Feminism ucrainean

  Print Friendly, PDF & Email

  Săptămîna trecută a avut loc un protest surprinzător în Kiev. Cîteva membre ale grupului feminist ucrainian Femen au dat buzna la un eveniment organizat la sediul ambasadei iraniene şi şi-au dezgolit sînii în semn de protest faţă de cea mai recentă barbarie a regimului de la Teheran: pronunţarea pedepsei cu moartea prin zdrobire cu pietre a unei femei acuzate de adulter (este vorba de Sakineh Mohammadi-Ashtiani). Semnătura vizuală a activistelor Femen constă în găselniţa stupidă a coroniţelor de flori ce scoate de la naftalină un flower power vetust, iar ieşirile în public au ceva din teatralitatea de angel terfelit al Cicciolinei, dar cel puţin dezinhibiţia lor nu se limitează la bustul gol. Au curajul să protesteze şi împotriva boilor sacri ai feminismului occidental şi cu această ocazie le-a reuşit cea mai glorioasă sfidare a sînilor goi de la Revoluţia Franceză încoace.

  5 gânduri despre “Feminism ucrainean

  1. Emil, găselniţa cu coroniţele nu o găsesc chiar aşa de stupidă. In opinia mea, acest element identitar nu îşi trage seva din rătăcirile naturiste ale occidentului, ci, mai degrabă din mitologia autohtonă, precreştină, comună arealului slavo-romanesc, din acele arhetipuri mitice feminine amprentate de supranatural, precum drăgaicele, sînzienele, ielele. Este posibilă şi o legătură cu obiceiul caracteristic învăţămîntului est-european de a marca meritele elevilor premiaţi cu coroniţe, obicei înrudit cu tradiţia latină a laureatului. Desigur, este o speculaţie, poate aflăm mai multe dacă ne informăm cumva direct la sursă, pe o platformă virtuală a acestor fete dezinvolte şi mai curînd temerare decît obscene.

  2. Hm… posibil, euNuke. Da, e un registru de interpretare la care nu m-am gindit. Pentru mine au fost mai evidente hippiesmul desuet si influenta Cicciolinei… care la rindu-i a preluat naturismul si free love de la hippies, confectionind imaginea de ingeras kitsch-porno prin care s-a definit.  3. emil, mie îmi era complet străină imaginea acestei ciocioline, e prima dată cînd văd poza asta. e un soi de Kitsch decadent şi căutat şocant şi o fi ceva notoriu in lumea feministelor, nu ştiu ce să zic, poate chiar or fi făcut şi o aluzie la monumentele de trivialitate ale occidentului. nu prea sînt in temă cu fenomenul.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.