Hugo Chavez a murit. Legiuni de idioți utili aduc elogii unui criminal comunist

De ce are nevoie comunismul dacă nu de legiuni de idioți utili și idioate utile? Iată una! Se numește Adina Scurtu și, culmea, e admin la pagina de facebook Traian Basescu Source. Adina aduce, din străfundul inimii, un cald omagiu unui criminal comunist, Hugo Chavez. Comparația dintre Traian Băsescu și Chavez i se pare potrivită, o face undeva în comentarii, la fel cum i se pare și Antenei3 de ani de zile.

Să-i dăm cuvîntul:

Daca privim lucrurile cu o crunta superficialitate, Hugo Chavez a fost un „comunist, dictator”.

Daca ii citim biografia in detaliu si aruncam o privire pe lista realizarilor sale ca Presedinte – realizari printre care se numara diminuarea semnificativa a gradului de saracie si marirea bugetului pentru sanatate si educatie, dar si implementarea unei noi Constitutii si a unor reguli DEMOCRATICE – avem sansa sa ne dezmeticim din crunta manipulare a mass-media si sa constatam ca Chavez ramane in istorie ca unui dintre cei mai importanti lideri contemporani.”

După care citează Time, NYT, Le Monde, Economist, Washington Post, adică „mass-media” pe care o infiera cîteva rînduri mai sus, locul de unde aflat Adina că un criminal comunist e de fapt erou. Nu veniți cu pretenții de coerență, nici un comunist, sau idiot util care să susțină comunismul, nu deține așa ceva și nici nu a deținut vreodată.


linie1

Anca Cernea scria acum cîteva luni, din motive de „cruntă superficialitate”, bineînțeles:

„În timpul președinției lui Chávez au murit de moarte violentă mult mai mulți venezueleni (150.000) decât soldați americani în războaiele (însumate) din Coreea, Vietnam și Irak.
Asasinatele, răpirile și extorsiunile fac parte din viața cotidiană de teroare a venezuelenilor. Cum poate societatea să se simtă protejată dacă în închisori, un univers închis și presupus a fi controlat de guvern, bandele de criminali, fără îndoială asociate cu poliția, se confruntă cu arme și lasă în urmă 26 morți în doar o singură luptă? Asta nu este o țară, ci un abator, mai spune Montaner.
De cei 14 ani de dictatură castrocomunistă sunt legate nenumărate crime și în alte țări. Chávez are alianțe cu toate axele răului de pe fața planetei, sprijină, de exemplu, pe criminalii narcomarxiști FARC din Columbia, teroriștii de la ETA, Tupamaros etc. este aliat cu Iranul și Corea de Nord, cumpără arme din Rusia, colaborează strâns cu China și Belarus. Dar, desigur, pe primul loc în amicițiile tovărășești este regimul criminal castrist din Cuba.”

Alte detalii, tot din realitate, nu din imaginația bogată a Adinei Scurtu, despre cel numit „crunt de superficial”, „dictator comunist” + cîteva asemănări cu tovarășul Ponta și referendumul din vară: Hugo Chávez și frauda alegerilor din Venezuela. Orice asemănare cu realitatea este pur neîntâmplătoare.

Cîteva minute mai tîrziu, postează asta. Avalanșă de mesaje îndurerate. Prostie pînă la capăt:

Un întreg articol elogios, propagandă comunistă deșănțată, pe Gândul – A MURIT HUGO CHAVEZ. Preşedintele Venezuelei a pierdut lupta cu cancerul (scris de Alina Matis, Iuliana Enache – Publicat la: 06.03.2013 00:04 )

P.S.

Am lăsat un comentariu nu prea politicos Adinei, cu link la articolul despre alegerile din Venezuela din toamnă. După cîteva secunde l-a șters. Am spus că e firesc, am jignit-o. Dar iată un alt comentariu care a fost șters, care este orice, dar nu indecent:

Camelia Lelesan: „A-l plange pe Hugo Chavez mi se pare un gest stupefiant. Si nu e vorba aici de o diferenta stanga/dreapta tocmai pentru ca „stangismul” lui Chavez nu e nici pe departe vreo forma moderna de social-democratie. Socialismul lui Chavez e un comunism. Faptul ca e plans de oameni pe strada nu e in nici un fel un argument in sprijinul ideii dvs. cum ca Chavez ar fi fost un mare lider. Emotia maselor nu echivaleaza cu calitatea morala a unui om politic.Si Stalin a fost plans de unii (ca o ironie, se implinesc azi 60 de ani de la moartea lui Stalin). Si Dej la fel. Ii face asta niste exemple, modele de oamnei politici? Ii disculpa asta de crimele facute? Industrializarea URSS (care poate fi un lucru bun) justifica in vreun fel raul comis, milioanele de victime, pretul platit? Chavez a fost un dictator si acest fapt e dincolo de orice indoaiala. A considerat regimul lui Gadaffi ca fiind un model de democratie, l-a numit pe Bush „diavolul”, a vorbit despre Biserica in termeni de „ierarhie a diavolilor”, a sprijinit regimul lui Castro, a acuzat Israelul de genocid, a condamnat interventiile americane si politica americana etc. Iar in tara a concentrat intreaga putere in mana sa. A-l compara pe Chavez cu Traian Basescu e halucinant. E o comparatie de tip antena 3. Chavez nu a avut niciodata vreo forma de respect pentru stat de drept, pentru libertate, pentru societatea deschisa, adica exact pentru acele valori pe care Traian Basescu le-a sustinut in cariera sa politica. Chavez a practicat un populism desantat, a acuzat in mod absurd SUA ca l-ar fi imbolnvait de cancer. Si lista poate continua. Nu, Chavez nu e in nici un fel un model decat pentru promotorii „revolutiei socialiste” pe care a invocat-o de atatea ori dictatorul Venezuelei.”

