Eco-terorism în New Brunswick (Canada)

  Print Friendly, PDF & Email

  rextonSăptămâna trecută oponenții exploatării gazului de șist din Canada s-au „exprimat” cu ajutorul celor mai convingătoare argumente din dotare: cocktailuri Molotov, arme de foc, cuțite și bombe artizanale. Au fost incendiate mașini ale poliției și s-a încercat incendierea unui sediu local al RCMP (poliția federală canadiană, echivalent al FBI-ului american).

  Christie Blatchford, jurnalist la cotidianul național National Post, prezintă contextul acestui protest organizat de membri ai tribului Elsipogtog:

  Avocați ai tribului Elsipogtog din New Brunswick au estimat că 85% din această populație trăiește din ajutor social.

  Acest trib și alți membri ai națiunii indiene Mi’kmaq s-au opus cu succes la tentativa guvernului federal de a egaliza ajutorul social din rezervațiile de indieni cu cel din restul provinciei.

  De exemplu, în timp ce o familie de patru persoane din New Brunswick primește $908 lunar, o familie similară dintr-o rezervație de indieni (tot din New Brunswick) primește $1.262 lunar, sau aproximativ cu $300 mai mult.

  Prezint aceste informații ca fundal la ce s-a întâmplat săptămâna aceasta lângă localitatea Rexton din New Brunswick, unde protestul de trei săptămâni împotriva explorării gazului de șist într-o zonă vecină cu rezervația a explodat violent.

  Așa cum a declarat vineri și Roger Brown, ofițerul comandant al RCMP din New Brunswick, forțele federale de ordine au confiscat nu numai arme de foc și cuțite, dar au găsit și detonat mai multe bombe artizanale, în genul celor care au ucis atâția soldați canadieni tineri în Afganistan.

  Vineri dimineața s-a înregistrat și o tentativă de incendiere a clădirii care găzduia sediul local al RCMP. Din fericire nu se aflau oameni în incintă, iar pompierii au reușit să stingă focul.

  Cu toate că protestul a început pe 28 septembrie, problemele datează din primăvara lui 2010, când SWN Resources Canada Inc., subsidiar al companiei americane Southwestern Energy Company, a câștigat licitația pentru obținerea licenței de explorare pentru petrol și gaz natural în provincia New Brunswick.

  Atât compania cât și guvernul provincial au fost încântate. Pentru SWN era prima licență de activitate în afara SUA. Pentru New Brunswick însemna o investiție de $47 milioane pe timp de trei ani, o gratificație în bani gheață de peste $2.3 milioane, o redevență anuală de $150.000 pentru închirierea solului și promisiunea de locuri de muncă pentru o economie în depresiune.

  Licența acordată SWN conținea patru direcții majore: cercetare aeriană, pentru o mai bună investigație geologică; analize geochimice de suprafață; cartografie seismică, prin utilizarea undelor sonore în scopul construirii de hărți geologice ale subsolului; săparea câtorva sonde de explorare.

  Compania a trebuit să angajeze și personal de protecție și pază, ceea ce nu este o activitate normală în industria explorărilor pentru resurse de energie.

  SWN a planificat pentru trei sezoane de explorare, din 2010 până în 2012.

  Primul an a decurs conform planului.

  Însă în 2011 geofizicianul șef Christopher Cainsford-Betty a declarat sub prestare de jurământ că echipamentul din apropierea localității Rexton fusese vandalizat și în parte furat. Protestatarii au blocat calea de acces a vehiculelor companiei și au proferat amenințări la siguranța fizică a lucrătorilor.

  În consecință, compania nu a reușit să colecteze în acel an decât 25% din datele necesare. Anul 2012 a fost și el neproductiv, în mare măsură datorită acelorași tactici de intimidare din 2011.

  În vara anului curent situația s-a înrăutățit. Protestele și vandalismul au cauzat 11 zile pierdute în iunie și iulie, iar activitatea a fost complet suspendată în luna august.

  Operațiile de explorare au reînceput în septembrie, dar la fel și protestele. Pe 28 septembrie protestatarii au blocat un drum de acces; compania a chemat un camion pentru a debloca drumul, dar șoferul a fost amenințat și a trebuit să abandoneze.

