Cristi Danilet, membru CSM: Punerea procurorilor sub autoritatea profesionala a ministrului justitiei inseamna sfarsitul independentei justitiei

  Print Friendly, PDF & Email

  sursa: hotnews

  „In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei” a declarat judecatorul Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Acesta sustine ca miza tensiunilor din CSM are substrat politic si ca se incearca „afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei”. Danilet mai spune ca are „informatii exacte” ca se pregateste modificarea statutului procurorilor prin modificara Constitutiei si trecerea lor in Executiv.

  Cele mai importante declaratii facute de judecatorul Cristi Danileti in timpul interviului acordat HotNews.ro:

  • Este vorba de o miza cu substrat politic. Datorita reformelor din justitie din 2005, judecatorii si procurorii au devenit in fapt independenti. Au curajul si toate conditiile necesare pentru a instrumenta in mod corect si obiectiv dosare, inclusiv cu oameni grei din politica, din afaceri sau din lumea interlopa, iar acest lucru nu mai poate fi controlat de clasa politica. Motiv pentru care se intentioneaza afectarea statutului judeatorilor si procurorilor, afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei. Practic, se vrea a se pune capat acestor dosare care sperie cu adevarat clasa politica. Dosare care au inceput sa curga pe banda rulanta. Este vorba de condamnari, cel putin in ultimii doi-trei ani, a unor personalitati de prim rang.
  • Eu cred ca niste umori personale, niste conflicte personale au ajuns sa fie interpretate in spatiul public ca fiind de fapt conflicte intre cele doua categorii de magistrati, judecatorii si procurorii din justitia romana. Procurorii au statut de magistrati independenti din anul 2005. Prin reforma din 2005 s-a scris in lege „procurorii sunt independenti in solutiile date”. Dependenta lor de ministrul jusitiei este doar una de natura administrativa si am ramas astazi cu un apendice, ministrul care propune numirea conducerii parchetului general, seful DNA si DIICOT. In rest, nu exista o subordonare profesionala fata de ministrul justitiei. Toate puterile sunt la CSM. Daca legea si Constitutia revizuita din 2003 a imputernicit CSM-ul sa gestioneze cariera in mod egal a judecatorilor si procurorilor, nu vad astazi rostul reluarii unor dezbateri pe care le credeam abandonate in 2003.
  • Eu nu vad ce ar trebui sa clarificam, aceasta discutie a constitutit obiectul dezbaterilor pentru modificarea Constitutiei in 2003: procurorii au statut egal cu al judecatorilor in ce priveste cariera lor, aici nu discutam despre functiile procesuale. Fireste ca, intr-un proces, judecatorul este magistratul independent si obiectiv care analizeaza argumentele pro si contra aduse de procuror si avocat, dar acolo vorbim de functii procesuale. Or, noi aici vorbim de cariera judecatorilor si procurorilor, de protectia lor in CSM unde avem calitate egala.
  • Anumite tensiuni care astazi au aparut in spatiul public alimenteaza direct vointa politicului. In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului justitiei. Ceea ce, pentru mine, inseamna sfarsitul independentei justitiei.

  • Daca procurorii vor avea o cariera gestionata politic, ei nu vor mai avea nici conditiile, nici indrazneala de a instrumenta dosare cu oameni politici. Or, stim bine astazi ca lupta anti-coruptie se duce la nivel de varf: se duce la nivelul partidelor, oamenilor politici, la nivelul unor puternici oameni de afaceri care fura din banii mei, din banii dvs. Acestia trebuie trasi la raspundere. Cetateanul obisnuit nu va avea nici o garantie ca procesele vor fi corect desfasurate daca cariera magistratilor va depinde o clipa de factorul politic.
  • Am decis sa votez cu doamna Haineala datorita analizarii proiectelor de candidatura, pe de-o parte, pe de alta parte datorita atitudinii manifeste pentru sustinerea statului de drept a doamnei Haineala in cursul evenimentelor tragice as putea spune de asta vara cand au fost afectate institutii fundamentale ale statului. Mi-am format convingerea ca aceasta atitudine pro-reformista si pentru mentinerea statului de drept va fi mentinuta si in continuare mai ales in acest an cand avem provocari uriase cu revizuirea Constitutiei.
  • Am informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorilor in primul rand prin modificarea Constitutiei. Prin urmare, cred ca este timpul si rolul nostru ca magistrati, respectiv societatea civila, sa sprijine justitia in cadrul dezbaterilor care vor incepe pe marginea revizuirii Constitutiei. Din februarie, am inteles de la premier, va incepe sa functioneze forumul constitutional. Este locul in care noi, dvs, alti interesati, pot sa militeze pentru mentinerea independentei justitie sau pentru afectarea ei. In conditiile in care din acest forum va rezulta ca trebuie afectat in sens negativ statutul judecatorilor sau procurorilor, ori componenta organizarea sau rolul si atributiile CSM, eu personal voi sfatui cetatenii sa nu voteze un astfel de proiect de lege de revizuirea Constitutiei.

  3 gânduri despre “Cristi Danilet, membru CSM: Punerea procurorilor sub autoritatea profesionala a ministrului justitiei inseamna sfarsitul independentei justitiei

  1. Sunt alaturi de Cristi Danileț și-l susținem.Recomandăm tuturor să înțeleagă importanța mesajului său. Ce mult ar progresa România cu astfel de oameni !!

  2. Daniel Morar: Procurorii DNA sunt ameninţaţi de inculpaţi la televizor

   Daniel Morar, procurorul general interimar al României, a declarat, joi, că mulţi procurori nu doresc să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie din cauza că ar fi supuşi la presiuni prin mass-media, în special prin televiziuni, unde procurorii cu dosare ‘grele’ sunt ‘tocaţi, jigniţi, ameninţaţi, insultaţi’ de către inculpaţi şi avocaţii lor.
   ‘Eu spun că procurorii DNA au făcut tot ce poate fi făcut într-un termen de timp şi cu mijloacele aflate la dispoziţie pentru combaterea corupţiei. Dacă vorbim de numărul procurorilor dispuşi să lucreze în acest domeniu, al combaterii corupţiei, vă spun că şi în percepţia mea este un procent mic’, a spus Daniel Morar, la un post de televiziune.
   El a precizat că DNA are prin hotărâre de guvern 145 de posturi de procurori, însă în cei şapte ani când s-a aflat la conducerea Direcţiei niciodată nu a reuşit să ocupe această schemă de personal, numărul maxim fiind de 120.
   Întrebat de ce se feresc procurorii să vină la DNA, Daniel Morar a răspuns: ‘Pentru că sunt dosare foarte grele, pentru că sunt dosare complexe şi pentru că presiunea este imensă. Este presiunea pe care o vedem zi de zi pe canalele media. Este presiunea pe care o fac cei din media, este şi presiunea pe care o fac inculpaţii, avocaţii lor. Toată ziua sunt la televizor, toată ziua contestă procedurile. Ei nu se se rezumă în a-şi face apărarea, ci se rezumă la a insulta, la a jigni… Când un procuror are un caz mai greu şi un inculpat înţelege să se apere cu acuze, îl vedeţi tocat în presă, îl vedeţi insultat, în vedeţi ameninţat şi aşa mai departe’.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.