Califatul, în imagini și cuvinte. Simple, clare și islamice

Print Friendly, PDF & Email

Acest film documentar a fost realizat de VICE News, în perioada iulie-august 2014. Bineînțeles că nu ar fi fost posibil fără încuviințarea biroului de relații publice al Califatului. Deci luați aminte la faptul că tot ce vedeți și auziți este aprobat pentru difuzare și reprezintă mesajul oficial al Califatului pentru restul lumii.

ISIS, sau gruparea jihadistă care a reînviat vechea instituție statală islamică numită Califat, face parte din grupările sunnite de afiliație Al Qaeda, care luptă în Siria împotriva regimului lui Basher Al Assad. În iunie 2014 a început o ofensivă rapidă (un adevărat blitzkrieg) în Siria și Irak, cu rezultate spectaculoase.

Teritoriul deținut de ISIS în prezent are o suprafață mai mare ca a Belgiei și cuprinde porțiuni largi din nordul Siriei și Irakului, iar în sud se întinde până aproape de Bagdad. ISIS controlează orașe, câmpuri petrolifere și infrastructură industrială atât în Siria, cât și în Irak. Devalizarea băncilor din Mosul a adus circa 400 milioane USD în posesia jihadiștilor, iar colapsul armatei irakiene a însemnat capturarea unor mari cantități de arme și echipament militar american. ISIS deține acum mare parte din arsenalul militar cu care SUA a înzestrat Irakul, pentru apărare.

Califatul pe stil nou a fost declarat în mod oficial pe 29 iunie. Abu Bakr al-Baghdadi a fost proclamat drept nou calif, ceea ce îl înscrie în lungul șir de succesori ai lui Mahomed. Poate că memoria multora s-a încețoșat de la moartea lui Mahomed în anul 632, dar înființarea acestei instituții de către contemporanii Profetului avea drept scop împlinirea ideii centrale a ideologiei islamice: cucerirea și islamizarea întregii lumi.

Pace, dragoste, toleranță și cooperare între popoare? Bineînțeles că islamul e pașnic, iubitor, tolerant și cooperativ, dar cu o condiție: cuceriții să își știe locul și îndatoririle în schema generală a lui Allah. Cu timpul putem fi toți musulmani, iar cum se ajunge acolo e un detaliu tehnic. Istoria se scrie de învingători, cu eternă recunoștință față de cei care „s-au sacrificat” pentru edificarea societății islamice multilateral dezvoltate. Aferim.

Dar acum, înainte de tipărirea cărților de istorie de peste câteva decenii, aveți ocazia să luați cunoștință de detaliile tehnice specifice formării și întăririi unui Califat. Așa cum sunt ele la momentul incipient din prezent, expuse cu sinceritate și fidelitate față de tradiția inaugurată în secolul șapte.

Muhammad is back! O bandă de extremiști cucerește Mecca după un exil îndelungat la Medina și întinează nobilele idealuri ale unui crez proaspăt și neprinănit!” – New York Times, anul 632. Sau era Fox News?!

5 gânduri despre “Califatul, în imagini și cuvinte. Simple, clare și islamice

  1. Multumim, Emil. Noroc ca mai exista presa gen Vice, ca altfel, daca ar fi sa aflam stirile din MSM…..

  2. O nedumerire legata de armamentul american la care se face referire in articol, ajuns pe mana ISIS. Daca bine retin, exista tehnologia necesara transformarii acestor arme in „fier mort” ca sa zic asa, in cazul capturarii acestora de catre inamic. Sau cel putin ar trebui sa existe in armata americana a sec.21. Altfel, inseamna ca asistam la o mare prostie, iar lucrurile pot continua cat se poate de rau la nivel mondial.

  3. Tehnica militara a fost capturata de la trupele irakiene. Nu exista self-destruct button pe fiecare vehicul si pe fiecare arma. 🙂 Partea si mai proasta este ca abia suntem la inceputul crizei, iar tampitii astia din Europa fac tot ce pot pentru a aduce in Uniunea Europeana mii de jihadisti. Sa nu-si inchipuie cineva ca pot fi identificati atata vreme cat „refugiatii”, dupa cum a inceput sa li se spuna imigrantilor ilegali care se misca perfect liber, isi fac de cap in Europa.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.