. Această impresie e însă doar aparentă.

Concedierea lui Tillerson din postul de Secretar de Stat ar putea reprezenta o veste bună pentru Europa în general, și pentru Europa de Est în particular. Încă de la început, relațiile dintre Trump și Tillerson nu au fost cele mai cordiale. Zvonuri despre o eventuală concediere a Secretarului de Stat se făceau auzite încă de anul trecut, de aceea retragerea încrederii lui Tillerson de către președinte nu reprezintă o surpriză decât pentru cei care nu țin pasul cu actualitatea americană. Sau pentru cei care îl țin, dar parcurgând doar presa americană mainstream.

Concedierea lui Tillerson nu este așadar un moft, o tremurare de mână, o lipsă de viziune generală a administrației americane asupra politicii externe. Este de fapt o mini-corecție a acesteia și o punere în acord a principiilor cu acțiunile. Tillerson, fost șef al companiei americane Exxon mobile, a făcut anterior afaceri de miliarde cu rușii în domeniul exploatării hidrocarburilor, și se afla în relații bune cu Putin. Să nu fim înțeleși greșit, Tillerson nu poate fi în niciun caz acuzat de simpatii putiniste sau rusești flagrante, atâta doar că altfel nu poți face afaceri în Rusia. În 2013, Putin chiar l-a decorat pe Tillerson cu „Ordinul Prieteniei” (detalii aici).

Totuși, probabil pentru a elimina această posibilă fragilitate din sânul administrației americane, mai ales în vederea confruntării – sperăm doar diplomatice, economice și politice – ce se întrevede între SUA și Rusia, Trump a decis să-l înlocuiască pe Tillerson, în funcția de Secretar de Stat, cu fostul Director CIA, Mike Pompeo, cu care Donald Trump declara și anterior că se înțelege foarte bine.

Spre deosebire de Tillerson, care era un adept al rămânerii SUA în Acordul de la Paris privind așa zisele schimbări climatice și al menținerii acordului nuclear cu Iranul, Pompeo a criticat încă din 2015 semnarea acestui ultim acord, ce i-ar permite puterii musulmane să dezvolte capacități nucleare. Pompeo este indiscutabil mai dur decât fostul Secretar Tillerson și pe tema Rusiei și a Coreii de Nord, criticând vehement în timpul audierilor în Congres interferența rusă în alegerile americane din 2016 și optând pentru o linie mai aspră în raport cu liderul nord-coreean.

În toamna anului 2017, atunci când Tillerson încerca să dezvolte un dialog diplomatic cu Coreea de Nord, Trump a scris un tweet pe rețea: „I-am spus lui Rex Tillerson că își pierde vremea încercând să negocieze cu „micul om-rachetă”, așa cum îl poreclește președintele american pe satrapul de la Phenian.

Vorbeam mai sus despre incapacitatea tradițională a Vestului de a face față unor astfel de tirani. Nimeni nu pledează pentru reacții bruște, care să provoace escaladarea situației. Dar răului trebuie să-i spui pe nume. Să te întărești militar pentru a-l incomoda, și moral pentru a-l învinge. Occidentul a fost victorios în fața dictatorilor doar atunci când a știut să se mobilizeze anume așa și să-și arate forța. Imperiile Răului nu pot fi înfrânte altfel.

Lecții de la Sofia și Chișinău, despre Rusia, pentru politicienii români

1

Sunt momente, din ce în ce mai vizibile, când ceilalți români, cei din Basarabia, ne-o iau înainte și dau lecții zdravene despre ce și cum trebuie făcut acum, când Rusia pare așezată bine în ofensiva ei generică împotrivă tuturor țărilor din jurul ei.

Unirea începută pe unități locale, pe primării, este o lecție extraordinară pentru România, dar și pentru toate țările europene care nu văd necesitatea revenirii Basarabiei la locul ei, în România. Așadar, basarabenii se mișcă înainte și o fac cum trebuie, chiar dacă mai au mult de lucru până la un rezultat care să conteze decisiv. Nu dorm pe ei, nu așteaptă ajutor de altundeva. Alt exemplu de hotărâre a celor din Basarabia este condamnarea de zilele trecute a fostului deputat Iurie Bolboceanu, la 14 ani de închisoare pentru trădare în favoarea Rusiei, după ce a cules și transmis informații ce puteau fi folosite în dauna țării sale. Condamnarea vine în condițiile în care Rusia are pârghii foarte eficiente cu care poate acționa împotriva politicienilor și cetățenilor Republicii Moldova, iar statul are președinte un cunoscut apropiat al Moscovei.

Așa fiind, basarabenii, în situația în care sunt, într-o țară practic fără armată, cu studenți și muncitori aflați în Rusia, fac ce trebuie făcut. Asta vine după ce, în februarie, s-a luat hotărârea să fie interzise buletinele de știri și programele analitice ale posturilor tv din Rusia, altă mișcare a unor politicieni de la Chișinău, care, cu toate problemele lor (deloc mici), de imagine si nu numai, au dat dovadă de inteligență și ceva curaj, caracteristici care lipsesc majorității politicienilor români când e vorba de relația țării noastre cu țara care ne amenință constant de sute de ani.

Bucureștiul preferă să închidă ochii când trebuie să fie atent către Răsărit, cu nădejdea că dacă noi nu vedem Moscova, nici Moscova nu ne vede…

Situația recentă din Bulgaria, unde politicienii bulgari se încăpățânează să afirme adevărul istoric despre independența țării lor, obținută cu ajutorul dat țara noastră și de alte câteva țări, cu preț mare de sânge, e cât se poate de stranie. Faptul că rușii mint direct ori prin omisiune când e vorba de istoria țării noastre și nimeni din România nu zice nimic să conteze, nu mai miră pe nimeni. E iar o dovadă de lipsă de interes ori de hotărâre a autorităților române, într-un moment când e clar că trebuie să auzim ceva și de la București.

Bulgaria e într-o dependență cvasi totală de gazul rusesc și e condusă de un președinte pro rus. Așa fiind, în cazul de față spune și face ce trebuie. România e membru important al NATO și nu e condusă de un președinte pro-rus, ca Basarabia ori Bulgaria, nu e o țară dependentă de gazul rusesc sau de orice altceva de la ei.

Mai mult, nu avem membri ai parlamentului deschis atașați de Rusia, presa romanesca este, în mare, deschis proeuropeana ori proamericană. În condițiile astea ar fi de așteptat ca autoritățile românești să își permită să dea niște lecții despre cum trebuie tratate amenințările venite din partea Kremlinului, neavând multe de riscat ori de pierdut. Rușii pricep bine limbajul forței, dar și comportamentul submisiv, iar lipsa reacției și inacțiunea atrage invariabil, din partea lor, o mai mare presiune.

Numai că, judecând după seninatea cu care e tratată amenințarea rusă la noi, se pare că cei care ne conduc cred că în România nu operează spioni ruși, chiar dacă Rusia are interese mari aici și ne mai și amenință militar constant, nu avem publicații/vectori de propagandă rusești în limbă română de nici un fel care să încerce să influențeze opinia publică cu propagandă rusească și rețelele sociale nu sunt un mediu de răspândire a influenței rusești.

De aceea nu se acționează împotriva acestor pericole, pentru că ele nu există practic pentru țară noastră, din câte lasă să se înțeleagă autoritățile românești. Zero situri blocate, zero diplomați trimiși la ei în țară cu primul tren, iar de spioni ruși arestați în România nu am auzit vreodată. Iar propagandiștii știuți public ai Kremlinului zburdă liberi prin toate instituțiile media românești și dau lecții prin universități ca buni români ce ar fi, specializați în habar nu am ce, pentru că nu e unul dintre ei în stare să lege mai multe fraze care să aibă sens.

În ceea ce privește ofensiva patriarhului Kiril din Bulgaria, care ne privește direct pe noi, să nu căutăm către Patriarhia română să rezolve acum probleme de stat. Patriarhul României tocmai încearcă, pe calea diplomației ecleziale, să nu lase să se piardă în izolare ortodoxia rusă care înseamnă mult mai mult decât vremelnicii slujbași FSB pe care îi mai vedem în odăjdii la Moscova. Dacă e de acționat punctual și simetric, e de așteptat să o facă domnii în costume de politicieni, aleși de noi. Instituțiile pot doar să urmeze deciziile luate de ei.

O nouă Revoluție Culturală în China

0

Despre președintele Chinei s-a stabilit, în Partidul Comunist Chinez, că e un nou Mao Zedung, egal și continuator al acestuia, iar cultul budist oficial chinez a „descoperit” că același presedinte, Xi Jinping, e reîncarnarea lui Buddha. În condițiile astea, e clar că marele om o să faca fapte asemănătoare celor făcute de cei doi, de vreme ce este deja asemeni lor până la identificare cu ei. El e ei. Și Mao, și Buddha. Cum Mao este cunscut în China și în lume, printre altele, pentru Revoluția Culturală, are logică ca și Xi Jinping, noul Mao, să aibă revoluția lui culturală. E drept, lumea s-a mai schimbat, totul trebuie făcut și cu ceva finețe, fără linșări și execuții publice, dar Partidul face tot ce e posibil să pună în practică hotărârile conducatorului iubit, chiar și în noile condiții.

Buddha, președinte pe viață al Chinei

Revolutia Culturală a lui Xi Jinping nu dorește neaparăt distrugerea religiei, opiu al poporului (știuta fiind relația dragoste/ură a chinezilor cu opiul), mai ales că el este și reîncarnarea lui Buddha. Noua revoluție culturală vrea „dezvoltarea și aderarea religiei la dogme religioase cu caracteristici chinezești, adaptarea acesteia la societatea socialistă și respingerea infiltrării religioase din străinătate”.