  Protestatarii au tăiat copaci, au construit o tabără și au stabilit un cap de pod de unde au inițiat activitățile de blocare a explorării. RCMP-ul a închis șoseaua, echipamentul SWN a fost practic ținut ostatic, iar lucrătorii au fost amenințați în numeroase rânduri.

  SWN s-a adresat unei curți de justiție și pe 4 octombrie judecătorul George Rideout a emis un ordin de evacuare. Poliția a fost autorizată să îi aresteze sau îndepărteze pe protestatari.

  Timp de 13 zile au avut loc discuții între conducătorii tribului și guvernul provincial, iar protestul a fost în general pașnic.

  Toate acestea s-au schimbat joi, când poliția a început să execute ordinul de evacuare. Tensiunea s-a escaladat, protestarii au tras focuri de armă, iar după aceea au intervenit forțele federale de ordine.

  În final au fost distruse șase vehicule ale RCMP și au fost arestați 40 de protestatari, printre ei și Arren Sock, șeful tribului Elsipogtog.

  Rezervația Elsipogtog este incapabilă să își administreze finanțele, iar guvernul federal canadian a finanțat acest trib cu $30 milioane în 2011 și se pare că a fost cheltuită suplimentar și suma de $10 milioane.

  Lupta pentru menținerea procentajului de 85% al celor care trăiesc din ajutor social și, implicit, împotriva locurilor de muncă: aceasta e moștenirea lăsată de indienii tribului Elsipogtog.

  fragmente adaptate și traduse din First Nation band behind anti-fracking protest fights for 85% welfare status quo

  6 gânduri despre “Eco-terorism în New Brunswick (Canada)

  1. Problema e un pic mai complexa, si nu prea are legătura cu eco-terorismul. Teritoriile indiene sint teoretic sub controlul triburilor, iar guvernele provinciale si federal nu au voie sa între pe proprietatea lor. E adevărat ca stau pe asistenta socială, dar vina este in principal a guvernelor care i-au „imblinzit” foarte ușor cu mita. Acum sint la mina statului si nu au cale de iesire.

  2. Problema are legatura cu eco-terorismul. Concesiunea de explorare oferita SWN este legala. Interventia de intimidare si asediere este ilegala si s-a desfasurat si intr-o zona limitrofa, care nu apartine de jurisdictia tribului. Ordinul de evacuare a fost legal. Rezistenta armata a fost ilegala. Asa ceva se numeste terorism. Stau la mina statului si nu au cale de iesire!? Munca cinstita oferita de explorari si exploatari de resurse naturale nu este o cale de iesire? Negocierea pentru obtinerea de redevente pt explorare/exploatare pe teritoriile lor nu este o cale de iesire? Si apropo, de ce nu privesti clipul video al lui Ezra Levant? Afli cum interesele ecologiste americane finanteaza si instrumenteaza opozitia indienilor canadieni. Vrei sa iti povestesc despre miscarea Idle No More, marea barabula marxista la care subscriu diversi lideri de trib din Canada? Sigur ca nu vrei; esti nerabdator sa te documentezi singur. Te rog.

  3. Urmasii lui Winnetou, sau de la Karl May la Karl Marx:

   In Defence of Marxism gives you „Idle No More re-ignites social struggle across Canada”

   Si, Andrei Oprea, pune mina si pe „complexitatea” asta:

   Revolution in our time: Marxism conference starts Friday in Toronto (21 mai 2013)

   unde se graieste frumos si revolutionar:

   How do you make radical ideas part of your day-to-day practice? Can you be a revolutionary without a revolution? Who has the power to change the world? Is it possible to stop the austerity agenda? What would it take to shut down the Tar Sands? Why is capitalism in crisis? What causes oppression?
   These are just a few of the questions we’ll be discussing at this year’s Marxism conference, the annual weekend-long political event in Toronto organized by the International Socialists. This year’s theme — „revolution in our time” — refers to the reality of revolution happening in the world today, even if it’s not (yet) happening here.

   In Canada, the best examples are the Quebec student strike and Idle No More.

