Alice Herz-Sommer

  Print Friendly, PDF & Email

  Alice Herz-Sommer are 106 ani şi este cea mai vîrstnică supravieţuitoare a Holocaustului. Trăieşte într-un mic apartament din Londra, unde practică zilnic Bach şi Beethoven la pian. Odată demult, Alice a fost o pianistă de concert aclamată de publicul din Europa Centrală.

  S-a născut în Praga şi a crescut într-o familie educată şi iubitoare de muzică şi literatură. Mama ei a fost prietenă cu Gustav Mahler, iar în copilărie se juca adesea cu Franz Kafka. Alice Herz-Sommer trăia la Praga cînd a primit ordinul de deportare. O parte din familie se afla deja la Auschwitz cînd ea şi copilul de cinci ani au fost expediaţi în lagărul de concentrare din Theresienstadt.

  Pînă la ocuparea Cehoslovaciei de către nazişti Alice s-a bucurat de o carieră de succes, ca pianist al Filarmonicii Cehe şi ca artist ale cărei înregistrări radio erau bine cunoscute de publicul amator de muzică clasică din Europa Centrală. Deportarea la Theresienstadt nu a fost întîmplătoare: în acest lagăr, construit de nazişti pentru propagandă, se aflau numeroşi evrei artişti cărora li s-a permis să cînte, picteze sau compună în continuare, iar restricţiile au fost mai puţin severe decît în alte lagăre de exterminare. Fiul ei, Raffi, a devenit cel mai tînăr membru al operei de copii din lagăr şi apare pentru cîteva secvenţe în filmul de propagandă din 1944, „Fuehrerul construieşte un oraş pentru evrei”.

  În 1945, după eliberarea lagărului de către sovietici, Alice s-a întors la Praga, dar nimeni dintre cunoscuţi nu mai era în viaţă. A luat decizia de a emigra în Israel, unde şi-a reconstruit viaţa ocupîndu-se de educaţia copilului şi a reluat activitatea muzicală, în calitate de instructor la Academia de Muzică. Raffi a devenit la rîndul său muzician, un celist apreciat care s-a stabilit la Londra. Alice s-a stabilit şi ea la Londra, pentru a fi aproape de fiu şi nepoţi, însă la scurt timp după aceea a suferit o pierdere tragică: Raffi a murit neaşteptat cu ocazia unui turneu prin Israel. Acum Alice trăieşte singură, dar nu în singurătate. Pasiunea ei pentru muzică şi viaţă în general atrage o nouă generaţie studenţi şi muzicieni, doritori să înveţe de la eleva lui Artur Schnabel.

  3 gânduri despre “Alice Herz-Sommer

  1. Kurt Gerron, actor si regizor evreu, a facut – sub presiune – filmul de propaganda „Der Führer schenkt den Juden eine Stadt” – „Fuhrerul le da evreilor un oras”, din care a fost salvat doar 20 de minute.


  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.