Așa sună un text din documentul oficial referitor la religie, adoptat după ce a fost propus de președintele Jinping la Congresul Partidului Comunist Chinez din toamna anului 2017. Așadar religia e acceptată doar câtă vreme corespunde criteriilor partidului comunist chinez. Iar criteriul esențial al oricărui partid comunist e următorul – președintele partidului e zeul suprem. În consecință, creștinilor nu li s-a interzis practicarea liberă a credinței, ci s-au impus doar niște modificări ale acesteia, prin părțile esențiale, cum ar fi, de exemplu, înlocuirea icoanelor cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu cele ale președintelui Xi Jinping.

Guvernul a cerut creștinilor chinezi să înlocuiască din case icoanele cu Iisus Hristos cu imaginea președintelui

În documentul publicat în septembrie 2017, numit lămuritor „Inovarea teoretică și practică în munca religioasă, de la Congresul XVIII al Partidului”, președintele Xi Jinping a declarat că folosește metode, perspective și puncte de vedere marxiste pentru a recunoaște și trata munca religioasă. Religiile au și părți bune și părți rele. Calea de eliminare a părților rele e „chinezificarea” religiilor. Trebuie folosite valorile socialiste pentru a-i educa și îndruma pe cei credincioși, pentru a promova tradițiile chinezești prin religie, spre a îndruma masele pe calea unității, progresului și păcii!

Așadar, progresism întreg!

În practică, progresismul ăsta arată, printre altele, așa: la intrarea în bisericile din China trebuie afișată interdicția pentru tinerii de 18 ani de a intra și a fi „expuși” la ritualuri religioase, iar casele creștinilor devin „case ilegale de rugăciune” dacă se roagă cineva acasă ori poartă discuții pe teme religioase, fapte care atrag arestarea și condamnarea. Rugăciunea se poate face, conform legii, doar duminică și numai în biserici.

Care biserici nu mai pot avea cruci, pentru ca semnul Sfintei Cruci este o infiltrare religioasă străina.

În China trăiesc aproape 100.000.000 de creștini din toate denominațiunile, care suportă tot felul de perseceții din partea statului comunist. Mesajele creștine sunt cenzurate și mulți creștini ajung în închisoare pentru credința lor. Un exemplu ce trebuie menționat e cel al Bisericii Catolice din China, scindată din 1958 într-o Biserică ce își duce existența cu mare discreție, în acord cu dogmele catolice și subordonată Vaticanului, și „Asociatia Catolică Patriotică”, subordonatĂ guvernului și Partidului Comunist Chinez. Un moment important pentru catolicismul chinez a fost acela când Thaddeus Ma Daqin, numit episcop auxiliar de Shanghai, una din cele mai mari și bogate dioceze oficial subordonate guvernului, a mărturisit în fața a mii de credincioși catolici și a oficialilor chinezi prezenți în catedrala Sfântul Ignatius, la slujbă, că nu poate rămâne în „Asociația Patriotică”, subordonată guvernului, ci dorește să slujească în Biserica Catolică cea adevarată. Cei prezenți au reacționat cu bucurie, iar oficialii chinezi au suportat o fantastică umilință. Statul i-a retras urgent numirea lui Thaddeus Ma Daqin, care a fost trimis la reeducare.

E drept, după ani de arest și persecuții, Thaddeus Ma Daqin ar fi declarat că își regretă mărturisirea, dar întelegem fără probleme cum și cât de intens a fost reeducat de statul chinez până a ajuns să declare asta…

Ortodoxia chineza a fost de asemeni ținută sever sub control. În momentul de față Biserica Ortodoxă nu e recunoscută de stat și nu există nici măcar un singur preot ortodox chinez în întreaga Chină, din câte se știe, în condițiile în care sunt știute câteva comunități ortodoxe.

Sunt exemple de creștini din toate confesiunile, care rezistă încercărilor statului comunist de a-i converti la închinarea la Marele Idol, Președintele Partidului, care mărturisesc public adevărurile evanghelice și suferă pentru credința lor. Pentru comunismului chinez, creștinii reprezintă o înfrangere colosală – în ciuda presiunii statului se estimează că acum trăiesc în China aproape 100 milioane creștini și în anul 2030 numărul acestora va ajunge la 250 milioane, după unele estimări. Creștini care vor mărturisi în continuare pe Domnul Iisus Hristos și nu concepțiile comuniste ale lui Mao Buddha Xi.

Creștini rugându-se în China

Rusia e un model și Iranul, o democrație

0

În Hotelul Continental din Skopje, pe 4 martie, s-au înghesuit patru sute de macedoneni să îl vadă și să îl audă vorbind pe cel numit „ideologul Kremlinului”. Sau „Creierul” (asta e un pic exagerată), sau filozoful favorit al lui Putin. „Un sociolog care nu avem în țară așa ceva”, apud Dan Puric.

Fără să aibă vreun mandat oficial, Alexandr Dughin a declarat că este acolo în calitate de „ambasador al poporului”, orice ar însemna asta. Conferința a punctat temele lui cunoscute: Vestul e rău, iar acum se prăbușește. Trebuie abandonat. Și Vestul trebuie să abandoneze proiectul democratic pe care îl susține și promovează, câtă vreme e falimentar. Marea Britanie părăsește Uniunea Europeana și Polonia, Italia, Grecia, Ungaria sunt din ce în ce mai eurosceptice. Turcia a renunțat deja să-și mai dorească intrarea în UE. NATO și UE reprezintă șantaj, umilire și colonizare. Din audiența mesmerizată se întrerupe brusc discursul, cu scandarea preluată de toți – Rusia! Rusia! Liberalismul occidental e totalitar, distruge culturi. Rusia nu e totalitară și nu distruge culturi! Rusia! Rusia! Fiecare nație trebuie să decidă singură, Rusia vrea asta și indiferent de ce decizie luați pe viitor, rămâneți frații noștri, fraților! Urraaa! Urraa!

Acum are cuvântul alt invitat din Rusia, Leonid Savin. Și preia de unde s-a rămas, continuând neabătut: Uniunea Economică Eurasiatica e o forță democratică, spre deosebire de Uniunea Europeana. Uniunea Europeana a fost creată de frică, pentru a împiedica țările europene să lupte între ele, iar Bruxelles este satelitul Washingtonului (mergea aici să zică și că ambele sunt sateliți pentru Tel Aviv, era in linia discursului, dar Savin se grăbea deja). În Uniunea Economică Euroasiatica, pe de altă parte, integrarea se face pe bază de respect, fie că e vorba de nații de două milioane de cetățeni (Macedonia are două milioane), fie de două sute de milioane. Dacă o țară membră nu dorește ceva, acel lucru nu se întâmplă, în Uniunea Economică Euroasiatică. Asta e democrația adevărată! De la momentul ăsta a argumentat explicit că Macedonia trebuie să aleagă clubul țărilor conduse de Rusia, pentru a-și păstra tradițiile și identitatea, pe care le va pierde sigur dacă intră în UE și NATO.

Gazda întrunirii, vice președintele partidului neparlamentar Macedonia Unită, a continuat conferința, numind UE, NATO și Statele Unite „Al patrulea Reich fascist”. Vedeți? Era imposibil să nu se ajungă aici. America vrea război cu lumea liberă – China, Iran și alții, dar vrea și distrugerea Macedoniei. Macedonia trebuie să se elibereze și să se alăture Uniunii Panslave, căreia îi aparține natural.

La strigătele din sală, că Rusia trebuie să vină să ajute Macedonia în problema disputei cu Grecia privind numele țării, Dughin a spus că Rusia nu intevine până nu i se cere asta oficial. Bashar al Assad a făcut asta și poporul sirian a primit ajutorul.

Dughin a mai vorbit de importanța rețelelor sociale în promovarea ideilor sale și, cum era normal, a ajuns să îl pomenească și pe Soros.

Photo: BIRN

Conferința încheiată, macedonenii acasă.

Să nu fi fost tema slavă, putea fi ca orice altă conferința ținută în România de utilii Kremlinului. Macedonenii au viață mai grea ca a românilor. Trăiesc într-o sărăcie fantastică alimentată de o corupție generalizată, de nimic ținută sub control. Țara e doar partener NATO și UE. Trăiesc de pe urma câtorva investiții occidentale. Partidul care a organizat conferința e unul marginal. Majoritatea macedonenilor vor, cum e normal, ca țara lor să între în UE, pentru a putea călători liberi, fără viză, dar și în NATO, pentru a avea securitatea țării asigurată.

Dar, cum e pe undeva normal, s-au găsit și câteva sute de dezorientați care pot lua în serios textele tragic-comice ale domnului Dughin și compania, care cred că Rusia e un model și Iranul o democrație. În fond, dacă sunt și la noi câțiva oameni care cred asta, de ce nu ar fi și in Macedonia…

Pakistan, far călăuzitor şi reper pentru mişcarea LGBT

0

Ieri, 7 martie, a fost aprobată, în Senatul de la Islamabad, legea care permite fiecărui cetățean pakistanez să își poată schimba genul după cum găsește de cuviință, în actele de identitate și alte acte oficiale. Au fost practic două propuneri de text, care au fost unite pentru legea asta, venite din partea a doi senatori ai PPP (Pakistan People s Party), Karim Ahmad Khawaja și Rubina Khalid.

PPP, partid islamic de stânga, a fost fondat în 1967 cu manifetul intitulat „Islamul e religia noastră, Democrația e politica noastră, Socialismul e economia noastră, puterea aparține Poporului”. Manifestul a fost scris de scriitorul J.A Rahim, comunist. Legea mai prevede, printre altele, următoarele: guvernul trebuie să asigure spații separate în închisori pentru ce numesc ei transgenderi, să facă programe speciale de pregătire profesională vocațională pentru acestia, să le ofere burse speciale și, atenție, împrumuturi subvenționate pentru deschiderea de mici afaceri. Peste toate e prevăzută cuvenita asigurare a drepturilor egale la angajare, la stat sau în mediul privat, plus protecția extra împotriva hărțuirii.