   Similarly, Idle No More emerged in late 2012 to challenge Harper’s attack on indigenous communities and the environment. In just weeks, Idle No More became the single largest mobilization against Harper’s agenda, and galvanized the entire country. For the first time in years, indigenous sovereignty was widely discussed at all levels of politics, and in a way that continues to transform other struggles, from the fight against climate change to how activists understand imperialism.

   Marxism 2013 also features an impressive line-up of guest speakers, including:
   Indigenous activists Pam Palmater, Ron Plain and Crystal Sinclair: Pam and Ron will join climate activist John Bell for „Indigenous resistance, Idle No More, and the fight against Harper” on Saturday morning, while Crystal will be part of „Women, resistance and revolution” on Saturday evening.
   Ludvic Moquin-Beaudry, an organizer and spokesperson during the Quebec student strike, will kick off the opening panel on Friday evening, „Solidarity against austerity: Lessons from the front lines,” which also includes Ron Plain, member of the Aamjiwnaang First Nation and Idle No More activist…

   Other talks include „Revolution 2.0? Social media and social movements”; „Marx’s ecology”; „Occupy! A brief history of workplace occupations”; „The origins of racism”; „Marxism and anarchism”; „From Red Power to Idle No More”; „Powershift: Energy revolution and social revolution”; „Socialism and indigenous sovereignty”; „Socialism, feminism and the fight for reproductive justice”; „Why do we need a revolutionary organization?”; and many more.

   Acum intelegi cat de complex este eco-terorismul indienilor din New Brunswick?

  4. Aoleo, ce am stirnit 🙂

   For the record, traiesc in Canada si sint membru Conservative Party of Canada, cu carnet. Asta ca sa nu fiu acuzat ca sint un atac critic sau ceva de genul.

   Inteleg sistemul, si nu sint multumit sub nici o forma de faptul ca astia stau la mina statului. Daca ar fi dupa mine le-as taia banii acum, si sa se descurce cum stiu.

   Pe de alta parte, este dreptul triburilor sa-si apere teritoriul, si nu sint sub nici o forma de acord cu interventia guvernelor provinciale sau federale in viata lor. Merg chiar atit de departe incit sustin libera initiativa cind se manifesta in forma de contrabanda.

   Dar nu este mai putin adevarat ca guvernele au dat bani in forma de ajutor social ca sa-i linisteasca, si tot ce au reusit a fost sa le distruga capacitatea de adaptare, incepind cu stilul de viata traditional si sfirsind cu lipsa de educatie si cunostinte necesare sa reziste in societatea de azi. Si asta ii face sa stea la mina band leaders, care fura cit pot de mult. Si dupa ce fura bine o pun de un Idle no more de control. Cam ca cu Rosia Montana si alte #unitisalvam.

  5. Sorry, Andrei Oprea 🙂 Totusi, in cazul de fata, indienii au hartuit lucratori si in afara rezervatiei. Iar apropo de ajutoarele sociale federal/provinciale, daca nu ar fi ar sari toti in sus ca arsi. Pe de alta parte, exista zone unde indienii se autoadministreaza cu cap, iar ajutoarele nu sunt neaparat un obstacol. Este adevarat si ca ajutoarele genereaza, in principiu, o casta de lideri si administratori indieni corupti si indiferenti la nevoile comunitatii. Cum spuneam, daca nu le dai se supara nevoie mare, iar daca le dai incurajezi lenea si hotia. Acolo unde treaba merge cat de cat bine e meritul unor lideri locali intreprinzatori si onesti.

  6. Daca nu era pe rezervatie, nici o scuza pentru violenta.

   Sigur ar sari ca arsi daca s-ar taia ajutoarele, sint dependenti de ele. Din pacate nici un guvern nu are vointa sa rupa pisica in doua si sa faca ce trebuie – sa ii lase sa se admninistreze singuri. Ajutoarele sint criminale, la fel de criminale ca si interferanta in afacerile triburilor. Free enterprise e cheia, au dovedit mohawks in Kahnawake. Din pacate guvernele aleg sa-i catalogheze drept criminali.

   http://www.thestar.com/enterta....._fire.html

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.