E-n regulă, excludem parțial eventualitatea prostiei, nu despre ea e vorba în susținerea Adinei pentru Chavez. Rămîn celelalte.

Update, de la o cunoștință de pe facebook, care locuiește în Venezuela de 40 de ani:

Au incendiat corturile studentilor care au manifestat cateva zile pentru ca guvernul sa declare lipsa definitiva a lui Chavez si sa organizeze alegeri. Se spune ca de fapt el a murit inca in decembrie, cel putin de moarte cerebrala si tot ce au facut si spus tovarasii lui au fost simple manipulatii.

Imaginea a fost publicata pe o pagina de facebook al lui Capriles Radonski, principalul contracandidat la agelerile din toamnă.

Update2

Vladimir Tismăneanu scrie pe blogul lui:

„Combinând bufoneria grotescă, farsa politică şi demagogia xenofoba, colonelul Chavez a simbolizat oportunismul stângist în forma sa cea mai agresivă. Este vorba despre un fascism roşu, întrucât metodele şi aspiraţiile acestui personaj nu difereau esenţial de cele ale lui Mussolini: statism, cultul liderului, colectivism tribalist, mesianism indigenist, anihilarea rivalilor, persecutarea focarelor de autonomie civică…
Fascismul roşu al colonelului Chavez este salutat de cercuri dintre cele mai diverse: de la teocratul islamist iranian Ahmadinejad la impenitentul marxist sandinist Daniel Ortega. Să-l ascultăm pe Carlos Rangel, gânditorul care, asemeni brazilianului Olavo de Carvalho la ora actuală, a detectat natura patogenă a acestui conglomerat: „Dintr-un anumit punct de vedere, fascismul este un fel de socialism, un socialism machiavelic care îşi bazează reacţia împotriva liberalismului (şi, aş adăuga, împotriva conservatorismului-VT) pe utopia unei societăţi fără clase şi pe transformarea naturii umane“. Chavez a murit, demagogia sa nu.”

Întrebare: Ce reprezintă articolele astea dacă nu propagandă fascisto-comunistă în marile ziare din România?

14 comentarii la “Hugo Chavez a murit. Legiuni de idioți utili aduc elogii unui criminal comunist

 1. Nu-i frumos ( si nici crestineste) sa te bucuri cand moare omu, dar in cazul lui Hugo, imi asum. Problema e ce urmeaza. Si mai ales cine.
  Cat despre hoardele de imbecili care il plang…ce sa zic… Sunt irecuperabili, dar multi.

 2. Foarte interesant CV-ul domnisoarei Adina. Chiar foarte interesant.

  America Latina, actori de telenovele (noua arma de propaganda folosita de comunisti), SigmaTV, Partida Romilor, Madalin Voicu, Antena 2, Kanal D (alt canal de propaganda), plus cireasa de pe tord, Adam B London.

  Obiectul ei de activitate? „Articole de tip social care dezbat probleme precum drogurile, rasismul, intoleranta”..

  Aham..

 3. Valery Giscard d’Estaing spunea la moartea lui Mao ca a murit „farul gandirii umane”, iar filozoful Jean Desanti il considera pe Stalin „modelul savantului de tip nou” . Ii adresez, deci, un indemn Adinei: Nu te lasa influentata si nu te schimba! Te afli, dupa cum vezi, intr-o companie selecta!

 4. In urma cu vreo doi ani Chavez a fost invitat sa se trateze la o clinica privata de oncologie din Argentina (unde se afla cele mai bune centre de tratare a cancerului din America de Sud). A refuzat si a preferat sistemul de stat cubanez. Nu se stie ce sanse de succes ar fi avut daca ar fi ales Argentina, insa cu siguranta ar fi fost mult prea incorect politic.

  Ca orice lider dedicat maselor, justitiei sociale si tutulor celorlalte nobile idealuri ale socialismului, Chavez lasa in urma o avere personala impresionanta, estimata la 2 miliarde dolaros imperialistos: Analyst estimates Chávez’s family fortune at around $2 billion

 5. Adina Scurtu e banală, ca orice rumegător de rahat second hand. Uite cum se face treaba la grupa mare:

  Chavez a fost un dictator. A ținut din scurt curțile de justiție, a hingherit mass-media corporatistă, a legislat prin decret prezidențial și în mare măsură a desființat sistemul instituțional de checks & balances. Dar voi fi pervers și voi susține că problema cea mai mare cu care s-a confruntat Venezuela în perioada sa nu a fost faptul că Chavez a fost autoritar, ci faptul că nu a fost suficient de autoritar. Nu controlul excesiv a fost problema, ci prea puțin control.

  Greg Grandin – The Nation

  Fii mai perversă, cucoană.

 6. @10 – uluitor, credeam ca e un articol scris la misto
  am intrat sa citesc si am mai gasit asa ceva:
  „Venezuela has seen remarkably little political repression—certainly less than Nicaragua in the 1980s under the Sandinistas and Cuba today, not to mention the United States.”
  tipul e profesor de istorie in US

 7. Si Rogo bate cimpii despre Chavez pe voxpublica cum ca n-a fost dictator etc.
  Culmea prostiei am vazut-o insa in comentariile idiotilor utili de pe HuffPoop ieri seara: o gramada de „rest in peace” si ce mare si extraordinar om a fost. Comentarii facute de americani.

Trimite un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.