Îmi vine involuntar în minte filmul „I now pronunce you Chuck and Larry” cu Adam Sandler și Kevin James în rolurile principale , care pretind că sunt cuplu homosexual pentru a primi beneficii din partea statului.

Doar ce am mai scris, cu câteva zile în urmă, despre deschiderea și voința învățaților islamici care au dat o fatwa pentru recunoașterea și susținerea persoanelor transexuale, despre societatea care îi primește cu brațele deschise pe homosexualii lor autohtoni, câtă vreme sunt musulmani, despre o mișcare islamică ce devansează toată mișcarea Stângii occidentale la capitolul asta.

Pakistanul devine, așadar, far călăuzitor. Reper. Nec plus Ultra.

Mai mult, acolo e pedepsită nerecunoașterea următorului concept, ca fapt: un bărbat e o femeie, e orice, dacă zice el asta. Și invers. Cromozomii diferiți sunt doar o părere medicală, un construct social. Anatomia diferită, o părere retrogradă. Noi știm că un bărbat care se îmbracă în femeie e doar un bărbat îmbrăcat în femeie. Total greșit, o să spună legiuitorul pakistanez. Și Remus Cernea. Îmbrăcat în femeie, bărbatul e femeie, dacă spune el asta. Mai știm că un bărbat care își face o operație de ce se numește acum schimbare de sex, devine doar un bărbat mutilat, care nu e nici pe departe femeie. Ei bine, deja o poți păți dacă spui asta public sau pe vreo rețea de socializare. Bărbatul care ia hormoni? Clar, femeie! Și viceversa. Și orice altceva mai dorește, câtă vreme chestia cu genurile e construct social și societatea evoluează și oamenii se schimbă și etc. Lucrurile astea sunt mai mult decât adevăruri, sunt post-adevăruri. Doar trăim în post post modernismul de după sfârșitul istoriei.

Și tocmai țara care are legi pentru pedepsirea aspră a blasfemiei împotriva islamului e în avangarda avangardei mişcării LGBT+. E țara în care se discută azi dacă să fie pedepsită sau nu cu moartea renunțarea la Islam, dupa cum ar fi conform legii actuale a blasfemiei.

E țara în care noaptea poate fi numită zi și întunericul lumină, așa cum profesează toată mulțimea progresiștilor din Occident sau de oriunde. Și dacă am ajuns la progresiștii de oriunde, trebuie spus că domnul Justin Trudeau, cu outfitul lui dragqueenish știut de lumea întreagă din fotografiile oficiale recente, a fost în regiunea potrivită la ultima vizită de stat de răsunet, doar țara a greșit-o.

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei: toți bebelușii sunt oameni de știință

3

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, a participat alături de Bill Nye „the Science Guy”, la o discuție cu public pe teme științifice, organizată de Universitatea Ottawa din Ontario pe data de 6 martie. Dl. Trudeau nu a irosit ocazia de a împărtăși audienței convingerile sale referitoare la o problematică spinoasă, care nu dă pace minților curioase: cine sunt oamenii de știință și când începe formarea lor?

Răspunsul prim-ministrului Canadei este original și incitant:

(de la secunda 35)

Fiecare ființă umană începe ca om de știință. Când ești bebeluș, ești om de știință. Dacă fac acest zgomot, uau, mi se dă lapte. Dacă apăs butonul ăsta, sau dau jos chestia asta de pe masă, ajunge pe mine și mă doare.

Ești curios, întotdeauna întrebi de ce este cerul albastru, ce face acest lucru, la ce e bun acel lucru, de ce funcționează un lucru într-un anume fel. Ce înseamnă că vor fi consecințe dacă fac ceva anume? Un copil testează constant, descoperind ipoteze, experimente, soluții, învățând. Pe măsură ce îmbătrânim, începem să uităm că suntem oameni de știință.

La care, un canadian exasperat exclamă:

Iată o încarnare întristătoare a exact fenomenului descris de dl. Trudeau: adultul care, în loc să descopere chestii and stuff, a uitat complet ce omuleț de știință a fost odată și acum joacă rolul de chibiț negativ pe lângă mintea de bebeluș iscoditor a domnului prim-ministru.

Am trăit mulți ani în Canada, țin mult la această țară și mă încearcă un sentiment de tristețe și crispare de fiecare dată când aflu de isprăvile individului care a ajuns să o conducă. Nu ține de orientarea politică. De-a lungul timpului, la conducere s-au aflat conservatori și liberali, oameni de stat ai Dreptei sau ai Stângii, dar toți au fost oameni adulți. Toți au fost caracterizați de bun-simț elementar și judecată – acea facultate de a gândi logic la un nivel fundamental.

Trudeau e altfel. Într-un cuvânt, este infantil. Semnul vizibil al stării sale de sub-dezvoltare e lipsa completă de simțul ridicolului și de simțul măsurii. Recentele manifestări penibile cu ocazia vizitei de stat în India stau mărturie în acest sens.

M-am întrebat, de ce? Impresia mea este că acest gen de comportament nu e străin de infantilizarea treptată a societății. Când copiii și tinerii învață că nu există o scară de valori, ci doar modalități de expresie diferite – nimeni nu pierde, nimeni nu e mai bun, toți primim diplome de participare – când autocontrolul e considerat represiv și în detrimentul creativității și spontaneității – nefiltrate de rațiune – și când generațiile tinere sunt încurajate să creadă că totul li se cuvine, fără să afle cum s-a ajuns la acel tot, atunci e doar o chestiune de timp până când un produs al acestei mentalități va ajunge conducător al adulților.

E un semn de alarmă nu numai pentru canadieni. În timpurile noastre, dincolo de preferințele politice, primul criteriu de validare al oricărui candidat ar trebui să fie: este X o persoană adultă?

Dacă am ajuns să ne punem astfel de întrebări, e și un semn al decăderii societăților noastre. Dar mai bine să recunoaștem problema, decât să ne prefacem că infantilismul la conducere ar fi o realizare în numele diversității și egalității de șanse.

Moștenirea Mandela

0

Anunțul făcut de autoritățile din Africa de Sud, că vor fi confiscate fermele albilor și date populației majoritare de culoare, a adus în atenția presei internaționale o situație care, la acest moment a venit cumva firesc pentru țara condusă atâția ani de Mandela și moștenitorii lui ideologici.

Partidul aflat la conducere din 1994, African National Congress, partid revoluționar de stânga, a fost legat de URSS încă din anii ’20. Josiah Gumede, unul dintre părinții fondatori ai partidului, a fost invitat în URSS în 1927, după un tur european al organizațiilor socialiste. A văzut „realizările” agriculturii comuniste și, revenind în Africa de Sud, a concluzionat într-un discurs – „am văzut (în URSS) lumea de mâine, care a început deja, am văzut Noul Ierusalim„.

Mai târziu, în acel an, el a ajuns președintle partidului… De-a lungul timpului, Moscova a susținut constant ANC (African National Congress) cu bani, cu arme, cu experți pentru pregătire ideologică și militară, practic cu tot ce era nevoie pentru preluarea revoluționară a puterii, lucru care nu s-a întâmplat, spre dezamăgirea multor susținători ai partidului. Preluarea puterii s-a făcut prin alegeri democratice, în 1994, pe votul unei populații sătulă de apartheid și extaziată de promisiunile făcute de-a lungul timpului de partidele partenere ANC și SACP (South Africa Communist Party). Sub conducerea comunistă corupția și criminalitatea au ajuns la cote nemaivăzute până atunci în acea țară și problemele economice apărute nu puteau avea, în logica comunistă, decât o singură rezolvare – eliminarea „opresorului”, în cazul acesta, a colonistului care a produs atât rău, cum spunea și domnul Adrian Năstase pe blogul dânsului, referindu-se însă la Cuba.

Discursurile publice venite din partea ANC au fost constant îndreptate împotriva minorității albe, deținătoare a celei mai mari părți din economia sud africană, și politiceni cu mare priză la populație au mers cu propaganda împotriva fermierilor albi până foarte departe… Imnul „Împușca burul” a fost cântat până acum de oameni din fruntea ANC și versurile au venit muzică de fond perfectă pentru cei care execută sistematic fermierii albi.

Practica leninistă a terorii, a execuțiilor, este reprezentată în cifre astfel: într-o țara cu o criminalitate extraordinar de ridicată, posibilitatea ca un fermier alb să fie ucis e de trei ori mai mare decât pentru un agent de poliție și de 4,5 ori mai mare decât pentru un sud-african obișnuit. Au loc frecvent execuții, răpiri urmate de tortură, practici teroriste deprinse sistematic din manualul luptătorului comunist din Africa. Așa fiind, mulți fermieri albi au rămas să lucreze pământul, chiar dacă numărul fermelor deținute de albi s-a redus drastic: de la 128.000 în anii ’80, la 58.000 în 1997, până la 32.000 acum.

„Un revoluționar trebuie să devină o mașină de ucis cu sânge rece motivată de ură pură.” Pancartă EFF, citat din Che Guevara

Numai că, acum, partidul comunist care conduce țara a ajuns la capătul răbdării și face ce fac comuniștii – marea naționalizare/confiscare a pământurilor, în cazul ăsta particular fiind vorba de confiscarea fermelor deținute de albi. Anii de propagandă în care s-a tot spus de la tribună ANC că fermierii au furat pământurile străbunilor, deci trebuiesc tratați ca infractori, au făcut previzibil momentul ăsta. Acum a fost anunțată oficial confiscarea. Președintele statului, Cyril Ramaphosa a anunțat că, de fapt, e o reformă agrară, care constă în înmânarea fermelor de către albi către noii proprietari de culoare.

Exproprierea nu va fi urmată de nici o compensare, pentru că ea ar trebui să repare nedreptățile anilor de apartheid. În schimb, e sigur că va ajuta partidul de guvernământ să mute atenția opiniei publice din Africa de Sud de la marile scandaluri de corupție în care sunt implicați mulți dintre membrii săi de la vârf. Exproprierea e și o victorie a lui Julius Malema, fost șef al tineretului ANC, care acum conduce propriul partid – EFF (Economic Freedom Fighters). Partidul lui Malema este partid de opoziție, dar așa fiind, propune o agendă radicală, de stânga, la fel de periculoasă ca cea a ANC. Malema a fost și este de asemeni acuzat în multe scandaluri de corupție.

După o vizită făcută în Zimbabwe, în aprilie 2010, Julius Malema l-a lăudat pe Robert Mugabe și confiscările fermelor făcute la ordinele acestuia. În 28 februarie, anul curent, într-un discurs ținut în fața unui grup mare de suporteri, Malema a spus: „nu ne interesează sentimentele albilor… ei trebuie să fie încântați că nu-i batem, că nu pornim un genocid împotriva lor (…) Le facem rău și luăm de la ei, fără să curgă o picătură de sânge.”

Duminică, pe 4 martie, Malema și-a îndemnat susținătorii să învețe să lucreze în agricultură, pentru că urmează să primească pământ… Cu aceeași ocazie a declarat că nu vor asculta nici de Marea Britanie, nici de Uniunea Europeană, nici de ONU, dacă vor vrea să intervină în problema confiscărilor.

Ce urmează e ușor de anticipat. Alungarea fermierilor albi din Zimbabwe a produs rapid dezastru economic și foamete în țara care fusese mare exportatoare de produse agricole, numită până în confiscarea fermelor „Coșul de pâine al Sudului Africii”. Iar reformele comuniste și exproprierile au făcut ca Venezuela, țara care avusese cel mai mare nivel de trai din America de Sud, să devină o țară a sărăciei generalizate și a criminalității. Comunismul, de oriunde ar fi, produce mereu aceleași rezultate…

Imperiul lui Erdogan e gata de luptă

4
Turkish President and Chairman of the Justice and Development Party (AK Party) Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the AK Party's group meeting at the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in Ankara on May 30, 2017. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN

Într-un discurs ținut în orașul Kahramanmaras, în luna februarie, președintele Erdogan i-a îndemnat pe toți turcii să fie pregătiți de concentrare în unitățile militare, menționând că, totuși, nu există o nevoie imediată a armatei. E vorba de anticiparea unor momente viitoare. Nu a fost doar retorică, anunțul fusese deja făcut oficial în presă și numărul mare de interesați dăduse peste cap situl Ministerului Apărării din Turcia, până la acel moment. Asta în condițiile în care Turcia are deja o armată formidabilă, foarte bine echipată și cu un număr mare de militari, susținut de obligativitatea serviciului militar, și practic nu se poate pune problema, în condițiile actuale, de nevoie suplimentară de personal.

Dar Erdogan are de gând, din câte se vede, să schimbe condițiile actuale. Omul a declarat, în același discurs, că el e primul care se va prezenta la arme, la chemarea țării. Când e vorba de armată, în orice discurs patriotic onorabil, se ajunge și la eroi. Și Erdogan a avut o fetiță prezentă la eveniment, îmbrăcată în uniformă militară, în rolul viitorului martir. Din zona islamică apropiată am fost familiarizați cu imaginea copiilor în uniformă, cu bomba sinucigașului prinsă de corp, care sunt educați să se vadă murind pentru ce spune imamul, ori organizația teroristă care i-a furat copilăria. Fetița plângând a fost încurajată de Erdogan – pe trupul ei mort va sta steagul glorios al Turciei! Din sală s-a strigat-„Stăpâne, du-ne la Afrim” adică undeva, pe câmpul de luptă din Siria.

Țara care s-a vrut europeană, civilizată, democratică, pare că s-a transformat în doar câțiva ani, în mâinile lui Erdogan, într-un imperiu care se vrea războinic. Tocmai vedem că este predicat războiul total, oficial, de la cea mai înaltă tribună. Orice om întreg la cap știe că dacă luptăm, luptăm tocmai pentru pentru copiii și urmașii noștri. Vedem însă că turcii gândesc din ce în ce mai diferit de noi și, parca dintr-o data, mai aproape de felul celor care țin regiunea de la Sud de ei în război de zeci de ani – Hezbollah, PLO, și ISIS, până la urmă.

Erdogan Magnificul

Erdogan nu promovează pe repede înainte doar agenda internă. În momentul de față este într-un turneu politic de cinci zile în patru țări din Africa: Algeria, Mauritania, Senegal și Mali. Anterior, în decembrie, a mers în Sudan, Ciad și Tunisia.

Țări islamice toate, cu care Turcia vrea să strângă legăturile politice și economice, pe care să le susțină și de la care să obțină susținere politică. E aproape ritualic interesul asta deschis față de Africa: URSS s-a băgat în Africa, China și-a încercat mâna în Africa îndată ce a simțit că își poate proiecta la nivel mondial puterea, și are acum câteva capete de pod acolo, Turcia face acum același lucru. Așadar e un drum bătut de cei care au ambiții mari la nivel global. Chiar și Iranul, în Yemen, și Statul Islamic, în Centrul și Nordul Africii, au fost prezente pe continentul premiu. Acum e rândul Turciei. Și Turcia își ia lucrurile în serios, pas cu pas. Își construiește două baze militare năvale, una în Qatar și alta în Somalia.

Procesul de întărire a forței navale include construcția a două portavioane: TGC Anadolu, navă de asalt și portavion ușor, deja în lucru, și un alt portavion convențional ce urmează să fie construit în anii care vor urma.

Pentru comparație, Marea Britanie și Franța au acum, împreună, un singur portavion în serviciu (Charles de Gaulle), Rusia tot unul singur (Amiral Kuznetov). În același timp, Turcia își face cunoscută intenția de a-și schimba flota de avioane de luptă F16 cu avansatele platforme de luptă F35, pentru Forțele Aeriene și F35B pentru echiparea portavioanelor.

Până acum, Grecia se înarma în oglindă cu Turcia, dar acum e evident că Turcia a făcut un salt imens înainte și nu mai poate fi prinsă din urmă de greci. Nici Israelul nu are cum să se simtă bine lângă Turcia care, din ce în ce mai evident, vrea să reconstruiască vechiul imperiu. Astea sunt problemele lor. Și ale multor altora, pentru anii care vor veni.

Femei în Iran. Shaparak Shajarizadeh, arestată pe când șefa diplomației olandeze umbla cu basma prin Teheran

1

Mamă a unui băiețel, Shaparak Shajarizadeh, 32 ani, a fost arestată la Teheran în 21 februarie 2018 pentru că a protestat contra obligativității hijabului.

Imediat după arestare, au apărut informații că Shaparak a fost bătută în închisoare de două femei gardian.

Familia a spus că tinerei i s-au făcut mai multe injecții, împotriva voinței, cu o substanță necunoscută.

Chiar în ziua arestării lui Shaparak Shajarizadeh, Teheranul a fost vizitat de ministrul de Externe al Olandei, Sighrid Kaag.

Doamna Kaag (măritată cu un fost ministru adjunct din cadrul Autorității Palestnine de pe vremea lui Yasser Arafat) a fost primită de președintele republicii ayatollahilor, Hassan Rouhani, și de ministrul de Externe, Javad Zarif.

La întoarcere, Sighrid Kaag a menționat pe Twitter că principalul subiect de discuții la Teheran a fost despre angajamentul Olandei pentru acordul nuclear cu Iranul (pus sub semnul întrebării de Administrația Trump). A adăugat și că a discutat și despre „provocări privind drepturile omului și tensiuni regionale”. Informarea doamnei Kaag se încheia cât se poate de promițător:

„Iranul are un mare potențial economic.”

În ziua vizitei delegației olandeze, pe lângă arestarea tinerei Shaparak Shajarizadeh, alte 29 de femei iraniene erau în pușcărie. Fuseseră reținute la sfârșitul lui ianuarie și începutul lui februarie pentru că își dezveliseră capul în public, protestând astfel contra obligației purtării basmalei. Le numeri pe degete pe acelea cărora le este cunoscută public identitatea. Sunt cele care au apucat să pună pe rețelele sociale protestele lor.

Din fotografiile postate de IRNA reiese că toate membrele delegației olandeze erau femei. S-au prezentat „cum se cuvine” olandezele, cu basmale pe cap.

Sighrid Kaag, șefa diplomației olandeze s-a înfățișat regulamentar, cu basmaua pe cap, în fața bărbaților de stat iranieni.

După 21 februarie, în semn de protest față de condițiile și tratamentul din pușcăria în care era reținută (a fost ținută la izolare o vreme), Shaparak Shajarizadeha a intrat în greva foamei. A putut să apară în fața unui judecător numai înveșmântată în chador. A fost eliberată în 28 februarie pe cauțiune. Va fi judecată pentru „incitare la prostituție”, la fel ca Narges Hosseini, despre care am scris recent.

La ieșirea din închisoare, Shaparak Shajarizadeh și-a revăzut băiețelul. Selfieul făcut în mașină a apărut imediat pe rețelele sociale.

Shaparak Shajarizadeh s-a alăturat astfel campaniei #WhiteWednesdays, lansată în mai 2017 de jurnalista iraniană Masih Alinejad care trăiește în exil în SUA.

Campania #WhiteWednesdays își propusese ca în fiecare miercuri femeile iraniene să poarte un voal alb, în locul tradiționalelor văluri colorate, pentru a protesta contra obligativității hijabului.

Însă într-o miercuri, 27 decembrie, chiar în ajunul marilor demonstrații contra dictaturii islamice soldate cu uciderea a zeci de protestatari, tânăra Vida Movahed s-a urcat pe o cutie metalică, și-a scos basmaua, și-a dezvelit capul și a protestat vizibil chiar în centrul Teheranului.

De atfel, primul text pe acest an al ILD, din 1 ianuarie 2018, a fost despre protestul Videi: Femei în Iran. Sfidare și supunere la Teheran: tânăra iraniană și Mogherini. Mamă a unei fetițe de 20 luni, Vida a fost arestată pe loc. Timp de o lună, nu s-a mai știut de ea, nu se știa nici măcar numele ei. A fost eliberată după o lună de detenție.

Exemplul i-a fost urmat în 29 ianuarie 2018 de Narges Hosseini, arestată și ea: Femei în Iran. Cazul Narges Hosseini: arestată și acuzată de „incitare la prostituție” pentru protestul anti-hijab. Eliberată pe cauțiune în 17 februarie 2018, Narges Hosseini este inculpată pentru „incitare la prostituție” și riscă 10 ani de închisoare.

În aceeași situație este și Shaparak Shajarizadeh.

„Insurgența Trump” – noua situație strategică

2

Despre fenomenul Trump – adică ascensiunea la funcția supremă în SUA a unui outsider constant și aproape unanim luat în derâdere – s-a scris multă maculatură, la noi și aiurea.

Dincolo de narațiunea convențională întreținută de mediile de informare și de diverși comentatori politici – conform căreia succesul inimaginabil al acestui personaj s-ar datora, dacă nu unei colaborări subterane cu Moscova, atunci cel puțin influenței subversive exercitată de Kremlin, prin campanii de influență a publicului și de decredibilizare a celuilalt competitor – realitatea este că, în ultimă instanță, pentru Trump au votat foarte mulți alegători. Știm că o colaborare subterană cu Moscova nu a existat (după mai bine de un an de speculații febrile nu există nicio dovadă în acest sens) și este clar faptul că încercările de amestec și influență ale Moscovei au avut un efect practic nul asupra deciziei luate de electoratul american.

Atunci, se pune întrebarea: totuși, cum de a obținut Trump aproape 63 milioane de voturi? (Știu, Hillary a obținut aproape 66 milioane, iar președinția i-a revenit lui Trump datorită sistemului american al colegiului electoral – un sistem diferit de democrația directă din alte părți.) La câte păcate reale și imaginare au fost puse în cârca lui Trump, nu ar fi fost mult mai firesc ca Hillary să câștige la o diferență confortabilă?
Nu merită luate în serios nici explicații derizorii (de fapt, pur și simplu imbecile) de genul „așa sunt americanii, creduli și ușor de prostit”, sau alte variații pe aceeași temă.

Adevărul este că susținerea din partea publicului de care se bucură actualul președinte este reală și nu poate fi explicată printr-un recurs facil la manipulări din culise, sau la naivitatea alegătorilor. E vorba despre un fenomen care precede candidatura Trump. Adevărul este că o parte semnificativă a națiunii americane s-a săturat de consensul și dictatul cultural-politic al elitelor tradiționale și se revoltă în mod activ.

Perioada Obama a reprezentat momentul culminant al unui proces vechi de aproape cinci decenii, de divergență între ansamblul elite-instituții – așa-numitul establishment – și popor. O parte a Americii (mai ales generațiile noi) a fost convertită la ideologia și crezul establishment-lui, însă restul, care încă nu se află în minoritate, refuză convertirea și se încăpățânează să păstreze și să pună în practică valori și principii mai vechi. În esență, (a)moralitatea de dată mai recentă a establishment-lui este respinsă de toți cei care preferă codul moral de extracție creștină al Americii tradiționale.

Acest refuz mocnit, devenit revoltă în cabina de vot, explică cel mai bine succesul lui Trump. Textul care urmează – traducerea unei analize a noii realități inaugurate de victoria lui Trump – folosește termenul de insurgență. Mi se pare un termen potrivit. Doresc să lămuresc faptul că „insurgența Trump” nu aparține strict lui Donald Trump. Ea este determinată și propulsată de factori, reacții și actori a căror existență și dinamică preced și transcend personajul Trump.

De asemenea, tot pentru o mai bună înțelegere a textului care urmează, e nevoie de o scurtă explicație a termenilor „Biserică Albastră” și „Religie Roșie”, folosiți mult de autor.

Vă mai aduceți aminte de această secvență din filmul The Matrix?

Morpheus îi oferă lui Neo posibilitatea de a cunoaște realitatea adevărată a Matricii. Neo are de ales între pastila roșie, care îl poate transporta în lumea adevărată din spatele aparențelor, și pastila albastră, care nu îl duce nicăieri; îl menține în lumea obișnuită a aparențelor și îi șterge orice amintire despre întâlnirea cu Morpheus. În acest sens, Biserica Albastră din text trebuie înțeleasă ca realitatea fabricată de gardienii statu-quoului, iar Religia Roșie ca realitatea adevărată din spatele simulacrului tras peste lume.

Este o lectură mai lungă, dar incitantă.

icon-circle-o  icon-circle-o  icon-circle-o

In 2015 am încercat să fac o evaluare a naturii și amplitudinii provocărilor globale la acel moment. Privind retrospectiv, acel eseu și-a păstrat actualitatea, dar este timpul să revin cu o interpretare proaspătă.

În timp ce multe lucruri s-au schimbat în lume în ultimii doi ani, anul 2016 reprezintă un moment de tranziție majoră în domeniul politic. Cu toate că, în general, este vorba despre un fenomen la scară globală, care include Brexit și alte mișcări în întreaga Europă, vreau să mă concentrez mai ales asupra victoriei obținute de „insurgența Trump” și să analizez în detaliu schimbările declanșate de acest eveniment.

„Insurgența Trump” este un termen inventat de John Robb și îl folosesc aici pentru a sublinia faptul că alegerile din 2016 nu au fost un exemplu de „politică obișnuită”. Cine nu înțelege acest lucru va face erori majore de interpretare. De exemplu, alegerile din 2016 nu sunt comparabile cu alegerile din 2000 (adică nu le putem descrie doar ca “alegeri foarte strânse“) și nici cu alegerile din 1980 (nu le putem descrie doar ca o “tranziție ideologică“). Cu toate că este tentant să le comparăm cu cele din 1860, nu sunt sigur că ar fi o analogie potrivită.

De fapt, pe măsură ce mă întorc în timp și încerc să găsesc o analogie adecvată, singurul exemplu comparabil din trecut sunt „alegerile” din 1776 (adică revoluția americană). Cu alte cuvinte, în timp ce 2016 pare la suprafață a ține de domeniul politicii, ceea ce are loc cu adevărat este un război revoluționar. Deocamdată, acesta e un război care utilizează cuvinte și noțiuni în loc de gloanțe, dar războiul este mai mult decât o simplă metaforă.

Miza acestui război nu este una pur și simplu ideologică, financiară, sau numai de luptă pentru putere. S-ar putea ca nici măcar participanții să nu înțeleagă pe deplin ce se află în joc. La un nivel central, ne aflăm în plin conflict existențial între două forme de “inteligență colectivă” complet diferite și incompatibile. Aceasta este o observație importantă și s-ar putea să provoace confuzie. De aceea nu mă voi grăbi și mai departe voi detalia “fronturile“ unde eu cred că vor avea loc confruntările majore din următorii ani. Aceasta este o evaluare mai ales tactică și ar trebui să fie inteligibilă și utilă oricui. În ultimă instanță voi ajunge la ceea ce eu consider a fi miezul încleștării – într-un efort de a înțelege „ce se întâmplă cu adevărat”. Cu siguranță că viitorul mă va contrazice în mod flagrant, dar, cu puțin noroc, va fi o călătorie ce-și va fi meritat timpul.

Primul front: infrastructura de comunicații

Toți combatanții moderni știu că primul pas în orice conflict constă în perturbarea infrastructurii de comunicații și control a inamicului.

Sistemul nostru „senzorial” vechi de receptare și interpretare a realității este în mare parte compus și dominat de un mic set de canale de comunicare. Acestea includ cele mai mari ziare (de exemplu New York Times și Washington Post) și rețelele de televiziune (de exemplu CNN, CBS, Fox, etc.).

Până foarte recent, receptarea și interpretarea realității a fost facilitată de aceste canale și, în consecință, ele au facilitat și un mecanism foarte eficient de coordonare a informației și control. O parte considerabilă a puterii, influenței și eficacității elitelor la putere în ultima vreme (de exemplu alianțele neoconservatoare din ​​partidul Democrat, cât și din cel Republican) se datorează priceperii lor în utilizarea acestor canale.

Pentru cineva care desfășoară o activitate de planificare în peisajul contemporan este important să recunoască faptul că activitățile insurgenței Trump sunt complet diferite de cele ale actorilor anteriori. În loc să urmărească obținerea controlului asupra infrastructurii vechi de comunicare a informației, insurgența Trump este pe cale să o distrugă complet și să o înlocuiască cu o arhitectură foarte diferită; una care este în mod intrinsec compatibilă cu propria ei formă de inteligență colectivă.

Mi se pare clar faptul că insurgența Trump este angajată într-un „război total”. Ea atacă structurile de putere vechi simultan și pe mai multe fronturi (al accesului la informații, al viabilității antreprenoriale și, în special, al legitimității) în timp ce inventează abordări noi la problema comunicării și a controlului pe scară largă (de exemplu tweeturile directe de la POTUS). Scopul nu este de a face competiție, sau de a domina mass-media veche, ci de a o elimina și înlocui cu altceva complet diferit.

Această abordare este optimă din punct de vedere strategic. Insurecția Trump reprezintă un nou model de inteligență colectivă în general. Este prima abordare cu adevărat viabilă, conectată direct la modelul descentralizat în curs de dezvoltare, care a impulsionat perturbările tehnic-economice din ultimele decenii. Noul fel de guvernare (este vorba despre administrația Trump, n. trad.) este incompatibil structural cu arhitectura mediatică veche. El este inerent disonant cu tipul de abordare lentă, de sus în jos, controlată și sincronizată a vechilor mijloace de comunicare. De aceea va trebui să desființeze această arhitectură veche și să o înlocuiască cu una sincronizată cu propriul mod de operare, astfel beneficiind masiv de pe urma blocării oricărei inteligențe colective care operează în vechiul stil, de sus în jos.

Ca să folosim un concept al lui Gilles Deleuze, insurgența Trump este o mașină de război nomadică, aflată acum într-un proces de netezire a spațiului de comunicații. Folosind o metaforă mai simplă, imaginați-vă insurgența Trump ca o gherilă de deșert foarte eficientă, în prezent pe cale să transforme totul în deșert. Cercurile consacrate (establishment-ul, n. trad.) sunt optimizate pentru un „conflict de junglă” și se pot aștepta la vremuri grele.

Mi se pare evident faptul că insurgența are o capacitate superioară de a înțelege-planifica-reacționa (așa-numita buclă OODA) comparativ cu structurile de putere vechi. Cel puțin în ultimele 18 luni, insurgența a fost mult mai agilă decât vechile structuri ale establishment-ului. În consecință, mă aștept ca insurgența să câștige această rundă. Concret, mă aștept ca eficacitatea ideilor și a tiparelor cognitive întrebuințate de New York Times, CNN, Washington Post, MSNBC și canalele conexe să tindă spre zero în următorii doi-patru ani. N-aș fi surprins dacă unele dintre acest entități vor da chiar faliment.

Rețineți, poziția noilor canale media, cum ar fi Twitter, Facebook și YouTube, este mai greu de prevăzut. Bănuiesc că mare parte a conflictului de pe frontul informațional va avea loc aici. În prezent, toate aceste medii noi sunt controlate de forțe care se opun în mare măsură insurgenței. Cu toate acestea, insurgența trebuie să stabilească dominația pe acest teritoriu. Acest lucru poate fi realizat fie prin capturarea platformelor existente, fie prin mutarea centrului de greutate pe noi platforme, aliniate la insurgență (de exemplu, înlocuirea Twitter cu gab.ai). Dacă aveți impresia că acest lucru este foarte puțin probabil, recomand să vă reexaminați modelele și ipotezele.

Impresia mea este că un factor decisiv al acestui conflict va fi dacă ”noua mass-media” va rămâne cuplată la structurile vechi de putere (și implicit la buclele lor OODA), sau dacă se va decupla și va intra într-un conflict direct pentru ”supremație descentralizată”. Dacă aleg prima variantă, vor pierde. Dacă o aleg pe a doua, rezultatul este greu de prezis.

Rețeaua Statului Adânc – statul ales, statul din umbră, statul siguranței naționale, statul public-privat și instituțiile de propagandă
Al doilea front: statul adânc

În politica obișnuită este de așteptat ca un candidat ales să se integreze și să facă schimbări relativ mici, de reglaj fin, la aparatul de stat existent și la masa birocraților de carieră, care compun cea mai mare parte a mecanismului propriu-zis de guvernare (adică „statul adânc”).

Evaluarea mea este că insurgența Trump a identificat însuși statul adânc drept adversar central și s-a implicat într-un conflict existențial direct cu acesta.

În mod normal, aceasta ar fi o victorie ușoară pentru statul adânc. Însă eu mă aștept ca acest front să fie cel mai provocator, incert și periculos al războiului. Statul adânc este masiv, are acces la resurse ample și capabilități vaste și are o experiență de zeci de ani de control al puterii. Însă două lucruri lucrează în favoarea insurgenței.

În primul rând, statul adânc pare a fi fragmentat. De exemplu, scenariul „hacking-ul rusesc” din ultimele luni pare surprinzător de necoordonat și incompetent. Nu știu exact ce se întâmplă aici, dar în mod evident nu este produsul unui stat unificat și în bună funcțiune.

În al doilea rând, este foarte plauzibil faptul că statul adânc s-a obișnuit să lupte „războiul anterior”, în timp ce insurgența duce o luptă cu totul diferită. Statul adânc s-a dezvoltat în secolul XX și s-a adaptat condițiilor din acea perioadă. Se poate spune că a devenit expert în lupta de tranșee. Dar acesta este secolul al XXI-lea și insurgența a trecut la Blitzkrieg.

Să aruncăm o privire la noțiunea de „știri false”, de exemplu. Această meme are toate elementele unei inițiative a statului adânc. Planificată cu grijă, bine coordonată, provenind din toate direcțiile a căror autoritate față de public este incontestabilă, orientată strategic. Cred că este vorba despre o contribuție din partea statului adânc la lupta pentru dominarea infrastructurii de comunicații. Dar se pare că această inițiativă nu numai că a eșuat, ci insurgența a reușit să se folosească de avantajul pe care i-l conferă bucla OODA superioară pentru a schimba complet termenii, reușind să transforme noțiunea de fake news într-o armă proprie. Cum a reușit acest lucru? Printr-o mișcare rapidă, neconvențională, într-un mod foarte descentralizat și cu un angajament total față de victorie.

Dacă interpretarea mea este corectă, rezultatul conflictului dintre statul adânc și insurgență va fi determinat funcție de cât de rapid poate primul să renunțe la doctrinele sale vechi și disfuncționale, și dacă poate adopta abordări noi, adecvate războiului. Cu alte cuvinte, se pare că alegerea constă între frontul de Vest (Franța care se prăbușește în șase săptămâni), sau frontul de Est (URSS sângerând și cedând teren, până când a reușit să pună la punct o nouă mașină de război, capabilă să înfrângă Wehrmacht-ul).

Dacă interpretarea mea este corectă (ceea ce, bineînțeles, s-ar putea să nu fie), atunci statul adânc ar face bine să nu ia măsuri drastice în următoarele 12-24 luni. De exemplu, o inițiativă „impeach Trump” ar fi aproape sigur un dezastru strategic. În ciuda puterii aparente a statului adânc, circuitul OODA superior al insurgenței ar putea avea ca rezultat o victorie a insurgenților în această luptă – iar o astfel de victorie ar întări considerabil poziția insurgenței.

Din direcția opusă, insurgența ar face bine să continue cu al ei Blitzkrieg. Acum are avantajul unei abordări pe care adversarul nu o înțelege și la care nu poate reacționa eficient. Dar statul adânc este adânc. Cu timpul, ar putea învăța cum să câștige această luptă. Pentru ca insurgența să câștige, ea trebuie să reducă rapid forța strategică a statului adânc. De aceea insurgența trebuie să fie agilă și să dea lovituri decisive.

Această luptă este foarte periculoasă. De obicei, atunci când o hegemonie de lungă durată (în acest caz, Pax Americana) este slăbită și neatentă, datorită unui conflict intern între elite, rivali precum Rusia și China vor sesiza oportunitatea de a trece de la o lume hegemonică la una multipolară, și ar putea fi ispitiți de aventurism. În aceste condiții, chiar și cea mai mică greșeală poate dezlănțui un conflict aproape catastrofal.

Al treilea front: globalismul

Retorica anti-globalistă a fost una dintre trăsăturile centrale ale campaniei Trump. Unul dintre puținele lucruri susținute în mod consecvent a fost rezistența în fața „cântecului fals al globalizării”. Toate dovezile din contextul postelectoral arată că insurgența Trump este cu adevărat anti-globalistă.

Este uimitoare relativa usurință cu care Trump a fost capabil să taie nodul gordian globalist. Timp de o jumătate de deceniu, Parteneriatul Trans-Pacific a fost o forţă teribilă, de neoprit. Dar numai până când Trump a decis să-i pună capăt. Poate că acest lucru este o dovadă a unei slăbiciuni adânci, care a făcut din PTP un tigru de hârtie. Poate că este o dovadă a echilibrului relativ de putere între instituțiile naționaliste și globaliste, cel puțin atunci când instituția naționalistă se numește SUA (de comparat cu Grecia față de UE). Poate că este o dovadă a unui conflict antiglobalist la scară mai largă, care durează de aproape un deceniu și care acum a devenit vizibil peste tot (vezi Brexit, Trump, Le Pen etc.).

În orice caz, este o victorie semnificativă și sunt sigur că va încuraja insurgența. În acest moment, mă aștept ca insurgența să intervină puternic împotriva unor instituții globaliste puternice (Banca Mondială, ONU, diverse organizații ale tratatelor) și, mai ales, împotriva unor instituții naționale aliate globalizării, cum ar fi Rezerva Federală. Globaliștii au o legatură ciudată cu puterea. În general, ei avansează prin exercitarea de influență și amenințări la adresa elitelor, însoțite de un nivel semnificativ de propagandă, pentru a netezi calea. Insurgența este în general imună la propaganda globalistă și este puțin probabil ca elitele insurgenților să coopereze cu elitele globaliste, sau să cedeze datorită amenințărilor. În acest moment, văd doar două opțiuni realiste la dispoziția globaliștilor. 1) Destabilizarea economică, în speranța de a ralia „poporul” împotriva insurgenței. 2) Un fel de destabilizare social-militară.

Dar nu dau globaliștilor prea multe șanse. Dintre toate marile puteri mondiale, numai UE este în prezent dominată de globaliști, iar odată cu victoria Brexit și creșterea naționalismului în Franța, Olanda etc., chiar și eurocrații sunt în retragere.

Este posibil ca insurgența să reducă substanțial puterea globaliștilor, reacționând rapid și decisiv împotriva aliaților globaliști ai statului adânc și cultivând o rezistență naționalistă față de influența instituțională globală (de exemplu, prin tarife de import ridicate și politică monetară protecționistă), împreună cu folosirea unei narațiuni care pune toate știrile economice negative pe seama globaliștilor.

Chiar și mari corporații multinaționale – care până nu demult păreau a trage de sfori în spatele politicilor de guvernare – capitulează în fața insurgenței. Cele două forțe globaliste majore care până acum nu au fost încă testate în public, sunt companiile energetice și băncile. Ce se va întâmpla aici rămâne de văzut. Un cinic ar putea spune că însăși insurgența este aparent populistă, dar în realitate reprezintă interesele Energiei și Băncilor împotriva altor elite. Rămâne de văzut dacă un astfel de cinic are dreptate.

Rezultatul net al acestui front va fi o slăbire semnificativă a ordinii instituționale postbelice la nivel mondial și o re-echilibrare a puterii, de-a lungul unor aliniamente naționaliste care încă sunt neclare. Nu este clar ce efect va avea această schimbare. De exemplu, ne putem aștepta ca probleme la “scară globală“, cum ar fi schimbările climatice sau terorismul, să își piardă din relevanță și impact, dar acest lucru nu este clar. Este cu siguranță plauzibil faptul că alianțele dintre națiuni pot aduce progrese importante chiar și în aceste domenii de interes. În special, dacă presupunem că agenda globalistă se folosește de aceste crize în scop propriu, în loc să contribuie la rezolvarea lor.

Mai mult, nu există niciun motiv să credem că un naționalism multipolar va fi mai puțin stabil pe termen lung decât o hegemonie globalistă. De-a lungul timpului au fost posibile ambele alternative. Dar ceea ce este clar e următorul lucru: această perioadă de tranziție, în care forțele globaliste se luptă să mențină puterea, în timp ce forțele naționaliste nu au ajuns încă la o formă de echiblibru stabil cu primele, este un moment (care va dura ani) de pericol deosebit.

Al patrulea front: noul război cultural

Săptămâna trecută, utilizatorul Reddit notjafo a spus ceva important. Merită să citiți întregul său post, dar în esență afirmă următorul lucru: Stânga a câștigat războiul cultural din anii 1960 – 1990, iar insurgența Trump nu reprezintă „următoarea mutare” a vechii Drepte, în cadrul acelui război din trecut. Reprezintă prima mutare a unei culturi noi, emergente, una care se află în conflict direct cu „Biserica Albastră”, pe terenul general al culturii în societate.

„Biserica Albastră” este în panică deoarece e martoră la nașterea unei noi „Religii Roșii”. Nu e vorba despre vechile clișee de inspirație creștină pe care le-a învins în anii ’60, ci despre o nouă credință, bazată pe identitate culturală și pe respingerea completă și de la bun început a „Bisericii Albastre”.

În general sunt de acord, chiar dacă nu subscriu la unele detalii din analiza sa. Începând cu anul 2016, lucrurile s-au inversat – fosta contra-cultură a devenit mainstream, iar insurgenții sunt noua contra-cultură. La fel ca în celelalte bătălii, acest front, al războiului cultural, se caracterizează prin deosebirea dintre echipa albastră – mai puternică și mai veche, cu o organizare și un stil de luptă moștenite din „războiul anterior” – și o echipă roșie încă în formare, dar începând să-și dea seama cum să lupte din viitor. Și, ca pe celelalte fronturi, echipa albastră va continua să piardă teren fără să înțeleagă de ce, până când va descifra natura handicapului ei.

În acest caz, însă, bucla OODA superioară a insurgenței reprezintă doar o parte din avantajul strategic. Mai important este faptul că insurgența s-a format în cadrul unei culturi dominate de valorile și metodele Bisericii Albastre și de aceea, prin selecție naturală, a devenit aproape complet imună la ansamblul total de „critici albastre”.

Cu alte cuvinte, dacă urmărim arcul războiului cultural din anii 1950 până în anii 1990, vom observa apariția graduală a unui set de strategii, tehnici și alianțe din partea Bisericii Albastre, care s-au perfecționat treptat și au devenit din ce în ce mai eficiente în timp. De exemplu, puterea critică a epitetelor „rasist” sau „sexist”, care aveau o forță de impact foarte redusă în anii 1930 și 1940, a crescut în timp, până când în anii 1990 a ajuns să fie decisivă.

Însă, în timp ce Biserica Albastră atingea dominația, erau puse rădăcinile insurgenței. Și, așa cum bacteriile devin din ce în ce mai imune la un antibiotic după o expunere constantă, acele aspecte ale „Religiei Roșii” în formare, care au reușit să supraviețuiască, au început să conveargă și să se extindă. Ceea ce a izbucnit în spiritul timpului prezent este ceva nou și aproape complet imun la tehnicile retorice și politice ale Bisericii Albastre. A numi un adept al Religiei Roșii „rasist” este puțin probabil să provoace altceva decât sarcasm, sau un căscat plictisit. Vechile arme s-au tocit complet.

Mai mult, Religia Roșie nu intenționează să intre în luptă cu Biserica Albastră în alt mod decât la nivel de respingere totală. Ea consideră că Biserica Albastră și adepții ei acționează cu rea credință în mod implicit, iar doctrinele albastre ca pe o formă de boală mintală. În consecință, Religia Roșie nu are nicio intenție de dialog, sau de împărțire a puterii cu Biserica Albastră.

Biserica Albastră se poate aștepta să întâlnească Religia Roșie pe terenul de luptă. Și, în acest conflict, Religia Roșie deține avantajul.

Asemeni tuturor mișcărilor care au fost supuse la grele încercări, Religia Roșie este mai coerentă și mai focalizată decât adversarul, care e măcinat de conflicte interne. Religia Roșie s-a născut și a fost optimizată pentru noile mijloace media (de exemplu, optimizată mai degrabă pentru meme, decât pentru filme) și, pe măsură ce puterea și influența mass-mediei din secolul XX scade, iar puterea și influența mijloacelor mass-media din secolul XXI crește, avantajul roșilor va crește. Pe măsură ce Religia Roșie și-a dezvoltat imunitatea față de majoritatea tehnicilor primare ale Bisericii Albastre, ea și-a dezvoltat simultan și propria structură memetică și de valori. Valorile ei sunt conectate la valori umane care provin din „selecția tribală” imemorială și sunt foarte atractive pentru bărbații și femeile care se concentrează pe protejarea și apărarea „tribului” lor (de aici, focalizarea intrinsecă a Religiei Roșii asupra națiunii).

Cu alte cuvinte, pe termen scurt și mediu, majoritatea celor care sunt cel mai bine pregătiți să poarte un război – mai ales din punct de vedere psihic – vor fi atrași de Religia Roșie. Ei sunt concentrați și aproape în întregime imuni față de întregul arsenal de arme albastre și, mai ales, sunt înarmați și optimizați pentru tehnicile secolului XXI de a purta un război cultural.

În consecință, rezultatul acestui conflict va fi cu siguranță fatal pentru Biserica Albastră. Suntem deja martori la acest lucru, sub forma repetării disperate a unor atacuri impotente și a dezorientării crescânde în rândurile albaștrilor. Mă aștept ca acest lucru să se accelereze și, pe măsură ce insurgența câștigă pe alte fronturi, mă aștept ca alianțele care susțin Biserica Albastră să devină din ce în ce mai șubrede, ducând în final la prăbușirea acesteia.

Cu cât se întâmplă mai devreme, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea.

Deocamdată, Biserica Albastră ne ucide. Ne sufocă. Cu toate că promovează numeroase valori importante și necesare, ea răspândește și impune o mulțime de lucruri care sunt profund disfuncționale. Prin monopolizarea instrumentelor de cultură și putere, ea ne împiedică, din paternalism arogant, să punem în practică inovațiile și valorile care sunt necesare pentru epoca noastră. Prăbușirea Bisericii Albastre va cauza un „flux cultural” care va face ca anii 1960 să semene cu administrația Eisenhower. Pe măsură ce Biserica Albastră se prăbușește, copiii ei vor prolifera ca într-o explozie cambriană și se vor mobiliza, într-un efort de nimicire totală, împotriva Religiei Roșii în formare.

Acest război cultural va fi diferit de tot ce a fost înainte. Va vea loc peste tot, constrâns mai puțin de geografie, cât de platforma tehnologică și de relația complexă dintre inovație și putere, pe o curbă exponențială a tehnologiei. Miza acestui război nu va fi doar superioritatea în conținut și formă a memelor aruncate în luptă de o tabără sau alta. E vorba despre o luptă pentru definirea identității umane, ca rost și traiectorie.

Războiul pentru inteligență colectivă

Pentru cei care doresc ideea comprimată a acestui capitol, e aceasta: trăim într-o lume non-liniară, încetați să mai gândiți liniar.

Odată ce ați acceptat acest lucru, veți ajunge ulterior la următoarea concluzie: nu se poate. De unul singur, prin dumneavoastră înșivă, nu puteți gândi non-liniar. Aceasta nu e vina dumneavoastră. Individul nu poate gândi non-liniar. Numai “inteligențele colective“, acei agenți ai “conștiinței inter-subiective“ pot. Spus mai simplu, noi facem lucruri ca indivizi. Dar noi inovăm ca triburi. Iar lumea în care trăim astăzi – lumea secolului XXI – este o lume a inovației continue.

Pentru prima dată în istorie, abilitatea de a inova a devenit mai importantă decât capacitatea de a proiecta putere și de a o desfășura în teren. Înainte, regula “victoria e a celui care reușește să fie primul pe câmpul de luptă și cel mai bine echipat“ era destul de corectă. Bineînțeles că au existat și excepții. Numeroase episoade mărețe din istorie povestesc despre momente de inovație, când cineva mai puțin puternic, dar mai inventiv, a reușit să înfrângă opoziția prin procedee, tehnologie, sau strategii superioare. De-a lungul timpului, balanța s-a înclinat încet, dar în mod constant, în favoarea celor care inovează. Întrebați-i pe Turing și Oppenheimer despre ritmul accelerat al inovației, aplicat la război.

Conflictul major al secolului XXI se referă la formarea unei inteligențe colective care îi poate întrece, prin inovație, pe toți concurenții săi. Dificultatea și sarcina principală constau în inventarea unei modalități de colaborare și coeziune între indivizi, care să întrebuințeze în modul cel mai eficient și în beneficiul colectiv, cunoașterea, perspectivele, capacitățile și intuițiile revelatoare ale indivizilor. În momentul de față, insurgența are avantajul. A descoperit câteva modalități cheie de a folosi puterea inteligenței colective descentralizate și acesta este principalul său avantaj. Deși nu este o versiune matură a unei inteligențe colective descentralizate, ea este superioară oricărei alte inteligențe colective cu care se află în competiție și, până când o altă inteligență colectivă decentralizată mai bună intră în teren, acest avantaj este suficient.

Ca în toate războaiele, alura acestui conflict va depinde de traiectorie, coordonare în timp și elementul surpriză. La momentul de față, de exemplu, diferența relativă de putere dintre establishment și insurgență este mare și, cu toate că va continua să-și diminueze impactul, puterea contează. În același timp, cu toate că insurgența are un avantaj semnificativ în ce privește „inteligența colectivă”, acest avantaj nu este copleșitor. De aceea am descris detaliile de mai sus.

Astfel, dacă statul adânc se folosește de avantajul puterii pentru a trage de timp până când va fi în stare să inoveze o inteligență colectivă superioară, atunci ar avea șanse bune. (Bineînțeles că va fi foarte dificil să devină o inteligență colectivă descentralizată, datorită persoanelor reale care îl alcătuiesc).

Dar să vedem cum evoluează conflictul. Pe măsură ce insurgența scoate din funcțiune structurile de putere vechi (de exemplu, mass-media și agențiile de informații) și le înlocuiește cu abordări mai flexibile și inovatoare (de exemplu, gab.ai și Palantir), echilibrul de forțe se va deplasa rapid. Dacă establishment-ul nu poate stăvili insurgența în următorii 4-5 ani, atunci această fază a războiului se va fi încheiat.

Atunci se pune întrebarea reală. Reprezintă insurgența și Religia Roșie un punct de atracție stabil pentru secolul XXI? Pot ele să formeze o inteligență colectivă capabilă de performanțe superioare comparativ cu ceilalți competitori? Dacă da, cum va arăta acest lucru? Impresia mea este că, în final, se va ajunge la o situație foarte instabilă. Cu toate că tribalismul (naționalismul) poate fi deosebit de potent pe termen scurt, în ultimă instanță este o navă foarte nesigură pentru navigarea oceanelor din viitor.

Sau există o altă cronologie, în care unul dintre „copiii albaștri” descoperă o abordare mai inteligentă – cea mai potrivită pentru a face față valului tehnologic și crizelor la scară globală? Una care este în complet în acord cu adevărata natură a conștiinței inter-subiective? Una care poate să se redimensioneze fără a-și pierde coerența? Una care este adecvată pentru întregul set de provocări existențiale ale secolului XXI?

O astfel de eventualitate este cu siguranță probabilă – deși cea mai robustă inteligență colectivă ar fi mai degrabă purpurie, decât roșie sau albastră. Cât de probabilă? Acum avem o șansă decentă, dar cred că zarurile vor fi aruncate în următorii 3-5 ani.

Am trei recomadări pentru cei care doresc să ia măsuri:

  • Biserica Albastră, statul adânc, mass-media veche și toate celelalte aspecte ale establishment-ului te inhibă. Eliberează-ți mintea. Acest lucru este mult mai greu decât sună. Pentru majoritatea oamenilor, mai ales pentru cei sub 40 de ani, întreaga perioadă formativă s-a petrecut în contextul Bisericii Albastre. Va trebui să re-examinezi, cu onestitate nemiloasă, numeroase ipoteze și valori de bază pe care le-ai asimilat, sau care s-au format aproape în mod inconștient.
  • O inteligență colectivă este delimitată de aparatul senzorial. În prezent, aparatul nostru senzorial colectiv este într-o confuzie totală. Nu știm ce să credem, sau în cine să ne încredem. Găsește modalități de a-ți îmbunătăți senzorul individual și participă la sistemele senzoriale colective, de receptare și interpretare a informației. Pe măsură ce mass-media veche și Biserica Albastră se prăbușesc, acest lucru ar trebui să devină mai ușor.
  • Primele două puncte necesită participarea altora. Și, deoarece vechile noastre modalități de colaborare cu ceilalți sunt fie neadecvate, fie învechite, trebuie să înveți cum să construiești relații adevărate, de modă veche. Devin-o mai bun la arta de a-ți face prieteni. Nu mă refer la cunoștințe trecătoare, sau la contacte în cadrul rețelelor de socializare. Mă refer la oameni care sunt într-adevăr dispuși să țină la tine și să te sprijine, chiar și cu risc pentru ei înșiși. Nu datorită unei ideologii, sau misiuni comune, ci datorită acelei caracteristici adânci, numită angajament uman.

Succes!

În original icon-caret-right Situational Assessment 2017: Trump Edition, de Jordan Greenhall

Femei în Iran. Narges Hosseini: arestată și acuzată de „incitare la prostituție” pentru protestul anti-hijab

0
Narges Hosseini, 32 ani, a protestat contra obligativității hijabului și a fost arestată în 29 ianuarie 2018.

Narges Hosseini a fost arestată la Teheran în 29 ianuarie 2018. Are 32 de ani, se înscrisese la masterat la Sociologie.

Narges Hosseini a urmat exemplul Videi Mohaved, tânăra care protestase în 27 decembrie 2017 fluturându-și basmaua în vârful unui băț, arestată și dată dispărută o vreme. Primul articol pe acest an al ILD, pe 1 ianuarie 2018, a fost despre protestul anti-hijab al Videi, la vremea aceea nu se știa identitatea ei: Sfidare și supunere la Teheran: tânăra iraniană și Mogherini.

Acum o lună, Narges Hosseini a apucat să protesteze pe aceeași cutie metalică utilitară din centrul Teheranului timp de doar zece minute, până a fost arestată.Inițial, Narges Hosseini nu și-a putut plăti cauțiunea stabilită la 135.000 dolari. A fost până la urmă eliberată în 17 februarie.

Ieri, 27 februarie 2018, a fost trimisă în judecată sub acuzația de „incitare la imoralitate și prostituție”.

Narges Hosseini în fața judecătorului de moravuri

După reținerea de către poliție, Narges Hosseini refuzase să își recunoască vreo vină și se căiască, ceea ce i-a crescut riscurile unei pedepse cu 10 ani de pușcărie. A reușit să acorde, prin telefon, în 13 februarie, din închisoare, un interviu ziaristei iraniene Shahrzad Hemati. În interviul publicat de Iranian Women, Narges Hosseini a descris înfățișarea în fața judecătorului care decisese arestul preventiv în urmă cu o lună.

Judecătorul mi-a spus că dacă m-aș căi pentru ce am făcut, atunci ar reduce cauțiunea [aprox. 135.000 dolari]. Dar i-am zis că nu am făcut ceva pentru care aș putea avea remușcări. A susținut că am acționat ilegal. I-am explicat că nu sunt de acord cu legea și, prin urmare, am acționat împotriva unei legi față de care am obiecții.

A întrebat apoi: „Așadar nu-ți pare rău?”

Și am spus: „Nu! Nu-mi pare rău.” Am fost apoi transferată la închisoarea Qarchak din Varamin. (…)

Nu am vrut să piară protestul Videi Movahed. Judecătorul mi-a spus că Vida Movahed avea probleme emoționale. I-am răspuns că nu-mi pasă de așa ceva și, în ceea ce mă privește, protestul ei a fost o acțiune frumoasă și am vrut să continue. Nu am vrut ca acest protest să se stingă. (…)

Când eram în instanță, judecătorul mi-a adus-o pe fiica Videi Movahed ca să-mi dovedească faptul că nu e stabilă emoțional.

Am obiectat spunându-i că indiferent ce zice despre domnișoara Movahed mie nu-mi pasă. Protestul ei a fost frumos și simbolic și nu am vrut să se stingă. Nu am remușcări pentru protestul meu.

Judecătorul m-a întrebat dacă aș continua să protestez în aceeași manieră odată ce aș fi pusă în libertate.

I-am spus că cel mai probabil nu voi repeta protestul, dar i-am zis și că nu sunt sigură de asta și că pot ajunge să protestez din nou. Dar am subliniat că nu îmi pare rău pentru ceea ce am făcut.

În timpul audierii eram nervoasă și neliniștită, iar judecătorul tot insista să spună ca sunt nervoasă.

I-am zis că e firesc să fii nervos și neliniștit și că nu am mai fost arestată înainte. Dar am subliniat iară că nervozitatea mea nu trebuie luată ca semn de teamă sau de căință pentru acțiunea mea de protest.

I-am explicat judecătorului că am decis să protestez după ce am documentat în amănunt consecințele acestei acțiuni.

I-am spus că știu că în baza legii pot fi fi condamnată la 2 luni de închisoare și pot fi biciuită.

Mi-a zis: „Știi că te pot pedepsi cu 10 ani de închisoare și pot chiar crește cauțiunea?”

I-am explicat că știu toate astea: „Știu că puteți crește sentința de la 2 luni închisoare la 20 ani, pentru că, la urma urmei, toată puterea e la dumneavoastră și dumneavoastră sunteți judecătorul. Ca o persoană care a încălcat legea, trebuie să mă supun legii dumneavoastră. Dacă credeți că am încălcat legea mă puteți condamna la mai mult de 2 luni închisoare, chiar dacă această sentință e în contradicție cu însăși legea dumneavoastră.”

Peste 35 de femei iraniene au fost arestate numai în Teheran de la începutul anului pentru că și-au descoperit capul și fluturat basmaua în vârf de băț, protestând astfel obligativității hijabului. Poliția iraniană a anunțat ieri că femeile arestate pot face pușcărie până la zece ani pentru „incitare la imoralitate și prostituție”.

Narges Hosseini, la câteva minute după eliberarea pe cauțiune în 1 februarie.